Vlladimir Posted July 7, 2008 Report Posted July 7, 2008 To sa Hellerom nije tačno, pre njih su se pojavili Gordi i Paklena Pomoranča, koji sa današnje tačke gledišta nisu bili neka pržana ali za početak osamdesetih itekako su bili osnova za kasniji heavy zvuk kod nas. Koji je to naš ili ex-yu gitarista koristio gudalo da svira gitaru na svirkama? Momci iz paklene pomoranče su prvi kod nas izlazili na scenu u koži i spajkovima.
Nimrod Posted July 7, 2008 Report Posted July 7, 2008 Tako je i sa Metallica-om, probili se zahvaljujući nazivu koji je postao sinonim za metal, E profesore stvarno seres ko bolesna foka. The crap rolls out your mouth again Haven't changed, your brain is still gelatin a ovo je citat,cisto da znas
Grobodan Posted July 7, 2008 Report Posted July 7, 2008 @Gojko: Sabbath JESU ocevi metala, sta nije u redu sa tim? Poslusaj istoimenu pesmu sa njihovog debija i reci da to nije mJetal. A to za koncerte IF se ne slazem, ali nema veze... @Prince: Seres po starom dobrom obicaju. "Metallica" jeste izuzetno efektno ime, ali vrhunski kvalitet je njih izgurao i nista drugo. To sto se tebi ne svidja je druga stvar, nikad i nisi bio objektivan. A Vlada je produbio ono sto sam hteo i ja donekle, pre se nabavljalo po 1-2 kasete mesecno, tako da te albume i dan-danas znam do u sekund, a da li je takva situacija danas, ne. + nije svako mogao snimiti album. Metal osamdesetih, eventualno prve polovine devedesetih jeset vrhunac, a vi kako hocete.
Sisus Posted July 7, 2008 Report Posted July 7, 2008 Ali ne mogu, jednostavno ne mogu da razumem ljude kojima neki od prvih Metallica albuma nije u top 10 ikada. Zovite me zadrtim ali tako je. Ja nimalo ne umanjujem uticaj Metalike na metal, niti njihovu velicinu, ali nijedan album Metalike nije na mom spisku 10 albuma ikada. Jednostavno mi se ne svidjaju toliko. Ne kontam zasto bi nekom morao neki album biti u top 10 samo zato sto je i nekom drugom, ma koliko taj album/bend kultan bio. Cak nijedan Slejer mi nije u top 10. ti kupiš dve-tri kasete za mesec dana,i vrtiš ih, uživaš u muzici. Cuj 2-3?! Jedna! I dan danas se secam kad sam propustio bus, pa isao peske od Iriga do Rume (oko 10 km). 'Ladno sam nasao 10 dinara pored puta. Za te pare sam kupio Somewhere In Time, tacno toliko je kostao.
Bata Trokrilni Posted July 7, 2008 Report Posted July 7, 2008 @Gojko: Sabbath JESU ocevi metala, sta nije u redu sa tim? Poslusaj istoimenu pesmu sa njihovog debija i reci da to nije mJetal. A to za koncerte IF se ne slazem, ali nema veze... @Prince: Seres po starom dobrom obicaju. "Metallica" jeste izuzetno efektno ime, ali vrhunski kvalitet je njih izgurao i nista drugo. To sto se tebi ne svidja je druga stvar, nikad i nisi bio objektivan. A Vlada je produbio ono sto sam hteo i ja donekle, pre se nabavljalo po 1-2 kasete mesecno, tako da te albume i dan-danas znam do u sekund, a da li je takva situacija danas, ne. + nije svako mogao snimiti album. Metal osamdesetih, eventualno prve polovine devedesetih jeset vrhunac, a vi kako hocete. Vrhunski kvalitet... Megadeth svira isti taj pravac i keva je Metallici, pa je svirao u SKC-u, a Metallica na stadionu. Tu nešto ne štima. Za Metal Church smo do pre neki dan nagađali da li može zajedno sa Overkill-om da napuni malu salu SKC, a i Metal Church ima bolje pesme od Metallice.
Nimrod Posted July 7, 2008 Report Posted July 7, 2008 Ja nimalo ne umanjujem uticaj Metalike na metal, niti njihovu velicinu, ali nijedan album Metalike nije na mom spisku 10 albuma ikada. Jednostavno mi se ne svidjaju toliko. Ne kontam zasto bi nekom morao neki album biti u top 10 samo zato sto je i nekom drugom, ma koliko taj album/bend kultan bio. Cak nijedan Slejer mi nije u top 10. Cuj 2-3?! Jedna! I dan danas se secam kad sam propustio bus, pa isao peske od Iriga do Rume (oko 10 km). 'Ladno sam nasao 10 dinara pored puta. Za te pare sam kupio Somewhere In Time, tacno toliko je kostao. Taj stav je OK - znam ko su i sta su,ali mi se ne svidja toliko. Zrelo. Svaka cast za Somewhere in time. Od silnog downloada i youtube-a, covek postaje povrsniji,i dosta toga uzima zdravo za gotovo. Mesecima ne stizem da preslusam neke albume sto sam skinuo prosle godine. Zvuci glupo,ali je u praksi bas tako.
Bata Trokrilni Posted July 7, 2008 Report Posted July 7, 2008 Ja nikada ne skidam više nego što mogu da preslušam. U poslednje vreme slabo šta i skidam, jer sam došao do tačke gde mi je sve teže da pronađem još neki bend koji bi me oduševio. koncentrišem se na ponovno preslušavanje onoga što je najbolje.
Nimrod Posted July 7, 2008 Report Posted July 7, 2008 Prince,dokuchio sam koji je tvoj problem : ne radi se ovde ukusu.Tebe ne zanima toliko muzika,koliko te zanima METAL. I to odredjena vrsta. Ali,ne bih da sirim diskusiju,stvarno. Umesto novog posta,preslusaj bar 3 albuma:Ride the Lightning,Master of Puppets i ..and justice for all. A i ne moras u stvari,sto li ja izigravam baba-savetu ovde....
Grob Bez Dna Posted July 7, 2008 Report Posted July 7, 2008 kvalitetnije od Heller-a, ali nisu imali vezu da uđu u studio i snime album. nadji negde na netu intervju sa atilom...sve je lepo rekao o snimanju ploca preko veze.
oʞɾoƃ Posted July 7, 2008 Report Posted July 7, 2008 (edited) Ja nimalo ne umanjujem uticaj Metalike na metal, niti njihovu velicinu, ali nijedan album Metalike nije na mom spisku 10 albuma ikada. Jednostavno mi se ne svidjaju toliko. Ne kontam zasto bi nekom morao neki album biti u top 10 samo zato sto je i nekom drugom, ma koliko taj album/bend kultan bio. Cak nijedan Slejer mi nije u top 10. Pretpostavljam da mi lično Iron Maiden, Metallica, Slayer i slična "bogovska" ekipa nije interesantna iz prostog razloga što sam ih preskočio kada sam uopšte počinjao sa metalom. Odmah sam krenuo na death i black, tako da mi kasnije, sasvim logično, nisu mogli biti tako interesantni kao da sam krenuo sa njima. Da sam tako recimo uzeo da slušam Dimmu Borgir pre In Flamesa, sasvim sigurno bi mi In Flames bio teško sranje, ali preko njih sam zavoleo metal i sad ne mogu da mi se ne svide. Mislim da je to razlog kultnog statusa Metalike, što su tolike mase počele sa njima, a ne zato što su najkvalitetniji. Edited July 7, 2008 by Gojko
Vlladimir Posted July 7, 2008 Report Posted July 7, 2008 Vrhunski kvalitet... Megadeth svira isti taj pravac i keva je Metallici, pa je svirao u SKC-u, a Metallica na stadionu. Tu nešto ne štima. Za Metal Church smo do pre neki dan nagađali da li može zajedno sa Overkill-om da napuni malu salu SKC, a i Metal Church ima bolje pesme od Metallice. 1. Megadeth nema toliko hitova ko metalika, a i kad su pokušali da malo iskomercijališu zvuk sa onim sranjem motorpsycho ili kako već, prsli su. mustejn je par puta raskantavao bend, bio klinicki mrtav, od svih megadeth albuma za svega 3 albuma mozeš reći da su okej, ovo ostalo manje više...dovoljno da njima ne štima, meni je sasvim štimalo što su svirali u bašti. Razlika izmedju metalike i megadeta je što je mustejn megadet, a metalika su tri muzičara, koji funkcionišu skupa više od 20 godina, pa kad su se i raskantali u jednom delu, vratili su se, dok mustejn ne može izgleda ni sa rodjenom majkom da funkcioniše. metalika za razliku od mustejna,na članove mislim, nije upadala u neke zajebancije koje su dospevale u tabloide, dok kod mustejna toga ima ko šaše. 2. Metal Church koliko god bio kultan bend, nije uspeo da izadje iz underground okvira. najbolji metal church album pored ''dark-a'' je ''hangin' in the balance'' ali najveća tuga je što već 15 godina ništa ne sviraju sa tog albuma, kao ni sa ''masterpiece-a''. set-lista im je uz dodatak par novih stvari ista decenijama. Takodje, danas metal church, koliko god ja cenio taj bend su otrcani. u bendu nema više nikog osim vanderhofa, i šta da se priča...to nije to, bez maršala i kompanije.da je howe za vokalima danas, mislim da bi druga priča bila. waynea nema, ali howe je uvek bio najbolji izbor, a ne ovaj novi lik, koji je ok vokal, ali po meni niska klasa za muzički opseg churcha.
Josif Visarionovič Posted July 7, 2008 Report Posted July 7, 2008 Ali ne mogu, jednostavno ne mogu da razumem ljude kojima neki od prvih Metallica albuma nije u top 10 ikada. Zovite me zadrtim ali tako je. Ja tebe ne mogu da razumem u neku ruku.Meni nijedan album metalike nije ni na kakvoj licnoj 'top listi' jer jednostavno nikad nisam slusao taj bend.Ok druga su vremena bila ali zar to nije vec postao sablon?Sa kojim bendovima treba poceti slusati metal? Respect je na mestu ali to je sve
oʞɾoƃ Posted July 7, 2008 Report Posted July 7, 2008 Gojko, bre, ne lupaj bate. Znaš šta, tebi objašnjavati bilo šta u tim godinama je ravno pokušavanju da ubedim penzionere sa NBGD-a da Tito nije valjao.
Grobodan Posted July 8, 2008 Report Posted July 8, 2008 Ja nimalo ne umanjujem uticaj Metalike na metal, niti njihovu velicinu, ali nijedan album Metalike nije na mom spisku 10 albuma ikada. Jednostavno mi se ne svidjaju toliko. Rekao sam da ne razumem, krajnje subjektivno Pretpostavljam da mi lično Iron Maiden, Metallica, Slayer i slična "bogovska" ekipa nije interesantna iz prostog razloga što sam ih preskočio kada sam uopšte počinjao sa metalom. Odmah sam krenuo na death i black, tako da mi kasnije, sasvim logično, nisu mogli biti tako interesantni kao da sam krenuo sa njima. Da sam tako recimo uzeo da slušam Dimmu Borgir pre In Flamesa, sasvim sigurno bi mi In Flames bio teško sranje, ali preko njih sam zavoleo metal i sad ne mogu da mi se ne svide. Mislim da je to razlog kultnog statusa Metalike, što su tolike mase počele sa njima, a ne zato što su najkvalitetniji. Ajd mi reci samo sta ti mislis sto su se tolike mase hvatale Metalike, Mejdena, Slayera, Priesta, Sepulture... nekad a bogami i sad? Reklama? Kita moja, sto rece Vlada, ja sam nekad svrsavao kad slucajno vidim jedan mJetal spot na teveu. Kapiram ja da se nekom to ne svidja, nisam zadrt (ko je pomenuo Princa) ali osporavati istorijski znacaj i kvalitet ovih bendova je u najmanju ruku glupo. Uzmi poslusaj, recimo, pesmu Master of puppets - fantasticna svirka, aranzmani, text, rifovi, energija... ma sta hoces. Znas one fore, ko zaboravi na proslost... jesu se blek i djed sami od sebe pojavili? Bas zato cenim mog drugara Vladu, zato sto sam citao njegove pozitivne recenzije za Trollech, Testament, Powerwolf, Raintime, Cult Of Luna, Kinga (naravno)... i ja volim metal u svim njegovim oblicima i pojavama, logicno sam isao od hevija preko tresa do deda i bleka i uvideo sta i kako je to bilo, mislim dobro. A za penzose mi pusi
Josif Visarionovič Posted July 8, 2008 Report Posted July 8, 2008 meni su bar 3 slejera u top 10,metalike nema do 30 sigurno
Grobodan Posted July 8, 2008 Report Posted July 8, 2008 aj pravimo top liste sto bi Hornbi rekao "normalni ljudi imaju misljenja, mi imamo liste"
Bata Trokrilni Posted July 8, 2008 Report Posted July 8, 2008 Prince,dokuchio sam koji je tvoj problem : ne radi se ovde ukusu.Tebe ne zanima toliko muzika,koliko te zanima METAL. I to odredjena vrsta. Ali,ne bih da sirim diskusiju,stvarno. Umesto novog posta,preslusaj bar 3 albuma:Ride the Lightning,Master of Puppets i ..and justice for all. A i ne moras u stvari,sto li ja izigravam baba-savetu ovde.... Moja omiljena pesma Metallice je Welcome Home, tako da znam da cenim te albume. Ali takvih i boljih albuma ima koliko hoćeš u okviru ovog pravca. Testament je izdao nekoliko, Megadeth takođe, pomenuh Metal Church i ne mislim kao Vladimir, da im je sem The Dark dobar samo Hanging in the Balance, već pre svega Blessing in Disguise i Weight of the World, koji je izašao u ovom veku, a rekao bih i da je najbolji. Metallica u ovom veku nije izdala ništa što vredi, a čak je i Megadeth, koji jeste bio u velikim problemima, prošle godine izbacio solidan album. Liste možemo da pravimo, a ja sam specifičan po tome što je meni Aria među prva tri metal benda, a Axel Rudi Pell među prvih 6. Zanimljivo je da se o njima slabo govori na ovom forumu, ali da u isto vreme niko nije rekao nijednu lošu reč o njima. Zato kod nas poznatiji bendovi, kao Maiden i Metallica, dobijaju i more pohvala i isto toliko pljuvanja.
Sisus Posted July 8, 2008 Report Posted July 8, 2008 Pretpostavljam da mi lično Iron Maiden, Metallica, Slayer i slična "bogovska" ekipa nije interesantna iz prostog razloga što sam ih preskočio kada sam uopšte počinjao sa metalom. Odmah sam krenuo na death i black, tako da mi kasnije, sasvim logično, nisu mogli biti tako interesantni kao da sam krenuo sa njima. Da sam tako recimo uzeo da slušam Dimmu Borgir pre In Flamesa, sasvim sigurno bi mi In Flames bio teško sranje, ali preko njih sam zavoleo metal i sad ne mogu da mi se ne svide. Mislim da je to razlog kultnog statusa Metalike, što su tolike mase počele sa njima, a ne zato što su najkvalitetniji. Vratices se ti na te bendove kad malo omatoris, odnosno, spustices malo loptu. Ja u zadnje vreme uglavnom se trudim da nadoknadim propusteno, nego sto trazim nove bendove. Rekao sam da ne razumem, krajnje subjektivno Ajd mi reci samo sta ti mislis sto su se tolike mase hvatale Metalike, Mejdena, Slayera, Priesta, Sepulture... nekad a bogami i sad? Reklama? Kita moja, sto rece Vlada, ja sam nekad svrsavao kad slucajno vidim jedan mJetal spot na teveu. Kapiram ja da se nekom to ne svidja, nisam zadrt (ko je pomenuo Princa) ali osporavati istorijski znacaj i kvalitet ovih bendova je u najmanju ruku glupo. Uzmi poslusaj, recimo, pesmu Master of puppets - fantasticna svirka, aranzmani, text, rifovi, energija... ma sta hoces. Znas one fore, ko zaboravi na proslost... jesu se blek i djed sami od sebe pojavili? Bas zato cenim mog drugara Vladu, zato sto sam citao njegove pozitivne recenzije za Trollech, Testament, Powerwolf, Raintime, Cult Of Luna, Kinga (naravno)... i ja volim metal u svim njegovim oblicima i pojavama, logicno sam isao od hevija preko tresa do deda i bleka i uvideo sta i kako je to bilo, mislim dobro. A za penzose mi pusi Pazi, ja nisam rekao da Metalika ne valja. Imaju oni itekako odlicnih hitova, gomilu energije u istim, ali kod mene nisu izazivali toliko odusevljenje kao neki drugi bendovi. Stvar ukusa, jednostavno.
Grobodan Posted July 8, 2008 Report Posted July 8, 2008 Moja omiljena pesma Metallice je Welcome Home, tako da znam da cenim te albume. Ali takvih i boljih albuma ima koliko hoćeš u okviru ovog pravca. Testament je izdao nekoliko, Megadeth takođe, pomenuh Metal Church Ali ko je PRVI udario taj fazon? Vratices se ti na te bendove kad malo omatoris, odnosno, spustices malo loptu. Ja u zadnje vreme uglavnom se trudim da nadoknadim propusteno, nego sto trazim nove bendove. Pazi, ja nisam rekao da Metalika ne valja. Imaju oni itekako odlicnih hitova, gomilu energije u istim, ali kod mene nisu izazivali toliko odusevljenje kao neki drugi bendovi. Stvar ukusa, jednostavno. Za ovo prvo se slazem, recimo kod mene u proteklih mesec dana samo pice Priest, Death i CoF, uleti i neki dobar novitet tipa Opeth ili KoK ali to je to. Tacno sam imao 3 faze - prvo, dok nisam upisao fax i dosao u BG otkrivao sam sve kultne bendove i albume, onda kad sam dosao ovde i odjednom imao pristup svemu krenuo sam da nabavljam i preslusavam bukvalno sve sto mogu, a u poslednjih godinu-godinu i po se vracam starim legendama i pitam se sto sam koji kurac slusao ta brda bendova kad sve imam u tim starim albumima A za ovo drugo - znam da me kapiras, ali ja sam izneo krajnje subjektivno misljenje
Vlladimir Posted July 8, 2008 Report Posted July 8, 2008 Ali ko je PRVI udario taj fazon? Tebra, ke se nerviraš, pusti decama da se igraju. Nego, prvi fazon, evo ukratko, pre metallica-e, samo tri benda su imala žešći zvuk. Prvi demo danskog artillery-ija iz 1982. Prvi album Misfits-a I pesma ''death of the sun'' od cirith ungola. I da ne ulazim u dalju raspravu. Trivium sucks!
Bata Trokrilni Posted July 8, 2008 Report Posted July 8, 2008 Tebra, ke se nerviraš, pusti decama da se igraju. Nego, prvi fazon, evo ukratko, pre metallica-e, samo tri benda su imala žešći zvuk. Prvi demo danskog artillery-ija iz 1982. Prvi album Misfits-a I pesma ''death of the sun'' od cirith ungola. Tako nekako, mada nisam slušao Venom, pa ne mogu da ih uporedim s njima.
Vlladimir Posted July 8, 2008 Report Posted July 8, 2008 Tako nekako, mada nisam slušao Venom, pa ne mogu da ih uporedim s njima. Venom su prvi uneli termin ''power metal'' u metal milje, iako to što su svirali nije imalo veze sa današnjim powerom, već više je sužilo da označi jačinu te muzike koju su svirali, jer se black metal tek kasnije počeo pojavljivati kao žanrovska odrednica, uz bendove kao što su slayer, bathory...pa tek su to kasnije norvežani definisali kao danas znanu formu black metala. venom su neko vreme furali i ''speed metal'' definiciju, znači i pre pojave helloweena. takodje, possessed, koji su bili death metal, u vreme kad su se pojavili, imali su titulu ''killer metal'', ali sa pojavom bendova poput mantasa, kasnije deatha, benediction-a, napalm death-a i carcassa, death metal je rodjen kao žanr. prvi radovi napalma se doduše nisu mogli podvesti ni pod jedan žanr, jer je prvi demo trajao svega desetak minuta ili malo jače, a imao je gomilu pesama. venom, ono što su svirali u početku može se podvesti pod agresivniju varijantu punka uz dodatak heavyja. eto, za to je najbolja kao primer pesma ''sons of satan'', sa ''welcome to hell''. Metallica je sa druge strane mixovala malo punka, nwoabhm zvuk sa nekim novim stilom, iz kojeg se potom izrodio thrash. Takodje da ne bude zabune, i bend king diamonda i hank shermanna, ''brats'' bio je poprilično punkerski orijentisan, a metal obrisu su se tek nazirali. što kaže Sloba , sabbathi su očevi metala, ali ne treba zaboraviti ni deep purple, koji su u rock muzici uneli dosta promena sa ''speed king'' i ''bloodsucker'', pa i zeppelin-i, iako u velikoj meri sa blues uticajima, imali su uticaja na razvoj heavy metala. za judas priest, smatram da su tek posle ''rock-a-rolla'' krenuli u metal, jer prvi album je rock, sa vidnim psihodelik i doom uplivima. I malo offtopic-a, mene lično nervira kad kažu za angelu gossow i sabinu classen, da su prve žene koje su imale najagresivnije vokale u metalu, kenjanje. Poslušajte, japanski Jurassic Jade, nikad ne bi ste skontali da riba može onako da peva.
Recommended Posts