vudun Posted August 23, 2012 Report Posted August 23, 2012 da, ali tek za stotinak godina (ako me sećanje dobro služi) predviđaju vrhunski spektakl. šteta...
Stolet Posted August 23, 2012 Report Posted August 23, 2012 Ih. Znam da je bilo do jaja negde oko 2000. pa sam se nadao da ću bar uhvatiti tu sledeću 'oluju'. Još samo fali da umrem pre nego što vidim Halejevu kometu i u pm
vudun Posted August 25, 2012 Report Posted August 25, 2012 (edited) ček prvo da vidimo kako će se GMO pokazati. kako je krenulo, odabrani će naseliti Kepler-22b. Edited August 25, 2012 by vudurinator
Јарослав Posted August 25, 2012 Report Posted August 25, 2012 Не знам колико је и да ли је фејк, али је занимљиво у сваком случају.
Stolet Posted September 3, 2012 Report Posted September 3, 2012 Sledeće školske godine sam u Finskoj, ima da bude pravac Laponija čim se nađe vremena Nema šanse da ću u životu da propustim da vidim auroru borealis.
Јарослав Posted September 3, 2012 Report Posted September 3, 2012 Мислим да нико не би био луд да пропусти тако нешто, ако већ има могућности да види.
Berliner Posted September 4, 2012 Report Posted September 4, 2012 kompjuter na kjuriozitiju je ekstremno spor za danasnje standarde i ima tako mali storage capacity da su, po sletanju, morali da obrisu program za rutinu letenja da bi mogli da smeste program za zadatke na povrsini http://news.cnet.com/8301-11386_3-57491281-76/slow-but-rugged-curiositys-computer-was-built-for-mars/
Јарослав Posted September 4, 2012 Report Posted September 4, 2012 http://htwins.net/scale2/ Други део. Како опуштајуће делује музика док се полако одаљаваш. Једноставно даје наду да ће некад, у далекој будућности, човек живети у миру са далеким галаксијама.
Lou Posted September 4, 2012 Report Posted September 4, 2012 Zar sada ne živimo u miru sa dalekim galaksijama?
Јарослав Posted September 6, 2012 Report Posted September 6, 2012 A fire rainbow over Idaho in the US. Circumhorizontal arc (aka fire rainbow) are the rarest of all naturally occuring atmospheric phenomena.
Stolet Posted September 6, 2012 Report Posted September 6, 2012 Zanimljivo http://en.wikipedia.org/wiki/Circumhorizontal_arc Zovu ih vatrene duge a niti su duge niti imaju bilo kakve veze sa vatrom 2
Јарослав Posted September 6, 2012 Report Posted September 6, 2012 Па да, али изгледају као ватра у бојама дуге.
Јарослав Posted October 27, 2012 Report Posted October 27, 2012 Поларна светлост из свемира: Феноменално.
Dead Man Drinking Posted December 15, 2012 Report Posted December 15, 2012 Znaš, naravno, da je to montaža? Svejedno, sjajna fotografija
Stolet Posted December 15, 2012 Report Posted December 15, 2012 (edited) Ne znam da li ste čuli, ali na Saturnovom mesecu Enceladusu ima vode. Postoje mesta na površini gde voda izbija na površinu u obliku gejzira a zatim kao sneg pada na površinu meseca. Pravo da vam kažem, pojma nisam imao da je pronađena tečna voda negde u našem okruženju a da nije na Zemlji Nego, brojne istraživačke grupe su poređenjem spektroskopskih podataka misije Cassini došle do zaključka da na Enceladusu postoji tečna voda u okeanu ispod površine planete, rezultati su vrlo pouzdani tako da je odjednom Enceladus najbolji kandidat za otkriće života van Zemlje. Edited December 15, 2012 by Stolet 1
Kendall Posted December 16, 2012 Report Posted December 16, 2012 Zanimljivo, samo, nadam se da se nekim daljim ispitivanjima ne ispostavi da je situacija ipak malo drugačija... Kao npr. http://www.blic.rs/S...olina-na-Titanu Kada me ubedite da je H2O isto što i CH4, poverovaću da je to voda.
Stolet Posted December 16, 2012 Report Posted December 16, 2012 Mislim da je to samo novinarska fora. Napiši samo 'reka' umesto 'reka metana' kako bi više ljudi pročitalo. Odavno je poznato da Titan ima jezera metana kao i da isti isparava i pada u obliku kiše nazad na površinu. Sonda Cassini je uspela da proleti kroz ogromni gejzir na Enceladusu (btw pretpostavljam da je stvarno impresivan prizor, pošto voda na površinu izbija brzinom od 2200 km/h i prostire se daleko u okolni deo svemira, tako da nije bilo teško proleteti kroz mlaz i uzeti uzorak) i snimila spektre pomoću masenog spektrometra koji nosi u sebi. Nema tu nešto previše mesta za grešku, mislim da je otkriće poprilično pouzdano, plus je svemir skoro pa vakuum, pa su uslovi u svemiru otprilike oni koje veštački stvaramo u masenim spektrometrima. Neki phD kandidati u grupi jednog od mojih profesora takođe rade na tome, finansira ih nemačka vlada i kažu da su i oni sa sigurnošću utvrdili da je u pitanju tečna voda, a isto su uradile i mnoge druge grupe u poslednjih nekoliko godina. Ono što je meni takođe zanimljivo je što su pronašli i dosta 'complex organics', pa me zanima konkretno kakve su sve molekule otkrili u spektrima, pošto bi od toga mogla da zavisi neka skora misija za istraživanje tog okeana vode ispod površine.
Kendall Posted December 21, 2012 Report Posted December 21, 2012 http://www.youtube.com/watch?v=Ex283trHBgE Iako sam ovo u suštini već znao, moram reći da mi je lik otvorio oči. Dakle, stvari su mnogo dinamičnije od onoga kako je predstavljeno u knjigama i animacijama. Ali na mene je najveći utisak ostavio kad je rekao da se Zemlja (kao i Sunce i ostale planete) nikada ne nalaze, niti će se ikada naći, dva puta na istom mestu u Kosmosu. 1
Recommended Posts