Jump to content

Recommended Posts

Guest 10 dinara
Posted
Cirlilica je nastala po uzoru na grcki alfabet ;)

BTW grcki alfabet je bio dosta rasprostranjen medju varvarskim narodima mnogo mnogo pre Slovena-koristili su ga i Iliri i Tracani

Sto se tice knjiga-tokom celog srednjeg veka nisi imao skoro uopste drzavnih biblioteka sto dosta govori samo za sebe-dakle pricam za Zapadnu Evropu

Izuzetak i svetlo u tom mraku predstavlja Akademija koju je osnovao Karlo Veliki :da:

OK priznajem to je zvanicna verzija ali sta ako to jednostavno nije tacno?Ako je ovde bila rasprostranjena civilizacija pre grka i seoba slovena(ako je uopste i bila).

Takva arheoloska nalazista su pronadjena.Vinca je jedan od primera.

Vinča - najnaprednija praistorijska kultura na svetu?

BEOGRAD - Na najvećm kongresu arheologa na svetu, održanom u Vankuveru, prvi put su predstavljeni rezultati istraživanja koji potvrđuju da je Vinčanska kultura sa prostora Balkana jedna od tehnološki najnaprednijih praistorijskih kultura Evrope, saopštila je danas Egzit fondacija.

Ove rezultate prezentovao je internacionalni tim vodećih svetskih eksperata iz oblasti arheoloških nauka iz Velike Britanije i Nemačke, sa učešćem i tima iz Srbije, koji tvrde da najranija metalurgija bakra u Evropi potiče sa Vinčanskog lokaliteta Belovode u istočnoj Srbiji i datira još sa kraja 6. milenijuma pre nove ere.

Radi se zapravo o najstarijem arheološkom dokazu o topljenju bakra u Evropi, koji je najranije dokumentovan nalaz i u svetu.

Razvoj tehnologije prerade ruda i uspostavljanje primarne kontrole nad resursima metala smatra se odlikom naprednog društva i označava period njegovog ubrzanog razvoja ka prvim državnim strukturama u kasnijim periodima.

Rezultate su potvrdile vodeće strane laboratorije u Britaniji (Centar za arheološku nauku Instituta za arheologiju na Univerzitetskom koledžu London i Oksfordska laboratorija za materijale) i Nemačkoj (Centar za arheometriju u Manhajmu), koje su sada stavljene na raspolaganje za dalja istraživanja.

Dosadašnje shvatanje o razvoju prvih civilizacija i kompleksnih društava se ovim rezultatima menja i dopunjuje novim poglavljem o značaju Balkana i specifičnoj ulozi koju su ovi prostori imali u formiranju evropske kulture.

Dokaz o postojanju naprednog društva na Balkanu u 6. milenijumu pre nove ere baca novo svetlo na teorije o razvoju prvih civilizacija isključivo na Bliskom Istoku, jer se do sada smatralo da najraniji dokazi o razvoju metalurgije mogu da potiču samo sa prostora "Plodnog polumeseca".

Međutim, granica do koje su se prostirale najnaprednije civilizacije je ovim istraživanjem pomerena na Balkan, do obale Dunava.

Otkriće da je Vinčanska kultura poznavala napredne tehnologije prerade metala u isto vreme kad i bliskoistočne kulture, pobudilo je pažnju najpoznatijih svetskih univerziteta, koji su sada zainteresovani za učešće u projektu istraživanja u Srbiji.

http://www.rtv.co.yu/sr/vesti/nauka/...vest_60916.jsp

Овако је например Пешић направио табелу бројева који су записивани, на скоро исти начин (недостаје слово дз) као и касније у старословенском или старосрпском писму- словима..

vinanskebrojkezk9.jpg

Imam jos slika vincanice i dosta tektsova o tome ako nekome treba da postujem??..Uostalom i na ovom forumu je mnogo puta pricano o tome da su stari sloveni imali svoje pismo koje je mnogo podsecalo na ciriliciu.

Sto se tice knjiga u srednjem veku su crkva i drzava bukvalno bili na istom nivou..

Posted

Био сам у Београду скоро, сад кад је била она изложба у музеју, и погледао сам те симболе и могу рећи да подсећају на Руне. нпр. Руна Алгиз се често појављује. У питању је врста писма, 100 % сам сигуран.

Posted
Јел ти неко ухаковао налог или..? :)

Stvarno veze nemam odakle onaj post sa Tarot teme da zaluta ovde.

Guardian od kada je brčkao po forumu, čudne su stvari počele da se događaju ... uskoro ćemo početi da kucamo postove automatski unatraške. K'o na onom sajtu što ga nekad ostavio dark elf. :)

Hahaha ne plašim se ja Teše :P

Dobar je naš Tešica, al' ipak gajim nadu da ono za crnje pročitati neće. ;)

Posted
Po jednom istraživanju svi imamo crnačke krvi jer se smatra da su sve ostale rase potekle iz Afrike pri seobi naroda ali su se menjale u zavisnosti od klime u kojoj se nalaze. Šta znam.

Naravno. Crnacka krv je doduse ista kao i sva ostala krv. Geni su bitni a ne krv.

Posted
Stvarno veze nemam odakle onaj post sa Tarot teme da zaluta ovde.

Guardian od kada je brčkao po forumu, čudne su stvari počele da se događaju ... uskoro ćemo početi da kucamo postove automatski unatraške. K'o na onom sajtu što ga nekad ostavio dark elf. :)

Zar ne bi to bilo vrhunski anti-christian i satanic? :D

Posted
ali su ih crkveni velikodostojncii unistili,mislim uglavnom o spisima o starim vremenima i astronomiji.

Volis ti Umberta Eka, volis :pivopije:.

Salu na stranu, nije problem sto je crkva spalila ista ako je nesto i spaljivala (nije da nije). Problem je sto smo izgubili biblioteke u Pergamonu (Pergamumu, tu gde je izmisljen pergament da ne kazem nasa verzija papira) i u Aleksandriji gde je bila zabelezena svekolika mudrost poznatog nam (belog ali i sire) covecanstva. Dan danas ljudi nagadjaju koliko je tamo raznoraznih naslova bilo, od 250,000 do milion okruglo naslova. Za to vreme (pre dve hiljade godina) to je neverovatna cifra. Neverovatna. Tamo su bili originali velikih antickih mislilaca iz celog sveta. Originali, eej jebote, Srbineeee. Platonovi, Sokratovi, Homerovi, Demosten, Ksenofan, Arhimed, Aristotel (njegov ucenik je oformio 'teku) i tako ta ekipa i sire. Politika Aleksandrije je bila sledeca: ko god ulazi u grad, mora da preda sav pisani materijal koji ima kod sebe, da se to uredno prekopira i metne u biblioteku. E, tek ondaK mos' se pojavis i trazis svoje oridjinale nazad. Nema zajebancije.

Ako postoje bilo kakvi dokazi da su staro kinesku civilizaciju osnovali belci,onda postoje na teritoriji Kine i nisam siguran da bi Kinezi voleli da se sazna da su njigovu staru civilizaciju osnovali belci?

To sto su pronasli cirka 600 i kusur belih leseva iz nekih pradavnih vremena ne znaci da su belci osnovali Kinu, ne preteruj. Istorija Kine je sjajno dokumentovana jerbo nema vecih frikova za cinovnicko/administrativne poslove of Kineza. Ako neko ode na zahod, oni uredno pribeleze i zavedu u biblioteku. Moguce da i o ovim belcima imaju stosta u tim bibliotekama ali su nas ostale tek pre 10-tak godina pustili u svoje biblioteke. Iskopacemo vec nesto. Kineska Nacionalna Biblioteka (a oni imaju jos pun kufer drugih biblioteka) je po broju knjiga druga (ili treca, zavisi od izvora) u svetu (iza Kongresne 'teke u Vasingtonu i Britanske teke ovih dana), ali ove dve skupljaju knjige iz celog sveta vec vekovima. U kineskoj 'teki, 99% materijala je kinesko...Apsolutno ludilo.

ili mozda jos neko veruje da su cirilicu izmislili Grci?I pored toliko dokaza o slicnosti i to velikoj slicnosti vincanskog pisma i cirilice..

Cirilicu su izmislili Cirilo i Metodije po nalogu Vizantijskog imperatora a na molbu slovackog (preciznije, moravskog) kralja, zaboravih mu ime sad, tamo negde u devetom veku. I nije se to desilo za dan ili nedelju, trajalo je 10-tak godina. Vec sam spominjao to negde, ima brate toliko knjiga na tu temu da nema mesta dilemi. Cirilo (a i Metodije) je proputovao Balkan i citavu juznu Evropu uzduz i popreko praveci tu Cirilicu (mada su je oni zvali glagoljica, skromni ljudi nisu naravno nazvali alfabet po sebi) i finalno je 'stelovao'. A koristio je grcki alfabet, hebrejsko pismo, samaricansko pismo i fenicansko pismo + sve moguce slovenske jezike u to vreme. Osluskivao je govor svih tih slovena koji nisu imali svoj alfabet, i stelovao ono sto su on i buraz vec odradili u Vizantiji.

Guest Bata Životinja
Posted

s tim što, realno, generalno nije realno.

Cirilicu su izmislili Cirilo i Metodije po nalogu Vizantijskog imperatora a na molbu slovackog (preciznije, moravskog) kralja, zaboravih mu ime sad, tamo negde u devetom veku. I nije se to desilo za dan ili nedelju, trajalo je 10-tak godina. Vec sam spominjao to negde, ima brate toliko knjiga na tu temu da nema mesta dilemi. Cirilo (a i Metodije) je proputovao Balkan i citavu juznu Evropu uzduz i popreko praveci tu Cirilicu (mada su je oni zvali glagoljica, skromni ljudi nisu naravno nazvali alfabet po sebi) i finalno je 'stelovao'. A koristio je grcki alfabet, hebrejsko pismo, samaricansko pismo i fenicansko pismo + sve moguce slovenske jezike u to vreme. Osluskivao je govor svih tih slovena koji nisu imali svoj alfabet, i stelovao ono sto su on i buraz vec odradili u Vizantiji.

dobro, ali čovjek ti priča o sličnosti ćirilice sa vinčanskim pismom, ti brate voliš da pričaš svoju priču pa to ti je :)

dakle, ćirilica velikim dijelom počiva na grčkom alfabetu, alfa beta gama delta a(b)vgd... većina slova su grčka

greek_alphabet.gif

vinčansko

Vinca_pismo_kons.jpg

očigledno su i Grci i Ćirilo za azbuku imali kao osnovu Vinču

Posted (edited)
s tim što, realno, generalno nije realno.

Koliko bi ratova bilo izbegnuto da nije religije? Još da nema ni nacionalizma i može se reći da bi svet bio dosadan.

Edited by crusader84
Posted

Daleko od toga da je ocigledno. Kao sto neko rece, vise podseca na rune (a njih ima jedno 20-tak podvarijanti) i fenicansko pismo nego na grcko. Onda opet, fenicansko je osnova grckog. A ne vincansko. Drugo, vincansko pismo kao takvo i ne postoji. Jer nijedan tekst nije pronadjen pisan na istom. To su samo razliciti simboli sa kojekakvih upotrebnih predmeta, gde nikad nemas vise od 5-6-7 simbola na istom. Znaci, ne moze da se protumaci niti moze da se kvalifikuje kao pisana rec, jer izgleda nije za to ni namenjeno. Zajebana je rabota. Ne mozes za nesto da kazes da je 'pismo' tako sto si nasao sijaset predmeta sa urezanim nekakvim simbolima, i kad ih sve skupis na kamaru ima ih 20-30-40 nebitno. Ne postoji bre jedan jedini artefakt koji ima na sebi ikakvu pricu duzu od kazem 5-6 simbola. Znaci da to nije pismo.

Guest Bata Životinja
Posted

pa sad, značilo ne značilo, u vinčanskom pismu imaš (a u grčkom nemaš) sljedeća slova(jasno se vide): Ц, Љ, Ш, Ж, Џ, Ч. Ćirilica ima, grčki alfabet nema.

Posted

vidi burzumka,

Što se tiče mog novčanog stanja koje si ti procenio bez da išta znaš, ali opraštam ti pošto vidim hoćeš da budeš vidovnjak,

nisam ja nikakav vidovnjak, nego se sluzim cinjenicama. a cinjenice kazu da ti sedis u srbiji, koristis internet (privilegiju i luksuz koji ima manjina ljudskog roda), a kuckas o tome kako ljudi zive srecno u kartonskim kutijama na kubi. izvoli, stani iza svojih reci i zivi srecno u kartonskoj kutiji - jer jedino ce tako tvoje reci imati neku tezinu.

drugo,

ne zanima mene ni tvoje materijalno stanjem, niti me interesuje da li si nasminkana, lepa, pametna, duhovna ili kakava vec osoba - mene zanima sta ti ovde pises i upada mi u oci koliko je besmisleno da neko ko ima kompjuter i krstari internetom prica kako su drugi ljudi srecni u kartonskim kutijama. mozda sam drugacije vaspitan od tebe, pa tvoje pisanje po ovom pitanju smatram licemernim, ali u tom slucaju nisi ti kriva. zelim da verujem da je to samo tvoja potreba da izigravas branitelja i zastupnika "jednih malih i siromasnih ljudi", da bi izgledala "duhovno" (sama sebi, i drugima). :)

to su samo stvari bez kojih mogu da živim.

mozes da zivis i bez interneta, pa ga koristis koliko vidimo. dok neka deca nemaju da piju vodu i umiru u mukama od gladi i bolesti, ti razbacujes pare na internet i sve ostale stvari koje ti ne trebaju. od tog sjaja za usne koji koristis, moze da se spase nekoliko decijih zivota! jel vidis kako si bezosecajna? jel to ta tvoja duhovna vrednost koju istices? verovatno imas neko "opravdanje" tipa - ja ne mogu nista da ucinim po tom pitanju, ali je kriva amerika i bogati ljudi. :) to je najjeftiniji nacin da se prikazes kao "duhovna" osoba, samo steta sto je to maska. najlakse je upirati prstom na druge ljude i sluziti se nekim "emotivnim govorom pravednika". :rolleyes:

inace,

mozes da zivis i bez gaca pa ih nosis (ili ces i to da demantujes :)). poenta je sledeca: srecan zivot u kartonskoj kutiji deluje kao neka romanticna iluzija, ali prvi put kad ne budes imala sapun da se okupas nedelju dana, sva ta imaginarna "sreca" ce ti nestati u sekundi. kad budes gledala kako ti infekcija unistava dete jer u kartonskoj kutiji nema higijenskih uslova, vrlo brzo ce ti zivot u kartonskoj kutiji bili daleko od "srecnog". u ostalom, izvoli pa probaj. samo tako ces imati autoritet da pricas o "sreci u kartonskoj kutiji".

ovo sto sada pricas je na neki nacin rasisticki.govoris kao da su evropljani superiorni nad indijanskim stanovnistvom pa da su morali da ih uce o znacenju korpucije.

nije rasisticki nego je cinjenica. jel si ucio istoriju? u knjizi iz istorije pise da su evropljani bili superiorniji od plemena koje su kolonizovali, sto i jeste cinjenica. da nisu mozda dosli crnci sa superiorom tehnikom, brodovima i naoruzanjem i kolonizovali evropu? nisu. a znas li zasto je to tako? zato sto su evropljeni bili superiorniji (sposobniji, pametniji i organizovaniji), svidajlo se to tebi ili ne.

korpcija u juznoj americi nije ni postojala sve dok evropski kolonizatori nisu je doveli.

hahahahaha!!

ma da, juzna amerika je bila jedno divno mesto, raj na zemlji, gde su urodjenici mucili jedni druge najgorim i najsurovijim kaznama koje mozes da zamislis. na primer, maje su bile toliko okrutni mucitelji da je godine 1500-i-neke, jedan katolicki (! ;) ) biskup franjevac, naredio da se to obustavi - silom! oni su rutinski radili masovna zrtvovanja, ono kao, iz zajebancije, naprave kasapnicu da prinesu zrtve bogovima i slicne gluposti.. :udri: cak je i kanibalizam (inspirisan homeopatijom) je bio rasprostranjen na teritoriji juzne amerike.

ma da, kakava crna korupcija!? fini ljudi, plemena juzne amerike - postenjacine. :) ne budi naivan i ne lozi se na iluzije o "zlim belcima, i sjajnim domorocima".

i objasni mi kako biti rasno pomesan moze biti dobra stvar?

naravno da moze. genetski je to sjajno. preuzmes nabolje od obe rase. ;-) preterana "cistoca" rase moze u tom smislu i da bude stetna.

a sad da cujemo zasto ti mislis da nije dobro biti rasno pomesan?

----

meksiko je demokratska pro-americka drzava pa opet pola drzave bezi za ameriku

hahaha. :) :)

brazil je pravna drzava, rusija je demokratska zemlja, meksiko je demokratski, na kubi su ljudi srecni u kartonskim kutijama, itd, itd. :) :)

sjajna je ta virtuelna stvarnost. ;-)

Posted

Jesi ti to dve nedelje razmišljao šta ćeš da odgovoriš Burzumki i zbog toga tek sada postuješ :P . Zar ne vidiš da smo svi ostali prešli na totalno levu temu? :) :) :)

Guest Drkoslav Masturbatovski
Posted

ŽIVEO VOJVODA ŠEŠELJ!!!!

serbia-flag.gif

Posted
Jesi ti to dve nedelje razmišljao šta ćeš da odgovoriš Burzumki i zbog toga tek sada postuješ :P . Zar ne vidiš da smo svi ostali prešli na totalno levu temu? :) :) :)

:)

Pratim ja novu temu i ima stvarno puno informacija, a ja nemam kad da se raspisujem toliko iako bih imala stosta da kazem. : /

Posted
zašto su ratovale Sparta i Atina?

A dobro nisi pitao zašto su u praistoriji ljudi koristili toljage za "osvajanje" žena. :)

Mora da su se i ovdašnji ratovi između Srba, Hrvata i Muslimana vodili zbog nekih neraščišćenih računa zaostalih iz rata Sparte i Atine. :rolleyes:

Posted (edited)
vidi burzumka,

nisam ja nikakav vidovnjak, nego se sluzim cinjenicama. a cinjenice kazu da ti sedis u srbiji, koristis internet (privilegiju i luksuz koji ima manjina ljudskog roda), a kuckas o tome kako ljudi zive srecno u kartonskim kutijama na kubi. izvoli, stani iza svojih reci i zivi srecno u kartonskoj kutiji - jer jedino ce tako tvoje reci imati neku tezinu.

drugo,

ne zanima mene ni tvoje materijalno stanjem, niti me interesuje da li si nasminkana, lepa, pametna, duhovna ili kakava vec osoba - mene zanima sta ti ovde pises i upada mi u oci koliko je besmisleno da neko ko ima kompjuter i krstari internetom prica kako su drugi ljudi srecni u kartonskim kutijama. mozda sam drugacije vaspitan od tebe, pa tvoje pisanje po ovom pitanju smatram licemernim, ali u tom slucaju nisi ti kriva. zelim da verujem da je to samo tvoja potreba da izigravas branitelja i zastupnika "jednih malih i siromasnih ljudi", da bi izgledala "duhovno" (sama sebi, i drugima). :)

mozes da zivis i bez interneta, pa ga koristis koliko vidimo. dok neka deca nemaju da piju vodu i umiru u mukama od gladi i bolesti, ti razbacujes pare na internet i sve ostale stvari koje ti ne trebaju. od tog sjaja za usne koji koristis, moze da se spase nekoliko decijih zivota! jel vidis kako si bezosecajna? jel to ta tvoja duhovna vrednost koju istices? verovatno imas neko "opravdanje" tipa - ja ne mogu nista da ucinim po tom pitanju, ali je kriva amerika i bogati ljudi. :) to je najjeftiniji nacin da se prikazes kao "duhovna" osoba, samo steta sto je to maska. najlakse je upirati prstom na druge ljude i sluziti se nekim "emotivnim govorom pravednika". :rolleyes:

inace,

mozes da zivis i bez gaca pa ih nosis (ili ces i to da demantujes :)). poenta je sledeca: srecan zivot u kartonskoj kutiji deluje kao neka romanticna iluzija, ali prvi put kad ne budes imala sapun da se okupas nedelju dana, sva ta imaginarna "sreca" ce ti nestati u sekundi. kad budes gledala kako ti infekcija unistava dete jer u kartonskoj kutiji nema higijenskih uslova, vrlo brzo ce ti zivot u kartonskoj kutiji bili daleko od "srecnog". u ostalom, izvoli pa probaj. samo tako ces imati autoritet da pricas o "sreci u kartonskoj kutiji".

Kako ti nekada lupaš gluposti. Ona ne može da govori da su oni srećni jer ima više od njih?! Kakve to veze ima? Prateći tvoju logiku, onda ni ja ne mogu da kažem da se u Srbiji živi loše jer je u Indiji gore, pa pošto nisam video kako je njima, onda ne mogu da pričam da meni ne valja. Kao što na primer ti nikad nisi bio na Kubi u kartonskoj kutiji i ne znaš da li su oni srećni ili ne, možeš samo da pretpostavljaš na osnovu onoga što ti znaš.

Edited by Gojko
Posted
Kako ti nekada lupaš gluposti. Ona ne može da govori da su oni srećni jer ima više od njih?! Kakve to veze ima? Prateći tvoju logiku, onda ni ja ne mogu da kažem da se u Srbiji živi loše jer je u Indiji gore, pa pošto nisam video kako je njima, onda ne mogu da pričam da meni ne valja.

Nemoj Gojko, navucices sebi bedu na vrat. :) Nekim ljudima ne vredi govoriti kad chuju samo sebe i ono shto zele da chuju.

Guest Bata Životinja
Posted (edited)
A dobro nisi pitao zašto su u praistoriji ljudi koristili toljage za "osvajanje" žena. :)

Mora da su se i ovdašnji ratovi između Srba, Hrvata i Muslimana vodili zbog nekih neraščišćenih računa zaostalih iz rata Sparte i Atine. :rolleyes:

ti reče da se ratovi vode zbog religije. Zašto je vođen Prvi svjetski rat? Francusko - pruski rat? Rat između Vizantije i Srbije?

npr većina Hrvata nije glasala za Tuđmana, stoga ne znam zašto se religija uzima kao razlog rata na ovim prostorima...

Gojko, Mistress, dajte molim vas - to je imaginos :)

guranje slona kroz iglene ushi :)

Edited by Bata Životinja
Posted
ti reče da se ratovi vode zbog religije. Zašto je vođen Prvi svjetski rat? Francusko - pruski rat? Rat između Vizantije i Srbije?

npr većina Hrvata nije glasala za Tuđmana, stoga ne znam zašto se religija uzima kao razlog rata na ovim prostorima...

Zato što podele na Srbe, Hrvate i Muslimane ne bi nikada ni bilo da religija tu nije umešala prste. Jedan jezik, jedan narod, tri religije.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...