Dersu Uzala Posted February 19, 2008 Report Posted February 19, 2008 ja bi rekao Pa jes', mogao bi ovo vreme (s)provedeno na forumu da unosnije iskoristim. Nisam gramziv doduse. A i rekoh ti, ja retko svracam trezan ovde. Inace sam dusa od co'eka, obziran, uvidjavan a bogami i tolerantan. Cek, nesto mi to zvuci.....isto?
Rock City Posted February 19, 2008 Report Posted February 19, 2008 Na ovom Forumu sam jer mene intersuju sviranje, lepe (zene i) gitare i dobra pojacala. Onda sam svratio ovde da procitam nesto interesantno o krstskim "ratovima" jer me je to isto interesovalo, odnosno istina o tome sta i kako su to oni tamo isli i koga su krljali i zasto. Onda procitam kako se prepucavate i prvo pomislim kako ste skrenuli s (uma) teme. Medjutim, onda se setim da se istorija ponavlja, narocito kad procitam komentare o onome sto se prekjuce desavalo najvise na TV, a onda i u pravom zivotu. I bas uzivam da citam sve, od pocetka do kraja, jer ste svi vrlo reciti i gnevni (neki su i frustrirani) ljudi i imate sta da napisete. Posto nemam knjigu koja je tema, a mrzi me da je trazim, moje pitanje je: sta u knjizi kazu Arapi i ostali narodi koji su osetili pijani zadah i hladan celik tzv. "hriscana"? I kakvu biste paralelu povukli u odnosu na danasnje vreme/dogadjaje na tim prostorima?
Dersu Uzala Posted February 19, 2008 Report Posted February 19, 2008 @Rock City Prvo priznas da te boli djoka i da si kreten (tj. 'neupucen u materiju') pa posle pitas. Ne moze tako batice...Keve mi...Moras malo po svetu da se raspitas sta i kako. Operativni pojam ovde je 'po svetu'. Ljubi te bata .
Sleaze Glammer Posted February 19, 2008 Author Report Posted February 19, 2008 Sam pisac e rekao da je zadivljujuce kako danasnji postupci Arapa imaju zestoke uticaje iz tog vremena, tj da se oni jos zivo secaju kanibalistickih Frandja i da im se sada svete. Mozda je malo preterao u tome, ali je basicly tacno. Arapi su naravno bili zestoko tada i sada protiv zauzimanja njihove zemlje, pa su nemilosrdno ratovali, ali sve do pojave odredjenih vladara ( Nurudina i Sladaina npr ) nisu mogli da naude metalcima sa zapada Ipak moje misljenje je da je trebalo da ostane Judejsko kraljevstvo tramo, mozda ne u onom obimu u kojem je bilo, ali da obuhvati Isusovu postojbinu, tipa Jerusalim, Vitlejem i sl
Rock City Posted February 19, 2008 Report Posted February 19, 2008 (edited) Sam pisac e rekao da je zadivljujuce kako danasnji postupci Arapa imaju zestoke uticaje iz tog vremena, tj da se oni jos zivo secaju kanibalistickih Frandja i da im se sada svete. Mozda je malo preterao u tome, ali je basicly tacno. Arapi su naravno bili zestoko tada i sada protiv zauzimanja njihove zemlje, pa su nemilosrdno ratovali, ali sve do pojave odredjenih vladara ( Nurudina i Sladaina npr ) nisu mogli da naude metalcima sa zapada Ipak moje misljenje je da je trebalo da ostane Judejsko kraljevstvo tramo, mozda ne u onom obimu u kojem je bilo, ali da obuhvati Isusovu postojbinu, tipa Jerusalim, Vitlejem i sl Hvala! @Dersu Pa dobro, sto se odmah strecas. Zapravo sam hteo malo da razbijem glupiranje oko srba i crnogoraca, kosova i nemanjica (vidi, sve sam napisao pocetnim malim slovom ). Evo, necu vise i vracam se na gitare i pojacala. Edited February 19, 2008 by Rock City
Guest Bata Životinja Posted February 19, 2008 Report Posted February 19, 2008 ostadoh ja i dalje crnogorac, ka i svi moji preci samo ti cepaj stari, bice od tebe nesto. pa ja ti ne protivrječim, i ja tvrdim da si crnogorac malim slovom. A cepaj je ekavica, napreduješ I ne spamuj više, znaš li ko je u Raškoj bio na vlasti 900. godine ili ne znaš, ne možeš da lupiš da je Nemanja osvojio Duklju, pa da sad kenjaš.
Guest Bata Životinja Posted February 19, 2008 Report Posted February 19, 2008 ma živ ti meni bio, brate Srbine iz zemlje sa ukradenim imenom
militant Posted May 3, 2008 Report Posted May 3, 2008 (edited) Nije, a? Aj' ja tebi da olaksam. Knjiga se zove 'De Administrando Imperio'. Tako da ne budi glupan, nego je procitaj. Lako je srati. Nije on sastavio taj dokument istorije radi vec kao kao neki recept/osnovu za naslednike. To sto se uzima kao jedini validni dokument meni nista ne znaci, ionako naziva Slovene nesto kao "prokleti narod Slovena". Ne zbog toga sto su novopridosli vec zbog toga sto su bili ne-hriscani. Recimo, on uopste ne pominje slovenske migracije (na koje se postavlja pitanje da li su uopste bile u periodu za koju se veruje). Sve u svemu, to je neprovereno;) edit: e, da! Crnogorci nisu nacija. Edited May 3, 2008 by Mensch 2.0
Dersu Uzala Posted May 3, 2008 Report Posted May 3, 2008 (edited) Nije on sastavio taj dokument istorije radi vec kao kao neki recept/osnovu za naslednike. Sve u svemu, to je neprovereno;) edit: e, da! Crnogorci nisu nacija. Ti si neki saljivdzija rodjace. Prvo, svi istoricari uzimaju taj dokument kao verodostojan i historijski. Drugo, cenis da istoricar/naucnik ostavlja za sobom 'provereniji' (istinitiji, sta li?) materijal od najveceg evropskog imperatora u tom trenutku, koji ostavlja imperiju sinu u amanet i pismenija tipa ko je ko, da sinak obrat' paznju. Crnogorci su sad nacija. Imaju drzavu. Nisu poseban narod. Narodnost im je serbska. Kraj. Dosta vise gluparanja, aman. Edited May 3, 2008 by Odliveni Mozak
Hamsun Posted May 3, 2008 Report Posted May 3, 2008 (edited) I ne spamuj više, znaš li ko je u Raškoj bio na vlasti 900. godine ili ne znaš, ne možeš da lupiš da je Nemanja osvojio Duklju, pa da sad kenjaš. Ne znam otkud rasprava na ovoj temi, ali nema veze, dosadno mi je, pa ću da se raspišem u nadi da neće biti izbrisano, kad ste već dovde dogurali. Što se Nemanjića i Duklje tiče, Duklja je bila kraljevina 1077. godina, kad je za kralja proglašen Mihailo Vojislavljević. Prvi srpski kralj je bio Stefan Prvovenčani, 1217. godine, što će reći 140 godina kasnije. Logika će reći: da su Dukljani bili Srbi, prvi srpski kralj bi bio Mihailo Vojislavljević? Veliki Vladika Vasilije Petrović još 1756. pise kako je Nemanja razorio Duklju, sa čime se uostalom danas slažu srpski istoričari (u žargonu vjerovatno poznatiji kao strani plaćenici, izdajnici otečestva, itd). Prvu istoriju Srba napisao je Jovan Rajic krajem 18. vijeka, nekoliko decenija posto je Vladika Vasilije napisao "Istoriju o Černoj Gori". Jovan Rajić u svojoj istoriji o Srbima, ni slovcem ne pominje Duklju i Vojislavljeviće. Odliveni mozak u postu iznad ovog kaže da Crnogorci nisu narod. Ovo kažu Crnogorci 1876. godine prema spisima Čeha, književnika Josefa Holečeha: http://img360.imageshack.us/img360/9553/ho...naceskom8fs.jpg Ne znam jeste li stigli do 19/20. vijeka, ali kao što rekoh na početku - long live nesanica. Što se tiče ove 'moderne' aneksije Crne Gore Srbiji za vrijeme vladavine Kralja Nikole, feljton publikovan od 12. do 25. jula 1926. godine u Politici govori detaljno... Naime, u pitanju je Milan Piroćanac i njegova špijunska misija u Crnoj Gori, i ovaj izvještaj podnešen Iliji Garašaninu čuva se vrlo brižljivo u Arhivu SANU u Beogradu, zaveden pod signaturnim brojevima 9985 i 9986. "...Novcem i podmićivanjem treba pridobiti viđenije ljude koji bi narod na srpsku stranu odvukli... Trebalo bi, dakle, važnim ljudima u Crnoj Gori, izuzevši samo kreature Mirka i Knjaza, pokazati da ih Knjaz Mihailo dobro poznaje i da vodi računa o njima. Mali pokloni u novcu, po prilici i stvarima, tome bi mnogo doprinosili. Nema ni jednog Crnogorca koji novac ne bi trebao, a naročito koji ga ne bi tražio." Ovdje valja povući paralelu sa narodnom pjesmom, gdje Omer-paša Latas kaže: "Dok je meni u kesi novaca i u Crnoj Gori trgovaca kojino su lakomi na blago učiniću što je meni drago" "...No naročito bi bilo korisno decu iz tih krajeva kod nas u školama podizati i vaspitavati. Da se na ovome izranije u velikom prostranstvu radilo, naša politika ne bi danas na nikakve teškoće nailazila. ..." (da se poslije ne žale pojedini forumaši kako ne mogu podnijeti studente iz Crne Gore) Edited May 3, 2008 by [kinetic]
Guest Bata Životinja Posted May 3, 2008 Report Posted May 3, 2008 Prvi srpski kralj je bio Stefan Prvovenčani, 1217. godine, što će reći 140 godina kasnije. Logika će reći: da su Dukljani bili Srbi, prvi srpski kralj bi bio Mihailo Vojislavljević? Stefan Prvovenčani je prvi kralj Srbije, do tada su postojale Duklja i Raška, a ne Srbija. Tad je bio feudalizam, prije hiljadu godina se nije to tako računalo, jedan narod je mogao biti podijeljen na teritorije nekoliko vlastelina, pa evo najbližeg primjera Posavska Hrvatska- držao je Ljudevit Posavski Primorska kneževina- držao je Borna Borna je napao Ljudevita uz pomoć Franačke,a niko danas ne tvrdi da Borna i Ljudevit nisu bili Hrvati Sto godina poslije njih, imaš Tomislava, vladara Panonske Hrvatske(znači već i treće Hrvatske) koji osvaja prethodne dvije i stvara hrvatsku državu. U vrijeme kad je Tomislav vladao Panonskom kneževinom, početak X vijeka, Raškom je vladao knez Zaharije, i oni su se zajedno borili protiv bugarskog cara Simeona, a to ne znači da su isti narod. Dakle u feudalizmu vlastelini na drugačiji način sarađuju, napadaju se međusobno hrvatski vlastelini i sarađuju međusobno hrvatski i srpski vlastelini, i uopšte nije problematično ako se međusobno srpska vlastela poklala par puta. Tako kraljevine funkcionišu sve do XX vijeka. Dakle, oni su imali primorsku posavsku kneževinu spojili ih i stvorili Hrvatsku. Mi smo imali Duklju i Rašku, spojili ih i dobili Srbiju. Veliki Vladika Vasilije Petrović još 1756. pise kako je Nemanja razorio Duklju, sa čime se uostalom danas slažu srpski istoričari (u žargonu vjerovatno poznatiji kao strani plaćenici, izdajnici otečestva, itd). Ja nisam ni rekao da je nije razorio, ja sam rekao da je to UNUTAR-DINASTIČKI konflikt, jer je Stefan Nemanja porijeklom Vojislavljević, zato što je prvo Duklja osvojila Rašku i tu su kraljevi rođaci vladali, a poslije nekog vremena je Stefan Nemanja, potomak tih Vojislavljevića postao neposlušan i preuzeo vlast. Mislim da sam i prošli put bio jasan. Ovo kažu Crnogorci 1876. godine prema spisima Čeha, književnika Josefa Holečeha: http://img360.imageshack.us/img360/9553/ho...naceskom8fs.jpg Ne znam šta bi ovo trebalo da dokazuje? Ovo nije naučni podatak. Ja mogu da kažem da sam Napoleon, to ne znači da jesam. Evo sad se 2000 ljudi u Australiji izjasnilo da su po nacionalnosti džedaji Luka Skajvokera. Svi znamo da nisu džedaji. Ne znam jeste li stigli do 19/20. vijeka, ali kao što rekoh na početku - long live nesanica. Što se tiče ove 'moderne' aneksije Crne Gore Srbiji za vrijeme vladavine Kralja Nikole, feljton publikovan od 12. do 25. jula 1926. godine u Politici govori detaljno... Naime, u pitanju je Milan Piroćanac i njegova špijunska misija u Crnoj Gori, i ovaj izvještaj podnešen Iliji Garašaninu čuva se vrlo brižljivo u Arhivu SANU u Beogradu, zaveden pod signaturnim brojevima 9985 i 9986. "...Novcem i podmićivanjem treba pridobiti viđenije ljude koji bi narod na srpsku stranu odvukli... Trebalo bi, dakle, važnim ljudima u Crnoj Gori, izuzevši samo kreature Mirka i Knjaza, pokazati da ih Knjaz Mihailo dobro poznaje i da vodi računa o njima. Mali pokloni u novcu, po prilici i stvarima, tome bi mnogo doprinosili. Nema ni jednog Crnogorca koji novac ne bi trebao, a naročito koji ga ne bi tražio." Ovdje valja povući paralelu sa narodnom pjesmom, gdje Omer-paša Latas kaže: "Dok je meni u kesi novaca i u Crnoj Gori trgovaca kojino su lakomi na blago učiniću što je meni drago" "...No naročito bi bilo korisno decu iz tih krajeva kod nas u školama podizati i vaspitavati. Da se na ovome izranije u velikom prostranstvu radilo, naša politika ne bi danas na nikakve teškoće nailazila. ..." (da se poslije ne žale pojedini forumaši kako ne mogu podnijeti studente iz Crne Gore) to je sukob 2 dinastije, koju zlonamjerni pretvaraju u međunarodni sukob. Zna se dobro da se narod tu ništa nije pitao, već sam to pokazao na primjeru Hrvata. Jer po tvojoj logici, ako je zavjera Karađorđevića protiv Petrovića zavjera jedne nacije protiv druge, onda ni Hrvati nisu jedan narod, onda ni Atinjani i spartanci nisu jedan narod, pošto su Spartanci bukvalno izgazili Atinu krajem 5. vijeka a Atina ranije potpuno izbrisala sa lica zemlje jedan grčki grad. Jednostavno, razmišljaš na pogrešan način o odnosima feudalaca među sobom. A što je najgore, ta brkovićevsko-đukanovićevska papazjanija se svodi na ovo U autorskom tekstu, sa elementima naučnog rada predsjednik Đukanović je za agenciju „SENSEĆ 2000.g. ovako citirao izvod iz „ Načartanije'' Ilije Garašanina: „ Srbija treba da pribavi iz Crne Gore što veći broj mladića iz najuglednijih familija, da im dade stipendije i od njih stvori političke janičare spremne da zakolju i svoju rođenu majkuĆ. Ova stravična rečenica ili nešto slično jednostavno ne postoji u „ Načartaniju''. Da li je Đukanović svjestan odgovornosti za ovu izmišljotinu i da li namjerava da se izvine javnosti? (Ako bi ovome dodali da je jedan „crnogorski nezavisan intelektualac'' u svom nadahnutom tekstu upravo pošao od ovog Đukanovićevog citata koji je u međuvremenu dobio karakter istoriografskog izvora, onda smo već na terenu novokomponovane i tragikomične crnogorske stvarnosti.) Junak jednog Đilasovog romana kaže: „ Nigdje toliko gadluka i avetluka i toliko čojstva i pameti ne možeš naći kao u Crnoj Gori – svega, sem bezimene ličnosti''. Oni koji su čitali Žan Pol Sartra i njegove strasne polemike sa jednom partijom, sjetiće se da je njihove propagandiste nazivao „ les shiens de garde'' – što bukvalno i figurativno u prevodu znači „ psi čuvari''. Oni se pojavljuju, istina, na nešto drugačiji način i u njegovoj slavnoj pozorišnoj drami „ Prljave ruke''. Sartr - sigurno jedan od najvećih književnika i filozofa 20.vijeka – kaže za ove ljude da su najbučniji kada čuvaju velikog šefa i grupu oko njega.
LazaGNR Posted May 3, 2008 Report Posted May 3, 2008 Odoste vi u debeli offtopic Moglo bi da se splituje ovo...
Guest Bata Životinja Posted May 3, 2008 Report Posted May 3, 2008 i još nešto oko prvovenčanog latinski servia,ae f - vijenac Gorski vijenac- Gorska Serbia mnogi podmeću da je serbia od riječi servus,i m- rob, ali nije postoji riječ servia u latinskom jeziku i znači vijenac
Hamsun Posted May 3, 2008 Report Posted May 3, 2008 (edited) Sve je to fino što si odgovorio, samo si preskočio onaj dio gdje se kaže da se u istoriji Srba ni jednim slovom ne spominje Duklja i toliki njeni vladari, što će reći da se ne smatraju srpskim narodom. Da je to bio "unutar-dinastički sukob", kako ti kažeš, ne bi crkve na teritoriji tada katoličke Duklje bile spaljivane, zajedno sa dokumentima o Vojislavljevićima i Duklji. "Ljetopis Popa Dukljanina" je preživio, jer je ostao sačuvan u Zadru, daleko od Nemanjića. Žitije Lazara Hrebeljanovića napisao je nepoznati ravanički monah, savremenik kneza Lazara Hrebeljanovića koji je poginuo u kosovskoj bitci 1389. godine. On nema pojma o tome da su Dukljani Vojislavljevići bili Srbi? Ne znam šta bi ovo trebalo da dokazuje? Ovo nije naučni podatak. Ja mogu da kažem da sam Napoleon, to ne znači da jesam. Evo sad se 2000 ljudi u Australiji izjasnilo da su po nacionalnosti džedaji Luka Skajvokera. Svi znamo da nisu džedaji. Baš divno poređenje, taman kad sam pomislio da ćeš nešto ozbiljno da kažeš. Toliki narod je godinama živio u zabludi, ali eto tebe da ih prosvijetliš i porediš sa džedajima... Nego, o tome da je Srbin bio sinonim za pravoslavce, reći će i ovi ljudi : Stojan Novaković: http://forum.cafemontenegro.com/attachment...mp;d=1176635086 Simo Matavulj: http://forum.cafemontenegro.com/attachment...mp;d=1176577860 Giljferding A, "Putovanje po Hercegovini, Bosni i Staroj Srbiji": http://img211.imageshack.us/img211/7157/giljferdingcd3.jpg Edited May 3, 2008 by [kinetic]
morbid god Posted May 3, 2008 Report Posted May 3, 2008 Dzedaji, o kuku lele Orsone, Albeldo, ili kako vec - svaka ti je ka u Njegosa, najmudrije srpske glave.
Guest Bata Životinja Posted May 3, 2008 Report Posted May 3, 2008 kinetic, to je izvađeno iz konteksta, a ja nemam namjeru da objašnjavam svaki ponaosob osim toga, baviš se muvama. baci pogled na slonove Vladika Danilo Vladika Danilo, rodonačelnik Dinastije Petrovića napisao je svojom rukom na rukopisnom jevanđelju, izrađenom na pergamentu „Danilo vladika cetinjski Njegoš, vojevodič srpskoj zemlji, kupi ovo svetoje jevangelije cenoju zlatnu 5 u Ivana Kaluđerovića s Risna, preneseno od zemlji moldavskije njekotorim kupcem...” Vladike Sava i Vasilije Vladika Vasilije Petrović, u svojoj „Istoriji o Crnoj Gori“, koja je odštampana u Moskvi, na ruskom jeziku, 1754. godine, uz ostalo, kaže „...Crna Gora naseljena je većinom doseljenicima, koji u ove gore dobježaše poslije propasti carstva srpskoga. Svako takvo pleme pamti i svoga rodonačelnika koji se je preselio u Crnu Goru, svako pleme ima u narodnom predanju, svoju istoriju, svako priča kada su se doselili u Crnu Goru njegovi stari, ko su oni bili, odakle su doselili. Privešću nekoliko primjera. Njeguši pričaju kako su ispod Njegoša planine, iz Hercegovine, došla dva brata Erak i Raič, pa se naselili u Njeguše od kojih se je i prozvalo mjesto Njeguši...” Vladika Sava je pisao 1776. godine moskovskom mitropolitu Platonu „Zastupi nas pri Porte, što Greki ne bi miješali se u serbskij nacion.“ Vladika Petar I Uoči boja u Martinićima, 1796. godine Petar I poziva Crnogorce i Brđane da dokažu da „u nama neugašeno srbsko srce kuca, srbska krvca vrije” , a pred boj na Krusima, takođe 1796. godine, traži od svojih ratnika da udare na neprijatelja „našeg predragog imena srpskog i naše dražujuše voljnosti” Mitropolit Petar I i Crnogorci poslali su 1796. godine pismo Brđanima, uoči napada Mahmud paše na Brda, u kome kažu da su mislili „na sve one nesreće, koje su se slovenosrpskome rodu našemu od izdaje i nesloge dogodile” pa su se zakleli da će se i dalje boriti protiv Turaka, po „primjeru blaženopočivših roditeljah i praroditeljah našieh, oružjem svoiem branili od vremena razorija našega Srbskago carstva, a potom od doba posljednjega Principa i Gospodara našeg Ivana Crnojevića...” U svom testamentu, od kraja oktobra 1830. godine, Petar I je zapisao da je novac iz Rusije „trošio na polzu svega naroda srbskoga” Njegoš-Vladika Rade Iliji Garašaninu Njegoš piše, 5. jula 1850. godine, i zahvaljuje se na prijemu Stevana Petrovića, Njegoševog sestrića, u Akademiju u Beogradu. „Nema jednoga Srbina koji više za Srpstvo posluje i misli od Vas, nema jednoga Srbina kojega Srpstvo (više) iskreno ljubi i počituje od Vas, nema jednoga Srbina koji Vas više od mene ljubi i poštuje ...” Iliji Garašaninu, Njegoš piše iz Trsta, 11. novebra 1850. godine: „...Budite spokojni, pošteni i dragi Srbine, i nemojte nikada pomisliti, a toli vjerovati, da će vladika crnogorski biti sočlen kojekakvih vjetrenjačah, a toli sočlen partije koja protiv mene i cijeloga Srpstva svetinje dejstvuje. Sa strane crnogorske budite sasvim mirni. Mi k Vama drugo negajimo do čiste bratske iskrenosti. Najviši je amanet i svetinja naša poslije imena Dušanova ime Karađorđievo. Ko je ovome imenu protivnik taj nije Srbin, no gubavi izrod srpski...“ a što je tu najzanimljivije, zašto vladika SavA, a ne SavO?
morbid god Posted May 3, 2008 Report Posted May 3, 2008 Sve to stoji.. ali i ovo dolje Crnogorci su sad nacija. Imaju drzavu. Nisu poseban narod. Narodnost im je serbska. Kraj. Dosta vise gluparanja, aman.
Guest Bata Životinja Posted May 3, 2008 Report Posted May 3, 2008 Božidar Vuković Podgoričanin, u svojoj knjizi, iz 1520. godine kaže da je vidio da Grci i drugi štampaju „božanstvene knjige” na svojem jeziku, pa smatra da bi trebalo da „i naša srpska i bugarska takođe se na tipare stave”. U štampariji Božidara Vukovića 1536. godine, bio je glavni štampar jerođakon Mojsije „ot serpskoje zemlji, otečestvom žeot mjesta naricajemogo Budimlja... ” dakle srpsko i bugarsko su različite stvari U odgovoru kotorskom providuru Justinijanu Bertu, 24. oktobra 1756. godine, crnogorski glavari kažu da su „pravoslavne vjere hristijanske i zakona crkve vostočne, a roda čestita i sveta slavenosrpskago...” Guvernadur Ivan Radonjić piše, početkom jula 1789. godine, ruskoj carici Katarini II „Sada mi svi Srbi iz Crne Gore, Hercegovine, Banjana, Drobnjaka, Pipera, Bjelopavlića, Zete, Klimenata, Vasojevića, Bratonožića, Peći, Prizrena, Albanije, Makedonije, pripadamo Vašem Veličanstvu i molimo kao milostiva naša majka pošaljite k nama kneza Sofronija Jugovića, a poslije toga mi ćemo dokazati Vašem Veličanstvu šta ćemo kadri biti učinjeti protivu ljutog neprijatelja i tirjana svega hrišćanstva”. Crnogorski glavari pišu 1792. godine mletačkom Senatu „Mi smo hvaleći Boga cvijet od vjere i od zakona pravoslavnoga grčaskoga, jezika i slavnoga junaštva srpskoga”. Vojvoda Miljan Vukov, vođ Vasojevića, piše 12. decembra 1870. godine Jovanu Ristiću, kraljevskom namjesniku u Srbiji „Mili i poštovani prijatelju, ja Vam davno nijesam pisao, ali opet moje srce vazda kod Vas, ja kao i ostali srbski narod očekujem od Vas i od Srbije da ispunite narodno nadanje. Vi ste glavar srbske snage, na koju se mi svi tvrdo uzdamo, pa zato mi svi Srbi koji želimo da se što prije ujedinimo pružićemo Vam naše ruke i pomagaćemo Vam u tom velikom poslu koliko god možemo. Zadajem Vam tvrdu vjeru da ću ja prvi sa mojom braćom Vasojevićima skočiti čim čujem da prvi top na Drini pukne, pa ko drugi stio ali ne stio”. I ŠTO JE NAJZANIMLJIVIJE Dr Sekula Drljević je rekao u Skupštini, 16. februara 1926. godine „...Tu tradiciju našoj vojsci (odnosi se na vojsku Kraljevine SHS) nema ko drugi dati sem vojska, do ujedinjenja nezavisnih država Kraljevine Srbije i Kraljevine Crne Gore, dakle dviju srpskih nezavisnih država, a to je vojska srpskoga naroda... Po pojmu našega naroda postojali su samo junački Crnogorci i junački Šumadinci, postojao je samo junački srpski narod...“
militant Posted May 3, 2008 Report Posted May 3, 2008 Što se Nemanjića i Duklje tiče, Duklja je bila kraljevina 1077. godina, kad je za kralja proglašen Mihailo Vojislavljević. Prvi srpski kralj je bio Stefan Prvovenčani, 1217. godine, što će reći 140 godina kasnije. Logika će reći: da su Dukljani bili Srbi, prvi srpski kralj bi bio Mihailo Vojislavljević? Veliki Vladika Vasilije Petrović još 1756. pise kako je Nemanja razorio Duklju, sa čime se uostalom danas slažu srpski istoričari (u žargonu vjerovatno poznatiji kao strani plaćenici, izdajnici otečestva, itd). Prvu istoriju Srba napisao je Jovan Rajic krajem 18. vijeka, nekoliko decenija posto je Vladika Vasilije napisao "Istoriju o Černoj Gori". Jovan Rajić u svojoj istoriji o Srbima, ni slovcem ne pominje Duklju i Vojislavljeviće. Joj, vi Dukljani koje fore proturate. To oznacavanje srednjovekovnih Srbskih teritorija kao nezavisnih drzava nisu zapoceli komunisti (oni su nastavili), ni vi, bilo ih je pre vas. Recimo, sa tim koliko je to netacno ide i to sto se izbegava da se kaze da je jedno vreme Skadar bio prestonica Srbije. Kralj Vojislavljevic je rodjen u Trebinju, a Nemanja u Crnog Gori. Kojom se vi logikom rukovodite meni nije jasno...
Guest Bata Životinja Posted May 3, 2008 Report Posted May 3, 2008 Krsto Popović je preko „Glasa Crnogorca“ od 10. decembra 1919. godine, dao odgovor Ivu Pavićeviću, opunomoćeniku Kraljevine SHS u Crnoj Gori, u kome se pored ostalog kaže „Pavićeviću! Čitavom svijetu je poznato da evo šest vjekova od kada Crna Gora postoji, da su njeni sinovi najstariji i najvjerniji pobornici nacionalne ideje, i da je Crna Gora ona zemlja đe se čuvala i sačuvala iskra slobode Srbinove. Crnogorci se kao lavovi borahu sa do juče silnom Otamanskom Carevinom, pod čija kopita mrtvijem snom spavahu ostali Srbi i Jugosloveni. I kada svi Srbi svoj umirući pogled u gordi Lovćen upirahu da ih otuda ogrije sunce slobode.“
Guest Bata Životinja Posted May 3, 2008 Report Posted May 3, 2008 Sve to stoji.. ali i ovo dolje to je nacija u institucionalnom smislu, ne u istorijskom smislu. Kao što su i Luksemburžani nacija, ali pričaju njemačkim jezikom i Njemci su. Žive u posebnoj državi jer su tako odabrali.
morbid god Posted May 3, 2008 Report Posted May 3, 2008 to je nacija u institucionalnom smislu, ne u istorijskom smislu. Kao što su i Luksemburžani nacija, ali pričaju njemačkim jezikom i Njemci su. Žive u posebnoj državi jer su tako odabrali. i zasto se onda neko nadje pametan, kao ti, i osporava crnogorce kao naciju.
Guest Bata Životinja Posted May 3, 2008 Report Posted May 3, 2008 tebi džaba govoriti bilo šta. Luksemburžani su Njemci, pričaju njemačkim jezikom, njihova odluka je da imaju posebnu državnu organizaciju, to na zapadu zovu ''nacija'', ali to nije nacija. Jer Luksemburg nije nacionalna država, već JEDNA OD državnih organizacija njemačkog naroda, i kao takva postoji od feudalizma, ima feudalnu kneževsku dinastiju koju narod nije htio da mijenja, ali oni jesu Njemci, a ne Luksemburžani, jer ta nacija ne postoji.
jana03 Posted May 3, 2008 Report Posted May 3, 2008 можете да се убијете доказујући да сте ЦРНОГОРЦИ боли вас кад вам се каже да сте СРБИ, а ви то упорно покушавате да порекнете ако ваша ствар, далеко вам красна кућа, жао ми само оних који остадоше тамо а Срби су ја би вам увео визу и сјебо вас тотално с једне стане идите у шиптарију, с друге ту су вам браћа Хрвати, они вас научили све то с треће ту вам је Босна идите тамо....... ЦРНОГОРЦИ, ЦРНОГОРЦИ.........ЦЦЦЦЦЦЦ шта уради политика.......
Recommended Posts