Rehabilitovani Bagrem Posted November 22, 2009 Report Posted November 22, 2009 @Dhamma Svaka cast za zadnja dva posta,bas su mi pomogla jer sam imao neko slicno razmisljanje ovih dana...
Dhamma Posted November 23, 2009 Author Report Posted November 23, 2009 Drago mi je čuti da i od ovoga ima neke koristi
Rehabilitovani Bagrem Posted November 23, 2009 Report Posted November 23, 2009 (edited) Naravno da ima,samo tako nastavite Licno sam ateista,ali mi se dojmi budizam vise sa filozofskog aspekta nego religioznog.Koju knjigu bi ste mi preporucili? Edited November 23, 2009 by Zrakomlat
Dhamma Posted November 23, 2009 Author Report Posted November 23, 2009 Hm, uvek je nezahvalno preporučivati ovako na slepo, ali kad već volite citate, onda će možda ova biti zanimljiva: Nema Ađan Čaa - Antologija citata
Dhamma Posted November 26, 2009 Author Report Posted November 26, 2009 Gestovi i smirenje Svaki nas gest rukom jeste jedna mudra povezana sa suptilnim i onim ne tako suptilnim energijama. Uzmimo energiju pesnice, na primer. Kada smo ljuti, obicno se nase sake zgrce u pesnicu. Neki ljudi i ne znajuci vrlo cesto praktikuju tu mudru u svom zivotu. Ona pothranjuje klice ljutnje i nasilja u vama svaki put kad je napravite i te klice tada bujaju i bivaju sve jace. Sledeci put kada sebe uhvatite da ste stisnuli pesnice u ljutnji, pokusajte da unesete svesnost u taj unutrasnji stav olicen u pesnicama. Osetite tu tenziju, tu mrznju, taj bes, agresiju i strah koji je u njoj sadrzan. Tada, u sred te ljutnje, eksperimenta radi, ukoliko je osoba na koju ste ljuti pored vas, pokusajte da otvorite dlanove i da ih sklopite u visini grudi kao kada se molite. (Naravno ta osoba nece imati pojma sta vi to radite.) Posmatrajte sta se dogadja sa besom i povredjenoscu ako zadrzite taj polozaj makar nekoliko sekundi. Jon Kabat-Zinn, Wherever you go, there you are
Rehabilitovani Bagrem Posted November 26, 2009 Report Posted November 26, 2009 Hm, uvek je nezahvalno preporučivati ovako na slepo, ali kad već volite citate, onda će možda ova biti zanimljiva: Nema Ađan Čaa - Antologija citata Hvala,prelistacu je natenane tokom vikenda. P.S.Primetio sam da ste aktivni i na jednom drugom forumu,svaka cast na istrajnosti i trudu.
Dhamma Posted November 26, 2009 Author Report Posted November 26, 2009 A, sad sam shvatio odakle se znamo
Dhamma Posted November 29, 2009 Author Report Posted November 29, 2009 Da se postigne sloboda, potrebne su samo dve stvari: smiren um i otvoreno srce. Thynn Thynn, Living meditation, living insight
Dhamma Posted December 2, 2009 Author Report Posted December 2, 2009 Meditacija na olimpijski način 100 DANA Marta Henri Danas je 91. dan kako pokusavam da 100 dana bez prekida meditiram. Vama to moze izgledati malo ili mnogo. Za mene, to je mnogo. Imam problem da ostanem disciplinovana tokom duzeg perioda. Sklona sam da nesto pocnem, pa prekinem, opet krenem, opet prekinem, da bi posle nekog vremena ponovo pocela -- i, mislim, da vam je situacija prilicno jasna. Za ovaj 91-dnevni period discipline inspiracija mi je bio moj brat Dag. On nikada nije meditirao, ali je nedavno hodao 100 dana. Isao bi u park ujutro pre posla, ponekad i kada je kisa lila kao iz kabla. Ako je na poslu imao sastanak rano ujutro, hodao je nocu, bez obzira koliko je bio umoran i koliko je bilo kasno. Nas dvoje smo sasvim razliciti. On je advokat sa porodicom i kucom u predgra?u. Ja sam pisac, sa psom i stanom u centru grada. Pa ipak, oboje neprekidno imamo problem da istrajemo u stvarima za koje inace znamo da su za nas dobre. Dag ne vezba dovoljno, a ja se borim da odrzim kontinuitet svojih meditacija. Oduvek su me impresionirali olimpijski gimnasticari, zbog snage i gracioznosti koju su unosili u svoj sport, kao i zbog discipline neophodne da bi svoje vezbe izvodili sa toliko sigurnosti i zacu?ujuce lakoce. Ali ja nisam kao oni; ja nisam vrhunski sportista. Ja sam nalik mom bratu i zato je Dogov primer discipline bio toliko inspirativan za mene. Ako on to moze da uradi, pomislila sam, mogu i ja. I tako sam pocela svojih 100 dana meditacije. Obicno meditiram 30 minuta uvece. Ako planiram da se kasno vratim kuci, gledam da odsedim pre vecere. To bas i ne funkcionise uvek. Ponekad se svede na to da oko ponoci meditiram 10 minuta. mrtva umorna ili malo osamucena od pica. 13. dana trgla sam se u sred noci, setila da nisam taj dan meditirala i naterala sebe da se izvucem iz toplog kreveta i posadim na jastuce. Izme?u 25. i 43. dana bila sam na putovanju autobusom kroz Indiju. Meditirala sam u hotelskim sobama i u platnenim ¨atorima. Ponekad bih meditirala u autobusu, koristeci tajmer na mom aj-podu, dok smo moji saputnici i ja jezdili preko rad¸astanske pustinje. Na 16 sati dugom letu iz Delhija kuci meditirala sam na 10 i po kilometara visine. Prosao je i 47. dan -- bila sma skoro na pola puta. Vec sama ta akumulacija dana cinila je mogucnost neuspeha sve manjom i manjom. Onda mi je momak saopstio da je, dok sam bila u Indiji, izasao sa tri razlicite devojke i tako smo okoncali nasu vezu. Bila sam razbijena. Jako mnogo vremena sam provodila u krevetu, placuci ili piljeci u plafon. Nekako sam uspela da meditiram i kroz sve te dane tuge. Ili je to mozda tek podsecalo na meditaciju, sto je ponekad jednostavno vas maksimum. Sa kutijom papirnih maramica pri ruci, sedela sam barem deset minuta svakoga dana. Mnoge dane bih istovremeno i sedela i plakala -- plakala i duvala nos, cekajuci da sat otkuca, kako bih ponovo otpuzala do kreveta. Osecala sam se neuspesnom i kao devojka i kao meditant, ali sam nastavljala da sedim. U jednom trenutku, negde oko 65. dana, prestala sam da placem i pocela ponovo da pratim dah. Zatim sam se vratila pokusajima da budem svesna toga kako su misli u mojoj glavi samo misli. 91. dana ne mogu da izvestim da sam napravila nekakav cudesan proboj ili imala nekakav misticni dozivljaj. I jos uvek ne mogu apsolutno da garantujem da cu uspeti da stignem do 100. dana. Ali sa mojim bratom kao inspiracijom, prilicno sam sigurna da hocu.
Dhamma Posted December 4, 2009 Author Report Posted December 4, 2009 Sa moje verande Sa svoje verande mogu da pogledam deo doline sto se uspinje nagore ili dolinu sto se spusta nanize ali ne u oba smera odjednom. Kada kontempliram svoju proslost moga da odaberem hocu li je videti s besom ili zadovoljstvom, ali ne na oba nacine odjednom. Mogu odluciti da se setim neuspeha ili dostignuca ali ne obe stvari odjednom. Nije vazno da li dolinu gledam nagore ili nadole, ali jeste vazno znati da na koju god stranu da okrenem pogled ucinio sam to po sopstvenom izboru i da vidim samo jednu polovinu. Tenzin Chonyi
Dhamma Posted December 5, 2009 Author Report Posted December 5, 2009 Ađan Đajanto: Intervju, Beograd, jul 2007. Tokom svog prvog boravka u Srbiji, theravada budistički monah Ađan Đajanto, odgovara na pitanja o svom susretu sa budizmom, monaškom životu, kao i nekim od glavnih postavki Budinog učenja.
Dhamma Posted December 8, 2009 Author Report Posted December 8, 2009 Bazen čiste vode Sve prepreke -- žudnja, bes, lenjost i tupost, uznemirenost, sumnja -- jesu mentalne karakteristike. One nisu deo nas, već bezlični elementi koji funkcionišu sami od sebe. Postoji jedno poređenje kao ilustracija posledica koje svi ti ometajući faktori imaju na um. Zamislite bazen sa čistom vodom. Želja za čulnim zadovoljstvima slična je kao kada u tu vodu sipamo neku lepu boju. Nase oko bi va zavedeno njezinom lepotom, raznolikošću nijansi, ali nismo u stanju da pogledom prodremo u dubinu tog bazena. Bes, zlovolja, odbojnost su nalik vodi koja ključa. Voda koja ključa se sva uskomeša i opet ne možete da vidite dno. Takva vrsta uskomešanosti uma, nasilne reakcije izazvane mržnjom i neprijateljstvom, velika su prepreka razumevanju. Lenjost i tupost su nalik bazenu u kojem je voda prekrivena podebljim slojem žabokrečine. Zbog njega nemoguće je pogledu da prodre dublje od površine. To je vrlo trom um. Uznemirenost i briga su poput vode u bazenu kada duva vetar. Površina se talasa usled snažnih vetrova. Kada smo pod uticajem uznemirenosti i brige, uvid postaje nemoguć, pošto um nije usredsređen i miran. Sumnja je slična blatnjavoj vodi; mudrost je zamućena i time osujećena. Joseph Goldstein 1
Dhamma Posted December 10, 2009 Author Report Posted December 10, 2009 Monasi, dve vrste ljudi je teško naći u ovom svetu. Koje dve? One koji će prvi da nekome poklone dobrotu i one koji se, zahvalni za tu dobrotu, osećaju obaveznim da je uzvrate. Te dve vrste ljudi je teško naći u ovom svetu. Buda
Rehabilitovani Bagrem Posted December 10, 2009 Report Posted December 10, 2009 Bazen čiste vode Sve prepreke -- žudnja, bes, lenjost i tupost, uznemirenost, sumnja -- jesu mentalne karakteristike. One nisu deo nas, već bezlični elementi koji funkcionišu sami od sebe. Postoji jedno poređenje kao ilustracija posledica koje svi ti ometajući faktori imaju na um. Zamislite bazen sa čistom vodom. Želja za čulnim zadovoljstvima slična je kao kada u tu vodu sipamo neku lepu boju. Nase oko bi va zavedeno njezinom lepotom, raznolikošću nijansi, ali nismo u stanju da pogledom prodremo u dubinu tog bazena. Bes, zlovolja, odbojnost su nalik vodi koja ključa. Voda koja ključa se sva uskomeša i opet ne možete da vidite dno. Takva vrsta uskomešanosti uma, nasilne reakcije izazvane mržnjom i neprijateljstvom, velika su prepreka razumevanju. Lenjost i tupost su nalik bazenu u kojem je voda prekrivena podebljim slojem žabokrečine. Zbog njega nemoguće je pogledu da prodre dublje od površine. To je vrlo trom um. Uznemirenost i briga su poput vode u bazenu kada duva vetar. Površina se talasa usled snažnih vetrova. Kada smo pod uticajem uznemirenosti i brige, uvid postaje nemoguć, pošto um nije usredsređen i miran. Sumnja je slična blatnjavoj vodi; mudrost je zamućena i time osujećena. Joseph Goldstein Fenomenalno! Usresredjenje je kljuc svega.
Dhamma Posted December 11, 2009 Author Report Posted December 11, 2009 Fenomenalno! Usresredjenje je kljuc svega. Da, utoliko sto kad naiđe bes ne postajemo taj bes, kad naiđe žudnja ne postajemo ta žudnja. Održavajući svesnost, prepoznajemo sve te nečistoće u čistoj vodi uma i zahvaljujući tome ne bivamo njima uprljani. Jer kad se ne zadrže u nama, kad im ne dajemo dodatnu energiju, svi oni nastanu i odmah ili posle izvesnog vremena i nestanu.
Dhamma Posted December 12, 2009 Author Report Posted December 12, 2009 Za one koji bi da prijateljima požele srećne praznike jednom lepom budističkom čestitkom neka pogledaju stranu: Čestitke Kursor stavite iznad slike koja vam se sviđa, kliknite desnim tasterom i zatim iz menija odaberite "Save image as..." da biste sliku sacuvali na svom kompjuteru...
Dhamma Posted December 15, 2009 Author Report Posted December 15, 2009 Baš tu, u tebi Dhamma / Istina je u tvom umu, ne u šumi. Ne veruj drugima. Samo osluškuj sopstveni um. Ne moraš da ideš i gledaš bilo gde drugde. Mudrost je u tebi, kao što je slatki, zreli mango već u onom zelenom... Upoznaj i posmatraj svoje srce. Ono je čisto, ali emocije naiđu i oboje ga. Zato neka tvoj um bude poput gusto ispletene mreže, koja će uhvatiti emocije i osećaje kada se jave i istražiti ih pre nego što na njih reaguješ... Ađan Ča
Dhamma Posted December 17, 2009 Author Report Posted December 17, 2009 (edited) Đubrivo Prepreke u nama su poput đubriva za našu praksu. To je isto kao kad recimo uzmete kokošiji ili kravlji izmet i nađubrite voćke, kako bi njihovi plodovi bili što veći i sočniji. U sred patnje, tu je i sreća; u sred konfuzije, tu je i mir. Ađan Ča Edited December 17, 2009 by Dhamma
Oak Posted December 17, 2009 Report Posted December 17, 2009 Lol chini mi se da je ova tema jedan veliki monolog sa povremenim spoljashnjim uticajima, kao shto je ovaj hehe. 1 1
Господин Граул Posted December 17, 2009 Report Posted December 17, 2009 Ma kul je sve ovo shto postuje Dhamma, pronadjem se u skoro svakom postu ...
Rehabilitovani Bagrem Posted December 17, 2009 Report Posted December 17, 2009 Lol chini mi se da je ova tema jedan veliki monolog sa povremenim spoljashnjim uticajima, kao shto je ovaj hehe. Neke stvari ne treba komentarisati jer ponekad je i dovoljna komunikacija u jednom pravcu.
Господин Граул Posted December 19, 2009 Report Posted December 19, 2009 (edited) Nonresistance, nonjudgment, and nonattachment are the three aspects of true freedom and enlightened living. Eckhart Tolle @Dhamma Jel slušaš metal? Fulfill me, make me happy, make me feel safe, tell me who I am. The world cannot give you those things, and when you no longer have such expectations, all selfcreated suffering comes to an end. All such suffering is due to an overvaluation of form and an unawareness of the dimension of inner space. When that dimension is present in your life, you can enjoy things, experiences, and the pleasures of the sense without losing yourself in them, without inner attachment to them, that is to say, without becoming addicted to the world. The words "This, too, will pass" are pointers toward reality. In pointing to the impermanence of all forms, by implication, they are also pointing to the eternal. Only the eternal in you can recognize the impermanent as impermanent. When the dimension of space is lost or rather not known, the things of the world assume an absolute importance, a seriousness and heaviness that in truth they do not have. When the world is not viewed from the perspective of the formless, it becomes a threatening place, and ultimately a place of despair. The Old Testament prophet must have felt this when he wrote, “All things are full of weariness. A man cannot utter it.” Edited December 19, 2009 by Господин Граул
Dhamma Posted January 1, 2010 Author Report Posted January 1, 2010 Ovim citatom želim srećnu novu 2010. svima na forumu Dan za isplatu Moj prvi učitelj meditacije rekao mi je nešto što mi je u to vreme izgledalo vrlo čudno: Ne postoji loša meditacija. I bio je u pravu. Sve te meditacije koje nazivate lošim ili frustrirajućim su zapravo težak rad koji ulažete da biste na kraju dobili "platu". To je kao da neko radi ceo ponedeljak, ali ne dobije ni dinara na kraju dana. "Zašto ja ovo radim?" pomisli. Onda radi ceo utorak i opet ne dobije ništa. Još jedan loš dan. Radi u sredu i četvrtak, opet ništa. Četiri loša dana zaredom. Onda dođe petak. Radi isto što je radio i do tada i na kraju dana šef mu da platu. Juuupiii! Zašto svaki dan nije ovakav? Zašto svaka meditacija ne može da bude dan za isplatu? Da li razumete poređenje? Tokom teških meditacija akumulirate svoj kredit, razloge za svoj uspeh. Tokom teških meditacija akumulirate snagu koja će stvoriti prostor za mirnoću. I onda, kada imate dovoljno kredita, um ulazi u dobru meditaciju, to je dan za isplatu. Ali morate zapamtiti da je zapravo tokom onih lošin dana najveći deo posla bio obavljen. Ađahn Brahm: Mindfulness, Bliss, and Beyond: A Meditator's Handbook
Dhamma Posted January 3, 2010 Author Report Posted January 3, 2010 Pun kofer kamenja Kad god sednete i malo se smirite, krene dobro poznata priča vašeg previše kritičkog uma. "Uh, baš me boli koleno... Ovo je dosadno... Volim ovaj osećaj mirnoće... Juče sam odlično meditirao, ali danas je užasno... Meni ovo ništa ne pomaže. Nije to za mene. Nije za mene i tačka! ..." Ovakva vrsta razmišljanja zaokuplja nas um i pretvara se u njegov balast. Kao da idemo i na glavi nosimo pun kofer kamenja. Prijalo bi ako bismo ga odložili. Zamislite kako bi bilo kad biste zaustavili sva ta zanovetanja i umesto toga dopustili svakom trenutku da bude ono što jeste, ne pokušavajući da ga ocenimo kao "dobar" ili "loš". To bi bio istinski mir, istinska sloboda. Meditacija znači negovanje takvog stava neklasifikovanja onoga što se javi u umu, šta god da je to. Jon Kabat-Zinn, Wherever You Go, There You Are
Recommended Posts