Ајлин Posted December 19, 2008 Report Posted December 19, 2008 nema veze koliko godina imaš. ja sam sa 30 ispravila fiksnom protezom. lepi zubi su važni zbog samopouzdanja i tebe koja možeš da budeš potpuno drugačija sa lepim zubima ako ti posao dozvoljava stavi metalne bravice mnogo brže ide sa njima . a i jevtinije su i to značajno. ukoliko se odlučiš da staviš fixnu javi se na pp da ti doturim još par tipova
Brynhildr Posted December 19, 2008 Report Posted December 19, 2008 Sta ja znam, navikla sam se ovako... xD Odavno mi to vise ne smeta.
Ајлин Posted December 19, 2008 Report Posted December 19, 2008 ako možeš da si priuštiš, potpuno je drugačiji osećaj doduše ja sam uradila to zbog zdravlja desni jer sam imala neke promene ne baš tako dobre, ali treba ispraviti kljove i zbog sebe
MissionVao Posted December 20, 2008 Report Posted December 20, 2008 @eileen: koliki je tacno ispizd dok se ne naviknes na osecaj? i koliki je izbor kod nas? vidjala sam razne varijacije na temu i metalnih i onih u boji zuba (koje usput izgledaju kao prljavi zubi, fuj) al nemam pojma sta nasi sve drze.
lithium Posted January 1, 2009 Report Posted January 1, 2009 ja imam DVA kriva zuba koji me strashno nerviraju (mislim, nisu oni toliko krivi, samo ih prosto ne volim)....i ne planiram da nosim fiksnu, i dalje verujem da cju noshenjem one obichne ispraviti ta dva zuba xD
Zen Posted January 1, 2009 Report Posted January 1, 2009 Koja je najekstremnija pasta za zube? Sto "ljuca", sa sto vise mentola i eukaliptusa? Eh kad bi postojala Fisherman's friend pasta za zube bila bi mi omiljena
vudun Posted January 1, 2009 Report Posted January 1, 2009 Имам неодољив осмех ( тако припаднице нежнијег пола тврде ). Нису ми више тако бели као што су били пре годину две, пронијансирало се од силних паклица и кафица ... а није дотле дошло да би их избељивао, цигарете не намеравам да остављам (за сада). поседујем такође вампирско оштре и снажне очњаке, извадио сам свега један зуб-кутњак до сада у животу. Процес вађења је трајао прилично дуго (сат времена). Дрвосеча у хитној је тада имао компликација са мном - тврди да сам феномен, није хтело да ''искочи'' па то ти је... Користим Azulyn зубну пасту, љуто у пичку материну...и искрено говорећи, перем их свега једном дневно.
Vic Rattlehead Posted January 1, 2009 Report Posted January 1, 2009 Imam dobre zube i za svoju 21 godinu života nikad nisam išao kod zubara, čak ni na pregled. Imam mali kvar na jednom ali ga kuliram U pranju zuba, što se tiče daha, jako je važno prati i jezik, pa koristim četkice shodno tome (trenutno Colgate 360) i pastu Colgate takođe.
blondie Posted January 2, 2009 Report Posted January 2, 2009 dobro, ja bas ne perem jezik, mrzi me i zube da perem ali ajde ne sjecam se da sam dva puta otisla zubaru u zivotu, da kucnem u drvo nemam problema u zubalu i cini me jako srecnom ("sto moj muz vise ne hrce").. doduse, nedavno mi krenuo rasti neki tamo kutnjak, skroz u dubini pecine, nisam mogla da vidim sta se desava od otekline. bol je bio, sta znam, NEPODNOSLJIV. pocela sam s dva ibuprofena dnevno, zavrsila na 12-15 dnevno. mijesala sam pilule sa sirupom za kasalj i tabletama za zeljezo. posto nisu htjeli da mi daju vajkodin u apoteci. nista nisam jela, uglavnom sam spavala, i danju i nocu. kazu da je to od bolova. niko nije znao sta pijem bitno, zub je narastao, dobar, mogu zicu da sjecem s njim bol prestao.
vudun Posted January 2, 2009 Report Posted January 2, 2009 bol je bio, sta znam, NEPODNOSLJIV. pocela sam s dva ibuprofena dnevno, zavrsila na 12-15 dnevno. ?!?!? Blondiška, mogla si 'ladno da se otruješ. Na svu sreću, još uvek nisam imao iskustva sa umnjacima ( glup sam čo'ek, šta ću ). Mnogi tvrde da su tada bolovi nepodnošljivi, mene užasava bol kvarnog zuba ( tada mi dođe da zub šrafcigerom vadim) a kamo li tek ovo ... radije bih na frontu bio ranjen.
blondie Posted January 2, 2009 Report Posted January 2, 2009 ja u zivotu nisam imala kvaran zub, pa jos da me bolio. ovo mi je bilo skoro prvo iskustvo, od bola pocelo oko da mi igra, glava cijela gori, jagodicne kosti su me boljele na dodir. ne znam kakvi su porodjajni bolovi, ali odgovorno tvrdim ovo je gore da je bilo alkohola u kuci, mijesala bi s pilulama. sto je fazon, ja sam od onih koje ni glava nikad ne boli, u kuci nemam ni aspirina, nemam ni kutiju za lijekove al dobro je bilo, preporucujem drogerasima
Ајлин Posted January 3, 2009 Report Posted January 3, 2009 @eileen: koliki je tacno ispizd dok se ne naviknes na osecaj? i koliki je izbor kod nas? vidjala sam razne varijacije na temu i metalnih i onih u boji zuba (koje usput izgledaju kao prljavi zubi, fuj) al nemam pojma sta nasi sve drze. pa da znaš da nije strašno. 3-4 dana dok se ne navikneš. malo ti se iziritira sluzokoža ali brzo prođe. jedino je smor (ajd' uslovno rečeno da kažemo) što moraš sa sobom svugde da nosiš četkicu i pastu jer štagod da jedeš, hrana ti ostane u zubima. najbolji metod je najpre dobro ispereš sve vodom pa onda četkicu u ruke inače nije strašno, a lepo je i ljubiti se sa time samo kod oralnog oprez! postoje metalne i keramičke bravice (imala sam keramičke) to su te što kažeš da su u boji zuba. kako izgledaju zavisi skoro u potpunosti od toga kako održavaš higijenu usta imam kolegu koji ima metalne ali ih nikad ne pere i grozan je sa njima (grozan je i bez njih ako ćemo pravo...) . za prethodno pripremljenu i istretiranu površinu zuba stomatolog specijalnim lepkom lepi bravice, koje su ništa drugo nego ležišta za sajlicu koja ti zube u stvari ispravlja. to je specijalna sajlica od medicinskog nerđajućeg čelika i stomatolog ti je podesi (iseče tj uvuče krajeve) u zavisnosti od veličine tvoje vilice. ima dosta vrsta sajlica, kreće se od najtanje pa ideš ka sve čvršćima i čvršćima kako ti se zubi ispravljaju. kad je "užljebi" u bravice, stomatolog je fiksira gumicama (koje takođe mogu biti u boji, providne ili bele) koje su zaista kao minijaturne gumice za tegle recimo. one obezbeđuju da sajlica ostane u bravici tj da se ne mrda. e to ti je ceo mehanizam. to što ti se čini da je prljavo može u stvari samo gumica da bude, pošto ona od hrane hoće da promeni boju, ali je često menjaš jer gubi na elastičnosti tako da nisi osuđena na iste gumice ako si na primer jela cveklu ništa komplikovano, u stvari. zaboravila sam da kažem da je cela stvar okačena o prstenove koje ti najpre stavi oko tamo nekog kutnjaka, to je početak proteze. pošto su ti metalni prstenovi određenih brojeva, nijedan nikada nije savršeno tvoj broj, pa je važno da ti stomatolog dobro ispuni međuprostor između prstena i tvog zuba cementom, kako ne bi došlo do kvara za vreme nošenja fiksne. razlike su te, što su metalne dosta čvršće pa proces sa njima kraće traje. i jevtinije su oko 30% ako se dobro sećam. keramičke se skoro i ne vide kao što rekoh ako ih redovno čistiš, ali su i osetljivije. na primer ja se posle 10 meseci nisam više mogla uzdržati i jela sam čvarke (što ne sme) pa sam razvalila dve za jedno popodne odem da mi zameni, popizdela je. šta da joj radim. kad jednom platiš fiksnu sve zamene (defekti, redovne mesečne zamene gumica i sl) su u ceni. ono što nije u ceni, a što se mora uraditi pre postavljanja fiksne, su saniranja svih kvarova. jer kad staviš fiksnu nema više popravljanja zuba dok je ne skineš.
Josif Visarionovič Posted January 8, 2009 Report Posted January 8, 2009 Имам неодољив осмех ( тако припаднице нежнијег пола тврде ). Isti slucaj,inace evo:
Ајлин Posted January 8, 2009 Report Posted January 8, 2009 jao josife josife bila upravo kod teta zube, sve je ok, ako imate džep između kutnjaka kao ja gde se skuplja hrana pa vas nervira, oral b konac voskirani u ruke i stvar rešena! ko se na konac navuče kvarova više nema
Милица Posted January 9, 2009 Report Posted January 9, 2009 Ja bas imam problema sa zubima i desnima - pre par godina sam isla cak i na operaciju zuba. Uzas, nadam se da do toga vise nece dolaziti. Inace, pasta nije toliko bitna koliko cetkica. Ja koristim neku medicinsku, koja izgleda kao da je kupljena na pijaci za 50 dinara, ima jednostavne linije, bela sa zutim "dlakama" koje su sve iste duzine... Nimalo futuristicki i visokobudzetno... Ali zato kosta oko 500 dinara i stvarno vredi svake pare. Pogotovo ako imate problema i sa desnima.
Ајлин Posted January 9, 2009 Report Posted January 9, 2009 kako to misliš nije viskobudžetna a košta 500rsd?
Милица Posted January 10, 2009 Report Posted January 10, 2009 Nisam se dobro izrazila; htela sam reci, ne izgleda visokobudzetno i nabudzeno kao ova ciju je sliku Vic Rattlehead postavio. Izgleda kao da sam otputovala u Surdulicu i zaboravila da ponesem cetkicu, pa za 20 dinara u jedinoj otvorenoj radnji u nedelju kupila jedino sto su imali - mozes zamisliti kako to jednostavno i obicno izgleda (inace ta prica sa Surdulicom i cetkicom za zube od 20 dinara mi se stvarno desila pre nekoliko godina )
Ni! Posted January 10, 2009 Report Posted January 10, 2009 Zato ni ne volim da se smejem na slikama :S Hmm... Zlgrb... Grrrr. Ti si jedna od onih koji imaju lijep osmjeh, bez obzira na krive zube. I znash da nisam jedina koja to kazhe. Ja imam malchice krive gornje sekuticje (imam onaj - kako neko reche - "razdjeljak" i dijelom idu ka unutra), ali je to odavno prestalo da mi smeta.
Dark_Elf Posted February 8, 2009 Report Posted February 8, 2009 Ljudi, ajd' i ovde da pitam za savet. Napisao sam na doktor forumu temu, pa ću vas da pitam, možda neko ima rešenje: Pozdrav svim članovima i administraciji ovog foruma. U jako teškoj sam nedoumici oko zuba i imam još oko nedelju dana da rešim šta ću i kako ću. Naime, ja sam iz Niša gde imam svog zubara kojeg stalno obilazim i koji mi je popravljao zube, međutim, proteklih godinu dana živim u Bepgradu i nakon što sam osetio oštar bol u gornjoj levoj sedmici, otišao sam kod neke zubarke u komšiluku. Sad, obzirom da ženica usta ne zatvara dok radi (a i kad ne radi) saznao sam iz njene priče da ona skoro svakom pacijentu leči zub tako što mu prvo izvadi živac, pa tek onda stavlja plombu (ili vadi zub, kako kome). To namerava i meni da uradi, te mi je danas skinula plombu sa sedmice, očistila karijes i stavila neku mast (da uspava živac valjda) i treba da joj se javim za nedelju dana da izvadi živac i da stavlja plombu. Ja sam u nedoumici. Mora li se vaditi živac? Neće li zub vrlo brzo otruleti, izgubuti na čvrtsini onda kada ne bude bilo više živca da ga hrani? Koliko može zub potrajati bez živca? nije li to samo još jedna od fora da se "navuku" pacijenti da stalno dolaze (po principu "jedino je pacijent sa problemom redovan pacijent"). Ili mi možda možete preporučiti neku kliniku sa pouzdanijim zubarom. Bilo kakva pomoć ili savet su dobrodošli, a za eventualno rešenje problema vodim na pivo.
Uruk Posted February 8, 2009 Report Posted February 8, 2009 (edited) @elf ja sam nosio fiksnu do skora, i kad sam je skinuo sve je bilo ok, i cinilo se da nema karijesa, ali sam pred novu godinu osetio jak bol u gornjoj petici. ispostavilo se da imam karijes i to bas sjeban neki, a zubar nije mogao da ga uoci jer je bio bocno, i onda nije mogao da se vidi pri obicnom pregledu. tako da mi je taj karijes bas sjebao zub, i mislim da sam morao da vadim zivac, ali ne osecam nikakve posledice. ali ja se ne secam da mi je doktor davao bilo kakve lekove za kako ti kazes uspavljivanje zivca. dao mi je anestezuju, izbusio zub, stavio lek, i ja sam posle 2 dana dosao da mi stvai plombu. e sad ja stvarni nisam siguran da li sam vadio zivac jer sve prepustam svom zubaru, jer je stvarno ekpert za te stvari ali mislim da sam morao da vadim, i da sam izvadio taj zivac, ako se ne varam Edited February 8, 2009 by Uruk Hai
Mistress Burzum Posted February 8, 2009 Report Posted February 8, 2009 (edited) Ne mogu da nađem koliko košta fiksna pa ako bi mi neko rekao bilo bi cool. Problem je što imam malu vilicu pa su mi dva zubića kriva, te bih to sredila, a i koliko su mi rekli, zubi se lakše kvare kad su tako "naslagani" Inače sam zadovoljna, ali eto ta dva ne bih da me zezaju. Inače imam zdrave zube, nisam išla kod zubara bukvalno 8 godina i tek skoro sam primetila jednu tačkicu koju idem uskoro da sredim. Zub sam jednom vadila, kutnjak, koji me je maltretirao i to je to. Hvala bogu i da kucnem u drvo. (inače stalno zagledam u pećinu redovno ih perem posle svakog jela naročito ako je nešto ljuto u pitanju a la luk. ) Edited February 8, 2009 by Mistress Burzum
MissionVao Posted February 9, 2009 Report Posted February 9, 2009 (edited) @eileen: koliko vidim kod nas na srecu nije jedini izbor - metal (taj s sarenim gumicama) ili keramika, ima i kombinacija providno + bela zica i providno + metalna zica. Ako budem stavljala fixnu odabracu to drugo. Ti sistemi tipa Damon su podjednako efikasni a u nekim stvarima cak i bolji od old skul metalnih katastrofa. Ima super ravnih bravica koje nikako ne iritiraju sluzokozu, mogu se raditi neka zajebanija uvrtanja zuba, cak je i vadjenje zuba (radi vise prostora) redje neophodno. Naravno kosta srazmerno tome. Krivo mi je sto nisam ranije izvadila umnjake jer mi se ne bi toliko iskrivili ocnjaci, vizuelno mi uopste ne smeta al ako i dalje nastave da se krecu iako vise nema sta da ih gura moracu da sredim, da mi bude mirna savest. I onako s tim "novim" protezama nema neprijatnog pritiska i iritacija. Ide se cesce na zatezanje al to je sve. @Mistress: pa za jednu vilicu ti je cena 350-600eur otprilike, zavisi od sistema koji biras i renomea zubara Edited February 9, 2009 by Double Fire
Uruk Posted February 9, 2009 Report Posted February 9, 2009 (edited) mislim da je fiksna oko 1000 jevreja za obe vilice, ali 90% ljudi je uzmu "preko veze" za oko 600 jevreja... inace nosenje fikne je jedino pain in the ass sto se tice ciscenja iste, moras kupiti one cetkice, mislim ne moras, ali to je moja preporuka, i konac obavezno... i sto hrana ponekad hoce da ostane medju zubima, ja npr nisam mnogo jeo van kuce dok sam je nosio jer ne mogu odmah da perem zube pa me je to nerviralo, ali se sve to srecom zavrsilo Edited February 9, 2009 by Uruk Hai
oʞɾoƃ Posted February 9, 2009 Report Posted February 9, 2009 a lepo je i ljubiti se sa time NOT! Ljubljenje je razlog broj 1 što jedva čekam da skinem ovo sranje, pa onda pet praznih mesta, pa sve ostalo.
MissionVao Posted February 9, 2009 Report Posted February 9, 2009 Ja cekam da sredim jebeni dah pa tek onda da ubacim otezane uslove tj non stop pranje zuba posle jela. Mozda smrsam jer ovako krkam nesto po ceo dan, tad bih jela samo kad moram prokleti antibiotici i proklete gljivice i glupi tesni zubi
Recommended Posts