Morpheus Posted December 7, 2011 Report Posted December 7, 2011 Ukoliko ne vazi Ajnstanova teza da je brzina svjetlosti najveca moguca da li bi to onda znacilo da se vremenski desi prvo posljedica pa uzrok,da vrijeme tece u suprotnom smjeru?
Doom Posted December 7, 2011 Report Posted December 7, 2011 Zavisi od toga sta je to vreme. Ako se vreme posmatra kao vektor onda da, jer percepcija vremena sa tacke A i tacke B ne moze nikad biti ista, zbog toga jer su prostor i vreme jedno. Ali u smislu narusavanja kauzalnosti ne, mada postoje i teorije da bi to moglo dovesti do stvaranja paralelnih univerzuma sa drugacijim hronoloskim tokovima. Mada je sve to hipoteticka prica, jer brzina svetlosti jeste maksimalna, mada je njena vrednost relativna u zavisnosti od medijuma kroz koji se krece. Pa tako postoje i teorije da se pod odredjenim uslovima mogu dostici vrednosti C koje su mnogo vece od 300.000 km/s (Heim theory). A ne treba zaboraviti ni quantum entanglement, kao ni to da, po teoriji neodredjenosti, svaka cestica prvo predje sve moguce putanje u univerzumu pre nego sto stigne od tacke A do tacke B. Talkin 'bout funny stuff...
Kendall Posted December 7, 2011 Report Posted December 7, 2011 Tek sam kasnije pročitao taj deo Ali npr. naši mediji kad uzmu to 'veća' i samo tako ostave, krajnje neprofesionalno. Nikad ne kažu da li pri 'veća' misle na zapreminu (najlogičnije), masu (malo manje logično) ili pak prečnik (što je obično slučaj, ali nije prva pomisao prvi reči 'veća'). Uvek im je teško reći da je planeta u prečniku x puta veća, a to je čini x3 puta veće zapremine od Zemlje Kapiram da oni samo stave slike dve planete ili zvezde jednu do druge i onda odokativnom metodom procene, "Aha, ova deluje tri puta veća od one druge", i to je to, kakvo crno poređenje zapremine ili prečnika. Brzinom neutrino cestica ces samo dokazati da ce cestice biti brze od 300.000km/s i da bi njihovom brzinom pre stigao negde.Tj ako bi brzinom svetlosti npr od Zemlje do neke planete Kripton stigao za 15 minuta,brzinom neutrino cestice bi samo stigao brze. Mislim da stvari nisu baš tako jednostavne i linearne. Npr. ako ja sedim pored tebe i posmatram te na udaljenosti od jednog metra, ono što ja vidim je svetlost koja pada na tebe, odbija se od tebe, prolazi kroz moju zenicu, pada na mrežnjaču moga oka i dalje se obrađuje u mozgu. Dakle, ta svetlost putuje određenu razdaljinu i time utiče na moje poimanje vremena. Ja mislim da tebe gledam sada. Ali ja nikada ne mogu da vidim tebe kako izgledaš trenutno (u onom beskonačno malom i nedeljivom trenutku vremena) jer ono što ja zapravo vidim si ti kako si izgledao pre 0,000001 sekundi (koliko je potrebno svetlosti da pređe tu razdaljinu) ali ne i kako izgledaš apsolutno sada. Naravno, za nas je ta razlika zanemarljivo mala ali teoretski gledano mi nikada ne možemo biti svesni pravog sadašnjeg trenutka. A kada se zna da prošlost ne postoji (tj. postoji jedino kao uspomena ili utisak sačuvan u našim ili kompjuterskim memorijama) a budućnost takođe ne postoji jer se ti događaji, koje očekujemo da će se desiti, zapravo nisu još ni desili, to nas onda dovodi do jezivog zaključka da je vreme zapravo obična iluzija. Dobro, nije baš obična ali je svakako iluzija. 1
Morpheus Posted December 7, 2011 Report Posted December 7, 2011 Sustina svega je-a vi me ispravite ako grijesim,jer ste ocito bolje upuceni u ovu problematiku- da neka informacija o dogadjaju u tacki A do tacke B ne stize istog trenutka,pa sve i da putuje vecom brzinom od svjetlosti,vec joj treba izvjesno vrijeme da to rastojanje predje:uzrok-posljedica;na tom principu pociva citava fizika. stoga mislim,cak i da je tacno ono otkrice o neutrinima,to nista ne mijenja...
Aces High Posted December 7, 2011 Report Posted December 7, 2011 (edited) Пиј Лу, пиј, пиј Лу пиј... Кендал: Слажем се са последњом теоријом али морам напоменути да је то "наша" садашњост јер не би ни имали садашњост да није светла. Јесте да светлост путује, долази до нас, пролази кроз очи итд. но ми ипак видимо, управо због светлости, то садашње стање. Један баналан пример: гледамо у сијалицу уличне бандере и чекамо да се упали. 0,000001 секунд пре него што допре до нас то сазнање, она се упалила и постало прошло стање, но оног тренутка када ми видимо да се она доиста упалила је за нас садашње време. И светлост Сунца је из прошлости, али она постаје наша садашњост тек када је угледамо... Edited December 7, 2011 by Aces High
Novaliis Posted December 7, 2011 Report Posted December 7, 2011 U vezi ovoga sto pricate preporucujem knjigu Rudolfa Stajnera, The Philosophy of Spiritual Activity, gde se dosta govori o percepciji, znanju, individualnosti itd.
sale 3sm Larry Flynt Posted December 7, 2011 Report Posted December 7, 2011 Mislim da stvari nisu baš tako jednostavne i linearne. Npr. ako ja sedim pored tebe i posmatram te na udaljenosti od jednog metra, ono što ja vidim je svetlost koja pada na tebe, odbija se od tebe, prolazi kroz moju zenicu, pada na mrežnjaču moga oka i dalje se obrađuje u mozgu. Dakle, ta svetlost putuje određenu razdaljinu i time utiče na moje poimanje vremena. Ja mislim da tebe gledam sada. Ali ja nikada ne mogu da vidim tebe kako izgledaš trenutno (u onom beskonačno malom i nedeljivom trenutku vremena) jer ono što ja zapravo vidim si ti kako si izgledao pre 0,000001 sekundi (koliko je potrebno svetlosti da pređe tu razdaljinu) ali ne i kako izgledaš apsolutno sada. Naravno, za nas je ta razlika zanemarljivo mala ali teoretski gledano mi nikada ne možemo biti svesni pravog sadašnjeg trenutka. A kada se zna da prošlost ne postoji (tj. postoji jedino kao uspomena ili utisak sačuvan u našim ili kompjuterskim memorijama) a budućnost takođe ne postoji jer se ti događaji, koje očekujemo da će se desiti, zapravo nisu još ni desili, to nas onda dovodi do jezivog zaključka da je vreme zapravo obična iluzija. Dobro, nije baš obična ali je svakako iluzija. Upravo to,samo sto to nije vidljivo ako me posmatras sa razdaljine manje ili sa 300.000 km,jer bi tek preko te razdaljine slika kasnila.sve ispod te razdaljine bi bilo zanemarljivo,tj tih 0.0000 i koliko vec 1 delova sekunde. Proslost i buducnost su relativne sa razlicitih tacaka,slazem se,da ne postoji,ali za nase poimanje gledamo je sa nase tacke,tada postoji. Za nas u nasem vremenu postoji proslost,tj sve sto se nama desilo,a buducnosr ono sto nam se jos nije desilo. Ako posmatras Severnjacu(primer gde je razdaljina veca,od primera koji si naveo) koja je oko 430 svetlosnih godina udaljena(znaci oko 9,5 biliona kilometara puta 430),vidis samo njen odraz koji je imala(i on nam je vidljiv,ali to kasnjenje slike nam sada nije zanemarljivo zbog ogromne razdaljine),jer je svetlost putovala 430(ili koliko vec kad se tacno izracuna) godina do Zemlje.A ako je posmatras sa neke druge planete ili nebeskog tela,gde je veca ili manja razdaljina,i razlika izmenju tog odraza bice veca odnosno manja u zavisnosti od razdaljine.To objasnjavamo na osnovu primesa koje poimamo tj svetlost,brzina,racunanje,brojevi i sl....drugaciji vid objasnjenja nam je nepoznat tj iznad naseg poimanja. Sve nase teorije,merenja i racunanja su vezana sa polazne tacke koju cini zemlja,jer nam je svemir nepojmljiv,samim tim i bilo kakvo poimanje vremena i bilo cega drugog sa stanovista svemira.
Kendall Posted December 7, 2011 Report Posted December 7, 2011 Кендал: Слажем се са последњом теоријом али морам напоменути да је то "наша" садашњост јер не би ни имали садашњост да није светла. Јесте да светлост путује, долази до нас, пролази кроз очи итд. но ми ипак видимо, управо због светлости, то садашње стање. Један баналан пример: гледамо у сијалицу уличне бандере и чекамо да се упали. 0,000001 секунд пре него што допре до нас то сазнање, она се упалила и постало прошло стање, но оног тренутка када ми видимо да се она доиста упалила је за нас садашње време. И светлост Сунца је из прошлости, али она постаје наша садашњост тек када је угледамо... Razumem šta hoćeš da kažeš. Zato sam i rekao da nama te minijaturne vremenske razlike deluju beznačajno ali mi realnost prihvatamo zdravo za gotovo. To je naša sadašnjost tj. subjektivna sadašnjost koja se naravno može razlikovati od objektivne sadašnjosti. Ali pazi sad ovo, kad si već naveo taj primer, onog trenutka kada ti ugledaš sijalicu kako se upalila ti si ubeđen da si je video istog trenutka kad se upalila (gledano iz ugla sijalice, ako mogu tako da kažem) ali taj trenutak je zapravo već prošao, ti gledaš u prošlost (a prošlost je samo impresija događaja koji su se već desili sačuvana u tvojoj kratkoročnoj memoriji). Ti obrađuješ tu impresiju u mozgu (za šta treba određeno vreme) i prihvataš da je to zapravo prava sadašnjost. Ti sam sebe nesvesno i automatski ubeđuješ da je to tako tj. da tvoj subjektivni doživljaj realnosti odgovara objektivnoj realnosti. I kad tu ideju primeniš na sva živa bića na svetu dobićeš iluziju nesagledivih razmera. Mislim da se vremenska iluzija sastoji upravo u tome. jer nam je svemir nepojmljiv Slažem se sa svime i nemam ništa da dodam osim što mislim da nije svemir ono što nam je nepojmljivo, koliko god on hiper ogroman bio i materija koja ga ispunjava, već koncept "ničega". E to je prava glavolomka, ali o tome neki drugi put. Ako posle gledanja ovog snimka slučajno poželiš da se upucaš, ne brini, to je normalno:
Aces High Posted December 7, 2011 Report Posted December 7, 2011 Razumem šta hoćeš da kažeš. Zato sam i rekao da nama te minijaturne vremenske razlike deluju beznačajno ali mi realnost prihvatamo zdravo za gotovo. To je naša sadašnjost tj. subjektivna sadašnjost koja se naravno može razlikovati od objektivne sadašnjosti. Ali pazi sad ovo, kad si već naveo taj primer, onog trenutka kada ti ugledaš sijalicu kako se upalila ti si ubeđen da si je video istog trenutka kad se upalila (gledano iz ugla sijalice, ako mogu tako da kažem) ali taj trenutak je zapravo već prošao, ti gledaš u prošlost (a prošlost je samo impresija događaja koji su se već desili sačuvana u tvojoj kratkoročnoj memoriji). Ti obrađuješ tu impresiju u mozgu (za šta treba određeno vreme) i prihvataš da je to zapravo prava sadašnjost. Ti sam sebe nesvesno i automatski ubeđuješ da je to tako tj. da tvoj subjektivni doživljaj realnosti odgovara objektivnoj realnosti. I kad tu ideju primeniš na sva živa bića na svetu dobićeš iluziju nesagledivih razmera. Mislim da se vremenska iluzija sastoji upravo u tome. То је то, зато је појам времена тешко схватљив па може бити и једно и друго, а ми (људи) никада нећемо открити то Једно...
Rehabilitovani Bagrem Posted December 7, 2011 Report Posted December 7, 2011 Kao sto je Anstajn rekao,sve treba biti prosto,ali nista prostije od toga. Pustite to putovanje kroz vreme,kada smo tek pre 50 godina i 8 meseci stigli u Svemir(Van atmosfere Zemlje) a vec tupimo o vanzemaljcima,smislu zivota i putovanju kroz vreme. Skromnost,to je ono sto nama fali,A to vecina naucnika shvata jer su svesni da sto vise znas,to vise ne znas,ili tako nesto.
ShinigamY Posted December 7, 2011 Report Posted December 7, 2011 Generalno sto vise znas, ili mislis da znas sve si zbunjeniji, i ne ides nikuda. Revolucionarne teorije se dogode same od sebe, mogu da se prikazu obicnoj lutalici. Sve ima svoj tok, a na nama je da taj tok ispratimo koliko toliko.
Novaliis Posted December 7, 2011 Report Posted December 7, 2011 (edited) Svi smo mi metal heads, zato batalite filozofiju i smisao zivota i hajde da pricamo o tome kako nemamo pojma ni o cemu i koliko je svemir velik. Edited December 7, 2011 by Novaliis
Morpheus Posted December 7, 2011 Report Posted December 7, 2011 Sto se dogodilo sa onom ruskom sondom koja je bila "zarobljena" u zemljinoj orbiti,puna visoko toksicnog goriva? Hoce li to padati vise?
Ozziris Posted December 8, 2011 Report Posted December 8, 2011 (edited) Dolaze...xD http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=6X96xI1gLdQ Edited December 8, 2011 by Ozziris
Lord Iffy Boatrace Posted December 8, 2011 Report Posted December 8, 2011 (edited) Prvo ide prica jos na pocetku godine za novembarsko dolazenje alien-a,stalno pronalaze neke mrtve leseve pune svim i svacim i kazu da su vanzemaljci,sada jos hvataju snimke stalno i objavljuju,javnost sve vise price o tome cak i NASA izlazi sa novim "dokazima" o svemu i svacemu,mislim da nekome treba da se "razotkrije" da vanzemaljci zaista postoje i da ovo vise nisu dokazi niti otkrivanja nego cista propaganda.Naravno da verujem da vanzemaljci postoje ali mi je jako jako sumljiva ova velika galama poslednjih meseci. http://www.youtube.com/watch?v=WSxyAJy4KjE Edited December 8, 2011 by BruceBruce
Novaliis Posted December 8, 2011 Report Posted December 8, 2011 To je svetska zavera zbog 2012. Da se ljudi uspanice i isparanojisu jos vise. Tako se ovce najbolje cuvaju.
Kendall Posted December 8, 2011 Report Posted December 8, 2011 Pa da sumiramo zadnjih par godina: Posebno je zanimljiv onaj telefonski razgovor od 08:15. Rekao bih da nije podvala. 2
Stolet Posted December 8, 2011 Report Posted December 8, 2011 Zanimljiv razgovor stvarno, nisam ga ranije čuo
ShinigamY Posted December 8, 2011 Report Posted December 8, 2011 Zvanicno sam zaprepascen razgovorom. I onim snimkom iz Jerusalima Ono nije hoax sigurno. A i bas je cudno da se "vanzemaljci" prikazuju iznad skoro svih vecih gradova u ovom svetlecem oblaku, ili onoj spirali, ili razdvajanjem iz jedne sfere u nekoliko. Ali razgovor je definitivno autentican. Niko ne moze odglumeti onako, i da hoce, a posebno reci da su extra Dimensional, a ne Terrestrial bica...
Lou Posted December 8, 2011 Report Posted December 8, 2011 Ja čekam da se vrate, sjebu par vlada i zavedu red. A što mi se sviđa komentar sa snimka "you would think if these are all aliens able to come to our planet from another like this theyd be smarter than to make their damn space ships so bright" Jebem ti budale kojima ne pada na pamet ogromna količina energija koja bi bila potrebna za pokretanje letelice.
Stolet Posted December 8, 2011 Report Posted December 8, 2011 ^Posebno ove iz Jerusalima. Ako snimci nisu lažni, ono je ludilo i apsolutno nema šanse da je letelica napravljena od strane ljudi. Naravno, zbog onog neverovatnog kretanja na kraju snimka. Onakvo ubrzanje ne može postići ništa što je čovek napravio, da ne pominjem nedostatak bilo kakvih eksplozija, dima i ostalih pizdarija koje letelice koje je napravio čovek ostavljaju pri poletanju. Ovo je nešto sasvim vanzemaljsko ako je istina. Reklo bi se i da ima smisla, s aspekta jedne napredne civilizacije koja proučava jednu, u poređenju s njima, verovatno jadnu civilizaciju, pa ima smisla da proučavaju religiju i mesta koja pripadnici religija smatraju svetim, jer eto to je veliki deo ljudske kulture. Snimci su stvarno ludilo
Novaliis Posted December 8, 2011 Report Posted December 8, 2011 Ovakve stvari mi pruzaju nadu u bolje sutra.
~SilentWarrior~ Posted December 8, 2011 Report Posted December 8, 2011 ako se ne varam, izgleda isto kao neki snimci
Stolet Posted December 8, 2011 Report Posted December 8, 2011 ^Mislim da je to i rečeno za neke od 'NLO-ova', a za ono u Norveškoj sam siguran da su Rusi priznali da je to posledica neuspešnog testa neke njihove balističke rakete. Lično, ne zanimaju me previše te fore sa svetlima ako svetla ne rade nešto što je neuobičajeno, tipa promena pravaca pod ludim uglovima, ili naprasno ubrzavanje/usporavanje. Ali ono sa Jerusalimom je stvarno ludo
Recommended Posts