Јарослав Posted March 1, 2012 Report Posted March 1, 2012 http://www.blic.rs/Slobodno-vreme/Vesti/309648/Nasa-identifikovala-asteroid-koji-bi-mogao-da-pogodi-Zemlju-za-30-godina
Rehabilitovani Bagrem Posted March 2, 2012 Report Posted March 2, 2012 Sta bi sa onim vodenim planetama koje nadjose a na kojima ne kljuca voda jerbo imaju mali pritisak a temperature su po 200 stepeni na povrsini?
Stolet Posted March 2, 2012 Report Posted March 2, 2012 Ako si baš tako negde pročitao, zajebali su se, pritisak bi morao da bude poprilično velik da voda ne bi ključala na 200 stepeni Na nižem pritisku tečnosti ključaju na nižim temperaturama. Često se to u laboratorijama primenjuje, pa smo tako imali često priliku da vidimo etanol koji ključa na 20-ak stepeni, a na atmosferskom pritisku ključa na nekih 64-65 valjda, ne sećam se tačno, ili je možda 75, a metanol na 65, whatever A što se tih planeta tiče, ne verujem da ćemo nešto više o njima saznati, mislim da ne postoje baš pouzdane metode za analizu sastava tih planeta, verovatno ne možemo znati ni da li na njima ima vode, a o životu da i ne pričamo. Nadam se da će uznapredovati ta analiza udaljenih planeta, jer kako mi je život krenuo mogao bih jednog dana završiti sa nekom takvom karijerom, što bi otprilike bilo san snova
~SilentWarrior~ Posted March 4, 2012 Report Posted March 4, 2012 (edited) Da li je neki pohadjao ili zna nesto o onom kursu astronomije za pocetnike, astr. drustva "Rudjer Boskovic"? Edited March 4, 2012 by ~SilentWarrior~
ShinigamY Posted March 4, 2012 Report Posted March 4, 2012 U Beogradu? U planetarijumu ispod Kalisha... Isao sam na nekoliko predavanja, nisam isao redovno, nisam imao vremena. Pa generalno kul su predavanja ako te interesuje to. Mnogo stvari se nauci Ima par senilnih starijih osoba koje dolaze na svako predavanje, iznova i iznova, i opet sve zaboravljaju i postavljaju pitanja. Malo se nasmejes. Generalno je kul
~SilentWarrior~ Posted March 4, 2012 Report Posted March 4, 2012 Hvala, to je to... planiram da idem sledece godine, posto ove ne mogu To me zanima, a znanje iz matematike mi je dobro, posto sam videla da se to trazi...
ShinigamY Posted March 5, 2012 Report Posted March 5, 2012 Ma elementarno znanje iz matematike, bukvalno ono iz osnovne skole...
Stolet Posted March 5, 2012 Report Posted March 5, 2012 Ima toga i u NS, i imao sam isti problem kao tiha ratnica, jednostavno sam svake godine imao tim danom (četvrtkom valjda) predavanja/vežbe i nisam mogao da stignem da odem do tvrđave. Sasvim sasvim moguće da ću u sledećih 4-5 meseci ići, da malo proširim znanje, a možda mi i pomogne da donesem odluku o tome da li bih mogao da se bavim nečim vezanim za astronomiju
Oak Posted March 8, 2012 Report Posted March 8, 2012 http://www.blic.rs/Slobodno-vreme/Vesti/310911/Dve-solarne-oluje-hrle-ka-Zemlji-ugrozeni-sateliti-i-dalekovodi-avioni-menjaju-rute
Dead Man Drinking Posted March 8, 2012 Report Posted March 8, 2012 bullshit Kako i tim novinarima ne dosadi da pišu gluposti. Lepo čovek kaže da ne treba da brinemo zbog normalnih pojava Da li nam Sunce zaista preti?
Novaliis Posted March 8, 2012 Report Posted March 8, 2012 We all feed on tragedy. To je suština. Samo tragedija, crnilo, paranoja i strah. Vesti moraju izgledati kao horor film, inače ljudima će se činiti da nešto nije u redu. Naviknuti smo da nas hrane depresivnim vestima, kao zombiji smo. Što volim što imam TV bez ijednog jedinog kanala, već mi služi samo za gledanje filmova, i što ne čitam novine, komentare na internetu, posebno na youtubeu. Što se manje mešam u svakodnevnicu to se više osećam slobodnim. Elem, sinoć bio predivan pun mesec ali ga video samo na kratko jer beše oblačno. Venera, Merkur i Mesec bili u jednoj liniji pre nekoliko dana, tj. tako sam čuo, neka neko potvrdi. Izgledalo je odlično na noćnom nebu, samo što nisam znao koje je treće nebesko telo u toj liniji. Jel to stvarno bio Merkur? 2 1
Dead Man Drinking Posted March 8, 2012 Report Posted March 8, 2012 Konjukcija planeta Merkur nad Novim Sadom Iznervirao sam se što sam pre neko veče od Marsa pomislio da je Jupiter, odnosno što nisam znao da Mars može bitit tako sjajan. Moram što pre bataliti sve i uživati u noćnom nebu, posebno što više nema onako hladnih noći.
Rehabilitovani Bagrem Posted March 15, 2012 Report Posted March 15, 2012 OBrati paznju! http://www.youtube.com/watch?v=BZTLiYwyur8&feature=player_embedded 1
Elderane Posted March 15, 2012 Report Posted March 15, 2012 Konjukcija planeta Merkur nad Novim Sadom Iznervirao sam se što sam pre neko veče od Marsa pomislio da je Jupiter, odnosno što nisam znao da Mars može bitit tako sjajan. Moram što pre bataliti sve i uživati u noćnom nebu, posebno što više nema onako hladnih noći. Skini program http://www.stellarium.org/ (oko 50 Mb), ukucaj koordinate svog grada, i neces vise nikad biti u nedoumici u sta gledas. 3
Kendall Posted March 16, 2012 Report Posted March 16, 2012 Fantastičan program. Upravo sam ga skinuo i krenuo da proučavam User Guide, ima stvarno brdo mogućnosti, hteo bi sve da saznam. Samo, meni radi baš baš sporo, ne znam da li je to zbog nedovoljno sistemske memorije (mada, znam da nije jer ja imam 4 GB a u uputstvu piše da je dovoljan i 1 GB) ili brzine konekcije? Ili je možda nešto deseto u pitanju.
Јарослав Posted March 16, 2012 Report Posted March 16, 2012 Мени ради без проблема. Феноменалан је програм. Иначе, кликните на Нептун и гледајте у бројке за удаљеност.
Dead Man Drinking Posted March 16, 2012 Report Posted March 16, 2012 (edited) Koristio sam ranije Stellarium, još od verzije 0.7 ili 0.8, dok sam se više bavio astronomijom. Sad sam morao ponovo da instaliram i videh neka poboljšanja. Lepo od njih. @Kendall Mislim da je nešto deseto u pitanju Edited March 16, 2012 by Dead Man Drinking
Elderane Posted March 16, 2012 Report Posted March 16, 2012 Fantastičan program. Upravo sam ga skinuo i krenuo da proučavam User Guide, ima stvarno brdo mogućnosti, hteo bi sve da saznam. Samo, meni radi baš baš sporo, ne znam da li je to zbog nedovoljno sistemske memorije (mada, znam da nije jer ja imam 4 GB a u uputstvu piše da je dovoljan i 1 GB) ili brzine konekcije? Ili je možda nešto deseto u pitanju. Sigurno nije sistemska memorija. U sustini, program je sjajan za snalazenje na nebu. Sve se razjasni za par noci posmatranja golim okom.
Stolet Posted March 16, 2012 Report Posted March 16, 2012 Imao sam ranije ovaj program, ali ga čini mi se nikad nisam koristio. Dadoh plus pošto ovo stvarno ne treba propustiti
Geralt of Rivia Posted March 18, 2012 Report Posted March 18, 2012 e ljudi, jel se igra neko sa teleskopom ovde? hteo bih da kupim neki za posmatranje planeta, ne znam tacno koji su kvalitetni pa ako moze neka preporuka bilo bi dobro recite neke lokacije po bg-u ako ima tamo, pa da vidim sta moze da se pazari.
Stolet Posted March 18, 2012 Report Posted March 18, 2012 Isto sam pitao na ovoj temi, i dobio odgovor http://www.teleskop.rs/ 1
Recommended Posts