Kokopelli Posted February 7, 2011 Report Posted February 7, 2011 (edited) Smorock, ne pada mi sa kakaom ama baš nijedan. Evo neta: http://allrecipes.co...ake/Detail.aspx Kad spomenu urme, jao... Jela sam najbolje urme na svijetu u gradu koji je dobio ime po... urmama Urme, unutra pistaći, posute kokosom. Ili samo urme + pistaći ili urme + kokos. Kupila sam i med od palmi - predivan je! Ovo na svakih 5m: A, evo i ovih drugih urmi: I džem od ruža, mmmmmm: I čaj od ružinih pupoljaka: Uf tesko jbt, neki zasladjivac mora imati.. Jel ne varis seker ili ne smes mozda? Ne mora da ima, dok sam imala vremena pravila sam često kolače bez grama šećera. Jedino ako ubaciš voće, ili kao što reče DoubleFire grožđice ili urme... Tako pravim i džem, bez ikakvog šećera. Samo stavim da se kuva na umjerenoj vatri, nekad nema potrebe dodavati grožđice, bude dovoljno slatko. Recimo džem od skuvanih: jabuka, suvih kajsija, malo grožđica i na vr' prsta cimeta i đumbira (ili muskatnog oraha, kardamona... šta se već nađe u kuhinji ) Ima sjajan caffe restoran biblioteka (ali ne tipična biblioteka, već ezoterična ) na Dorćolu. Imaju predivnu makrobiotičku kuhinju, uključujući i kolače koji su boli glava (i bez šećera ) Moj omiljeni sa šargarepom! http://www.everestka...afe_kolaci.html U kalorijama, kandidi ili glukozi u krvi? U opštem zdravlju? Edited February 7, 2011 by Kokopelli
Amphitritê Posted February 7, 2011 Report Posted February 7, 2011 @Kokopelli ovo izgleda fenomenalno, a mogu da zamislim, kakav je ukus... uh. Mada, više volim slane grickalice. Ipak, ne mogu da odolim slatkišima sa voćem (najviše volim jagode) i kokosom.
Kokopelli Posted February 7, 2011 Report Posted February 7, 2011 (edited) Većini drugarica sam poklonila taj džem i troše ga po mrvicu i u specijalnim prilikama Kažu da ništa ljepše nisu probale! Mo'š misliti mene kako prelazim granicu sa gomilom teglica džema Urme su njihov specijalitet. Možeš ih jesti kako ti volja. I ne postoji jedna vrsta, namjerno sam postavila tu gornju sličicu da bi se vidjelo koliko različitih vrsta (samim tim i ukusa) postoji. Edited February 7, 2011 by Kokopelli
Zen Posted February 7, 2011 Report Posted February 7, 2011 @Smorock: Jel sme vestacki zasladjivac, med? Suvo grozdje/urme? U cemu je problem uopste? U kalorijama, kandidi ili glukozi u krvi? U opštem zdravlju? Trenutno sam u novoj fazi sredjivanja ishrane, pa sad razmatramo sve opcije za dalji nastavak price Gledala sam te makrobioticke slatkishe i deluju mi veoma zanimljivo, al ko velim mozda neko ima vec oprobani recept. A ubicu te zbog ovih fotki urmi ovako kasno uvece ako nesto volim to su urme....
рогозуб Posted February 7, 2011 Report Posted February 7, 2011 Ima li ko kakav dobar recept za saltkish u kom nema secera uzmesh bilo koji recept i zamenish shecjer medom?
MissionVao Posted February 7, 2011 Report Posted February 7, 2011 Jeste sad sam ja guska sto mi zdravlje nije palo na pamet Tako je postavljeno pitanje, sa sve tuznim smajlijem, kao da je neka preka bolest u pitanju Nije jasno da li je problem iskljucivo u belom seceru ili slatkom uopste. Uzmes bilo koji recept sa kakaom i vidis cime ces pametnim da zamenis secer, sto je to problem? 1
Zen Posted February 7, 2011 Report Posted February 7, 2011 Uh, probala par puta, ispalo je... Paaaa.... Niko se nije zalio al posle pola parceta svako bi odustao, teska artiljerija. Bolji su recepti u koji su predvidjeni da ili ne budu previshe slatki ili da imaju drugo sta kao osnovni zasladjivach. Znam da spremam gomilu jela, corbi i svacega al nikad nisam nesto pravila slatkishe.
Kokopelli Posted February 7, 2011 Report Posted February 7, 2011 (edited) Med, nažalost, uopšte nije toliko zdrav koliko se priča o tome. Iako je prirodan zaslađivač, spada u proste šećere jer se sastoji od: fruktoze, glukoze i saharoze. Kažu da malajski medvedi aka honey bears su jedina vrsta životinja koja ima probleme sa brzim propadanjem zuba. Poznato je da se od meda brže kvare zubi nego od konzumnog šećera. Med ima više kalorija: 65 kcal po kafenoj kašičici, dok konzumni šećer ima 48 po istoj količini. A i kad se kupuje mora da se pazi da je pravi. Iz prodavnice - nikako! Najbolje se zna da je pravi kada okrenete teglu naopačke i kada se na dnu pojavi mjehur. Tako kažu pčelari. Deda mi je bio poznat pčelar i od malena sam imala naviku da ujutru smažem kašičicu meda iako mi je to bila najgroznija stvar na svijetu Danas ga koristim, ali ne ujutru, već na lebac Smorock, ja ubacim malteks, odlična stvar ako baš moraš da koristiš zaslađivač. On je već zdravija varijanta slatkog, a možeš i time da mažeš palačinke i sl. Najpoznatija makrobiotička "kora": čaša integralnog/ovsenog/kukuruznog/ražanog/heljdinog (ne po čaša od svakog, već napraviš kombinaciju od 2-3 brašna), časa ovsenih pahuljica/mekinja, obavezno pola čaše/čaša kokosovog brašna, sjemenke (suncokret, golica itd), laneno/maslinovo/susamovo ulje, voda ili sojino/proseno/bademovo/pirinčano mlijeko pa rukama miješaš dok ne postane homogena smjesa. Onda ostaviš 20 min da odstoji i posle manipulišeš kako ti volja Ja, recimo, tijesto ubacim u pleh sa malo izvučenim ivicama (kao američka pita: ) da bih vizuelno stvorila mjesto za ubacivanje fila od voća npr. Dakle, tijesto ispečeš u rernu (prije ubacivanja u pleh izbodeš ga viljuškom), ali prije nego što se skroz ispeče izvadiš iz rerne, pa na koru staviš mješavinu bobičastog voća npr, ili napravim voćni pire (jabuka+kruška+šargarepa), i onda ostaviš da se zapeče do kraja. Ukrasiš po želji. Tamna Lindt-ova čokoada je super kao preliv ili bilo koja tamna sa preko 80% kakaa. Edited February 7, 2011 by Kokopelli 1 1
Zen Posted February 7, 2011 Report Posted February 7, 2011 @ DF pa nemam pojma cime da zamenim secer, med ne valja bas da uzimam puno jer sam blago alergicna, a trpanje gomile frutoze nije bas pametno... Nista idem ja po onaj makrobioticki kuvar pa da iskopam nesto zanimljivo. Javicu ako prezivimo
Kokopelli Posted February 7, 2011 Report Posted February 7, 2011 (edited) Najbolji kuvar je od porodice Kushi, Michio ili njegova žena Aveline. Edited February 7, 2011 by Kokopelli
Bitlđus Posted February 10, 2011 Report Posted February 10, 2011 Da li se iko možda seća onih prastarih žutih gumenih bombona u obliku bananica koje su imale veoma specifičan ukus (skoro kao neko testo)? Na kesici je, čini mi se, bila slika majmuna kako jede banane. Ne mogu nikako da se setim kako se zovu. Jao, šta bi dao za kesicu tih bombona sada...
рогозуб Posted February 10, 2011 Report Posted February 10, 2011 setih se sad slatkisha... dva zhumanceta u sholjicu za kafu, 3, 4 kafene kashichice shecjera unutra, muti se ruchno par minuta dok se to ne sjedini, i onda prozhderesh 1
B@K@ Posted February 10, 2011 Report Posted February 10, 2011 !slatkiš iz bosonogog djetinjstva... žal za mlados'... to smo zvali "šećerom jaja" (?!) Dobra stara vremena, piješ mleko iz vimeneta, jedeš taze jaja i ne misliš na salmonele i ostale ženke... Hajd' i ja da pridodam - ko ne voli oblande sa 2 fila, usahlo mu kravlje vime... (vpozor! - ovdi je obavezna primena raznoraznije' trans-masti i ostalih prevoznih sredstava)
Night's Blood Posted February 10, 2011 Report Posted February 10, 2011 Jooooooj zuto-crne oblande. Drugaricina mama ih je samo zbog mene pravila za rodjendane.
Footog Qpoos Posted February 10, 2011 Report Posted February 10, 2011 postoje i neke kupovne...neki krs... ove: ono ko blato,nije ni za poklon dobro... 1
Vuk Posted February 10, 2011 Report Posted February 10, 2011 Nigde nikada nisam probao bolje bajadere nego sto su ove Krašove. 1
MissionVao Posted February 11, 2011 Report Posted February 11, 2011 Bolje su ti i od Starkovog Figara?
Amphitritê Posted February 25, 2011 Report Posted February 25, 2011 Kako su dobre čokolade, iz "lijepe njihove"... http://www.zvecevo.hr/wp-content/uploads/samotivt_pack1.jpg 2
-Mare Posted March 3, 2011 Report Posted March 3, 2011 Nikada necu razumeti opstu odusevljenost After Eitom. 3
MissionVao Posted March 3, 2011 Report Posted March 3, 2011 Ni ja Ali Kras Ledene kocke... totalno drugi trip iako je isto mentol+cokolada
Amphitritê Posted March 18, 2011 Report Posted March 18, 2011 Većini drugarica sam poklonila taj džem i troše ga po mrvicu i u specijalnim prilikama Kažu da ništa ljepše nisu probale! Mo'š misliti mene kako prelazim granicu sa gomilom teglica džema Urme su njihov specijalitet. Možeš ih jesti kako ti volja. I ne postoji jedna vrsta, namjerno sam postavila tu gornju sličicu da bi se vidjelo koliko različitih vrsta (samim tim i ukusa) postoji. Pa .... možda i mogu da te zamislim... tako i ja radim, dovučem svašta iz CG, posebno - pršut.
El Karnisero Posted March 18, 2011 Author Report Posted March 18, 2011 Чекај бре,зар провинцијалци не уништавају Београд? Шта ћеш у провинцији,пу,пу,далеко било. Иначе,ових дана само сунцокрет.
-Mare Posted March 19, 2011 Report Posted March 19, 2011 Ne valja ako ti nokti nisu strokavi posle jedne kesice. 2
Recommended Posts