vudun Posted October 21, 2008 Report Posted October 21, 2008 U Srbiji moze svaka shusha da mi radi o glavi ako ima veze i vezice, ovo ono. Meni bre u Srbiji uzeli neki Crnogorci gajbu preko opstine i ubacili me u drugu. Ista tak'a samo u susednoj zgradi, u prizemlju. Matorka iz CG imala vezu u opstini i pre nego sam se ja uselio sredila kod 'referenta' (iako ladno imam stambeno resenje na tu sad njenu gajbu eeeeeeeeej) da se useli ona. Pa gde to ima? Ja odem do opstine i oni me odjebu. Alo brrrrrrrre. Znaš, riba smrdi od glave. Nepotizam i korupcija su nam trule zaostavštine još iz epohe Miloševića i to je prosto činjenica. Stvari, po tom pitanju, se nisu drastično izmenile i to je tragedija. Glava te ribe jesu politička vrhuška naše zemlje, koji su i sami korumpirani i samim tim ne čine odlučne korake ka iskorenjivanju iste pošasti. Piramidalno znači ... od Dačića i Ljajića, preko anonimus finansijskih inspektora sve do običnih baba iz CG koje su se nastanile u tvom stanu i ko zna čijem sve stanu u Beogradu. kad si se vec zaleteo da spomenes internet, procenat ljudi koji koriste internet je u srbiji mnoooooooogo manji nego u bugarskoj, rumuniji, hrvatskoj. nazalost. Za procenat Rumuna i Hrvata, na žalost, verujem da je istina. Za Bugare baš i nisam nešto siguran. A i procentualno gledano, ne verujem da je razlika tako enormna. Biće bolje, optimista sam.
Dersu Uzala Posted October 21, 2008 Report Posted October 21, 2008 Ja ne mislim da ti imaš pravo da presuđuješ ko je prekardašio.... . . . ...Opet se stavljaš u ulogu nekoga ko je iznad sviju ostalih pa može da donese jednu takvu odluku. Naravno da imam. To pravo ima svako. Zasto ga ja ne bih imao, deder? Nikakvu odluku pri tome nisam doneo, bar ne egzekutivnu, s kim se svadjas ti? I ti pričaš o nekim imaginarnim problemima i imaginarnim rješenjima. Nađeš post, izvučeš što ti se ne čini pravo, napišeš svoje viđenje. A ako nemaš šta da kažeš, onda i nemoj. Silentium est aureum. Ne, ja pricam o tvom problemu sa 'imaginarnim' deckom. Ne izvlacim nista izvan konteksta, pogresio si. Sto se iz svega prilozenog da i videti golim okom. Inace, 'Audere est facere' je moj omiljeni moto. U pravu si ti, nego ima tu još par sitnica od ranije. Obrati pažnju Balfour deklaracija Bre, Dersu, ponašaš se kao da si jedini koji zna da ukuca wikipedia u google-u. Volis da peckas, a ovamo si sam pravednik. Na srecu, ja o toj problematici slusam ili od akademika ili od mojih prijatelja Jevreja, Izraelaca i Palestinaca. To je opet taj srpski sindrom, Google, CNN, YouTube, Wikipedia...Culi ste za njih prekjuce pa bi odmah da imputirate svima kako to nije cool sad kad ste vi to iskulirali . Nista se ti ne brini, vidimo se u Sinagogi. Onda je ključno pitanje šta uopšte tražiš na forumu na kome je većina ljudi takva, a većina jeste. Sam si odgovorio na svoje pitanje. Da, zbog te manjine. Vecina su uvek kreteni, gde god da se okrenes. Nisi to jos naucio? Mozda da procitas ipak tog Princa od Makijavelija? Je l' grešim i ja? OK, tako mi reci, vjerovatno si i u pravu, al' mi onda fino kažeš da ne serem mnogo i da nisam posisao svu pamet svijeta. Mada se ja ne sjećam kada sam posljednji put upao na temu sa "jebite se, miševi" stavom. Moj stav (za neupucene) nije bio taj koji si ti naveo, vec: Au bre, vas dvojica (gde se dede onaj treci?)...Imaginos je uglavnom u pravu (dobro, promakla mu je za tren cinjenica da Kisindzer jos mrda) i to je to. Up ravu su cesto i drugi. Nisu cak ni sva gledista ovde kontradiktorna iako bi svako da je njegova zadnja, srpski sindrom. Ima i dosta lupetanja, ali davno skapirasmo da: a) je skolstvo u kurcu u Srbiji; cool.gif kalendar stoji na nekoj godini iz 11-13 veka; c) 99.99% ljudi nije ni prismrdilo van svog atara a svi bi da razglabaju svecku politiku, ekonomiju i filozofiju. Ovi sto su bili na 5 minuta napolju, ili ne daj Boze na nedelju dana, kapiraju kako su svo znanje ovog sveta izmuzli. Sve u svemu komicno, kada ne bi bilo tragicno. I uopste, ko god nije sposoban da sebi omoguci sopstvenu egzistenciju i zivi sam od svog lebca ne bi trebao ni da se javlja i bistri belosvecke teme. Biiiiiiiiig difference, wouldn't you say? Znaš, riba smrdi od glave. Nepotizam i korupcija su nam trule zaostavštine još iz epohe Miloševića i to je prosto činjenica. Sefe, ja pricam o recimo 1985. , kakav crni Milosevic.
salebghouse Posted October 21, 2008 Report Posted October 21, 2008 Nepotizam i korupcija su nam trule zaostavštine još iz epohe Miloševića i to je prosto činjenica. Stvari, po tom pitanju, se nisu drastično izmenile i to je tragedija. Glava te ribe jesu politička vrhuška naše zemlje, koji su i sami korumpirani i samim tim ne čine odlučne korake ka iskorenjivanju iste pošasti. Piramidalno znači ... od Dačića i Ljajića, preko anonimus finansijskih inspektora sve do običnih baba iz CG koje su se nastanile u tvom stanu i ko zna čijem sve stanu u Beogradu. sve tacno,a pocelo je ko zna kad.ima onaj rajsov testament,samo 100inak strana,a ne zna se koja je recenica istinitija od koje
Dersu Uzala Posted October 21, 2008 Report Posted October 21, 2008 (edited) u tvom stanu i ko zna čijem sve stanu u Beogradu. Samo da se razumemo, ja sam u njenom stanu, ona u mom. Nisam ostao bez stana. Otkupio sam stan za koji nemam stambeno resenje. Samo u Srbiji. Sva sreca da kad me zemljaci iscimaju, ostaje mi moj Mandingo brat: Pustim "Kulanjan" i odmah moje Mandingo srce zaigra. Servska je tuga pregolema . Edited October 21, 2008 by Dersu Uzala
Ivan_Creed Posted October 21, 2008 Report Posted October 21, 2008 Pa ja rekoh, progledacu ti kroz prste...Kako onda nisam fin? Ja sUm gospodin co'ek mladicu. Ok, ajd' fino, valjda su se smirile strasti, imao sam nekog efekta na tok rasprave koji je otisao u quartz. Prvo, podseti me o cemu smo to pricali ti i ja na drugoj temi, ne secam se, izvinjavam se. Drugo, ne znam da li uopste ima potrebe da naglasavam, JA SAM AMBASADOR Srbije svugde gde se nalazim. Sem u Srbiji. Kad pricam sa vama, Srbima, ambasador sam svega sto nije srpsko iz prostog razloga da vam dokucim mozda sta sve postoji tamo negde u svetu. Da vam saopstim da vas ne mrze svi. Daleko od toga. Da vam priopcim kako neke stvari rade ljudi po belom svetu. Mozda jednog dana i budem pricao o sexu i kako to rade Svedjanke. I Amerikanke. I Vijetnamke. I Brazilke. Ali ne sada. Sad imamo preca posla. Kad sam u Srbiji ili sa Srbima, pokusavam (onima koji ne dele taj belosvecki avanturisticki kruh) da stvorim ne samo idilicnu vec iole realnu sliku o tome sta je i kako je vani. Kad sam vani sa strendzerima, pokusavam svim ovim belosveckim zgubidanima da objasnim da je Srbija ko London ili Njuca, nece im faliti dlaka sa glave, siroko im polje, pici u zezanje. O curama da i ne pricam. Tebi smesno, to je meni slamka za koju se hvatam da resetujem 'pickaranje' po temi. Na zalost, cesto je nus produkat te moje intervencije okretanje pojedinica u mom smeru i bacanje drvlja i kamenja. Which is to be expected, naucio sam. Nije mi to problem, mada nesto nemam zal za popularnoscu. Najradije bih da me ne spominjete nego da nastavite sa retorikom kulturno. Na srecu, obzirom da sam i sam Srbin, znam da pogodim u zivac i bar tako uticem na trenutni game reset. Idem da si podignem spomenik (sarkazam). Da, generalno. Zato se i zove generalizacija. Ne znam zasto tebe to konkretno pogadja sem ako i sam ne pripadas toj demografskoj skupini. Vidis, kad Srbi ili neki drugi kazu, 'Joooj, svi Amerigosi su glupi', ja se ne uvredim. Ne zato sto nisam Amerigos, nego zato sto nisam glup. Prema tome, meni ni iz dzepa ni u dzep, kapiras. Zasto bi se ja sad tu tangirao? Zasto tebe tangira moja gornja konstatacija ako se staras sam o sebi? Da pojasnim, nije ideja da spustamo bilo kome ko trenutno nema posla i prinudjen je sticajem ekonomskih i drugih okolnosti da zivi sa rodbinom. Fine. Zar to treba objasnjavati? Rec je o tome da ako ne mozes da se staras sam o sebi, ne zelim da cujem uopste tvoje cenjeno misljenje o stanju svecke ekonomske, pravne, finansijke, naucne i filozofske misli. Bas ce neko da mi se stara o svetu ako ne moze sebi ni gace da kupi, kapiras? Ja to ne mogu da postujem. Mogu da saslusam, ali ne mogu da postujem. Lako je tupiti celom svetu iza caletovih nogu. Ili kevinih. Izadji sam ispred rulje pa da vidimo. Slabo ti kapiras stvari. U vreme kad sam ziveo u Jugi, tu je cvetao med i mleko. Ti naravno ne znas nista o tome, jasno je kao dan. Posmatram sve ove godine (par decenija u stvari) kako stvari samo idu nizbrdo. Dokle? Za droge nista nemoj da se brines, one su top-of-the-line. Uostalom svrati do nas dole, lepse je, znas i sam. Dobrodosao si, pa da te i ugostim (ionako sam vas zvao odavno, curu i tebe, ali evo sad oficijalno). Znam da radi zenska glava od jutra do sutra, a ti nam dzodzis ovde u poslednje vreme . Ti mislis da se ili ne razumem u materiju ili da sam 'mladunac' ali nebitno, da odgovorim ukratko, jer ne znam o cemu vise pricas jer osecam da ides dalje u neki nepotreban pravac; 1) Oftopik koji smo poceli o Mladicu na temi o moru i CG, na to sam mislio. Odatle je inace i info o informisanju sa YouTube. Da ne idem dalje, onim si mi rekao dosta o rezonovanju, dzabe godine iskustva, ne mozemo biti najbolji i najupuceniji u svemu. 2) Iako nisam u toj grupi, tj. nisam se pronasao, poistovetio sam se jer mislio da je ruzno progovarati nekom o nekim licnim stvarima na nevezanoj temi. Zivim na svome odavno, niko me ne pomaze niti finansira, ali takva je moja situacija, a znam da ima i ljudi koji to jednostavno NE MOGU sto okolinom/situacijom, sto drugim negativnim faktorima ili nemogucnoscu, a svi (bi trebali) znamo(ti) kakva je Srbija i koliko se i sta moze. Ne znam ko ovde tupi iza caletovih nogu, ali to je neki oftopik i glupo je zakljuciti da po tom nekom fazono neko je nekompetentan ili nekvalifikovan da diskutuje o nekoj sveckoj filozofiji, religiji ili magiji, mislim otkud ti znas koliko je taj neki upucen ili obavesten o materiji? Ili zato sto nema bankovni racun ili ne vodi racuna o ne znam ni ja cemu? I ja imam milion racuna i zajebancija, ali ne smatram se upuceniji u neku svetsku filozofiju ili ekonomoju bazirano na tome, postoje drugi efekti i pojave koje vise o tome govore i informisu (za trenutne cene i produkte recimo u U.S. to se ne vazi jer je isuvise nebitno). Tacno je da ima ljudi koji zive sa familijama u istoj kuci u kojoj su im i roditelji, i ne rade, i ceo paket sto ide sa time, da ne gnjavim detaljima, i tacno je da ima dosta, ne znam kako ih tacno zovu, dal kasicicarima (oni sto sede po ceo dan u kaficu i grickaju ili stagod kasiku od kaVe, jer je najjeftinije, itd), ili fazon 'ima za mobilni, ali nema za hranu/racune', to mi je opste poznato, no to vise govori o necijem karakteru, pozadini i/ili nacinu zivota, ali to ovde nije tema. Zato ne valja generalizovati, mislim ako pricamo o glupostima na forumu jos ih vise i ima, ali sta cu im ja sad... svaki dan procitam ili ovde ili na nekom od novinskih strana recimo nesto sto negativno 'utice' na mene, ili me iznervira, ali zavisi o cemu pricamo - tebe pogadjaju 'nasi' komentari i cekas da nam 'jebes' mater, kao da smo ne znam ni sta sad rekli... zasto? Vise od pola komentara nisu ni za ozbiljno shvatiti, kao onaj moj o tome da me zovu kralj, na koji jos nisam razumeo onaj tvoj komentar o 'prijateljima' i nekoj deplasiranoj tvrdnji, nasta si to sve povezao sa 'univerzalnom ljudskom gluposcu'...??? :) I tvoj odgovor na moj komentar na ovo je da 'kada ti pukne film, ti oteras ekipu u p.m.' sto bi prevedeno to bio ja.... 3) Iako nisam proveo svesniji deo zivota kada je bilo meda i mleka u YU, niti sam pricao o njemu, kakve to veze ima? Ja sam konstatovao da na osnovu nekih ogorcenja ti imas nekih trauma vezanih za taj period, jer nas 'posmatras nedeljama i onda ti pukne film' sa predrasudom o Srbima, ili kako vec.... Ne znam o cemu vise pricas, ali ajde.... 4) Lepo je to sto si ambasador, ali ono nije iskren po meni razgovor izmedju 'nas' Srba, tj. upadnes na temu 'oteras u p.m.' i odes (ili se zadrzis kada ovako te citiram), uz neki pokusaj spustanja svima na temi... Ovde se iznose misljenja, nema razlog za duple standarde ili licnosti, pogotovu kada je u pitanju sam upad koji je spustajuceg karaktera (tj. barem pokusaj). 5) Hegel je proveo ceo zivot u svome selu, ali mi opet ucimo i citamo sta je coek pisao...... Mislim da svesno menjas teme, ali ok je, ne zelim da se vise upustam u rasprave, samo los pokusaj da me potkacis i ostale, sa generalizacijama 'svi ste ovo i ono' i kao cao... Ja razumem sve, ali ne znam za tebe...
Dersu Uzala Posted October 21, 2008 Report Posted October 21, 2008 1) 2) 3) 4) 5) Hegel je proveo ceo zivot u svome selu, ali mi opet ucimo i citamo sta je coek pisao...... Mislim da svesno menjas teme, ali ok je, ne zelim da se vise upustam u rasprave, samo los pokusaj da me potkacis i ostale, sa generalizacijama 'svi ste ovo i ono' i kao cao... Ja razumem sve, ali ne znam za tebe... 1) Postedi me tvog Generala dok ne izadje pred sud, pa cemo da vidimo. Nas, ne mora njihov, rekoh stoput. Ali ne ti da ga ispitujes, nego ja . Ja da mu budem inkvizitore. 2) blah 3) dosta vise sa kompleksom zrtve. Ako ti se nesto ne svidja, oteraj ti mene u Bozju mater. 4) Kad bi samo znao. 5) Hegel je kreten iz nemackog sela. Potpuno nebitan lik u 2008. godini. Ono, sto octo.
Dersu Uzala Posted October 21, 2008 Report Posted October 21, 2008 (edited) Sedim, jedem knedle sa sljivama i razmisljam...corava je ovo rabota. Edited October 21, 2008 by Dersu Uzala
Thule Posted October 21, 2008 Report Posted October 21, 2008 Naravno da imam. To pravo ima svako. Zasto ga ja ne bih imao, deder? Nikakvu odluku pri tome nisam doneo, bar ne egzekutivnu, s kim se svadjas ti? Ovo se pretvorilo u neku otvorenu svađu sa ciničnim i zajedljivim komentarima, pa je bolje da odma' prekinemo. Mrzi me da rasipam energiju na svađe.
Tomislav Sawyer Posted October 21, 2008 Report Posted October 21, 2008 Stvarno ste stvorovi, covek je skrenuo paznju i naveo kategorije (ne imena), a ekipa se sama prozvala, rasporedila u iste i udri u ofanzivu. Kako se ja jebo te nisam osetio prozvanim? Mora biti da vas je ipak pronasao, a? Pustite bre coveka, od njega mozete da ucite.
Thule Posted October 21, 2008 Report Posted October 21, 2008 Biće da se nisi osjetio prozvanim jer razmišljate na vrlo sličan način, a ljudi obično ne prozivaju istomišljenike nego one čije im se viđenje ne sviđa. Just a wild guess...
imaginos Posted October 21, 2008 Report Posted October 21, 2008 Tvoja realnost nije i moja realnost, kako se čini. Oko premisa se slažemo, ali ne izvlačimo iste zaključke. Definiši "skoriju budućnost". Konačno, razlikuje nam se i životni stav. Tvoj je u osnovi pesimistički, dok je moj suprotan. ja nisam izvlacio zakljucke, ja konstatovao realnost. moj stav nije pesimisticki ni optimisticki. ja se trudim da budem pragmatican i realista, a to nije uvek jednostavno. dok se pesimizam i optimizam oslanjaju na emocije kao glavne stubove nosace, realizam se oslanja na logiku i zdrav rezon. nazalost, cak i jako pametni ljudi ne mogu uvek da iskljuce emocije iz rezonovanja, narocito kad su u pitanju stvari koje ih se direktno ticu. ako cemo da pricamo o zakljucima, i licnim stavovima na temu kosova (ili bilo koju drugu temu), moramo prvo da nadjemo polaznu tacku u realnosti - inace se nece znati ko o cemu prica, i umesto dijaloga nase poruke ce se svesti na dva monologa. Ipak, Jevreji nisu činili 40% već 33% mislim da tebi detalji ne promicu, pa ti tako nije promakao ni detalj da sam rekao: 40% jevreja i ne-arapa. dakle, jevreja + hriscana je bilo 40%. zasto si odlucio da me toboze "ispravis" za gresku koju nisam ni napravio? ja mislim da je to zato da bi mi prikacio jos jednu znacku "pro-jevrejski" orijentisanog. kao sad, zamisli, ja sam uvecao broj jevreja u palestini, pa to treba da signalizira da sam tendenciozan. providno, druze, mnogo providno.. No, ono što ti činiš jeste da konstantno kršenje svakog međunarodnog sporazuma nazivaš "realnost". ako se to krsenje desava, onda je to realnost. ako hoces da pricamo o tome koji je moj stav prema toj realnosti, i sta ja mislim da treba uraditi - nije problem, ali necemo mesati realnost i licne stavove i misljenja. na primer: - neko opljacka banku i prekrsi zakon i ja kazem sta se desilo. to sto je taj pljackas moj rodjeni brat koji nije imao leba da jede i sto je opljackao banku da bi preziveo i nahranio gladnu decu - to ne menja realnost. onda dodjes ti i kazes mi "kako mozes da kazes da je to relanost, kakav si ti to brat"? tako ispada da sam ja "duzan" da poricem stvarnost i po pitanju kosova. zao mi je, ali to nije u redu - jer na sudjenju mom bratu cu ispasti smesan ako poricem realnost i kazem "on nije to uradio" (a snimile ga kamere!) i sigurno necu moci da mu pomognem tako sto cu pokusavati ceo svet da ubedim u moje licne iluzije. samo cu ispasti smesan. znam da kapiras analogiju. ujedno mislim da je to i najveca steta koju "nacionalisti" nanose srbiji - stvara se atmosfera da su srbi duzni da poricu realnost po nekim pitanjima, i to dalje vodi ka povlacenju poteza koji nam nisu u interesu. Ja sam mislio da razgovaramo o tome šta je ispravno i o nekakvoj pravdi. na politickom planu pravdu uzimam kao neku komponentu pomocu koje formiram stav ili sta vec. ne zato sto sam "los covek i sto me bas briga", nego zato sto je "argument pravde" u tim stvarima beznacajan, neupotrebljiv i na njega se ne mozemo osloniti. pravda i realnost retko idu zajedno. inace, pravda je jako klizav teren, i mislim da zahteva vrlo hladnu glavu od onoga ko se bavi njom. tako se, na primer, moze desiti da u jednom momentu neko pita da li je pravedno kad pored beograda ispliva hladnjaca sa lesevima nekih siptara sa kosova (i zena i dece). u tom momentu ljudi (srbi) obicno kazu "a sta je sa onim sto su siptari radili nama? da li su srbi za sve krivi?" - i tako izbegnu da razmisljaju o postavljenom pitanju, a to je selektivno bavljenje pravdom. tu prestaje hladna glava, razum se zamagli, isplivaju emocije i bes. to nije bas dobro stanje svesti za pricu o politici, a ni o pravdi. ;-) zapravo, to nije dobro stanje svesti za pricu o bilo cemu... i gde to vodi: srbin kaze "gde je pravda za srbe", siptar kaze "gde je pravda za siptare" i sve se zapravo svede na ono sto ja pricam: INTERESE (svako se bavi onim segmentima pravde koji sluze njegovom interesu). rec "pravda" zapravo pocinje da znaci "interes", i tu se vracamo na teren realnosti koji je neophodan da bi se ostvarili interesi. pravda je "filozofska tema" i nema prakticni znacaj u politici, a pri tome je teska i bolna za razgovor koji ima tendenciju da iz dijaloga praraste u baraznu vatru besa i ocaja. dakle, selektivno se baviti pravdom u politici - to je beskorisno, i granici se sa propagandom. uopste nije jednostavno objektivno se baviti pravdom, jer ponekad pravda ume da zaboli. a nije ni preterano bitna za ovu pricu - ja pricam o realnosti. hocu da kazem: mislim da nemas dovoljno hladnu glavu po ovim pitanjima da bi mogli da razgovaramo o pravdi. nista zato, mozemo da razgovaramo na neke druge teme. Uzgred, glede spaljivanja ambasada, možda bi htjeo da napraviš pauzu od par minuta pa da razmisliš šta je prvo počelo - naše paljenje ambasada ili njihove akcije koje su izazvale paljenje ambasada. prvo: to paljenje ambasada nije "nase". meni je jako zao sto ti ljudi pripadaju istom narodu kome i ja pripadam. zao mi je sto siptari nisu zapalili americku ambasadu, a srbi nisu mahali americkim zastavama na vreme. verovatno bi sada srbija kontrolisala i kosovo i republiku srpsku jer je "Srbija demokratska drzava koja je pouzdan partner na balkanu i kroz svoju borbu za ljudska prava i toleranciju dokazala je da ima snage, resursa i hrabrosti da stane na put terorizmu, bla bla bla..." (evo, cak sam napisao i pogodnu izjavu za stampu koju bi u tom slucaju mogao da da neki americki zvanicnik ). to je politika. the art of war (by sun tzu). ;-) drugo, interesuje me zbog cega je tebi bitno ko je "prvi poceo"? po mom misljenju, to ne menja cinjenicu da je cin paljenja americke ambasade naneo mnogo stete interesima drzave srbije. sta je tebi vaznije: ko je prvi poceo, ili kakav je nas interes u celoj toj prici? meni je vazniji interes. ako je tebi vaznija pravda u tom slucaju, i to prihvatam. ljudi su razliciti... tu se ti i ja razlikujemo. meni je fokus na interesu a tebi na pravdi. iz tvoje perspektive ja izgledam verovatno kao "nemoralna ljiga", a ti iz moje perspektive izgledas kao "covek sa povezom preko ociju koji srlja u zamku". mislim da je moja perspektiva jasnija i efikasnija u kontekstu politike. mislim da su nacionalisticke struje (u svakoj zemlji) jako stetne jer indukuju gnev, a gnev je poznat po tome sto zamagljuje razum i logiku. Vidim iz tvojih postova da ne voliš šiptare... a ko ih pa voli, je l'? Dakle, nameće se ideja da se ne bi bunio protiv toga. niti volim niti mrzim siptare. niti volim niti mrzim srbe. svaka predrasuda koju sam u zivotu imao mi je kad-tad opalila samar, i sad se stidim mnogih predrasuda koje sam imao. nadam se da sam ih iskorenio u potpunosti i da nikad vise nece uticati na moje razmisljanje. gledaj na to ovako: da smo ti i ja slucajno rodjeni u siptarskim porodicama na kosovu, mozda bi i mi bili isti kao ti siptari koje 'mrzimo' i mozda bi zadojeni mrznjom prema srbima? da ti je srpska policija upala u kucu i maltretirala ti familiju, mozda bi i ti mislilo da su srbi prljava govna i da ih treba pobiti. siptari koji tako misle - naravno grese, isto kao sto gresi onaj srbin koji kaze 'a ko pa voli siptare'. sve zavisi od licnih iskustava. meni mentalitet i mesto rodjenja malo znace. jedan od najboljih ljudi koje sam u zivotu upoznao je pakistanac, hard kor musliman (koji ne zeli ni da izgovori rec "izrael" vec kaze "znas ona drzava") - a nikad bolji covek i veci prijatelj. A glede tvog primjera, on je sasvim dobar. Dakle, ako si ti zaista primjetio da ja podržavam pedofiliju, onda stvarno jeste logično da očekuješ da želim da ima što više pedofila u Srbiji. Sada ti naravno samo ostaje da nađeš momenat gdje ja izjavljujem svoju ljubav prema pedofiliji i završio si posao. taj momenat cu naci odmah nakon sto ti nadjes momenat gde ja makar i nagovestavam da se treba "stideti srpske istorije ili kraljeva", posto se nisi libio da tako nesto insinuiras. Tii prosto izbjegavaš odogvore. Kao što si izbjegao čitavu raspravu oko rata u Iraku. Tada si tvrdio da su arapska liga + još 100 nacija stale iza tog rata. Kada se pokazalo da je to potpuni promašaj, samo si nestao sa teme. To je sasvim u redu, samo tražim da mi u tom slučaju ne držiš moralne pridike o načinu na koji razgovaram. - nije lepo lagati i reci "pobegao si sa teme". ponudio sam ti nastavak te price. trebalo je da izvuces poslednju poruku sa obrisane teme, a ja da odgovorim. nisi se javio. ako se dobro secam ti si povukao paralelu izmedju nemackog osvajackog rata 1941 i medjunarodne intervencije u iraku, sa ciljem da pokazes kako je to "isto" ili cak slicno? nemam nista protiv da nastavimo na tu temu. mozda da otvorimo negde poseban topic za to.. ja se iz sve snage trudim da ti nadjem neki "socket" za normalnu pricu bez licnih prozivki, a ti mi stalno podmeces ovakve momente. kad ces shvatiti da me takvo prpucavanje ne zanima. sve sto cu ja da radim, to je da detaljno objasnim svaki tvoj pokusaj diskreditovanja i insinuacija. Ako nećeš da mi odgovoriš na pitanja, samo tako reci, bez da se dalje vrtimo u raspravi oko tvojih i mojih karakternih osobina, ne "vrtimo" se mi u prici oko tvojih i mojih karakternih osobina. ti pricas o mom moralu, a ja uporno odbijam da prihvatim tu igru i hocu da postavim temu na kolosek diskusije bez primesa ad hominema i licnih pitanja. ne samo da ne zelim da ti odgovaram na takva pitanja (koja dikretno uplicu moje moralne norme u celu pricu) - nego zelim da bude jasno da taj nacin rasprave ne dolazi u obzir ni u buduce.
Thule Posted October 21, 2008 Report Posted October 21, 2008 A jesi se raspisao, svaka ti čast ja nisam izvlacio zakljucke, ja konstatovao realnost. moj stav nije pesimisticki ni optimisticki. ja se trudim da budem pragmatican i realista, a to nije uvek jednostavno. dok se pesimizam i optimizam oslanjaju na emocije kao glavne stubove nosace, realizam se oslanja na logiku i zdrav rezon. nazalost, cak i jako pametni ljudi ne mogu uvek da iskljuce emocije iz rezonovanja, narocito kad su u pitanju stvari koje ih se direktno ticu. ako cemo da pricamo o zakljucima, i licnim stavovima na temu kosova (ili bilo koju drugu temu), moramo prvo da nadjemo polaznu tacku u realnosti - inace se nece znati ko o cemu prica, i umesto dijaloga nase poruke ce se svesti na dva monologa. OK, mislim da nemam šta da dodam na ovo što si rekao. Lepo je priznati i kada se sa nekim slažeš oko nečega. mislim da tebi detalji ne promicu, pa ti tako nije promakao ni detalj da sam rekao: 40% jevreja i ne-arapa. dakle, jevreja + hriscana je bilo 40%. Izvini, stvarno nisam obratio pažnju na to. Ipak, činjenica je da je Izrael jevrejska država, nikako ne-arapska. ako se to krsenje desava, onda je to realnost. ako hoces da pricamo o tome koji je moj stav prema toj realnosti, i sta ja mislim da treba uraditi - nije problem, ali necemo mesati realnost i licne stavove i misljenja. Hmmm... mislim da si otišao u pogrešnom pravcu. Niko ne poriče realnost, već se upravo pitamo šta je najbolje za činiti povodom te i takve realnosti. Da li, kao što ti voliš da kažeš, zabiti glavu u pijesak i praviti se da se to ne dešava nama ili pokušati neke konkretne poteze. inace, pravda je jako klizav teren, i mislim da zahteva vrlo hladnu glavu od onoga ko se bavi njom. tako se, na primer, moze desiti da u jednom momentu neko pita da li je pravedno kad pored beograda ispliva hladnjaca sa lesevima nekih siptara sa kosova (i zena i dece). u tom momentu ljudi (srbi) obicno kazu "a sta je sa onim sto su siptari radili nama? da li su srbi za sve krivi?" - i tako izbegnu da razmisljaju o postavljenom pitanju, a to je selektivno bavljenje pravdom. tu prestaje hladna glava, razum se zamagli, isplivaju emocije i bes. to nije bas dobro stanje svesti za pricu o politici, a ni o pravdi. ;-) zapravo, to nije dobro stanje svesti za pricu o bilo cemu... Istorija Srbije, Kosova ili Albanije je dosta starija od hladnjača i leševa. Ne mogu par incidenata da određuju sudbinu država, jer da je tako onda bi se granice u Svijetu mijenjale svaki dan. Inače si u pravu za to da se pravda i politika ne vole, ali pošto se današnja politika makar deklarativno zasniva na nekakvom pravnom uređenju međunarodnih odnosa, onda to tako treba i da se posmatra. Ako neko može sa jedne strane da ne poštuje čitav sistem na kome počiva ovaj svijet, a sa druge, gdje mu to odgovara, da se poziva na određene principe upravo iz segmenta onih koje je do tada onako bezobrazno gazio, onda to nit je pravda nit je politika, već prosta sila... "može mi se" taktika. prvo: to paljenje ambasada nije "nase". meni je jako zao sto ti ljudi pripadaju istom narodu kome i ja pripadam. zao mi je sto siptari nisu zapalili americku ambasadu, a srbi nisu mahali americkim zastavama na vreme. verovatno bi sada srbija kontrolisala i kosovo i republiku srpsku jer je "Srbija demokratska drzava koja je pouzdan partner na balkanu i kroz svoju borbu za ljudska prava i toleranciju dokazala je da ima snage, resursa i hrabrosti da stane na put terorizmu, bla bla bla..." (evo, cak sam napisao i pogodnu izjavu za stampu koju bi u tom slucaju mogao da da neki americki zvanicnik ). to je politika. the art of war (by sun tzu). ;-) Možemo mi i da se složimo oko toga da srpska administracija ima sklonost ka greškama, kasnom paljenju, čemu već ne, no jadno je to kada od mahanja zastavama zavisi sudbina država. Jadan je taj sistem koji ti ipak braniš. Nadam se da se nećemo oko ovoga raspravljati. niti volim niti mrzim siptare. niti volim niti mrzim srbe. svaka predrasuda koju sam u zivotu imao mi je kad-tad opalila samar, i sad se stidim mnogih predrasuda koje sam imao. nadam se da sam ih iskorenio u potpunosti i da nikad vise nece uticati na moje razmisljanje. Ah, OK, pa onda se prosto razlikujemo. Razumijem taj tvoj stav, i mislim da sam na tragu istog, no teško da će se naše viđenje ikada u potpunosti poklapati. Neke predrasude baš volim. - nije lepo lagati i reci "pobegao si sa teme". ponudio sam ti nastavak te price. trebalo je da izvuces poslednju poruku sa obrisane teme, a ja da odgovorim. nisi se javio. ako se dobro secam ti si povukao paralelu izmedju nemackog osvajackog rata 1941 i medjunarodne intervencije u iraku, sa ciljem da pokazes kako je to "isto" ili cak slicno? nemam nista protiv da nastavimo na tu temu. mozda da otvorimo negde poseban topic za to.. Izvini, ali kada sam te pitao da li želiš da vadim post, izignorisao si to. Možda si jednostavno previdio, izlazilo je mnogo postova, ali je moje pitanje ostalo neodgovoreno. Nema potrebe da otvaramo topic. Mislim da nismo razgovarali o ratovima Rajha već da smo iskljuivo govorili o američkim raotvima, posebno onom u Iraku. ne "vrtimo" se mi u prici oko tvojih i mojih karakternih osobina. ti pricas o mom moralu, a ja uporno odbijam da prihvatim tu igru i hocu da postavim temu na kolosek diskusije bez primesa ad hominema i licnih pitanja. ne samo da ne zelim da ti odgovaram na takva pitanja (koja dikretno uplicu moje moralne norme u celu pricu) - nego zelim da bude jasno da taj nacin rasprave ne dolazi u obzir ni u buduce. Osnovni problem je taj što ti vidiš neke napade na tvoju ličnost gdje napada nema. Ako kažem da izbjegavaš odgovore onda je to očigledno određeni napad (možemo da se ne slažemo da li je istinit ili ne), ali ovo ostalo potpuno umišljaš. Mislim da ti očekuješ da budeš napadnut, pa onda u svakom postu tražiš neku sitnicu koju ćeš protumačiti kako tebi odgovara, a ja ne mogu da se branim od toga jer ne znam ni odakle da počnem.
Dersu Uzala Posted October 22, 2008 Report Posted October 22, 2008 (edited) Eto, moze civilizovano. 't's all good, homie. Edited October 22, 2008 by Dersu Uzala
Ivan_Creed Posted October 22, 2008 Report Posted October 22, 2008 @DU - O Generalu mom izgleda, tvom ocigledno ne, nemas sta pametno, konstruktivno niti argumentovano da kazes, sve si rekao sta (ni)si imao (jebiga, YouTube je konza, pa naravno da se odatle uzimaju snimci kao glavni dokazi), samo kada smo pominjali kvalifikacije, koji si sad ti qrac da ga jos i ti ispitujes i budes inkvizitor? Kakvo ti vojno i politicko obrazovanje imas covJece....? :) Imas tj. ali za ljude kao sto su Karla Del Ponte, Natasa Kandic, Ceda i ostali... Po ostalim tackama naravno da nemas sta da kazes, jer ne znas (da, ja sam mladic a ti neki veteran znanja), a ja sa tobom sve diskusije zavrsavam jer si drzak i skreces teme na neke nebitne tacke... jak mi ambasador, ali sta god, dokazao si mi da nisi kompetentan niocemu da pricas (barem kada se radi o ozbiljnim temama, isprali ti mozak BBC, CNN i ostala 'masinerija'), samo filozofiras i 'pratis' sve nas po forumu i teras u p.m. (kada kucne cas BOLAN!)! Ja nisam toliki sljam kao sto me oslikavas/karakterises da bih se spustao na tvoj nivo, a ti samo nastavi da nas gledas i kategorises - samo zato sto ti imas vise mogucnosti u U.S. nego neko iz Srbije ili RS ne znaci da si pametniji, 'kvalifikovaniji' ili kompetentniji da filozofiras i pametujes na javnom forumu, ili prozivas. Cuj, sad ce jos i Thule da sprovodi nacisticku propagandu sa neistomisljenicima... :) Ali ondaK nam puKne film i sve oteramo u P.M. iako ne znamo zasto smo to uradili... Neznanje ume biti zlocin. Proseravanje i smaranje ne i toliko.... :Menovar:
vudun Posted October 22, 2008 Report Posted October 22, 2008 Имам неки предосећај да је имагинос дипломирао на филозофији и предаје наставни предмет ''Логика'' у некој средњој школи. Сувопаран и неконкретан попут Фојербаха ...
Thule Posted October 22, 2008 Report Posted October 22, 2008 Cuj, sad ce jos i Thule da sprovodi nacisticku propagandu sa neistomisljenicima... :)
Guest YaMa again Posted October 22, 2008 Report Posted October 22, 2008 Видим каче се и покоје слике, па решила и ја маааало.
Dersu Uzala Posted October 22, 2008 Report Posted October 22, 2008 (edited) Bas si napadan covek. Kad se vratim sa sljake moracu da ti objasnim neke stvari. Ali to je kao zidu da pricam. Edited October 22, 2008 by Dersu Uzala
Guest Bata Životinja Posted October 23, 2008 Report Posted October 23, 2008 poluvekovnog iskustva kalendar stoji na nekoj godini iz 11-13 veka gospodine Dersu, stari ste vi za ovo. Jebali ste što ste jebali i završeno, kita se sad diže rjeđe i uz hemijsku pomoć... e sad, to što se vama ne sviđaju naši kurci, pa bože moj, nećemo vas da jebemo, vi ionako ne živite ovdje, osim ako vas ne uhvati kneževska nostalgija za Crnom Gorom. Berđajevu kalendar stoji u istom vijeku, a i Umbertu Eku, i mnogima drugima koji, za divno čudo, nisu Srbi, ali su svi savremeniji od Hegela. Jebi ga, ne palimo se na Doly Parton i tek smo u ovom vijeku počeli da proizvodimo spermatozoide. BTW, svi mislioci koji su stvorili SAD su stariji od Hegela. Nego ajd što je naš kalendar zajeban, nego kako Kisindžeru do sada nije dojadilo da ponavlja da je najvažniji filozof njegovog života, koji je apsolutno uslovio njegovo razmišljanje o međunarodnim odnosima - Osvald Špengler? Kad se vratite sa šljake, moraćete da objasnite kako njemu ne smeta da okrene kalendar i u 5 vijek prije nove ere, za razliku od naših modernih imaginosa. P.S. Huntington nije Srbin.
Novaliis Posted October 24, 2008 Report Posted October 24, 2008 Posto ovde dolaze najpametniji clanovi foruma, i najobrazovaniji, imam jedno pitanje. Moj ortak je zavrsio ove godine faks, i dobio je poziv u vojsku, pitanje je da li je istina da vojska moze da se odlaze do 27-e godine? On je u fazonu da idena redovno sluzenje, ne voli civilno, ali trenutno ima nekih problema.. Da li neko zna nesto povodom toga? ima li tako neceg u zakonu uopste?
Axeanosilas Posted October 24, 2008 Author Report Posted October 24, 2008 Moже да се одлаже до 27. Само би требало наћи разлог.
imaginos Posted October 24, 2008 Report Posted October 24, 2008 Hmmm... mislim da si otišao u pogrešnom pravcu. Niko ne poriče realnost, već se upravo pitamo šta je najbolje za činiti povodom te i takve realnosti. Da li, kao što ti voliš da kažeš, zabiti glavu u pijesak i praviti se da se to ne dešava nama ili pokušati neke konkretne poteze. to upravo i ja predlazem, da se izvadi glava iz peska i da se povuku konkretni i prakticni potezi - u nasu korist. e sad, ja sam obrazlozio zasto mislim da srbiji ide u prilog da se 2 miliona nelojalnih gradjana odvoji od sise i prestane da trosi nase resurse u svakom smislu. no, to je moje misljenje, sigurno necu proglasavati 'izdajnikom' onoga ko se ne slaze sa mojim misljenjem - kao sto to cine neki ljudi na politickoj sceni srbije.. Istorija Srbije, Kosova ili Albanije je dosta starija od hladnjača i leševa. Ne mogu par incidenata da određuju sudbinu država, jer da je tako onda bi se granice u Svijetu mijenjale svaki dan. nisam nigde rekao da mislim da "par incidenata" moze ili ne moze da odredjuje sudbinu drzava. govorio sam o konceptu pravde i o tome kako ljudi insistiraju na onim segmentima pravde koji bi im dali pravo da se bore za svoje interese ne birajuci sredstva. tako je uvek bilo, nije to nista cudno.. stvari stoje tako da se sudbina drzava odredjuje putem: "spoljnog marketinga", "mahanja zastavama", trazenja zajednickog interesa sa onima koji imaju silu, parama, lobiranjem, zavrtanjem slavine slabijima od sebe, i slicnim ljigavstinama. jel sam ja pravio ovaj svet po toj meri? nisam. da li ja MISLIM DA to tako treba da bude? ne mislim. i uopste nije bitno kako bi to po mom/tvom misljenju TREBALO da bude, bitno je kako to zaista jeste. i ponovo se vracamo na vadjenje glave iz peska i pricu o realnosti. Inače si u pravu za to da se pravda i politika ne vole, ali pošto se današnja politika makar deklarativno zasniva na nekakvom pravnom uređenju međunarodnih odnosa, onda to tako treba i da se posmatra. ne slazemo se. ja mislim da NE TREBA tako da se posmatra jer je to samo deklarativno. na soku od pomorandze pise '100% pomorandza', pa kad sipam sok u casu vidim da je tu dodato jedno 20% vode. jedno je deklarativno a drugo je realno. delakrativno je cesto "mekse i moralno pravednije", a realno stvari stoje mnogo drugacije. pravda i istina u politici zavise od toga ko tu pravdu i istinu "reklamira" i spoljna propaganda je jako bitna ako zelimo da pravda i istina "zvuce" onako kako nama odgovara. srbija ima OCAJNU spoljnu propagandu, i OCAJAN imidz - za koji su krivi upravo ljudi za koje smo glasali 90-ih godina (plus neki koji se sada povlace po politickoj sceni). na primer, kad neko zapali ambasade u sred grada - srbi odmah pocnu da lice na divljake, koljace, idiote i primitivce, i samim tim je nekim drugim drzavama mnogo lakse da "pravdu i istinu" reklamiraju kako njima odgovara i prikupe poene za sebe. oni koji su mogli da sprece sve to su cak i podrzavali i izazvali ta desavanja koja su pogubna po nase interese. i sve to zato sto ljudi nece da izvade glavu iz peska. dakle, mene bas briga za deklarativno, mene zanima sta zaista utice na sudbinu drzava i kako to mogu da iskoristim da srbija ima nesto konrketno od toga. Ako neko može sa jedne strane da ne poštuje čitav sistem na kome počiva ovaj svijet, a sa druge, gdje mu to odgovara, da se poziva na određene principe upravo iz segmenta onih koje je do tada onako bezobrazno gazio, onda to nit je pravda nit je politika, već prosta sila... "može mi se" taktika. bravo. politika i jeste "moze mi se". jel bilo pravedno i po zakonu da nas bombarduju 1999? nije bilo. jel su to uradili? jesu. i mozemo mi sad da kukamo koliko hoces oko toga, ali to se realno desilo (a mi smo mogli da sprecimo, samo da smo izvadili glavu iz peska). ima jos mnogo primera nepravde, a u neke od tih primera smo nazalost ukljuceni i mi, tako da cak ni srbija ne vodi racuna o "pravdi" kad joj to ne odgovara. ne gubimo mi na spoljnopolitickom terenu zato sto smo moralno ispravniji od svih ostalih, nego zato sto ne znamo da igramo igru. a igru ne znamo da igramo jer nam je glava u pesku - ne zelimo da vidimo realnost. Možemo mi i da se složimo oko toga da srpska administracija ima sklonost ka greškama, kasnom paljenju, čemu već ne, no jadno je to kada od mahanja zastavama zavisi sudbina država. Jadan je taj sistem koji ti ipak braniš. Nadam se da se nećemo oko ovoga raspravljati. totalno je nevazno da li ja mislim da je nesto jadno. ko sam ja da dajem moralne procene bilo cijih postupaka? ko smo mi da nekome kazemo da je jadan kad svako ima cega da se stidi i svako ima neke mrlje. i srbija ima cega da se stidi, i amerika, i hrvatska i siptari i kurci i palci. cak i da pokazemo da je neko jadan - samo smo sebi stvorili otvorenog neprijatelja i zatvorili neka vrata koja bi mogli da iskoristimo. od "mahanja zastavama" i te kako zavisi sudbina drzava. "mahanje zastavama" je mozda i najbitnija stvar uz jos par komponenti. sve ostalo je mlacenje prazne slame. (naravno "mahanje zastavama" treba shvatiti figurativno) Ah, OK, pa onda se prosto razlikujemo. Razumijem taj tvoj stav, i mislim da sam na tragu istog, no teško da će se naše viđenje ikada u potpunosti poklapati. Neke predrasude baš volim. pa dobro. ne mora da nam se vidjenje ikad poklopi, bitno je da mozemo da pricamo na tu temu. meni su neke predrasude bile komotne (pruzale su mi precicu do zakljucaka) dok mi nisu "opalile samar". konkretno, zbog mojih predrasuda sam tretirao neke ljude losije nego sto su zasluzili, a oni su prema meni bili bolji nego neki clanovi moje uze familije. Izvini, ali kada sam te pitao da li želiš da vadim post, izignorisao si to. Možda si jednostavno previdio, izlazilo je mnogo postova, ali je moje pitanje ostalo neodgovoreno. - ja sam rekao da cu da pogledam u cache-u browsera da li je ta stranica slucajno ostala nakon bacanja u djubriste i da cu ti odgovoriti ako je izvadim odatle. ti si rekao da to ne moram da kopam po kesu jer ti imas pristup djubristu. sa druge strane, sasvim je moguce da sam nesto prevideo, jer previse poruka izadje na temi pa ja trazim samo one koje se ticu razgovora u kome trenutno ucestvujem.. Nema potrebe da otvaramo topic. Mislim da nismo razgovarali o ratovima Rajha već da smo iskljuivo govorili o američkim raotvima, posebno onom u Iraku. ja mislim da smo govorili o poredjenju WW2 i invazije na irak. bar koliko se ja secam... Mislim da ti očekuješ da budeš napadnut, vrlo moguce... tu sam fasovao iz iskustva na RMF. pa onda u svakom postu tražiš neku sitnicu koju ćeš protumačiti kako tebi odgovara, a ja ne mogu da se branim od toga jer ne znam ni odakle da počnem. u ovom tvom postu ne mogu da nadjem ni jedan napad na mene i tek sad pocinje dobra prica.
Mistress Burzum Posted October 24, 2008 Report Posted October 24, 2008 Koliko citata da ne vidim više o čemu se priča. : / Gde ste stali?
Tomislav Sawyer Posted October 24, 2008 Report Posted October 24, 2008 Posto ovde dolaze najpametniji clanovi foruma, i najobrazovaniji, imam jedno pitanje. Moj ortak je zavrsio ove godine faks, i dobio je poziv u vojsku, pitanje je da li je istina da vojska moze da se odlaze do 27-e godine? On je u fazonu da idena redovno sluzenje, ne voli civilno, ali trenutno ima nekih problema.. Da li neko zna nesto povodom toga? ima li tako neceg u zakonu uopste? Ako se nije menjalo, 27-a je poslednja godina zivota u kojoj mogu da ga angazuju, mada mogu da ga vijaju i do 35-e. (posebni slucajevi, ali se desavalo). Posle 35-e mogu da ga smaknu na ulici ako im se prohte, ali ga u vojsku ne mogu odvesti.
Recommended Posts