Zbrilion Posted June 22, 2008 Report Posted June 22, 2008 INNER ABSURDITY Mural pahuljaste prerije. Strvina strvinu sablažnjuje. Krvavi odresci u sosu od postizborne ćutnje. Spiralno izdanje vlaknastog neba. Ja i Ti Ti i Ja u dnevno doziranom akvarelu. Stih se ledi u našim ustima. Tako odlaže osmu reinkarnaciju. PRERANO & PREKASNO nisam imao para i čuvao sam štandove sa knjigama od 9 uveče do 9 ujutro, smrzavao se za crkavicu. imao sam pravo da čitam knjigu kada je sve bilo manje - više pusto. "odaberi jednu", govorio bi gazda i posle mog izbora bi počeo da navlači najlone preko tezgi. skoro svake noći bih pročitao po jedno delo. to i nije bilo tako loše. grad bi promicao kraj mene bdeo bi sa mnom: provalnici, policajci, pijanci pogubljene devojke "sumnjivog morala" koje započinju razgovore o romanima Agate Kristi klipani koji ratuju cepanjem i lepljenjem stranačkih plakata a onda se i pobiju ili poubijaju i tako dalje. jedna noć je bila kišovita. svi su se razišli. Orhan Pamuk, bleda sijalica i ja. uneo sam se i glas me preseče: "DA NIJE MALO PRERANO ZA ČITANJE?!" bio je to ulični pandur, noćni pas poput mene. kezio se svojoj šali. lice mu je bilo ozareno kao da mu je na vrata pokucala Džena Džejmison sa milion dolara u tašni i saopštila mu da sa njom i novcem radi šta god želi. "nikada nije ni rano ni kasno", odgovorih mu a on se i dalje poluretardirano kezio. okrenuh stranicu i umorno pomislih - prijatelju, za tebe je možda i prekasno. PRIHVATI dedi je zadnjih par nedelja bilo loše i te večeri sam osetio da verovatno neće dočekati jutro. poranio sam, ušao u očev stan i odškrinuo vrata dedine sobe. deda je ukočeno gledao u plafon. usta su mu bila poluotvorena. otac je sedeo u kuhinji i potvrdio mi prizor: "da, da, umro je noćas." suze su mi tekle niz obraze. "u koliko sati ?" "ne znam, u neko doba sam zaspao u svojoj sobi." "prevrtao se tamo u samrtnoj agoniji, možda si ipak trebao da budeš kraj njega." "ma đavola! čovek se rađa sam i umire sam. u suštini je uvek tako. i tokom života je sam. prihvati to. pa bar bi TI to trebao da znaš." "možda si se uplašio." "misli šta hoćeš." otac je izašao da poruči mrtvački kovčeg. ja sam sedeo na kauču. deda je ukočeno gledao u plafon. već mu je bilo svejedno.
Recommended Posts