Jump to content

Hardingrock

kuruz

Recommended Posts

Нови бенд свемогућег Ihsahn - a, који поред њега чине Starofash (његова супруга) и Knut Buen, за кога никада раније нисам чуо. Ове године је изашао прелеп албум под називом Grimen на којем је презентована норвешка фолк музика. Врло је миран и течан, без наглих прекида и промена ритма, са мноштвом неуобичајених звукова који до сада нису били карактеристични за Ihsahn - ов рад.

Ipak, za sad, Faens Marsj klubski hit! :pivopije:

:pivopije: :pivopije:

И даље слушам албум, заиста је диван.

Мала замерка једино на вокал, Ишан није морао баш толико да крешти.

Edited by Doommaker

:pivopije: :pivopije:

И даље слушам албум, заиста је диван.

Мала замерка једино на вокал, Ишан није морао баш толико да крешти.

da, da još par ljudi je uočilo taj detalj. Moja zamerka je što ima malo baš pravih pesma-samo četri. Sve ostalo su neki uvodi, instrumentali i slično.

Inače, album je kao celina stvarno odličan i inspirativan.

• 2 weeks later...

Grimen je jos jedan u nizu dokaza da je Ihsahn kralj, snadje se covek u kom god pravcu hoce. Folk metal! Nikad to ne bih ocekivao od njega, ali eto, uspeo je. Samo, ovo nije onaj veseli folk, vec dosta melanholicna muzika. Mada album nije perfektan, veoma mi je fino i opustajuce ovo.

Mada, tacno se vidi na kojim pesmama je Ihsahn radio, recimo Fanitullen, Faens Marsj (klupski hit, sto Gospodar rece , gde ima dosta metal uticaja i njegovih trademark rifova.

I jedna stvar me nervira – kad matora drtina sere na nekim pesmama (ala sam nevaspitan  ).

Рецимо да сам са нестрпљењем ово чекао да преслушам, за почетак, међутим ...

Они су овде покушали да тај Норвешки фолк доведу и сведу на неке модерне и савремене колосеке и колико ми се то допада, неговање наслеђа, толико Ihsahn претерује са својим повременим цичањем и вриштањем и стварно ме очајно смара та стална реминисценција на "I am the Emperor!". Све што је добро на албуму, он уништи својим шупљикавим гласом.

За мој укус, продукција би морала да буде "прљавија", замућенија, овако делује као да је право из апотеке а то не волим.

Издвајам, као добар моменат песму "Nykken", занимљиво виђење водене музике, као да дух хода по води и као да тај дух сањари и походи снове и сећања.

Да кажем да овде збиља има правог Норвешког фолка али има и гитаре и у рок и метал маниру + је све што се прича/пева на Норвешком (шта нам не помаже много).

Ово је добар старт за оне који не познају ову врсту музике а у њој има пуно занимљивих ствари јер је бежање од шаблона а то је увек плус.

Ко је чуо и ко слуша тај неки фолк/рок/прог/рио/авангарду - тешко да ће се задржати на овоме.

Наравно, преслушати и проверити све ово, што ћу и сам да урадим већ данас, поново.

Хвала Гробу што ме је подсетио на ово, потпуно сам и заборавио да је ово било у припреми.