Jump to content

Recommended Posts

Posted

Dok sam razgledao knjige na sajmu,zapade mi u oko na Alnari standu novo Tolkinovo izdanje(priredio Kristofer)... Naravno,odmah sam pazario!

Posle Silmariliona,Nezavrsenih Prica i Istorije Srednje zemlje,evo jos jedne knjige koja govori o starijim danima srednje zemlje.Ovo je opsirnija predstavka o deci Hurinovoj,prvim ljudima sa istoka i prvom savezu ljudi i vilenjaka... Ova knjiga je prvenstveno namenjena onai citaocima koji se secaju da je koza Selobina bila tako strahovito jaka da se nije mogla proseci nikakvom snagom ljudi,cak ni kada bi Vilenjak i Patuljak iskovao celik,ili ruke Berena i Turina njime upravljale,ili da su Elrond Frodu i Rivendalu imenovali Turina za mocnog Vilin-prijatelja od starine,ali da ne znaju vise o njima...

Svakom fanu Tolkiena i uopste epske literature preporucio bi da procita ovo delo...

Posted
Knjiga pruza dosta detaljniji opis nekih dogadjaja koji su se odigrali u Silmarilionu... Doista zanimljivo stivo!

Upravo tako dosta zanimljivo stivo, detaljnije objasnjena prica. Zanimljiva su i ona dva dela na kraju kada Kristofer objasnjava kad i kako je nastal prica. Tek se tu vidi koliko je pre objalvjivanja cak i prve knjige Tolkin zamislio citavu pricu i svet. Na kraju se ispostavilo da je pukim razvojem dogadjaja Hobit bila prva knjiga.

• 2 weeks later...
Posted

Bas je vreme za redovni obilazak(svaka dva meseca) alnarija pa cemo da pazarimo!Na sajam i ne idem - odmah bankrotiram :D

od 10-te godine kad sam video crtac LOTR i 11-te kad sam ga prvi put procitao(a sad sam blize 29-te),cekao sam filmove a sad mi zao,kad su snimljeni,jer odjednom se pojavilo

toliko poznavalaca,fanova a vecina nije procitala nista drugo osim uputstva za upotrebu ili best before na nekom proizvodu a kaamoli LOTR i ostalo,

stavise nece ni sad kad su odgledali (jebi ga,brate,(sto bi rek'o advokat dzeju,gosp.dzej nisam vam ja brat) mnogo je strana,smorno je,mi'sim ovo ono,) al fala Bogu ima ljudi i koji citaju,.

Pozdrav svima!

Posted
Dok sam razgledao knjige na sajmu,zapade mi u oko na Alnari standu novo Tolkinovo izdanje(priredio Kristofer)... Naravno,odmah sam pazario!

Posle Silmariliona,Nezavrsenih Prica i Istorije Srednje zemlje,evo jos jedne knjige koja govori o starijim danima srednje zemlje.Ovo je opsirnija predstavka o deci Hurinovoj,prvim ljudima sa istoka i prvom savezu ljudi i vilenjaka... Ova knjiga je prvenstveno namenjena onai citaocima koji se secaju da je koza Selobina bila tako strahovito jaka da se nije mogla proseci nikakvom snagom ljudi,cak ni kada bi Vilenjak i Patuljak iskovao celik,ili ruke Berena i Turina njime upravljale,ili da su Elrond Frodu i Rivendalu imenovali Turina za mocnog Vilin-prijatelja od starine,ali da ne znaju vise o njima...

Svakom fanu Tolkiena i uopste epske literature preporucio bi da procita ovo delo...

Aj daj neki info o noj, neke detalje o kojima pre nismo nisht znali.

Takodje, kako bi ju ocenio? Da li je Kristofer odradio ( ponovo ) odlichan posao ili ne?

Posted

@Sleaze Glammer: Ovako,Kristofer skoro uopste nije ucestvovao kao autor,sve sto je prikazano u knjizi su Dzonovi spisi,on je samo sastavio u celinu... Dalji info ne bih davao,to bi bila neka vrsta ''spoilera'',kome se svideo ovaj mali predgovor koji sam izvukao i ko voli dela Tolkienova,kupice...

@Razbijac Duhovito Ocito te ne zanima ovaj deo foruma,nije ok da na takve nacine skupljas postove...

Posted
Ovako,Kristofer skoro uopste nije ucestvovao kao autor,sve sto je prikazano u knjizi su Dzonovi spisi,on je samo sastavio u celinu... Dalji info ne bih davao,to bi bila neka vrsta ''spoilera'',kome se svideo ovaj mali predgovor koji sam izvukao i ko voli dela Tolkienova,kupice...

Ili ce uzeti iz biblioteke! ;)

Posted

Čitao sam o ovome, i moram uzeti knjigu, verovatno preko Laguninog on-line šopa. Šteta što nisam bio na sajmu.

Pročitao neko? Utisci?

Posted

Nazalost neces moci da porucis preko Lagune,Alnari izdaje knjigu...

Knjiga je odlicna,popunjava neke praznine istorije Srednje zemlje.

• 1 month later...
Posted

E i ja sam je bas kupila na sajmu, i to sam je kupila prvenstveno, jer kad sam citala "Silmarilion", zapala mi je za oko prica o Turinu Turambaru i okolne pricice...pa rek'o, kad videh knjigu...nisam mogle a da je ne kupim.... :rolleyes:

Trenutno citam "Nezavrsene price"...

Prosto ne mogu da poverujem da je Tolkien stvorio tako nesto, i jos stvorio do savrsenstva!

Posted

uf ja jos ne nabavih to

meni je jedan od najboljih delova silmariliona prica o turinu, zanima me koliko je to jos prosireno u odnosu silmarilion i nedovrsene price

Posted

Pa ne znam...ne verujem da je nesto narocito prosirena...mozda se samo jos vise zadrzava na nekim detaljima koji su vec pomenuti pre...

A u ostalom, videcu i sama...

• 3 months later...
Posted

E, evo procitah...

I ono...

Kao sto sam i mislila...

Samo je prosireno u odnosu na Silmarilion i nezavrsene price...

Ako neko ne kupi knjigu nije nista time propustio...

Ja je kupih i ovako jer mnogo volim Baladu o Turinu...i jos je sve objedinjeno sve u jednoj knjizi.... :da:

• 2 months later...
Posted

Izvinjavam se što je tema malo starija.

Ali ja nisam primetio ni jednu jedinu stvar u Deci Hurinovoj koje već nije bilo u Nezavršenim pričama!

Nezavršene priče su deblja knjiga, pa se čini kao da je Kristofer samo izvukao sredinu iz Nezavršenih priča (deo o Hurinu) i objavio novu knjigu. 

Zna li neko da napomene makar jednu stvar (poglavlje) koja se dešava u Deci Hurinovoj, a nema u Nezavršenim pričama?

Posted

"Deca Hurinova" je samo suptilno prosirena u odnosu na "Nezavrsene price". Rekla bih da su dodate recenice, gde se vise opisuje priroda i kretanje likova, koje nisu mogle da stanu(ili je prosto prica o Hurinu morala da se skrati) u "Nezavrsene price".

Drago mi je sto o Turinu ima posebna knjiga, ali da je nepotrebna i da je sad imam u tri verzije ("Silmarilion", "Nezavrsene price" i "Deca Hurinova"), to da!

• 7 months later...
Guest KileLocki
Posted

Da li neko zna gde mogu naci "Nezavrsene Price" u Beogradu?

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...