Dhamma Posted May 18, 2009 Author Report Posted May 18, 2009 Um Monasi, ne znam ni za jednu drugu stvar koja, kada je neukroćena, toliko šteti kao što je to um. Um, kada je neukroćen, zaista mnogo šteti. Monasi, ne znam ni za jednu drugu stvar koja, kada je ukroćena, toliko koristi kao što je to um. Um, kada je ukroćen, zaista mnogo koristi. Buda, AN I.37-38
Dhamma Posted May 21, 2009 Author Report Posted May 21, 2009 Put ka uvidu Neizbezni elemenat naseg praktikovanja meditacije jeste i to da sledimo odredjene moralne principe. Na taj nacin odrzavamo temeljnu cistocu tela, govora i uma. Pet pravila kojih bi se trebalo pridrzavati: ne-ubijanje, sto znaci da odustajemo od toga da svesno bilo cemu oduzimamo zivot, da cak da ni ne spljeskamo komarca koji nam dosadjuje; zatim ne-kradja, sto znaci neuzimanje bilo cega sto nam neko nije dao; uzdrzavanje od nedozvoljenih seksualnih odnosa, kao sto je preljuba; ne-izgovaranje lazi ili uvreda; i na kraju ne-uzimanje alkohola i svega drugog sto iskrivljuje nasu percepciju... Pridrzavanje ovih pravila ce stvoriti pouzdanu osnovu za jacanje moci koncentracije, a time i uvid uciniti mogucim. Joseph Goldstein: The Experience of Insight
Dhamma Posted May 23, 2009 Author Report Posted May 23, 2009 Čitava i zaokružena praksa Pravila moralnog ponašanja su izuzetno moćna. Na primer, izbegavanje da u bilo kojim okolnostima kažemo ono što nije istina. Već samo to može predstavljati čitavu i zaokruženu praksu. U pogledu drugih bića, to znači da ne predstavljamo lažno bilo šta, da smo potpuno sabrani i svesni onoga što govorimo i da to predstavlja direktan i jasan odraz istine kako je mi vidimo... Ako ovo pravilo još više produbimo, ako pravilo istinitosti praktikujemo i u odnosu na sebe same, tada ne zavaravamo sebe, ne pokušavamo da na stvari gledamo drugačije nego kakve one zaista jesu, posvećujemo im svoju punu pažnju i sabranost. Već samo to jedno pravilo postaje čitavo i zaokruženo praktikovanje budizma. I ne samo budizma, već zapravo svih religija. Onog trenutka kad postanemo potpuno iskreni, austomatski se rađa mudrost nesebičnosti. Volimo na prirodan način, jer ne pokušavamo više da dobijemo ili budemo nešto drugo od onoga što je već istina. Jack Kornfield: Living Dharma
Dhamma Posted May 26, 2009 Author Report Posted May 26, 2009 Istinito i korisno Pošto je govor toliko važan u našem životu i pošto naše reči imaju toliki uticaj, neophodno je da učenje veštine prave komunikacije bude važan deo našeg vežbanja u Dhammi ili istini. Buda je na ovu važnost ukazao kada je ispravan govor uključio u svoj plemeniti osmostrupi put ka probuđenju. Iako se u kanonskim tekstovima ispravan govor naširoko analizira, on se ipak svodi na dva glavna principa: Je li govor istinit? Je li koristan? Pridržavanje ovih principa prilikom vezbanja povećava našu senzitivnost. Postajemo osetljivi na suptilnosti istine i laži. Ima li situacija kada zamagljujemo istinu ili je preuveličavamo na neki način? I ima li situacija u kojima su naše reči možda istinite, ali nije pravi trenutak, mesto ili okolnosti da one budu i od koristi? Joseph Goldstein: Insight Meditation
Dhamma Posted May 28, 2009 Author Report Posted May 28, 2009 Prolaznost Čuveni duhovni učitelj pojavi se na kapiji careve palate. Nijedan od čuvara nije ni pokušao da ga zaustavi, te on uđe i pronađe put do sale u kojoj je car lično sedeo na tronu. "Šta hoćeš?", upita car, smesta prepoznavši posetioca. "Tražim mesto u ovom svratištu da prespavam", odgovori učitelj. "Ali ovo nije svratište," reče kralj. "Ovo je moja palata." "Mogu li te upitati kome je pripadala ta palata pre tebe?" "Mom ocu. Ali on je umro." "A kome je pripadala pre njega?" "Mom dedi. I on je umro." "Dakle ovo mesto u kojem ljudi prožive nakratko i potom krenu dalje -- da li dobro čujem da ga ti NE nazivaš svratištem?" Zen prica
Dhamma Posted May 30, 2009 Author Report Posted May 30, 2009 Dhamma pražnjenja kante za đubre Budino Učenje (Dhamma) ne nalazi se u knjigama. Ako zaista želite da sami za sebe vidite o čemu je to Buda govorio, ne morate da gledate u knjige. Gledajte u sopstveni um. Uočite kako osećanja dolaze i prolaze, kako misli dolaze i prolaze. To je put do Budine istine. Biti prirodan. Sve što radite u životu je šansa za vežbanje. Ako praznite kantu za đubre ili perete WC, nemojte se osećati kao da time činite uslugu nekom drugom. Dhamma postoji i u pražnjenju kante za đubre. Nemojte misliti da vežbate samo kad sedite mirno, prekrštenih nogu. Neki od vas se žale da nemaju vremena da meditiraju. A imate li dovoljno vremena da dišete? To je vaša meditacija: sabranost pažnje, prirodnost u svemu što radite. Ajahn Chah u knjizi Jack Kornfielda: Living Dharma
Dhamma Posted June 1, 2009 Author Report Posted June 1, 2009 Osluskujte dhammu sve vreme Kao meditantu, vasa strategija bi trebalo da bude neprekidno osluskivanje dhamme (istine), cak i onda kada nemate ucitelja pored sebe da vam o njoj govori. Drugim recima, osluskujte dhammu dan i noc. Oko, uho, nos, jezik i telo su fizicki fenomeni (rupa-dhamma) koji su uvek sa vama. Slike, zvukovi, mirisi, ukusi, dodir takodje. A um? I on je tu. Vase misli i osecanja o razlicitim stvarima -- dobrim i losim -- isto su sa vama. Rast i propadanje, kako u vama tako i oko vas, uvek postoje. Te stvari koje se prirodno odvijaju pokazuju nam istinu -- nepostojanost, nespokojstvo i odsustvu trajne sustine -- i to vidite sve vreme. Kada, na primer, list pozuti i otpadne sa grane, on vam pokazuje istinu nepostojanosti. Dakle, ako neprekidno imate ovakav stav dok posmatrate stvari uz pomoc sabranosti i uvida, za vas se kaze da osluskujete dhammu sve vreme, i danju i nocu. Ajaan Mun Bhuridatta: Listening to the Dhamma at all times
Dhamma Posted June 2, 2009 Author Report Posted June 2, 2009 Velika online enciklopedija budizma. Sve ono što ste želeli da znate o budizmu, a niste imali koga da pitate. I još malo više Uživajte na Budizam od A do Z
Dhamma Posted June 3, 2009 Author Report Posted June 3, 2009 ^ Strava !? Pre otvaranja linka ili posle?
Dead Man Walking Posted June 3, 2009 Report Posted June 3, 2009 Posle otvaranja linka naravno. Što pre? Čini mi se da je Sapines ovde ili na nekoj drugoj temi govorio da se ne može biti budista u Srbiji ili tako nešto. Ja na primer mnogo više cenim ljude koji izaberu potpuno drugačiju religiju (filozofiju) od one koja im je rođenjem "nametnuta" ma koja god ona bila. A jedan od mnogih razloga zbog kojeg cenim budizam je pre svega tolerancija.
:matija Posted June 3, 2009 Report Posted June 3, 2009 Ja ne razumem te price "ne moze se biti budista u srbiji", tj. to da ne mozes pratiti ili je tesko pratiti religiju koja nije sa podrucja na kome si rodjen. Budizam, hinduizam i druge istocnjacke religije se mogu videti i u hriscanstvu, kao i obrnuto, samo treba otvoriti oci.
Rehabilitovani Bagrem Posted June 3, 2009 Report Posted June 3, 2009 To je zbog slabosti pojedinaca da se odupreju drustvenim standardima koji vladaju u njihovoj okolini. Zvucacu izkliseizirano ali sve se moze kada se hoce i kada se ima dovoljno energije da se istraje. Da ne bude totalni offtopic moram da pohvalim dhammu koji me je svojim postovanjem na ovoj temi upoznao vise sa budizmom.
:matija Posted June 3, 2009 Report Posted June 3, 2009 (edited) Da ne bude totalni offtopic moram da pohvalim dhammu koji me je svojim postovanjem na ovoj temi upoznao vise sa budizmom. Nisam nijedan post od pocetka teme propustio i stvarno su izvanredni, svi do jednog. Edited June 3, 2009 by Ash
Dhamma Posted June 3, 2009 Author Report Posted June 3, 2009 Au ljudi sad ste me bacili u brigu. Znate već ono: Ovo shvatam kao priznanje za dosadašnji rad i podstrek za budući Šalu na stranu, stvarno mi je drago da uživate u ovim postovima. Nadam se da su vas podstakli i da nešto više pročitate o Budinom učenju. A ima toga na netu, nije da nema. A još ako nešto od toga pokušate i da primenite na svoju dobrobit, ja sam onda svoj posao obavio, a vas vaš tek čeka Eto, biće još postova, nadam se. Ali bi bilo lepo i vi da nešto napišete. Samo nemojte odmah: pa ja ništa o budizmu ne znam. Upravo zato! Mnogo vam svima osmeha i sreće želim
:matija Posted June 4, 2009 Report Posted June 4, 2009 "Ekvivalent spoljašnjoj buci jeste unutrašnja buka mišljenja. Ekvivalent spoljašnjoj tišini jeste unutrašnja tišina. Kad god je oko vas tišina - slušajte je. To znači - primetite je. Obratite pažnju na nju. Slušanje tišine budi dimenziju spokoja unutar vas, jer samo kroz tišinu vi možete postati svesni tišine. Uvidite da u trenutku primećivanja tišine oko vas vi ne razmišljate. Svesni ste, a ne razmišljate." Ekart Tol - Tisina Govori Ne citam toliko o budizmu konkretno, vec vise nesto vezano za druge religije i new age, ali eto ovaj citat moze da se uklopi.
Dhamma Posted June 5, 2009 Author Report Posted June 5, 2009 Uklopljeno, bez brige Beli list Um koji sebe održava u stanju ravnoteže sličan je belom platnu ili belom listu papira. Morate ostati fokusirani na njega da biste videli kako, kada nešto što nam dođe kroz čula i naruši tu belinu, um počne da se pokrece, kako stvarima počinje da lepi etikete "dobro", "loše" ili "ja". To je nešto što treba da naučimo kako da posmatramo i na najsuptilnijem nivou. Upasika Kee Nanayon: Pure and Simple
Dhamma Posted June 8, 2009 Author Report Posted June 8, 2009 Unutrasnja lepota Ako se ne zagledamo duboko u sebe, nas um ostaje mracan i zamagljen. A kada putem cula do njega stigne neki stimulans, um se vrlo lako sav uskomesa. Zato vam savetujem da ulozite napor i pazljivo pogledate unutra, kako biste videli sta se nalazi u tom vasem umu, da vidite kako se u njemu stvari pojavljuju, da vidite kako ih on kategorizuje, stavlja im etikete i na osnovu toga pocne dalje da masta. Na taj nacin cete biti u stanju da sve to ostavite po strani, napustite, unistite, ostavljajuci samo um cist i jednostavan, bez ikakvih etiketa i vezivanja. Um je tada ociscen od svega suvisnog. Mozete to stanje nazvati svojom unutrasnjom lepotom, gospodjom Prazninom, koja ne mora da stari, ne mora da se razboli, ne mora da umre -- prvobitnom prirodom koja se ne menja. To je nesto sto mozete da dodirnete jedino u svom umu. To nije sam um, ali je um upravo ono sto nam omogucuje taj kontakt. Upasika Kee Nanayon: Pure & Simple
Dhamma Posted June 11, 2009 Author Report Posted June 11, 2009 Izvori uvida Znanje nam dolazi od vezbanja -- od pazljivog slusanja, promisljanja o onome sto smo culi i potom ulaganja napora da napustimo svoje stetne postupke i cinimo samo ono sto je ispravno i korisno. Te stvari se nazivaju izvorima uvida. Ukoliko ne pronadjemo u sebi te izvore uvida, osudjeni smo da zauvek ostanemo budalasti. Ajahn Khamdee Pabhaso: Making the Dhamma Your Own
A. Ford Posted June 12, 2009 Report Posted June 12, 2009 Uklopljeno, bez brige Beli list Um koji sebe održava u stanju ravnoteže sličan je belom platnu ili belom listu papira. Morate ostati fokusirani na njega da biste videli kako, kada nešto što nam dođe kroz čula i naruši tu belinu, um počne da se pokrece, kako stvarima počinje da lepi etikete "dobro", "loše" ili "ja". To je nešto što treba da naučimo kako da posmatramo i na najsuptilnijem nivou. Upasika Kee Nanayon: Pure and Simple U pravu si. Precesto stvari ocenjujemo i posle rangiramo, od dobrih ka losim, od vrlina do mana, od uspeha do neuspeha i sl. Ali smisao nije u belom papiru (mislim da bi se novinari i pisci prvi sa time slozili) nego u onom sto na njemu stoji jer on postoji da nesto kaze nekom. Tako mi se cini da je nekad i najgora rec bolja od cutanja.
Fex Posted June 12, 2009 Report Posted June 12, 2009 ...moze imati veze sa budizmom... So crucify the ego before it's far too late... To leave behind this place so negative and blind and cynical... And you will come to find that we are all one mind... Capable of all that's imagined and all conceivable... Just let the light touch you and let the words spill through... Just let them pass right through, bringing out our hope and reason....
Dhamma Posted June 12, 2009 Author Report Posted June 12, 2009 ...moze imati veze sa budizmom... So crucify the ego before it's far too late... To leave behind this place so negative and blind and cynical... And you will come to find that we are all one mind... Capable of all that's imagined and all conceivable... Just let the light touch you and let the words spill through... Just let them pass right through, bringing out our hope and reason.... Ih, pa daj prevoda...
Dhamma Posted June 14, 2009 Author Report Posted June 14, 2009 Misao-demon Kod sedece meditacije ne dozvoli da te obmane misao-demon (sankhara mara). Oni koji sede tek kratko ili uopste ne sede su zapravo ljudi koji veruju u misao-demona. Na primer, odlucimo da sedimo u zoru i misao-demon nam odmah kaze da je suvise rano, zasto ne bismo sedeli kasnije. Ako u to poverujemo, tada nema nista od nase jutarnje meditacije; ne sedimo. Kasnije tog jutra mozda smo potpuno zaboravili na meditaciju, ali ako je se ipak setimo, bas onog trenutka kad hocemo da ustanemo i odemo na mesto gde meditiramo misao-demon nam opet sapne na uvo: "Neces jos da sedis. Samo sto si doruckovao. Stomak ti je pun. Odmori se malo prvo. Imas vremena da meditiras popodne." Ako u to poverujemo, to je obmana. U zoru ti je rekao da meditiras kasnije toga jutra. Kasnije toga jutra kaze da meditiras popodne. "Kad svaris prvo hranu, bice ti mnogo ugodnije." Ako u to poverujemo, tada ne sedimo. Popodne ista prica ponovo pocinje. I mi zapravo verujemo tom misao-demonu po citav dan i noc, tako da nema nista od nase meditacije. Looang Boo Sim: The Urgent Task
Recommended Posts