hypnos Posted February 3, 2009 Author Report Posted February 3, 2009 ne boj se ti za Gojka,dovoljno je valjda sposoban da cuva novac
Zoidberg Posted February 3, 2009 Report Posted February 3, 2009 Ja znam engleski,vrlo dobro....Ruski ucim od petog razreda,a ako cete mi verovati ja recenicu ne znam da sastavim u tom jeziku
hypnos Posted February 3, 2009 Author Report Posted February 3, 2009 e daj ne seri da ne znas a ucis ga toliko godina
hypnos Posted February 3, 2009 Author Report Posted February 3, 2009 kakva je razlika izedju baskijskog i spanskog?
oʞɾoƃ Posted February 3, 2009 Report Posted February 3, 2009 Ogromna. Baskijski je autohton jezik i nema nikakve veze sa romanskom porodicom, ni po gramatici ni po vokabularu. Štaviše, on je ergativan jezik, što znači da ima za evropske jezike potpuno strani način konstrukcije rečenice - subjekat se neprelaznim glagolima dodaje po sistemu po kojem mi dodajemo objekat prelaznim.
Sugar Overdose Posted February 3, 2009 Report Posted February 3, 2009 Nenormalno je teshko uchiti jezike koji su po strukturi apsolutno razlichiti od nama bliskih. Lingvistika je chudo xD
oʞɾoƃ Posted February 3, 2009 Report Posted February 3, 2009 Ovaj nije toliko različit, samo je malo teško skontati tu ergativnost u početku. Prostim jezikom rečeno, u srpskom je: Čovek je stigao. Čovek je video dete. E, u baskijskom bismo morali da stavimo različit padež za reč "čovek" u prvoj i drugoj rečenici, jer u prvoj nema objekta, a u drugoj ima. Onda moraš o tome stalno da razmišljaš. Sjebano
hypnos Posted February 3, 2009 Author Report Posted February 3, 2009 auh mogu zamisliti kako je to lose onda za ucenje,ne bih ga nikad ucio nema sansem,osim ako bi me bacili tamo i morao sliom prilika da ga ucim
Zoidberg Posted February 3, 2009 Report Posted February 3, 2009 e daj ne seri da ne znas a ucis ga toliko godina Pa dobro,nije bas da ga toliko ne znam.Da stvar bude jos gora, uvek sam imao 4-5 a jebo me konj ako bi se ja sa Rusom nekim sporazumeo
Brynhildr Posted February 3, 2009 Report Posted February 3, 2009 (edited) heh, baš smo to učili u ponedeljak. Edit - odgovor na Gojkov i Sugar overdose-in (il' kako već) post. Edited February 3, 2009 by Brynhildr
oʞɾoƃ Posted February 3, 2009 Report Posted February 3, 2009 (edited) @hypnos: Ma nema šanse da bi morao, pa od 3 miliona Baskijaca, svega milion možda govori jezik, a ~600 hiljada ga zna kao maternji. Je l' vidite vi koje ja traume imam od Opšte lingvistike? Znam da dekliniram reč "adam" (čovek) na turskom, da kažem "kupio sam pomorandže da jedem" na vijetnamskom, "neka mala svetla gorela su u kući" na jeziku hopi indijanaca, da deca u Finskoj imaju naročitih teškoća sa učenjem zavisno-upitnih rečenica, da je najmanji alfabet na svetu onaj jezika rotokas sa 11 znakova, a najveći vijetnamski sa 74, da neka plemena Bušmana i Hotentota imaju 46 različitih vrsta klikova u jeziku... Jebote, moram na lečenje. Edited February 3, 2009 by Gojko
Brynhildr Posted February 3, 2009 Report Posted February 3, 2009 700.000 ga govori. A zanimljiva je činjenica da je to jedini jezik koji se govorio u Evropi pre dolaska indoevropljana. x] Gojko - A lepo je to, šta fali?
oʞɾoƃ Posted February 3, 2009 Report Posted February 3, 2009 700.000 ga govori. Out of a total of nearly 3,000,000 Basques, it is estimated that some 1,063,000 speak Basque in which 632,000 are native speakers. Sorry, morao sam
hypnos Posted February 3, 2009 Author Report Posted February 3, 2009 @hypnos: Ma nema šanse da bi morao, pa od 3 miliona Baskijaca, svega milion možda govori jezik, a ~600 hiljada ga zna kao maternji. Je l' vidite vi koje ja traume imam od Opšte lingvistike? Znam da dekliniram reč "adam" (čovek) na turskom, da kažem "kupio sam pomorandže da jedem" na vijetnamskom, "neka mala svetla gorela su u kući" na jeziku hopi indijanaca, da deca u Finskoj imaju naročitih teškoća sa učenjem zavisno-upitnih rečenica, da je najmanji alfabet na svetu onaj jezika rotokas sa 11 znakova, a najveći vijetnamski sa 74, da neka plemena Bušmana i Hotentota imaju 46 različitih vrsta klikova u jeziku... Jebote, moram na lečenje. to sto znas neka mala svetla gore u kuci je u stvari nalepljujuci jezik mislim da je neki eskimski ili mozda burmanski .....uglavnom stapanje sve u jedno...e to treba razumjeti.
Shamandalie Posted February 3, 2009 Report Posted February 3, 2009 Ogromna. Baskijski je autohton jezik i nema nikakve veze sa romanskom porodicom, ni po gramatici ni po vokabularu. Štaviše, on je ergativan jezik, što znači da ima za evropske jezike potpuno strani način konstrukcije rečenice - subjekat se neprelaznim glagolima dodaje po sistemu po kojem mi dodajemo objekat prelaznim. Evo i za tebe nesto:http://rapidshare.com/files/141905639/edb.rar Etimoloski recnik baskijskog, srecno proucavanje!
Shamandalie Posted February 3, 2009 Report Posted February 3, 2009 Filolog sam po profesiji, a Rusi (u ovom slucaju Uzbekistanci) su genijalci za pirateriju. Nama dobro doslo, jer je lakse ostampati kod kuce ako imas stampac iz PDF-a nego se cimati po fotokopirnicama i tako to.
Svart Posted February 3, 2009 Report Posted February 3, 2009 Preporuci neke sajtove na kojima ima dobrih linkova za knjige.
Lunar Posted February 3, 2009 Report Posted February 3, 2009 Meni je od moje sestre dechko prichao koji je Spanac, da on zivi u Barseloni i kada se susretne sa nekim baskicom jedva sta se razumeju.
Brynhildr Posted February 3, 2009 Report Posted February 3, 2009 K'o što reče Gojko, ta 2 jezika nemaju veze s vezom. Više Španci razumeju nas nego njih.
Shamandalie Posted February 3, 2009 Report Posted February 3, 2009 Preporuci neke sajtove na kojima ima dobrih linkova za knjige. Ne znam kakve te knjige zanimaju, ali na http://www.scribd.com/ mozes bas svasta da nadjes. Ukucaj naslov ili autora u pretragu i uzivaj u pretrazivanju!
Shamandalie Posted February 4, 2009 Report Posted February 4, 2009 Da ne bi tebe, ja ne bih skinula jednu lepu knjigu, eto neke koristi i meni...I ja sam htela da isprobam pretragu i nadjoh knjigu Paula Coelha- Brida italijanski prevod. Nadam se da obecava, jer tretira tematiku koja mi se cini vrlo interesantno.
oʞɾoƃ Posted February 4, 2009 Report Posted February 4, 2009 to sto znas neka mala svetla gore u kuci je u stvari nalepljujuci jezik mislim da je neki eskimski ili mozda burmanski .....uglavnom stapanje sve u jedno...e to treba razumjeti. Pa napisah lepo, to je jezik Hopi indijanaca Kaže se "inikwihlminihita", ne znam tačno gde idu apostrofi.
Recommended Posts