Jump to content

Bundesliga


Geozee

Recommended Posts

  • 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
  • 1 month later...

Punkersko-fudbalski Božić u Berlinu

 

Navijači su za 1. FC Union Berlin dali krv, znoj i suze. Doslovce. A u nedelju će se okupiti na stadionu koji su sami gradili, iako nema nikakve utakmice – umesto toga, 90 minuta će pevati božićne pesme.

 

Kažu da suština Božića nije u kićenju drvca, razmenjivanju skupih poklona, obilnom jelu i piću. Vreme je to, kažu, koje bismo trebali provesti u krugu porodice. A navijači berlinskog Uniona svoj klub doživljavaju kao proširenu porodicu; skromni Stadion An der Alten Försterei njihov je drugi dom.

 

Onde su pre četiri godine zasukali rukave, prionuli na posao i kompletno renovirali zdanje. Gotovo 2.400 navijača učestvovalo je u radovima koji su trajali 300 dana: uložili su ukupno 140.000 sati svog vremena da bi doveli stadion u funkciju. Neki od njih su godišnje odmore potrošili na ovu radnu akciju i provodili po cele dane šljakajući na stadionu 'Kod kuće starog šumara' koji se nalazi na istočnom rubu grada. Priprema i dostava hrane bila je organizovana po kućama i naizmenično se u nekoliko njih kuvalo za desetine, stotine volontera. Radili su navijači, klupski zvaničnici i osoblje, čak i neki od igrača. Niko nije tražio novac za to, dovoljna im je satisfakcija bila to što je klub nakon potrebnog modernizovanja svog doma dobio dozvolu za nastupanje u 2. Bundesligi.

 

Još četiri godine ranije, Union se našao u finansijskoj krizi i hitno trebao nabaviti između 1,5 i 2 miliona evra da bi izbegao bankrot. Navijači su pokrenuli kampanju 'Krvari za Union' – budući da se za davanje krvi u Nemačkoj dobija novčana naknada, masovno su to radili i novac poklanjali klubu, pribavivši tako značajan deo potrebnih sredstava. Nisu ga napustili ni kad je na kraju te sezone skliznuo u regionalnu ligu, a zatim još rang niže. No uspeo se ekspresno vratiti i od 2009. kontinuirano igra u 2. Bundesligi – ove sezone zimsku je pauzu dočekao na sedmom mestu.

 

Zaista nije fraza kad se kaže da 1. FC Union Berlin nije običan fudbalski klub. SC Union 06 Oberschöneweide bio je u međuratnom razdoblju jedan od najjačih klubova u gradu, a 1923. je igrao u finalu nemačkog prvenstva. Posle Drugog svetskog rata Saveznici su raspustili sve organizacije u okupiranoj Nemačkoj, uključujući fudbalske klubove, pa je na temeljima starog osnovan novi klub, koji je 1948. preuzeo ime i nasleđe Uniona. No kad se u sezoni 1949./50. plasirao u završnu rundu nacionalnog takmičenja, sovjetski okupatori odbili su izdavanje dozvole za put, prisilivši ga da se priključi novoosnovanoj istočnonemačkoj ligi. Veći deo igrača i osoblja tada je prebegao u zapadni deo grada, a klub na istoku nastavio je kao Union Oberschöneweide i nakon nekoliko promena imena 1966. usvojio ono današnje.

 

U bivšem DDR-u živeo je u senci gradskog rivala Dynama, koji je kontrolisala zloglasna tajna policija STASI. Ulazio je i ispadao iz prve lige, ali pratila ga je reputacija prozapadnog i protivrežimskog kluba. I tad je privlačio vrlo respektabilan broj navijača, koji su kod svakog slobodnog udarca skandirali 'Die Mauer muss weg' (Zid mora pasti) – više od toga nisu se usudili.

 

Zid je kasnije pao, ali njegove posledice su još uvek tu – u psihološkom, ali i ekonomskom smislu. Više nijedan klub s istoka ne igra u 1. Bundesligi, a jedan od najvažnijih razloga za to je što ogromna većina njih – za razliku od onih sa zapada – ne dobija nikakvu materijalnu pomoć od lokalnih vlasti. I najveći zapadnoberlinski klub Hertha delom je 'žrtva' ujedinjenja, iako bi se moglo reći da najveću odgovornost za njene neuspehe snose nesposobne uprave.

 

 

Union je, međutim, odan samoupravljanju i očuvanju značaja za zajednicu. Eisern (Gvozdeni) Union, kako ga zovu navijači, danas je uz St. Pauli najkultniji, u neku ruku 'punkerski' klub kojem je očuvanje identiteta važnije od rezultatskih uspeha. Članovi su većinski vlasnici kluba s punim pravom odlučivanja, ali i stadiona, za čije upravljanje je nedavno osnovano zasebno deoničarsko društvo. 'Prodali smo dušu – svojim navijačima', izjavio je predsednik kluba Dirk Zingler, inače i sam jedan od njih – još i danas ide na gostovanja, ali ne sedi u svečanoj loži... Od novca prikupljenog konverzijom pokriva se zajam za finansiranje izgradnje nove glavne tribine s modernom infrastrukturom. Iako su ga sami članovi kompletno renovirali pre četiri godine, tri od četiri tribine još uvek su samo sa stajaćim mestima.

 

Nema ni kupovanja skupih pojačanja. Donedavno je pravilo bilo da se igrači mogu dovoditi samo besplatno, bez plaćanja odštete, ali s poboljšanjem finansijskog stanja malo je popušteno: sad će Union kupiti igrača, ali samo ako nešto zaradi i prodajom. U protekle dve sezone plaćena su samo četvorica, a ukupno za njih potrošena suma ne premašuje milion evra. Ipak, Union napreduje iz godine u godinu i bori se za ulazak u 1. Bundesligu. Stadion An der Alten Försterei (kapacitet 16.750) svaku je utakmicu pun.

 

A biće ponovo pun i u nedelju, 23. decembra, iako je jesenjski deo prvenstva gotov. Ideja je rođena prie deset godina i vremenom prerasla u tradiciju. Njen začetnik Torsten Eisenbeiser kaže: 'Imali smo niz od nekoliko loših utakmica. Nas nekolicina, koji smo uvek stajali zajedno na tribini, otišli smo kući bez da smo jedni drugima poželeli srećan Božić. Kasnije sam predložio prijateljima da se nađemo na Badnje veče na stadionu i pevamo božićne pesme'.

 

Prve godine okupilo se samo 89 drugova. Prošle godine ih je bilo 17 hiljada – uz sveće, pesme i kuvano vino. Ne dolaze samo tvrdokorni navijači, nego i njihove porodice, kao i porodice igrača i klupskih dužnosnika. Pesma traje punih 90 minuta, uz 15 minuta 'poluvremena'. A zatim, u 'sudijskoj nadoknadi' pre nego što se svi raziđu kućama, s razglasa se začuje klupska himna u izvođenju legendarne Nine Hagen, pesma koja govori o ekipi koja uvek igra 'punim gasom' i 'rame uz rame' i 'ne da se kupiti Zapadu'.

 

'Eisern Union, immer wieder Eisern Union...'

 

  • Upvote 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...