Jump to content

Recommended Posts

Posted

Ogromna. Baskijski je autohton jezik i nema nikakve veze sa romanskom porodicom, ni po gramatici ni po vokabularu. Štaviše, on je ergativan jezik, što znači da ima za evropske jezike potpuno strani način konstrukcije rečenice - subjekat se neprelaznim glagolima dodaje po sistemu po kojem mi dodajemo objekat prelaznim.

Posted

Ovaj nije toliko različit, samo je malo teško skontati tu ergativnost u početku. Prostim jezikom rečeno, u srpskom je:

Čovek je stigao.

Čovek je video dete.

E, u baskijskom bismo morali da stavimo različit padež za reč "čovek" u prvoj i drugoj rečenici, jer u prvoj nema objekta, a u drugoj ima. Onda moraš o tome stalno da razmišljaš. Sjebano :)

Posted

auh mogu zamisliti kako je to lose onda za ucenje,ne bih ga nikad ucio nema sansem,osim ako bi me bacili tamo i morao sliom prilika da ga ucim

Posted
e daj ne seri da ne znas a ucis ga toliko godina

Pa dobro,nije bas da ga toliko ne znam.Da stvar bude jos gora, uvek sam imao 4-5 a jebo me konj ako bi se ja sa Rusom nekim sporazumeo :bigblue:  

Posted (edited)

heh, baš smo to učili u ponedeljak. :D

Edit - odgovor na Gojkov i Sugar overdose-in (il' kako već) post.

Edited by Brynhildr
Posted (edited)

@hypnos: Ma nema šanse da bi morao, pa od 3 miliona Baskijaca, svega milion možda govori jezik, a ~600 hiljada ga zna kao maternji.

Je l' vidite vi koje ja traume imam od Opšte lingvistike? :) Znam da dekliniram reč "adam" (čovek) na turskom, da kažem "kupio sam pomorandže da jedem" na vijetnamskom, "neka mala svetla gorela su u kući" na jeziku hopi indijanaca, da deca u Finskoj imaju naročitih teškoća sa učenjem zavisno-upitnih rečenica, da je najmanji alfabet na svetu onaj jezika rotokas sa 11 znakova, a najveći vijetnamski sa 74, da neka plemena Bušmana i Hotentota imaju 46 različitih vrsta klikova u jeziku...

Jebote, moram na lečenje.

Edited by Gojko
Posted

700.000 ga govori. A zanimljiva je činjenica da je to jedini jezik koji se govorio u Evropi pre dolaska indoevropljana. x]

Gojko - A lepo je to, šta fali? :D

Posted
700.000 ga govori.

Out of a total of nearly 3,000,000 Basques, it is estimated that some 1,063,000 speak Basque in which 632,000 are native speakers.

Sorry, morao sam :)

Posted
@hypnos: Ma nema šanse da bi morao, pa od 3 miliona Baskijaca, svega milion možda govori jezik, a ~600 hiljada ga zna kao maternji.

Je l' vidite vi koje ja traume imam od Opšte lingvistike? :) Znam da dekliniram reč "adam" (čovek) na turskom, da kažem "kupio sam pomorandže da jedem" na vijetnamskom, "neka mala svetla gorela su u kući" na jeziku hopi indijanaca, da deca u Finskoj imaju naročitih teškoća sa učenjem zavisno-upitnih rečenica, da je najmanji alfabet na svetu onaj jezika rotokas sa 11 znakova, a najveći vijetnamski sa 74, da neka plemena Bušmana i Hotentota imaju 46 različitih vrsta klikova u jeziku...

Jebote, moram na lečenje.

to sto znas neka mala svetla gore u kuci je u stvari nalepljujuci jezik mislim da je neki eskimski ili mozda burmanski .....uglavnom stapanje sve u jedno...e to treba razumjeti.

Posted
Ogromna. Baskijski je autohton jezik i nema nikakve veze sa romanskom porodicom, ni po gramatici ni po vokabularu. Štaviše, on je ergativan jezik, što znači da ima za evropske jezike potpuno strani način konstrukcije rečenice - subjekat se neprelaznim glagolima dodaje po sistemu po kojem mi dodajemo objekat prelaznim.

Evo i za tebe nesto:http://rapidshare.com/files/141905639/edb.rar

Etimoloski recnik baskijskog, srecno proucavanje!

Posted

Filolog sam po profesiji, a Rusi (u ovom slucaju Uzbekistanci) su genijalci za pirateriju. Nama dobro doslo, jer je lakse ostampati kod kuce ako imas stampac iz PDF-a nego se cimati po fotokopirnicama i tako to.

Posted

Meni je od moje sestre dechko prichao koji je Spanac, da on zivi u Barseloni i kada se susretne sa nekim baskicom jedva sta se razumeju.

Posted

Da ne bi tebe, ja ne bih skinula jednu lepu knjigu, eto neke koristi i meni...I ja sam htela da isprobam pretragu i nadjoh knjigu Paula Coelha- Brida italijanski prevod. Nadam se da obecava, jer tretira tematiku koja mi se cini vrlo interesantno.

Posted
to sto znas neka mala svetla gore u kuci je u stvari nalepljujuci jezik mislim da je neki eskimski ili mozda burmanski .....uglavnom stapanje sve u jedno...e to treba razumjeti.

Pa napisah lepo, to je jezik Hopi indijanaca :da:

Kaže se "inikwihlminihita", ne znam tačno gde idu apostrofi.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...