oʞɾoƃ Posted February 25, 2009 Report Posted February 25, 2009 aha, kapiram... nego, reci ti meni da li ti tesko pada cinjenica da je ivo andric bio HRVAT. ili ti teze pada cinjenica da je bio KATOLIK. ili ti jos teze pada cinjenica da se pred kraj zivota (dakle, kad je bio najmudriji i najpametniji ), vratio svojim hrvatskim korenima. hehehe.. :) Hrvati i Srbi su isti narod, čega je Andrić bio savršeno svestan. To što kažeš da je bio katolik samo pokazuje koliko znaš o njemu. jedino sto je ovde vredno podsmeha je tvoj nizak nivo retorike i "seljacka podmetacina" u fazonu - ja nipodastavam andrica. a sta, andric je kao nedodirljivi entitet koga nije dozvoljeno kritikovati. ovo me podseca na omiljene mi casove srpskog kad sam se javio za rec i poceo da kritikujem knjigu tvrdeci da nije zasluzila nobelovu nagradu. na ospte zgrazavanje "finih strebera" i profesorke. naravno, svi su tu nesto poceli da se tripuju i slihtaju i "barne" u fazonu "to je nase, to je nas jedini nobelovac". "kako mozes tako nesto da kazes" i slicno. :) vole ljudi da zive u stadu i da nemaju svoje "ja" pa to ti je... Niko tebi ne spori pravo da kažeš da je Andrić nezasluženo dobio Nobela, samo nemoj očekivati da te bilo ko smatra većim autoritetom od ljudi u komisiji koji su mu je dodelili. Kapiraš, ako svi vide da je nešto plavo, samo ti kažeš da je crveno, niko te ne sprečava da to svoje stanovište izneseš, ali nemoj očekivati da te iko zbog toga smatra inteligentnim, pronicljivim, promućurnim, promišljenim, pametnim itd. Što se tiče kvalifikacija moje retorike, ne pada mi na pamet da se upuštam u kafanske rasprave tog tipa. cuj molim te, stilska markantnost reci "kasaba". to je bitno samo tebi i onima koji tu rec razumeju - u ovom istorijiskom momentu. gde ce "kasaba" biti za nekoliko vekova? zanemarljivo i savrseno nebitno na duge staze i u kontekstu ovoga o cemu pricamo, a to je da covecanstvo tezi nacinima globalne komunikacije. mislim da stilska markantnost moci da stane na put teznji coveka da uspostavi globalnu komunikaciju - hteo ne hteo. Prvo, nisam rekao markantnost, nego markiranost - dva potpuno različita pojma. Ako ne razumeš, pitaj da ti objasnim razliku. Markiranost reči "kasaba" je bitna svima onima koji sednu da tu knjigu pročitaju. Naravno da to neće zanimati prosečnog telećeg izdanka ljudske rase koji ni strip nije pročitao u životu. No, takvi nikada nisu određivali u kom će se smeru razviti budućnost, pa je stoga i ovde takva relativizacija suvišna. Zašto bi te stvari uopšte predstavljale prepreku globalnoj komunikaciji? ljudi sve vise putuju i komuniciraju na daljinu, i to su cinjenice. takodje postoji tenedncija da ce komunikacija na daljinu (izmedju razlicitih zemalja) biti sve dostupnija. i kad to dostigne jednu kriticnu tacku (tamo negde u buducnosti) - samo je jedan logican korak, ka univerzalnom jeziku. Mislim da sam dao vrlo praktične razloge zašto ne može postojati univerzalni jezik, te se neću ponavljati. Osim toga, ne vidim zašto postojanje jednog globalnog jezika povlači sa sobom ukidanje svih ostalih. pa sta? ko kaze da je jedan nacin dozivljavanja stvarnosti bolji od drugog? i ko kaze da je bilo koji od njih ogranicen i da ne pruza iste mogucnosti da se covek razvije? bas bih voleo da vidim neku "gradaciju kvaliteta realnosti koju nude jezici", i da vidim rangiranje od najboljeg ka najgorem. ako ne mozemo da ih rangiramo po kvalitetu - onda nije ni bitno. ono sto mozes da dozivis u jednoj realnosti mozes i u drugoj. Potpuno pogrešno tumačenje onoga što sam rekao, ali pošto si laik, neću ti uzeti za zlo, ali bogami neću ni 'arčiti tastaturu objašnjavajući ti. hahaha, kakva paranoja.. u fazonu "najbacemo, svi cemo najebati". toliki jezici izumrse, pa nam nista ne fali. Između "tebi ništa ne fali" i "nama ništa ne fali" je velika razlika, a teško da osoba koja ne razume kvalitet "Na Drini ćuprija" uopšte može da shvati šta je to što nam fali, bez uvrede. kao sto rekoh, emotivni/propagandni govor se cuje onda kad covek pocne da brani svoja verovanja - a za verovanja ne trebaju dokazi, ona su samo stubovi koji podrzavaju tvoju licnu realnost u kojoj se osecas komforno, i kad neko pocne da ti prica nesto sto ozbiljno uzdrma oslonce, onda pocne izigravanje zrtve i sirenje paranoje (socijalno raslojavanje, cuj molim te, kao sa sednice CKSKJ ). da ne duzim sada na tu temu, samo cu ti konkretno skrenuti paznju na cinjenice koje si (podsvesno ili svesno) zanemario: koliko komunikacija se obavlja na arapskom preko interneta? kakva je tendencija sirenja interneta? koji jezik se koristi mahom u poslu? koliko ljudi uci engleski, a koliko ljudi uci arapski jer im treba? danas, ako ne znas engleski - mogucnosti su ti manje svuda u svetu (pa i u svojoj zemlji). ako ne znas arapski - mogucnosti su ti ograniceno samo tamo gde se on govori (a cak ni tamo, jer po middle east-u masovno govore engleski). Kao što rekoh, i dalje nisi naveo razlog zašto bi status engleskog kao globalnog jezika ukinuo sve ostale. Inače, da zaključim ovo pisanije, primetio sam da ti voliš da ideš po forumu izigravajući revolucionara i iznoseći svoja dijametralno suprotna, savremena i nadasve originalna mišljenja. Ja sam to radio sa 16 godina i odavno završio sa tom fazom. Kako meni stvari izgledaju, ono što tebi treba jeste žrtva za intelektualnu masturbaciju, što ja svakako nisam, tako da, nemoj da te čudi preterano izostanak odgovora na tvoje dalje akcije tog tipa. Jednostavno, previše si se u mojim očima diskriminisao neukošću i nadmenošću (obično idu ruku pod ruku) da bi mi uopšte bilo stalo do toga šta ti misliš. Ovo kažem bez ikakve emocionalne ostrašćenosti. Toliko od mene.
Маузер Posted February 25, 2009 Report Posted February 25, 2009 Og om du noengang lukter kristenmanns blod... Ja, hent oksa og... kutt dem ned!
KazimKazim Posted February 25, 2009 Report Posted February 25, 2009 Og om du noengang lukter kristenmanns blod... Ja, hent oksa og... kutt dem ned! Prirodni si talenat
hypnos Posted February 25, 2009 Author Report Posted February 25, 2009 A i nikad se ne zna, možda nekad odlučim da naučim i francuski. dobro bi bilo da pocnes sto prije Je suis alle au marche des fleurs... ne znam tacno kako ide dalje, uglavnom otisao je da kupi cvece svojoj ljubavi... I izvinite sto nisam stavila akcente, mrzelo me... Ja sam od stranih pesnika najvise citala Francuze i dok nisam znala francuski dobro, tako da osecam da ne gubim mnogo. Jeste, Bodler u originalu je savrsenstvo jedno... A ti Brynhildr ne mozes da ga citas Hehehe, izvini zbogo ovog smajlija sto se kezi, bilo je jace od mene albatros je strasna pjesma,i kad sam procitao tu pjesmu zaineresovao sam se da procitam u originalu,to cu da uradim ovih dana
Azaralena Posted February 25, 2009 Report Posted February 25, 2009 (edited) «Og om du nøn gang lukter kristenmanns blod, oppi fjellet. Ja, hent øksa og kutt dem ned!» «And if you ever smell christian blood up in the mountains, then get your axe and chop them down!» --- Prirodni! Edited February 25, 2009 by Azaralena
hypnos Posted February 25, 2009 Author Report Posted February 25, 2009 I jeca zvono Bono, Po kršu dršće zvuk; S uzdahom tuge Duge Ubogi moli puk.
Brynhildr Posted February 25, 2009 Report Posted February 25, 2009 (edited) Izvinjavam se što upadam u dijalog, ali jače je od mene. ja mislim da ce engleski biti sve vise forsiran od strane samih drzava, kao obavezan jezik - jer globalizacija nudi mnogo vise mogucnosti nego nacionalne ekonomije, i samim tim obrazovni sistemi ce gledati da ljude opreme sto potrebnijim znanjima. engleski je sigurno medju top 3. Biće forsiran, ali da bude DRUGI jezik, ne prvi. Misliš da bi se neki Norvežanin, Nemac, ili još gore - Francuz ili Italijan odrekao svog jezika i pričao samo na engleskom? Razmisli malo o tome. Sumnjam da će se to ikad dogoditi. zasto mislis da civilizacija ne bi postojala ako bismo gajili umetnost, emociju, sta god - na engleskom (jednog dana, naravno). ili na kineskom. ili na bilo kom drugom jeziku? Civilizacija bi možda postojala, ali bi nestale mnoge kulture. Bogatstvo ovog sveta se ogleda upravo u tome što postoje tolike različite kulture. Umetnost bi znatno opala ukoliko bi došlo do pojave "globalne kulture". u ostalom, hajde da se setimo price o vavilonskoj kuli. ljudi su nekada imali jedan jezik, i poceli su da grade kulu toliko visoku da bi mogla da dosegne boga. videvsi to, bog im je oduzeo univerzalni jezik - i "podario" im mnostvo jezika. tako im je oduzeo efikasnost i otezao menadzment. matematicki gledano, bog je ljudima drasticno smanjio koeficijent sinergije, uveo je veliku prepreku u komunikaciji. danas, engleski sluzi kao osnova na kojoj ce se najverovatnije jednog dana izgeaditi neki novi univerzalni jezik. Kao što si rekao, to je samo priča. Zar stvarno veruješ u to? Da su se svi današnji jezici razvili iz jednog? To je teško moguće, uzimajući u obzir raznolikost jezika. Neka plemena u Africi čak ni ne govore na isti način kao mi, tj. mi govorimo tako što izdišemo, a oni obrnuto (što se može teško i zamisliti). medjutim, da se manemo bajki i da se vratimo malo u istoriju i pogledamo koliko je jezika do danas izumrlo? mnogo. i da li je civilizacija propala zbog toga? nije.. nista strasno se nije desilo. jezik je "ziva stvar" koja se menja, odbacuje svoje delove, zamenjuje ih novim, i to se ne moze spreciti (bar do sada nije moglo, a mislim da nece ni moci u buducnosti). da se vratimo 500 godina unazad, mislim da bismo lakse pricali sa kinezom nego sa srbinom. da ne govorimo o tome sto mozemo da sednemo u auto, provozamo se do leskovca i shvatimo koliko je jezik "tecna materija" koja se oblikuje pod raznim uticajima. Jeste nestalo mnogo jezika, ali se isto toliko novih pojavilo. Npr. latinski je nestao, ali se iz njega razvilo nekoliko jezika. Iz staroslovenskog takođe - u početku su to bili verovatno drugačiji dijalekti koji su postepeno imali sve više razlika. To se i dalje događa - nekada je postojao srpsko-hrvatski jezik, a sada nastaju srpski, hrvatski, bošnjački, crnogorski... I za nekoliko vekova će se razlike verovatno povećati u toj meri da nećemo razumeti jedni druge bez prevodioca. Veća je verovatnoća da će nastati JOŠ jezika, nego da svi izumru i ustupe mesto samo jednom. hmm.. pazi ovako: ja mogu da uzmem knjigu iz matematike koja je pisana na japanskom i da razumem sta tamo pise, zato sto su integrali, matrice, izvodi, funkcije i ostali simboli matematike - univerzalni na planeti zemlji. matematicari su shvatili koliko je bitna standardizacija njihovog "jezika" i koliko to pozitivno utice na razvoj nauke. stavise, da nema te univerzalnosti, mislim da ovako brz razvoj civilizacije ne bi ni bio moguc. To su samo SIMBOLI. Tj. kao što kod jezika imaš pismo - npr. latinica je široko rasprostranjena. Ali to što ti znaš latinicu ne znači da možeš razumeti npr."Otanjou-bi Omedetou Gozaimasu!" Ako se nešto globalizuje, to će biti PISMO, a ne sam jezik. A i u tom slučaju bi se možda uvelo kao 2. zvanično pismo, kao kod nas, a nikako iskorenjivanje ćirilice ili kineskog, japanskog, arapskog... pisma. pretpostavljam da odlicno govoris engleski? probaj jedan dan da razmisljas na engleskom, pa vidi da li ce ti postupci i zivot izgledati drugacije, i da li ce ti nesto faliti. nece. isto je (ja probao, probaj i ti pa mi reci kakvi su utisci)... Pa, dobro, ti razmišljaj na engleskom i pričaj isključivo engleski - niko ti ne brani. To ne znači da bismo i mi to isto želeli. Možda i ne bi bilo neke preterane razlike, ali nikad nijedan jezik nećeš moći da znaš kao što znaš maternji, tako da je razmišljanje na nekom drugom jeziku besmisleno. Jer ćeš u nekom trenutku da pomisliš: "A kako se ono beše kaže ono...?" Mislim da bi stvarno trebalo da se okaneš ove rasprave i potrebe da kontriraš ljudima. Ako većina ljudi misli nešto, a ti drugačije - ne mora da znači da si ti u pravu ili da si pametniji od njih. Edited February 25, 2009 by Brynhildr
hypnos Posted February 25, 2009 Author Report Posted February 25, 2009 a pusti ga tamo samo hoce malo da nervira ljude
Shamandalie Posted February 25, 2009 Report Posted February 25, 2009 Mi fanno schifo tutti quelli che si fanno le seghe parlando e pensando in inglese. Se solo imparassero bene la lingua madre, non dovrebbero poi far parte d'una gregge ed essere orgogliosi non distinguendosi d'altre pecore. Gojko, bio si u pravu, mentalna masturbacija! Nemoj uzalud trositi energiju, nije vredno toga.
Svart Posted February 25, 2009 Report Posted February 25, 2009 "Why don't they ever listen to me? Is this the one way conversation? Nothing they say is gonna set me free Don't need no mental masturbation"
Генеральный Posted February 25, 2009 Report Posted February 25, 2009 ...kao parametar vrhunskog vladanja srpskim jezikom... prevedi mi reč "kasaba" na engleski ид' у першун, довољно је зајебано превести на српски!
vudun Posted February 26, 2009 Report Posted February 26, 2009 @imaginos:מזויין ועל דמוקרטיה ליברלית ועל גלובליזציה
Vresište Posted February 27, 2009 Report Posted February 27, 2009 Pa ako zhelite definitivno da utvrdite shta je nekome maternji jezik zamolite ga da na brzinu prebroji bilo kakvo mnoshtvo stvari.
Mistress Burzum Posted February 27, 2009 Report Posted February 27, 2009 (edited) Bilo ko može odrediti da li je duh zadržan - prevedi mi reč "kasaba" na engleski, ali tako da ona zadrži svoju stilsku markiranost, i uspeo si da zadržiš duh. Kasbah ili casbah mozda? Pa ako zhelite definitivno da utvrdite shta je nekome maternji jezik zamolite ga da na brzinu prebroji bilo kakvo mnoshtvo stvari. Ne, nego ga/je pitajte kojim jezikom mu/joj govori majka. Edited February 27, 2009 by Mistress Burzum
Mississippi_Queen Posted February 27, 2009 Report Posted February 27, 2009 Ne, nego ga/je pitajte kojim jezikom mu/joj govori majka. Maternji jezik ne mora da se podudara sa maternjim jezikom roditelja!
oʞɾoƃ Posted February 27, 2009 Report Posted February 27, 2009 Kasbah ili casbah mozda? Ne, nije isto značenje u srpskom i engleskom. Lažni prijatelji. Maternji jezik ne mora da se podudara sa maternjim jezikom roditelja! Naravno da ne mora.
hypnos Posted February 27, 2009 Author Report Posted February 27, 2009 Ne, nije isto značenje u srpskom i engleskom. Lažni prijatelji. to nam je skoro rekao profesor da se cuvamo tih 'prijatelja' , odlicno formulisano
мать Posted February 27, 2009 Report Posted February 27, 2009 Pa ako zhelite definitivno da utvrdite shta je nekome maternji jezik zamolite ga da na brzinu prebroji bilo kakvo mnoshtvo stvari. setih se osmog razreda i izjave jednog decka da je mnozina od "covek"- "coveci" ali ozbiljno
hypnos Posted February 27, 2009 Author Report Posted February 27, 2009 hahaha pa nije valjda toliki retard.... ili covjek-cojci
imaginos Posted February 28, 2009 Report Posted February 28, 2009 ko god da mi je izbrisao poruku - hvala na komplimentu i ima pice od mene. sjajno je znati da je to jedini nacin da se nosite sa onim sto sam napisao.
oʞɾoƃ Posted March 1, 2009 Report Posted March 1, 2009 Ili je to poruka tebi da se nosiš sa onim što si napisao?
Ајлин Posted March 1, 2009 Report Posted March 1, 2009 hej ne sikiraj se meni stalno neko briše poruke vidi ovako, brunhilda ti je super odgovorila tako da ja ne moram imam samo da dodam: ne da sam razmišljala na engleskom nego sam toliko bila primorana na njega da sam imalu upalu korena jezika danima (prestalo je posle jedno 2 nedelje.. mnogo gadan osećaj!), jer engleski forsira neke zvukove koji u slovenskim jezicima nisu baš uobičajeni pa sam imala "language shock" ... međutim istina je da je nama maternji srpski, i koliko god mi radili na engleskom ti i dalje osećaš na srpskom, ako znaš šta hoću da ti kažem u tom smislu, ne verujem da će se ikada desiti do te mere globalizacija koja će potisnuti identitet nacija. osim toga... procena je da oko 15 godina treba da živiš negde (znači u sredini koja živi govori i misli na tom nekom jednom jeziku koji nije tvoj maternji) da bi mogao da "osećaš" na tom jeziku.. i npr da odeš u pozorište i da sve razumeš... ne radi se samo o poznavanju jezika već je jezik ovde mislim instrument koji prodire mnogo dublje tj integriše svašta nešto (kulturu, pripadnost, simbole itd) eto to je - mislim da jezik ne možemo izolovano posmatrati od ostatka života. toliko je duboko usađen.
Recommended Posts