Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)
kolika je stopa kriminala u pojedinim metropolama i koliko beskucnika seta tim istim ulicama pored tako opasnog standarda kako se kaze :bigblue:

Sve to stoji. Usudio bih se primetiti da si to doduse pomalo tendenciozno konstruisao. Pojam 'beskucnik' ili 'klosar' nisu izmislili Ameri. Bilo ih je otkako je sveta i veka. Bilo ih je i ima ih i kod nas, samo mi ne pravimo te statistike za razliku od Amera. Ameri su ti koji dizu dreku na sav glas o svojim beskucnicima. Stranci ih se sete samo kad zele da se brecnu na Amerigu. Kao 'e kad ste tako savrsena zemlja, kako to da imate beskucnike?'. Upravo to pitanje nisu izmislili stranci nego sami Amerigosi. Oni su ti (tojest mnogi medju njima, ali ne i svi) koji urlaju na sav glas 'e, kako je moguce da imamo beskucnike kad (ako) smo najbogatija i najpravednija zemlja na svetu?'. Onda se to tendenciozno premetne u medijima.

Sto se samog problema beskucnika tice, u Americi ali verovatno i sire, pitanje je fenomenalno tesko resiti. Komunisticke i neke socijalisticke zemlje su se poodavno nosile mislju da su to pitanje resile, raznim partijskim i socijalnim programima. Onda opet, beskucnika je u komunizmu (recimo Rusiji) bilo koliko hoces.

Nisam upoznat sa trenutnim stanjem va Amerige, ali u USA stvari stoje otprilike ovako (uzgred, morao sam da konsultujem vladine organizacije i Nacionalnu koaliciju za beskucnike - N.C.F.H.):

'Beskucnistvo' je privremena tojest prolazna situacija. Pojedinac nije beskucnik citavog zivota. Postoje mnogobrojna istrazivanja i statistike u vezi materije, ali sami istrazivaci i organizacije konstatuju da ih je u stvari nedovoljno da bi se problem u potpunosti realno sagledao. Na NCFH sajtu mozes pronaci podatke da u toku kalendarske godine u Amerigi ima i do 3,5 miliona beskucnika. Oni prate (dobijaju) podatke i z centara koji hrane i smestaju beskucnike na dnevnoj bazi. Iako to daje jednu sasvim realnu sliku o situaciji, nije ni to dovoljno. Koliko ljudi se ne obraca tim centrima za pomoc? Kad oni referiraju o beskucniku, to je mozda osoba koja je izgubila posao/stan na nekoliko dana ili nedelja i jednostavno nema gde, pa bar da pojede nesto i prenoci na suvom i toplom i koliko toliko sigurnom mestu. Broj onih 'pravih' beskucnika i klosara je znaci sigurno manji od te ukupne cifre, drugim recima, americki statisticari guraju sve u tu kategoriju pa posle rade statisticke analize (tipa koliko si dugo i zasto bio beskucnik).

Imas jako puno materijala na gorepomenutom (non-profit) i vladinim sajtovima (Vlada). Ono sto je mislim najbitnije naglasiti, iako je nepopularno tojest 'politicki nekorektno', je 'cinjenica' ili mozda vise neki osecaj da se ogromna vecina beskucnika koje susreces dnevno svrstava u jednu kategoriju beskucnika: ovisnici.

Licno 'poznajem', tojest srecem svakodnevno nekoliko njih, mozda desetak. Vise oko dve prodavnice gde ja pazarim, jedna je u mom kraju, druga kod posla. Niko ih ne dira, ni panduri. Mogu da prose/zickaju tamo gde to nije explicitno zabranjeno, a kad je zabranjeno stoji znak da je zabranjeno. Niko od vlasnika tih radnji naravno ne voli da mu ispred radnje sede klosari i zickaju, smaraju im klijentelu. Na ulici jako retko mozes da vidis klosare mladje od nekih 30 i kusur godina i starije od nekih pedesetak godina. Ovi stariji verovatno pocnu redovnije da obilaze sklonista, sklone se sa ulice na dnevnoj bazi, tu se brzo ostari, tesko je. Broj tinejdzera klosara je zanemarljiv u odnosu na ostale i krece se negde preko 1%, jedva (1% od svih beskucnika). Sto je opet naravno mnogo. Amerikanci kazu da u Americi ne sme biti klosara, da se svakom mora pomoci. Kako?

U Americi postoji toliko institucija koje pomazu samo beskucnicima, da im se ni broj ne zna. Ali savezna vlada se ne bavi tim pitanjem na saveznom nivou. Bar ne direktno. Bavi se indirektno (sto mozed videti sa ovog njihovog sajta), znaci oni pomazu i regulisu sva pitanja u vezi tog problema kroz organizacije koje su tu da pomazu klosarima. U Americi se sve te i slicne organizacije zovu 'not-for-profit' organizacije, drugim recima te firme ne zaradjuju nikakav profit ali isplacuju (uglavnom relativno niske) plate svojim sluzbenicima koji provedu citavu karijeru pomazuci drustvo po ovom ili onom pitanju. Svi ste culi za te neke dobrotvorne organizacije, za eliminisanje beskucnistva ali i za borbu protiv raka i kojekakvih bolesti, pomoc deci iz celog sveta i sta sve ne. Posto vlada ne resava ta pitanja, amerikanci, ljudi, su uzeli stvar u svoje ruke. Kad neko tendenciozno govori o tom problemu u Amerigi, pljuje stotine hiljada ljudi koji u svakoj generaciji provedu vek i karijeru pomazuci druge ljude, pa tako i beskucnike. Da je sreca da mi imamo takve organizacije i ljude.

Elem, kako rekoh, beskucnici koje vidjas na dnevnoj bazi su uglavnom ovisnici, ljudi koji ni sami sebi ne mogu da pomognu. Kaze neka statistika da 23% beskucnika imaju i familiju (svoju, znaci zena, eventualno i dete). To su jednostavno alkoholicari i narkomani. Nisu oni postali alkoholicari i narkomani kad su postali beskucnici, upravo su ostali bez svega jer ne mogu da funkcionisu normalno. Obuzei ih je alkohol i droge iz bilo kog razloga. Retke su one price tipa, bio u ratu ili izgubio sve pare na berzi pa eto, propio se i postao beskucnik. Ti klosari su ljudi sa margine, koji vec od malih nogu verovatno imaju problem sa alkoholizmom i narkomanijom iz ovog ili onog razloga, sve je to vec vidjeno. Ili su im rastureni domovi ili ovo ono. Odaju se poroku ali ne mogu da se kasnije sami izbave. Americka vlada ima milion programa za pomoc sovjim stanovnicima (i onim nelegalnim, bez problema) i postoje hiljade uredbi koje odredjuju pruzanje novcane i druge pomoci svakome. Beskucnici uglavnom i ne znaju za to ali i ne haju. Njima to nista ne znaci. Svaki beskucnik moze da dobije bespovratnu novcanu pomoc od vlade u iznosu od nekih 5,000$-15,000$, zavisi po kom osnovu je trazi. Ali ne moze da je trazi na osnovu toga sto je beskucnik. Mozes da kazes 'izgubio sam posao', ili 'bolestan sam', ili 'sjebase me kreditori', sve to priznaju i stagod ti padne na pamet. Ali ne mozes da se usetas i kazes, ja sam beskucnik, dajte mi pare. Dace ti hranu i odecu, poslati u skloniste ali ti pare nece dati (dace ti kintu da odes do sklonista, na licu mesta).

Sistem funkcionise savrseno, bar na papiru. Svi brinu ako zele da brinu, brine i drzava krzo te neke institucije. Ali drzava ne moze da ti nadje kucu i posao i useli te u tu kucu besplatno. Drzava ti garantuje mogucnost opstanka. Mogucnost. Niko ne sme da te kara iz ovog ili onog razloga. Niko ne sme da kara ni klosare. Niko pa ni milicija. Posto je Ameriga demokratija, svaka savezna drzava ima svoju politiku oko tog problema, ali i svaki grad. U Santa Monici, Kaliforniji, je raj za klosare. Baskare se po parkovima, zickaju pljuge, zickaju za cirku i klopu, malo su high, malo cirke, prolaze dani. Vreme je savrseno, ne treba im ni vreca za spavanje 8-9 meseci godisnje maltene. Juzna Kalifornija uopste je raj za klosare, sto zbog klime sto zbog odnosa prema klosarima. Ali su ih recimo proterali iz San Francisca, pre jedno 10-15 godina. Frisco je bio prepun (bogat grad) klosara i gradonacelnik ih isterao. Morali su da napuste granice grada.

Ima ljudi koji jako tesko nalaze neku lepu i ohrabrujucu rec za klosare, jer u klosarima u stvari vide i sebe. Zasto? Pa poznata ti je verovatno ona americka kovanica (koju su opet sami Ameri ustanovili) da je pola Amerike dve plate daleko od ulice. Izgubis posao na dva meseca i stizu naplate koje nemas da platis. Ulica. Ali se svi bore da im se to ne desi, i ne desava se svima. Ni u Americi se posao ne gubi tako lako, a i kad se izgubi ti dobijes otpremninu. To su jedna, dve plate gratis i preporuka od firme (da nisi ti zabrljao nesto ili ukrao nego da se firma 'daunsajzuje'). Nigde na svetu ti drzava ne moze garantovati posao. Samo mogucnost da ga pronadjes. Ili izmislis, mozes da budes i svoj gazda, i drzava i/ili banke ti daju kredite i putuj rodjace sa svojih deset prstiju uradi nesto.

Mislim, Amerika je gloriozna zemlja koja ima svoje mane jer i u njoj zive ljudi. I to ljudi iz celog sveta, razlicitih boja i vera. Trebalo je osmisliti drustvo i zakone u tom drustvu gde ti mozes da ne volis nikoga ako si bas tako natakaren, ne moras ni da se druzis ni sa kim, mozes vek da provedes u getu. Ali ne mozes da diskiminises nikoga. Mozes kao Jevrej da mrzis Arape, kao Srbin Siptare, ali ako si Jevrej ili Srbin i imas neko preduzece, bez obzira da li je to piljarnica ili ciscenje dvorista, ako te pozove ili udje u radnju Arapin ili SIptar, moras da ih usluzis kao i bilo koga drugog. I ne smes da ih verdjas. Ali smes da ih mrzis iz dna duse, koga zabole. Drugim recima, garantuju oni i Jevreju i Srbinu slobodu da mrze ceo svet i rade sta hoce ali samo ako to ne utice na Arape i Siptare da se osecaju kao ljudi drugog reda. I obrnuto vazi. Covek mora da dodje i prozivi neko duze vreme na zapadu (ili istoku nebitno) da bi upoznao njihov sistem malo kompletnije, nasa saznanja o zemljama nama stranim su vrlo stura. Da, mi poznajemo geografiju, i znamo glavne gradove i poneku reku i planinu, cak i istorijske licnosti, ali vecina nas prakticno ne poznaje onu prakticnu, pravnu i ekonomsku svakodnevnicu na zapadu ili istoku dok se ne suocis sa istom. Koliko god me iritiraju poneke stvari po zapadu i istoku, tipa rat u Iraku i vojna nadmoc, udaranje packi silom, ovo ono, maltene sam dnevno zapanjen nekim institucijama i sjanim politikama koje se vode po svetu, a koje mi prosto ignorisemo jer nam niko nije saopstio da ima i toga, eto moze i tako.

Znaci, beskucnici u Americi i pored sve pomoci koju im CITAVA NACIJA pruza na dnevnoj bazi, moraju da se iz svoje situacije iskobeljaju SAMI, moraju da rese da zele da se iskobeljaju, moraju da prestanu sa porocima i udare se u bulju, odu na rehabilitaciju i ponovo uskoce u drustvene tokove. Jer oni su van svih drustvenih tokova. Imaju svoj neki svet. Citava nacija je tu da im pomogne ako oni zele sami sebi da pomognu. Ako ne zele, onda im nacija omoguci 3 topla obroka dnevno i krevet na suvom, toplom i sigurnom mestu.

Naravno, posto smo ljudi, u svemu tome ima i korupcije, ja otvorim non-profit organizaciju (one ne placaju takse) podignem donacije od ljudi i drzave i raznih institucija (glumaca iz Holivuda jelda) i onda krajcujem sebi kintu u dzep. Zatvor brale. Na zalost toliko se skotova nakotilo u Amerigi poslednjih decenija, da je taj americki moral srozan u velikoj meri u odnosu na ono sto je bio posle WWII. U periodu posle WWII, nekih mozda 5-6 prvih godina, svaki Amerikanac, a o americkom vojniku da i ne pricam, je bio docekivan kao heroj i 'beacon of freedom' jer je upravo taj americki moral bio najvisi na svetu. Oni su bili dezurni pravednici i oslobodioci svega ugnjetavanog. NIsu uopste morali to da rade, ali eto oni su osecali potrebu da dele svoju viziju sa drugima. Iako i danas postoji ogroman broj Amera koji zele da dele svoju viziju i 'way of life' sa drugima, postoji i drugi tip ljudi, koji su eto isto Amerigosi igrom slucaja, i docepaju se nekih funkcija, cija je vizija posve drukcije prirode. Tipa, 'svi cete vi da radite za mene'. To nema veze sa Amerigom, ko god je malo prosarao planetom skapirao je da nas ima raznih, i da mu/joj se ne da druziti se bas sa svima.

Amandman: poslednjih godina je nazalost postao trend pogotovo u Kaliforniji da se iz republickog budzeta (da narode, Kalifornija je republika, pise lepo i na zastavi) krati kinta za pomoc kojecemu pa tako i mentalnim bolnicama. Usled hronicnog nedostatka para, mentalne institucije su primorane ne samo da odbijaju pomoc novim bolesnicima vec i da otpustaju postojece pacijente, ljude koji su i decenije proveli u instituciji. Nisu ti ljudi opasni, barem ne velika vecina (Let iznad kukavicjeg gnezda) ali zamisli kakva je to tragedija kad pored sve bede sad i mentalne pacijente pustis na ulicu. To je najtezi slucaj beskucnistva, ti ljudi ne znaju ni da zickaju niti bilo sta. Onda njima ovi ostali beskucnici, alkosi i narkomani pomazu. Tu su pred tobom, taj sljam i drustveni otpad koji nikom ne treba, ruglo, i to ruglo taj sljam se razleti i zrtvuje za svoje bolesne i retardirane zemljake koji imaju jos manje od njih samih, koji su kao deca nemocni. To je tako dirljivo da se covek prosto ugusi u suzama iako nevoljno. I onda se neminovno u svacijim grudima probudi ponos sto zivis u zemlji gde se i homelessi zrtvuju i pomazu slabijima i od sebe, prosto ozareni od srece sto i oni nekom mogu da pomognu, probudi se ponovo ljudskost u njima, to je neverovatan osecaj kad prisustvujes necem takvom. Pobeda humanizma i to pobeda onih koji su najnehumanije tretirani.

I zato:

california-state-flag.png

Edited by Kalif nad Kalifama
Posted
koje odvratne stvari? ja sam samo izneo istorijiske cinjenice. ko je pokorio koga? evropljani su pokorili juznoamerikance. dakle, sasvim je jasno ko je bio superiorniji i jaci.

zasto se zalazes za rasnu separaciju?

rasna separacija je neophodna da bise sacuvala kultura i genetika svih naroda na planeti.ja u razliku od tebe nisam rasista niti cu ikada da budem.ja samo verujem da ne postoji ni jedan sistem univerzalni sistem vrednosti i da zbog toga svaka vrsta globalizma je losa.osvajanje juzne amerike je bilo odvratno pokoravanje plemena koji su ziveli u skladu.to nema nikakve veze sa superiornoscu bele rase.ti pricas kao oni vajt paver debili.indijanski narodi juzne amerike imaju pravo na svoje drustvo sagradjeno po svojim indijanskim vrednostima i mi belci nesmamo da se tu mesamo isto kao sto oni nesmeju da se mesaju u to sta se desava u srbiji

pitaj onih par stotina hiljada najobrazovanijih ljudi koji su zapalili iz srbije upravo u zemlje neo-liberalnog kapitalizma. pitaj i milione rusa, indijaca, madjara, poljaka, kuraca-palaca, koji su pobegli iz svojih zemalja "nacionalne ekonomije" upravo u regione neo-liberalnog kapitalizma. pitaj njih sta ima da im ponudi neo-liberalni kapitalizam? ukratko: mogucnost da normalno zive od svog rada, ali i mnoge druge stvari...

i znas li sta rade ti ljudi koji se isele iz srbije? zive u zemljama neo-liberalnog kapitalizma i salju pare rodbini koja zivi u nacionalnim-ekonomijama i visoko-korumpiranim drustvima. eto sta ima da ti ponudi neo-liberalni kapitalizam.

ti takozvani najobrazovaniji ljudi su bezali iz srbije zato sto je srbija bila pod sankcijama celog sveta.mnogo manje ljudi bezi iz rusije u ameriku

:) :) :)

nigde NE POSTOJI besplatno skolstvo, niti postoji besplatno zdravstvo. sve to mora da se plati na jedan ili durgi nacin. vec sam o tome pisao ranije na ovom delu foruma, a ako te mrzi da trazis, napisacu ti ponovo.

svo skolstvo i zdravstvo se na kraju plati od strane nekog ali na taj nacin se obezbedjuje osnova za pravilano odgajanje novih generacija clanova nacije

da, upravo je sloboda glavna stvar u kojoj oni uzivaju. sloboda da putuje gde hoce, da upoznaje koga hoce, siri krug prijatelja i tako duhovno napreduje, sloboda da moze da ispuni zivot raznim stvarima kojima ne mogu ljudi sto zive u "kartonskim kutijama". sloboda da radi i posteno zaradi, sloboda da razvija svokj posao ako je sposoban, a da ga pravna drzava stiti od nepotizma, kriminala i ostalih sranja sa kojima se u (na primer) srbiji suocava dosta ljudi.

mikrocipovi-sloboda,kamere-sloboda,prisluskivanje-sloboda,pracenje-sloboda

sta ces ti da napravis od svog zivota - to je tvoja stvar. ako imas slobodu, od tebe zavisi koliko ces biti u "plusu" ili "minusu". ako slobode nema, i domet ti je ogranicen. nama koji zivimo u srbiji, domet je manji i imamo manje mogucnosti nego ljudi koji zvie na primer u neo-liberalnom kapitalizmu zapada. narocito u americi.

ako je sloboda tako divna zasto je onda vecina amerikanaca debelo?

naravno da ima. mozda najvaznija i najkorisnija stvar koju od zapada moramo da naucimo (jer je sami nemamo) jeste upravo kultura ponasanja i vaspitanje. znas kad ce u nemackoj studenti da se guraju preko reda da plate skolarinu, i da zajebu kolege? nikad. a ja sam to u srbiji gledao svojim ocima. znas kad ce pandur u engleskoj da primi mito ili da ne odnese nekog fensi dzipa ako se nepropisno parkirao? kultura i vaspitanje su mozda i osnovni uzroci propasti srbije u poslednje vreme, i po tom pitanju bi najvise trebalo da se ugledamo na zapad.

oni su svoju kulturu odavno sahranili i zamenili sa sitkomima,mtvijem i mekdolandsom

kako da te shvatim ozbiljno kad napises ovakvu recenicu od koje se ja iskreno smejem minutima.. narocito ovaj kraj ti je vrhunac komedije. :) :) i posle treba da ti OZBILJNO odgovaram na pitanja, a tebi treba "nevina, arijevska devojka plavih ociju". emotivna nezrelost koju si pokazao ovom porukom mi jednostavno ne dozvoljava da te dozivim ozbiljno.

ja sam ovde govorio o vishim stvarima,mnogo vishim od tvog kapitalizma i mnogo vishim od svih sebicnih kompanija.na kraju tog mog posta ja sam rekao nesto sto pobija tvoj sistem u temelju.to je nesto sto tvoj mozak nece nikada moci da razume zato sto si prazna ljustura

Posted (edited)
....ja u razliku od tebe nisam rasista niti cu ikada da budem.ja samo verujem da ne postoji ni jedan sistem univerzalni sistem vrednosti i da zbog toga svaka vrsta globalizma je losa.osvajanje juzne amerike je bilo odvratno pokoravanje plemena koji su ziveli u skladu.to nema nikakve veze sa superiornoscu bele rase.ti pricas kao oni vajt paver debili

:pivopije:

Da jednostavnije ne moze biti ;)

Inace doticni imaginos je ovde pominjao juznoamericka plemena kako su se on klali,zrtvovali,kako su oni kanibali kako su oni ovo i ono trte pa mrte

Interesantno bi bilo da stoga malo bacimo pogled na Evropu srednjeg veka a bogami i novog-to je bilo popriste skoro neprestanih ratova,pokolja i epidemija a jedva 90 godina posle osvajanja Meksika u Evropi je izbio 30-to godisnji rat 1610-1643 koji je odneo na milione zrtava i koji da se ja pitam treba da se prvi u istoriji zove Veliki Rat a ne WWI a tek da ne pominjem kasnije ratove,Francusku revoluciju,Napoleona itd itd ;)

Edited by Full_Metal_Yakuza
Posted

Teša me je po prvi put oduševio svojim postom. Sadržaj istog može biti tragičan samo ljudima koji su bespovratno zarobljeni u kandžama materijalnog i materijalističkog sveta.

Posted

Браво Тешо. Само ми реци, пошто нисам сигурна да сам добро разумела. Да ли си или ниси за расна "мешања" и ако ниси зашто? Тај део ми није био најјаснији.

Posted (edited)

nije.

:)

taj deo ti je najvazniji.

edit

rasna separacija je neophodna

ne vidim kako moze biti jasnije.

Edited by sabre
Posted (edited)

Ceo post je skandalozan. Tvrditi da je zivot medju srednje i juzno americkoj indijanskoj populaciji bio idilican je besmisleno. Upravo je Jakuza spomenuo ranije cinjenicu da su milioni stanovnika juzne i srednje Amerike u pocetku stali na stranu Spanaca ne bi li se oslobodili nesnosnog jarma i ropstva pod Actekama, Inkama i Majama. Ne samo sto su ideoloski stali na njihovu stranu vec, kako covek rece, dadose i svoj doprinos toj borbi u vidu stotina hiljada ratnika. Ergo, situacija uopste nije bila ruzicasta. Mozda nisu umirali od evropskih bolesti (do tada) ali su istrebljivani levo i desno od strane jacih plemena, i tako vekovima ljudi. Vekovima. Negde od 8-og do pocetka 16-og. Dozovite se pameti.

Nemesanje = rasizam

S druge strane, kapiram i Tesu. Postoje danas primeri 'nemesanja' u tudje kulture u smislu ocuvanja te neke bastine njihove o kojoj Tesa i prica. To je doduse samo na akademskom nivou, pa eto naucnici gledaju da se puno ne mesaju iz samo iz prikrajka posmatraju domorodce iz Papue ili Amazona i tako tih nepristupacnih mesta. Ali tu postoji drugi problem sad, konkretno u Amazoniji. Sad ti isti indijanci, kojih ima raznih, razna plemena, prihvataju u manjoj ili vecoj meri tehnicki napredak koji im je donela bela civilizacija i idu nazad u sumu i ne jebu ove druge koji jos ne prihvataju modernizaciju, koji i dalje kapiraju da zive u perfektnom skladu sa prirodom iako im cesto nije lako. Cak i ti likovi prihvate ponesto od tehnologije (gledao sam neku emisiju gde likovi duuuuuuboko u Amazonu srecno zive, ali lov je frka, ima dosta dusa da se na'rani pa su kupili pusku. Ali i samo jedan metak, nisu bas skapirali koncept. Anyway, baja spicio neku divlju svinju tim jednim metkom ali su morali da je prate letnji dan do podne dok nije izdahnula). Napredak je cudo. Nego vidi, ako neko nece da se mesa, nek uredno vrati internet, pa u carsiju. Internet je izmislio zapad za ove sto hoce da se 'mesaju' (ukljucujuci i razmenjivanje naucnih radova).

Edited by Kalif nad Kalifama
Posted
Zato i pitam, jer ovamo nije rasista ali je za rasnu separaciju. To mi mnogo kontroverzno pa rekoh, da mi pojasni. (:

Nije kontradiktorno.

Zalaganjem za rasno nemešanje, ti se posredno zalažeš za očuvanje svog i drugih naroda (rasa). Na šta će ličiti ova planeta ako se svako sa svakim izmeša? Hoćemo li o narodima čitati samo u istoriskim knjigama? Naravno, ne može se to braniti svim ljudima, ali mi lično smeta kada se to dešava na globalnom nivou. Već postaje besmisleno ako pogledaš reprezentacije. Ono, igra kao Francuska, a crnci u timu. Eheeej, otkad su to crnci Francuzi?

Ne radi se o tome da ja imam nešto protiv crnaca ili bilo koje druge rase, ali trebalo bi ljudi da se u svom jatu žene i udaju (bar većina). Pogledaj Evropu. Kulturna baština najrazličitijih naroda sa kultrunim nasleđem. Zamisli sutra Evropu gde ne živi ni jedan narod, nego sve sama mešana boranija. Da umesto tolikih naroda imamo samo sivilo.

@ Kalif

Dobar rezime o Americi, svideo mi se.

Nisam juče imao vremena da pročitam sve što si napisao, ali sad ću uz jutarnju kafu, pošto me i inače interesuje detaljan subjektivan doživljaj tamošnjih prilika našeg čoveka. Možda budem imao i neka podpitanja. :da:

:pivopije:

Posted

Pazi ovako...Homo Sapiens Sapiens (mi od pre jedno 15,000 godina pa naovamo) se druzimo. I prcamo medjusobno iz sve snage. Kome to nije jasno....neverovatno da mu /joj je nejasno. Mislim, prcamo se iz sve snage. I u tome je lepota. Nismo se prcali sa Homo Sapiens-om (o ne) a ni sa Kromanjoncem. Ni Neandertalcem, a kamoli Australopitekusom. Pitekantropom? Te fore, kao necemo da se mesamo, to je tako deplasirano jer smo se vec tako izmesali da tu biva kraj price.

Posted

@Kalif

Znam ja da to tebi deluje deplasirano. Neću te ubeđujem da drugačije misliš, samo se ne slažem da su narodi (a pogotovo rase) toliko slični međusobno (kao što predstavljaš), i da bi olako trebali da prihvatimo nestajanje sveg tog bogatstva u različitosti nacija, zarad jednoličnog sivila građanstva.

@Burzumka

To je neuporedivo.

Ti sad mešaš pitanje mešanja rasa, sa činjenicom da se partneri međusobno biraju na osnovu zdravog fizičkog izgleda (ja sad recimo volim neku zdravu, jedru, rumenu snajku sa neke planine, a tebi se recimo sviđa neki dvometraš drvoseča). Dakle, takvo biranje (zarad traženja što boljeg gena) nema nikakve veze sa mešanjima rasa, jer u svakoj rasi i u svakom narodu postoje i dobri i loši geni.

Posted
@Burzumka

To je neuporedivo.

Ti sad mešaš pitanje mešanja rasa, sa činjenicom da se partneri međusobno biraju na osnovu zdravog fizičkog izgleda (ja sad recimo volim neku zdravu, jedru, rumenu snajku sa neke planine, a tebi se recimo sviđa neki dvometraš drvoseča). Dakle, takvo biranje (zarad traženja što boljeg gena) nema nikakve veze sa mešanjima rasa, jer u svakoj rasi i u svakom narodu postoje i dobri i loši geni.

Da, ali šta ako se nekom baš dopadne osoba koja je druge rase? Japanac ili vanzemaljac, nebitno, kad prosto ima nešto što ga/je vuče da sa tom osobom ostvari potomstvo. Ne verujem da ima nekoga ko unapred kaže "Hmm, crnci su zgodni, daj da nađem i da se zaljubim u nekog i da snjim napravim dete.". Ili kineza koji kaže, daj da napravim dete nekoj induskinji samo da bismo stvorili što mešovitije rase. Ili tako neke gluposti.

Stvarno ne znam zašto bi to "uništilo" obe strane. To u potpunosti poništava postojanje ljubavi kao preduslov za svaku vezu već postaje puki proračun. Mada, ja sam staromodna i kompletno van ovog vremena što se toga tiče pa ni ne očekujem da me neko razume. :rolleyes:

Posted
Da, ali šta ako se nekom baš dopadne osoba koja je druge rase? Japanac ili vanzemaljac, nebitno, kad prosto ima nešto što ga/je vuče da sa tom osobom ostvari potomstvo.

Pa ja sam pričao da mi se to ne sviđa pošto se dešava na globalnom nivou.

Nisam pričao o Romeu i Juliji. :)

Posted (edited)
Stvarno ne znam zašto bi to "uništilo" obe strane. To u potpunosti poništava postojanje ljubavi kao preduslov za svaku vezu već postaje puki proračun. Mada, ja sam staromodna i kompletno van ovog vremena što se toga tiče pa ni ne očekujem da me neko razume. :rolleyes:

ja sam potpuno staromodan i ne vidim kako je to u suprotnosti sa ovim sto govorim.cekaj po tebi samo zato sto nemozes da imas crnca za muza ljubav se ponistava??ne vidim kako to uopste.ljubav je jako bitna ali nemamo pravo da se mesamo.

usput imam jednu pesmu od baje malog knindze za sve Srpkinje koje hoce da se rasno mesaju sa muslimanima

pesma se zove "nemoj sejo za turcina"

http://rapidshare.com/files/167257847/Baja...-Uzivo.mp3.html

tekst je

"oj Srpkinjo sestro moja mila

nemoj sejo nikad za turcina

biraj sejo biraj pravu meru

jebes muza jebes karijerju

biraj sejo biraj sebi meru

biraj sejo pravoslavnu veru

Oj srpkinjo na celu ti pise

kosulja ti na tamjan mirise

na bosiljak mirisu ti grudi

blago bratu sto se stobom budi

Oj srpkinjo kad u borbu podjem

isprati me mozda ti ne dodjem

nemoj suza da suza na licu da sine

pevaj sestro kada brat ti gine

pevaj srpkinjo srbin kada gine"

tekst je stvarno dirljiv :cry:

Edited by Теша Тешановић
Posted (edited)

Koliko sam ja upoznat ljudske rase ne postoje-postoje samo odredjene tipovi unutar iste(homo sapiens) jer postoji jedna jedina rasa ljudi trenutno-tj homo sapiens

Postojali su neandretalci i jos neki ali oni su izumreli tako da teorije fasista i slicnih o poreklu "arijevske vise rase" padaju u startu u vodu ;)

Edited by Full_Metal_Yakuza
Posted (edited)
usput imam jednu pesmu od baje malog knindze za sve Srpkinje koje hoce da se rasno mesaju sa muslimanima

nisam znao da srbi i muslimani pripadaju razlicitim rasama :)

ja mislio samo religija ih deli.

Teša me je po prvi put oduševio svojim postom. Sadržaj istog može biti tragičan samo ljudima koji su bespovratno zarobljeni u kandžama materijalnog i materijalističkog sveta.

nisam ocekivao da ce se moj post svideti gojku.pa lepo.

ne vidim apsolutno nista novo u tom tesinom postu sto odudara i sto nije u apsolutnom skladu sa ranijim njegovim postovima :confused:

antimaterijalizam? pa i dosada ga je promovisao i propagirao.

--

Edited by sabre
Posted (edited)

Ljubav je najmanje bitna stvar za funkcionisanje jedne veze - ona se podrazumeva. Sve ostalo je ono što može izazvati probleme. Iskreno se nadam da ljubav neće biti jedini kriterijum za odabir tvog budućeg muža.

@sabre: Hoću da kažem da je prvi put tako koncizno i jasno izložio neke svoje stavove. Ranije se obično dešavalo da se izgubi tok misli i onda čitav post više ne deluje uverljivo.

I ja sam protiv rasnog mešanja, a ne smatram se rasistom. Pod rasistom podrazumevam nekoga ko smatra da pripadnici različitih rasa imaju različitu vrednost kao ljudi. Lično ne smatram da su bilo koji crnac/kinez/indijanac/whatever po defaultu manje vredni od bilo kog belca.

Edited by Gojko
Posted
Koliko sam ja upoznat ljudske rase ne postoje-postoje samo odredjene tipovi unutar iste(homo sapiens) jer postoji jedna jedina rasa ljudi trenutno-tj homo sapiens

Postojali su neandretalci i jos neki ali oni su izumreli tako da teorije fasista i slicnih o poreklu "arijevske vise rase" padaju u startu u vodu ;)

Немој молим те :D

Да ли видиш разлику између себе и црнца или кинеза? Тврдиш да нема разлике? Назови то ''тип'' или ''раса'' свеједно је.

Модерне глобалистичке теорије се труде из све снаге да избришу било иакве границе међу народима, шта више, предсказуују да ће у будућности постојати само један раса коју ће чинити измешани белци, црнци и жути. Некаква браон раса што је тотално ван сваке здраве памети јер постојање различитих ''типова'' људи, ако ти се тај термин више свиђа, није случајност.

Индоеврпски и семитски народи нпр. нису исти. То су векови, миленијуми различитог искуства, свести, традиције. Као и код стварања религија одређених народа. Банту црнац има религију која је стварана током времена, прилагођена његовој свести и менталном склопу. Викинг тако има своју религију, и сваки други народ такође, прилагођен његовом стилу живота клими, условима живота итд.. Због тога је и принцип универзалне религије тотално лош и штетан, а не само расно мешање.

''Мулти-култи'' став је данас тренди, шта више, потенцира се као да је то напредно размишљање, а расизам се сматра заостаилм и злим. Могу да замислим ваше фаце при самом спомињању термина ''расизам'' иако он не означава ништа лоше. Ја не мрзим црнце, не желим да побијем све остале народе. Ја сам само свестан да расно мешање дегенерише нацију, доводи до губитка идентитета и ствара ништа осим нових проблема. али живимо у времену глобализма и општем паду врлина, када се ради на уништавању националне свести свих народа, чиме се исти лакше контролишу и уклапају у општу слику безличног, стерилно и дегенерисаног света зомбија.

Posted
nisam znao da srbi i muslimani pripadaju razlicitim rasama :)

ja mislio samo religija ih deli.

Muslimani i jevreji pripadaju semitskoj rasi,cuo si valjda za semite...?

Posted (edited)
Muslimani i jevreji pripadaju semitskoj rasi,cuo si valjda za semite...?

slusaj ovog glupana, bosanski i sandzacki muslimani su srbi koji su primili islam majmune (tj. njihovi preci pre vise stotina godina), nisu oni semiti, semiti su arapi.

islam je religija a ne rasa, mozes sutra ti primiti islam ali neces time postati semit.

ARAPI su semiti, nisu muslimani semiti.

da li je moguce da si toliko glup da ne kapiras to?

--

Edited by sabre
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...