markomrki Posted March 15, 2009 Report Posted March 15, 2009 Ja ne mogu da verujem da je ova tema zazivela. Quote
Sgt.Splatter Posted March 15, 2009 Report Posted March 15, 2009 Hehe istina malo sam pratio druge komentare pa i sam otisao u offtopic, pardon, ali nasa scena nam je zajednicka boljka a itekako ima veze sa temom o domacim izdanjima. Imamo srece da se pojavljuju novi lejbeli i snimateljski studiji. Sasvim pozitivno. Sledeci korak je pokrivenost u medijima sto je jedan od najbitnijih faktora. Eto, clanovi nekih bendova su poceli ili vec duze vreme rade po domacim televizijama i radijima, a i internet je vec duze vreme dostojan medij. Tu je nasa prilika. Sto se tice price oko izdanja, nemam mnogo sta da dodam, jer slazem se potpuno sa Apeironom u vezi potrebnog izgleda proizvoda koji se moze proglasiti pristojnim samoizdanjem. I ja mislim da je vec sve dobro sortirano, bar sto se ovog foruma tice. Na kraju, YUMetal kolko god bio drevan ipak nije potpuno merodavan i ako ne zelis ne moras ga shvatiti ozbiljno bas u svemu. Quote
RNA Posted March 15, 2009 Report Posted March 15, 2009 svaka mu dala. Sve je rekao. Има човек прегршт искуства, више од 10 године тачније. А ако хоћете да видите како изгледа квалитетно урађен самиздат диск, набавите Азазелов деби албум... и због музике, наравно. ako ti nije problem ostavi naziv benda voleo bih da cujem materijal Имаш један линк у мом потпису, а други би био на www.myspace.com/spaceeaterthrash. Quote
Buddha Posted March 15, 2009 Report Posted March 15, 2009 problem sa tom arogancijom je sto ovde ne postoji neko ko je objektivan i cije ce misljenje/sud/ukus bend da prihvati. to su ranije bili kriticari, kojih je ionako bilo malo. danas niko, ili vecina, ne moze da podnese kritiku na racun svog benda, pogotovo kad su u pitanju ti kriticari. bendovima treba neko naslusan, iskusan i cije ce misljenje da uvaze = mentor benda npr. sto se iskusnijih tonaca tice, slicna je stvar - bendovi ne uvazavaju previse njihova misljenja. kod snimatelja i producenata je malo bolja stvar. Quote
alek(sa) Posted March 16, 2009 Report Posted March 16, 2009 Ova priča je bespotrebna koliko je zemlja teška. Ok za one krajnje neupućene koji su pokrenuli i razvili temu, u nekoliko postova su ljudi koji znaju šta pričaju sve objasnili. Mlađani prihvatite to kao činjenicu ili se vratite na tribute svirke i 202-jku. Ljubomora i arogancija + loša publika ubiše scenu. Sve ostalo bi došlo da se to popravi. Mediji bi videli da se tu neki ljudi zanimaju za neke gitare i doboše a gazde klubova bi bile zainteresovane da ponovo daju udarni termin kluba za kvalitetnu đusku. Bunite se, DA krivim nezainteresovau publiku! I krivim "superstarove" svojih bendova koji ne podržavaju događaj a bune se posle kako im ne dolaze ljudi na cert...itd itd... Quote
Phil Schneider Posted March 16, 2009 Report Posted March 16, 2009 Auuuuu ljudi, ja sad vec neam pojma sta tu ko i zasto radi. Ja samo znam da me je ceo zivot boleo kurac kolko ce mi ljudi doci na cert i dal cu izdati album. NE kapiram nervozu nekih ovde, jer to zapravo i nije neka nervoza no LJUBOMORA. Da svi nadrkani ljubomorni sagledaju svoj rad iz druge perspektive, ne bi srali tu ko foke no sedeli gajbi i ispravljali svoje promasaje. Quote
Speed_Dead Posted March 16, 2009 Report Posted March 16, 2009 (edited) Из личног примера могу да ти кажем да су издавачи из иностранства и те како спремни да уложе и у снимање уколико сматрају да је материјал који треба да издају добар. Ми нисмо једног динара дали за наш први албум. Све, од снимања, преко израде омота, до штампања, рекламирања и дистрибуције, је сносио издавач. +1 mi smo dali simbolican kes za snimak i 20% za omot a dobili smo 150 original cdova i dobijacemo majce i sl sranja. A nas cd im ada se nadje svuda u svetu od radnji,online shopowa,do festivala po bukvalno celom svetu. al cini mi se ova cela prica glupom jer ne spada u deo sa domacom scenom vec u neki drugi deo nekog podforuma jer se bavi ispitivanjem standarda koji je opsteprihvacen u svetu. Tj tacno se zna st aje album demo Ep picka materina itd po nekim utvrdjenim pravilima kako u svetu tako i kod nas. nema potrebe mi da filozofiramo vec se mozemo drzati toga. PS: ne znam da li su ljudi zabravili da se ALBUM moze snimiti a ne izdati takodje i da se realno DEMO snimak cesto protera kroz distribucije i sl kao ALBUM pa niko nista ne kaze. pa pola Black kultova bi onda spadala u kateogoriju "demo" po kvalitetu snimka, ili "produkciji" PSS:Da li ste svi zaboravili na DIY IDEOLOGIJU?? Ocete da kazete da da bi album bio=ALBUM moramo pratiti parametre koje nam neko drugi namece i po kojima svi stvaramo? cemu to?Da li je najvazniji parametar ZARADA?? Slika na CD-u?? omot u boji i ostala sranja za mamljenje kupaca?? negde ste se usput zajebali Za album je bitno da ima koncepciju Audio Snimak(zvuk,produkcija i sl su bitni samo u trenutnom istorijskom/ soc- kult kontekstu) Omot ima funkciju da privuce i priblizi Buklet moze a nemora biti neophodan deo izdanja(vecina bendova laska sebi misleci da ako vec imaju tekstove da su ti tekstovi-dobri,Super,Sjajni te da ih moraju podeliti sa svetom,sto j eu 95% slucajeva zabluda i bespotrebno trosenje listova bukleta) Slika Clanova i sl ,realno bespotrebna sto se muzike tice,ali za ego im funkciju. Stampa na cd-u nema nikakvu funkciju osim estetske-zarad prodaje,ili privlacenja kupaca/publike vreme trajanja: takodje zavisi od istorijskog i soc/kult konteksta ali i zarad bolje prodaje sve ovo ce reci da ceo koncept pojma "album" u stvari odrazava komercijalne(izdavac) i tendencije vezane za podhranjivanje sopstvenog ega(clanovi benda) a da nea previse veze sa muzikom koja mi je ipak najvaznija. CD samo mozete snimiti po zelji ili mogucnostima i sami da stampati i sl sranja i to je TO. ne treba vam neko da vam odobrava trud i ideje dajuci vam etiketu. FUCK THE MIDDLE MAN! to da li je ALBUm narezan na cd i deljen okolo ,ili sam morao da ga pazarim preko neta il sl ,ne garantuje nista , sad svi i sve izdaju i svako moze da izda cd , to dovoljno govori o tome koliko se sam znacaj labela izgubio u onom nekadasnjem smislu. Ostali su samo muzicari gladni dokazivanja i izdavaci gladni profita Mada se to nikada nije ni menjalo zato slusajte ko ljudi stagi grajnd,thrash,dm metal inace itd sve DIY tako radim i zabole me ko je izdao ili sta ko kaze za to izdanje Edited March 16, 2009 by Speed_Dead Quote
theDude Posted March 16, 2009 Author Report Posted March 16, 2009 Ova priča je bespotrebna koliko je zemlja teška. Ok za one krajnje neupućene koji su pokrenuli i razvili temu, u nekoliko postova su ljudi koji znaju šta pričaju sve objasnili. Mlađani prihvatite to kao činjenicu ili se vratite na tribute svirke i 202-jku. Ljubomora i arogancija + loša publika ubiše scenu. Sve ostalo bi došlo da se to popravi. Mediji bi videli da se tu neki ljudi zanimaju za neke gitare i doboše a gazde klubova bi bile zainteresovane da ponovo daju udarni termin kluba za kvalitetnu đusku. Bunite se, DA krivim nezainteresovau publiku! I krivim "superstarove" svojih bendova koji ne podržavaju događaj a bune se posle kako im ne dolaze ljudi na cert...itd itd... Ne bre nije trebalo da ide prica u tom pravcu, pljuvanja scene itd, otisla je jer mnogi nisu citali od pocetka... prica je trebalo da ide u ovom pravcu: +1 mi smo dali simbolican kes za snimak i 20% za omot a dobili smo 150 original cdova i dobijacemo majce i sl sranja. A nas cd im ada se nadje svuda u svetu od radnji,online shopowa,do festivala po bukvalno celom svetu. al cini mi se ova cela prica glupom jer ne spada u deo sa domacom scenom vec u neki drugi deo nekog podforuma jer se bavi ispitivanjem standarda koji je opsteprihvacen u svetu. Tj tacno se zna st aje album demo Ep picka materina itd po nekim utvrdjenim pravilima kako u svetu tako i kod nas. nema potrebe mi da filozofiramo vec se mozemo drzati toga. PS: ne znam da li su ljudi zabravili da se ALBUM moze snimiti a ne izdati takodje i da se realno DEMO snimak cesto protera kroz distribucije i sl kao ALBUM pa niko nista ne kaze. pa pola Black kultova bi onda spadala u kateogoriju "demo" po kvalitetu snimka, ili "produkciji" PSS:Da li ste svi zaboravili na DIY IDEOLOGIJU?? Ocete da kazete da da bi album bio=ALBUM moramo pratiti parametre koje nam neko drugi namece i po kojima svi stvaramo? cemu to?Da li je najvazniji parametar ZARADA?? Slika na CD-u?? omot u boji i ostala sranja za mamljenje kupaca?? negde ste se usput zajebali Za album je bitno da ima koncepciju Audio Snimak(zvuk,produkcija i sl su bitni samo u trenutnom istorijskom/ soc- kult kontekstu) Omot ima funkciju da privuce i priblizi Buklet moze a nemora biti neophodan deo izdanja(vecina bendova laska sebi misleci da ako vec imaju tekstove da su ti tekstovi-dobri,Super,Sjajni te da ih moraju podeliti sa svetom,sto j eu 95% slucajeva zabluda i bespotrebno trosenje listova bukleta) Slika Clanova i sl ,realno bespotrebna sto se muzike tice,ali za ego im funkciju. Stampa na cd-u nema nikakvu funkciju osim estetske-zarad prodaje,ili privlacenja kupaca/publike vreme trajanja: takodje zavisi od istorijskog i soc/kult konteksta ali i zarad bolje prodaje sve ovo ce reci da ceo koncept pojma "album" u stvari odrazava komercijalne(izdavac) i tendencije vezane za podhranjivanje sopstvenog ega(clanovi benda) a da nea previse veze sa muzikom koja mi je ipak najvaznija. CD samo mozete snimiti po zelji ili mogucnostima i sami da stampati i sl sranja i to je TO. ne treba vam neko da vam odobrava trud i ideje dajuci vam etiketu. FUCK THE MIDDLE MAN! to da li je ALBUm narezan na cd i deljen okolo ,ili sam morao da ga pazarim preko neta il sl ,ne garantuje nista , sad svi i sve izdaju i svako moze da izda cd , to dovoljno govori o tome koliko se sam znacaj labela izgubio u onom nekadasnjem smislu. Ostali su samo muzicari gladni dokazivanja i izdavaci gladni profita Mada se to nikada nije ni menjalo zato slusajte ko ljudi stagi grajnd,thrash,dm metal inace itd sve DIY tako radim i zabole me ko je izdao ili sta ko kaze za to izdanje Eto, samo sam o tome i hteo da raspravljamo kad sam postavio temu, odlican je ovaj post...jednostavno covek ima ovakvo misljenje i svi se t slazu..to je ok.. Ja sam imao malo drugacije ali sta da se radi... U svakom slucaju verovatno si 100% u pravu za sve sto si napisao, i cini mi se da onda bavljenje muzike ide u pravcu da ce se samo entuzijasti baviti muzikom...za nekog je to dobro...mada ja mislim da ce se tako mzuicka scena spustiti na gori nivo...mislim da je posledica lose scene u Srbiji upravo NEulaganje novca i bavljenje muzikom uglavnooom od strane entuyijasta...rezultat je da je scena zadnjih 15-ak godina propala Quote
alek(sa) Posted March 16, 2009 Report Posted March 16, 2009 Ne bre nije trebalo da ide prica u tom pravcu, pljuvanja scene itd, otisla je jer mnogi nisu citali od pocetka... Znam ali pored svega navedeong (tema se nekako udaljila od ciljne grupe) zaboravih da kažem glavno: situacija je takva kakva je i naravno da je daleko bolje imati iza sebe label koji radi svoj posao ali većina nije te sreće. Tu uleće DIY (Do It Yourself). I to što bend nema label ne znači da je loš ili demo, jednostavno neke stvari se u jednom trenutku preseku. Jedino mi je možda bzvze u celoj priči što neki, kao što si pomenuo, izmišljaju svoj label samo da bi pisalo nešta na omotu iako je iza tog imena samo bend ili čak samo jedan član. @Speeddead: matori tvoju priču podržavam osim dela koji se tiče estetike. Možda za vaš trip i nije toliko bitno ali generalno MORAŠ da imaš dobar cover i artwork ako želiš da (osim muzike) odskačeš. Bilo to tebi kao liku/bendu bitno ili ne, ljudima koji će to sutra da uzmu u ruke jeste. Sa psihološke strane, to je činjenica potvrđena za "vjek vjekova". Ta priča "jebeš cover, budi true" je sranje ako bend ima neke iole veće ambicije. A šta ćeš da staviš u njega je apsolutno stvar benda. Ja znam da su mene uvek privlačili dobri coveri i ne vidim ništa loše u tome. Još ako je bend dobar, extra! Takođe i bend koji je po meni sranje a ima dobar artwork ne osporavam kvalitet toga što mu valja, kao i bendova koji nemaju mogućnosti za dobar artwork a kidaju. Treba ostati merodavan. Quote
Speed_Dead Posted March 16, 2009 Report Posted March 16, 2009 @Aleksa pa mislim volim i ja dobar omot(pogledaj cover naseg albuma - meni je vrhunski) al kazem da sluzi da bend odskoci kako po estetici tako i komercijalno. Mislim da nemamo takav omot nego neko sranje niko ne bi ni kupio cd online ili na svirci a ovako kupuju jer im se svidi slika i kao..wow ovo mora da je dobro. Nisam u fazonu "troo" vec sam realan,omoti inace sluze boljolj mobilizaciji publike. inace i ja sam kupio tako par izdanja al sam s istim posle dupe obrisao. u tom smislu kazem da je vazniji zvuk i koncept za dobijanje statusa ALBUMA od estetskih elemenata,ili labela. Quote
Apeiron Posted March 16, 2009 Report Posted March 16, 2009 Kuda se zapravo ide sa ovom raspravom? Tema je u pocetku imala veze sa naslovom, i shvatam otprilike koja je poenta, medjutim, TheDude, nisi mi odgovorio na jedno pitanje jos na pocetku - jel mozes da navedes konkretan primer nekog benda, za kojeg mislis da ne bi trebalo da je ovde, vec u demo podforumu, i obrnuto? Da vidimo ustvari, gde je ta "greska", tj. koji je razlog bio pokretac u tebi da otvoris ovu temu, na prvom mestu. Quote
alek(sa) Posted March 16, 2009 Report Posted March 16, 2009 @Speed_Dead: To je to. @Apeiron: Nastavak teme... @Laza: Sreda, Livingroom? Ili se nalazimo ovako, tu je maja rezervisana Quote
METAL Man Posted March 16, 2009 Report Posted March 16, 2009 (edited) http://www.yumetal.net/forum/index.php?showtopic=40400 http://www.yumetal.net/forum/index.php?showtopic=30268 http://www.yumetal.net/forum/index.php?showtopic=36130 na primer ovo. Ima sigurno jos bar 6-7 ovakvih tema, ali me mrzi da listam. Uglavnom neki andergraund bleck i slicno. Da me niko ne shvati pogresno, nemam ja nista protiv pomenutih bendova, nego pala je prica o albumima i sl, a oni u glavnom imaju neke Demo ili "promo EP" diskove.. P.S. Tj mozda sad i imaju neka izdanja, ali su te teme otvorene pre godinu/dve. Edited March 16, 2009 by 84_KRIK Quote
theDude Posted March 16, 2009 Author Report Posted March 16, 2009 Kuda se zapravo ide sa ovom raspravom? Tema je u pocetku imala veze sa naslovom, i shvatam otprilike koja je poenta, medjutim, TheDude, nisi mi odgovorio na jedno pitanje jos na pocetku - jel mozes da navedes konkretan primer nekog benda, za kojeg mislis da ne bi trebalo da je ovde, vec u demo podforumu, i obrnuto? Da vidimo ustvari, gde je ta "greska", tj. koji je razlog bio pokretac u tebi da otvoris ovu temu, na prvom mestu. Aperione u nekoliko ranijih postova sam rekao da tema moze da se ugasi jer je otisla u nekom pravcu skroz...i sada to mislim Ne zelim da navodim te bendove stvarno protiv njih licno nemam nista drago mi je da rade na muzici ali mi ih je i zao po malo (jer je ocigledno da je njima bitno da imaju label cak i virtuelni).i NE MISLIM DA BILO KO IZ DEMO SEKCIJE TREBA DA PREDJE U DOMACU SCENU jer su demo... Ja mislim da jedno pola bendova sekciji domace scene nema pravih izdanja *mozda i vise* (vise i ne ulazim na teme tih bendova jer su mi isto neverovatne kao vama ova moja) ALI I NEKOLIKO PUTA SAM TI NAPISAO DA SI MI RAZJASNIO PRAVILA NA YUMETALU I OK TO JE TO ..PRIHVATIO SAM TO..cak sam taj tvoj post ponovio ovde negde... I TEMA TREBA DA SE UGASI...EVO OK PRIZNAJEM ZAO MI JE STO SAM JE POSTAVIO...ZAO MI JE STO SAM TE ZAMOLIO DA JE OPET OTVORIS...I ZAO MI JE STO SE UOPSTE OVDE DISKUTOVALO...I NE ZNAM STA VISE ZELIS DA KAZEM...IZBRISI I SVE POSTOVE...STVARNO NEMAM NISTA PROTIV... P.S. Samo cu da dodam da me je par ljudi odusevilo jer je upravo komentarisalo temu, ostalo je bilo bezveze Quote
Dushan S Posted March 16, 2009 Report Posted March 16, 2009 Ovo ima malo elemente demagogije, kad počne da se priča "Važna je muzika". Ne može muzika da bude reper za album. Postoje i loši albumi loših bendova pa su opet albumi. Postoji album koji je izdala diskografska kuća, album koji je samoizdat, ali ne postoji tvrda granica između samoizdatoga albuma i neke zajebancije. Jedan bend će napraviti ozbiljan snimak, odštampati sam ozbiljan omot (dobro, u poslednje vreme je tu i download), i potruditi se oko distribucije i promocije, samim tim, zaslužili su da se to shvati kao ozbiljan samoizdat album. Neko će da snimi osrednji demo od 5 pesama i da napravi 50 kopija, a omot štampa kući na printeru. Onda to nije samoizdat album, šta god bend pričao. Konačno nekada i publika odlučuje kao i sama situacija oko benda. Recimo mi smo pustili ovaj neki Metropolis Live kao "mini album" a ne kao običan download jer smo smatrali da ako smo se pošteno oznojili da to dobro zvuči, onda je red da se uz to napravi i neki lep omot i da se to objavi svetu, pa da više ljudi čuje i skine. Pošto je sve to dovoljno ozbiljno urađeno onda je na par pesta objavljeno i kao vest. Da je miks bio lošiji, možda bi samo okačili ili ne bi ni to. Dakle mnogo je varijabli, i nekada mnogo faktora da bi se nešto moglo okarakterisati kao izdanje. Quote
Speed_Dead Posted March 16, 2009 Report Posted March 16, 2009 (edited) http://www.yumetal.net/forum/index.php?showtopic=40400 http://www.yumetal.net/forum/index.php?showtopic=30268 http://www.yumetal.net/forum/index.php?showtopic=36130 na primer ovo. Ima sigurno jos bar 6-7 ovakvih tema, ali me mrzi da listam. Uglavnom neki andergraund bleck i slicno. Da me niko ne shvati pogresno, nemam ja nista protiv pomenutih bendova, nego pala je prica o albumima i sl, a oni u glavnom imaju neke Demo ili "promo EP" diskove.. P.S. Tj mozda sad i imaju neka izdanja, ali su te teme otvorene pre godinu/dve. akrohoilija su legende, a i imaju "oficijalni" album vec godinama @Dusan sve je to ok ,al ja samo pricam koja je realna funkcija omota bukleta i izdavaca cista ekonomija tu nema pogovora Edited March 16, 2009 by Speed_Dead Quote
Rob Swire Posted March 16, 2009 Report Posted March 16, 2009 ustvari, ne samo ekonomija, vec i pravo. naime, rec koju trazimo da odvojimo one koji zaista imaju album, od onih koji misle da je tako, je legalnost izdanja. Quote
Elderane Posted March 16, 2009 Report Posted March 16, 2009 Mozete provjeriti 18.03. kako sviraju neki od domacih autorskih metal bendova, na metal battle takmicenju, sreda, 18.03.Living Room. Sviraju: From Sin Fullerg Forever Storm Nadimac Through Art Mozda ce vas i zainteresovanost bendova da sviraju na Wackenu, a i odaziv publike da podrze domaceg predstavnika iznenaditi. Prosle godine, i pored vrhunskih bendova, bilo je u prosjeku prodato 50 karata. Ja sam prisustvovao svakoj svirci, a Apeiron je bio ziri, pa neka vam kaze ko je bolje zvucao SoFly ili nas Downstroy, koji je isao na Wacken... Da ne kazem kakve nijanse su bile da ne ode Draconic, koji je tad bio u najboljoj formi uzivo, otkad postoji, ili Consecration, koji apsolutno uvijek zvuci inovativno... Monument iz Banjaluke umalo da pobjedi u finalu, objasnili su neke stvari, a makedosnki Dedicated For Life zvuci kao At The Gates, da ih je malo vise ljudi gledalo, ne bi zalili sto ne mogu i At The Gates da vide... Izvinjavam se svima koje sam preskocio, jer je apsolutno bar 90% benova razvalilo, i objasnilo kako se sviraju svoje pjesme, koje, uzgred, idejno ne zaostaju za stranim izvikanim bendovima... Nas je problem (cijele scene)samo sto to cesto ne priznajemo, a i , ruku na srce, nastupamo samo u jako losim uslovima, uglavnom... Quote
Speed_Dead Posted March 16, 2009 Report Posted March 16, 2009 legalnost je vazna samo u slucaju autorskih prava na pesme odnosno izdanje ,sto ce reci prava benda ili labela na pesme /izdanje. a sto je slucaj kada se album prodaje i pravima se stiti zarada labela/benda. ali mogu se dobiti prava na pesme i ako se te pesme nikada ne izdaju ni oficijalno ni neoficijalno. sto ce reci da je zakonski predodredjeno da label mora da zavede izdanje od koga zaradjuje a bend prava na pesme koje izdaje.*mada prava na pesme retko koji bend ozvanici) sve je ekonomija i politika Quote
Rob Swire Posted March 16, 2009 Report Posted March 16, 2009 tako je i to je razlika izmedju albuma i papazjanije. to je cela moja poenta. i naravno da je sve ekonomija, politika, interes itd. mnogi koji se bune bi brzo promenili misljenje kada bi otkrili da im album i svirke odjednom placaju rezije, omogucuju mnogo vise tura u kafani itd. Quote
Apeiron Posted March 16, 2009 Report Posted March 16, 2009 (edited) Aperione u nekoliko ranijih postova sam rekao da tema moze da se ugasi jer je otisla u nekom pravcu skroz...i sada to mislim Postavio sam ti to pitanje iz razloga sto sam stekao utisak da si izrevoltiran na subjektivnoj osnovi, tj. da mozda tema tvog benda ne stoji tamo gde bi ti hteo. Jer mi nije jasno cemu pokretanje rasprave o tome gde bendovi stoje, ako nemas primere konkretne gde su greske u toj podeli ovde na forumu. Ali dobro, rasprava je solidna, kad je domaca scena u pitanju, uvek ima sta da se kaze, i misljenja da se razmene, tako da je na kraju krajeva, sve ovo samo pozitivno. Edited March 16, 2009 by Apeiron Quote
theDude Posted March 16, 2009 Author Report Posted March 16, 2009 Postavio sam ti to pitanje iz razloga sto sam stekao utisak da si izrevoltiran na subjektivnoj osnovi, tj. da mozda tema tvog benda ne stoji tamo gde bi ti hteo. Jer mi nije jasno cemu pokretanje rasprave o tome gde bendovi stoje, ako nemas primere konkretne gde su greske u toj podeli ovde na forumu. Ali dobro, rasprava je solidna, kad je domaca scena u pitanju, uvek ima sta da se kaze, i misljenja da se razmene, tako da je na kraju krajeva, sve ovo samo pozitivno. Epa super drago mi je da se razumemo, i ugasice se tema sama od sebe verovatno kada prestanu ljudi da postuju.. Ne postoji moja subjektivna osnova jer ja imam tek jednu jedinu pesmu kao demo na space-u i Ne pomisljam da sam uradio ne znam sta! Cak sam se pomirio sa tim da mi je muzika hobi! Tako da me nije nista licno pogodilo ili tako nesto... Ali u svakom slucaju dobro je da se razmene iskustva oko izdanja posebno zbog mladih novih muzicara...koji nemaju pravih nacina da izadju na scenu...niti ce u ovoj zemlji imati menadzera (verovatno). Za mene je ta stara metoda muzicke industrije i masinerija, zajedno sa menadzerima, bolja od ove DYS jer mislim da na taj nacin ipak izadje na videlo bolji kvalitet....Sa ovom drugom filozofijom moze da se na scenu pojavi mnogo lose muzike...jer ako je neko entuzijasta ne znaci da pravi dobru muziku! Na kraju krajeva i onaj predstavnik na evroviziji (konj) mi vise lici na DYS metodu jer iza njega sigurno neko stoji sa kintom... Znaci meni je objektivnije kad label prosudi da li ce rizikovati novac zarad naseg kvaliteta (naravno ovo vazi samo u inostranstvu) Na kraju zamislite da se ja i aperion skupimo da pravimo katodne cevi u Niskoj elektronskoj industriji bez pomoci vlade i drzave, kao pravi mladi entuzijasti...i odradimo extra reklamu na niskoj ciganskoj televiziji kao najbolje katodne cevi u svetu .."kupujte ljudi ..." MALA SALA:) Quote
markomrki Posted March 16, 2009 Report Posted March 16, 2009 Tesko je naci da te neko menadzerise ovde, jer se svirati metal i njegove derivate, autorski, ovde ne isplati. Mi imamo nacionalni kompleks da bi da se obogatimo cak i od prodaje sibica, ljudi ne kapiraju da je potrebno graditi to nesto. Nijedna firma nece da prosparira bez bar pet godina teskog rada, sto me vraca na prethodo, nece niko da te menadzerise jer oce pare i odmah. To je razumljivo, treba i ti ljudi nesto da jedu. A i nezanimljivo je opstem menadzerskom telu, jer je auditorijum i ovako skroman, a trecina od toga ide na koncerte. Sad, i ako upadnes u neku menadzersku pricu, moraces da se boris za svoje "autorsko", jer se naginje ka komercijalnijem opet zbog para. I to je isto ok i tako je i napolju. Ono sto ti ostaje ako vec se nalazis na poziciji na kojoj su 99% bendova koji giljaju ovde, je da se boris, grcas i da radis sve sto mozes da bi svoju pricu ostvario. Ako te neko izmenadzerise do jaja, ako ne opet do jaja, ako te objave do jaja, ako je DYS opet do jaja. Ko sedi skrstenih ruku i ceka da ga neko zapazi jer mu je muzika extra taj se nece najesti leba, mora da se gilja. Tako da giljaj! Quote
Dushan S Posted March 16, 2009 Report Posted March 16, 2009 @Dusan sve je to ok ,al ja samo pricam koja je realna funkcija omota bukleta i izdavaca cista ekonomija tu nema pogovora Izvini, pročitao sam ti post, tako da ti razumem argumentaciju, ali ne mogu se složiti iz dva razloga: - Ako bih gledao kao slušalac, želim da ono što kupim bude lepo, interesantno, zanimljivo, da u sebi ima puno informacija, tekstove detalje. Ne bih počeo da slušam Iron Maiden kao dete da nisu imali onakve omote. Želim da mi se pruži nešto za moj uložen novac i energiju. Nema veze to sa diskografskom kućom, želim da se neko potrudi, da osetim da me ceni kao fana i da želi nešto da mi poruči. Moj utisak kao slušaoca muzike o samom albumu bi često bio promenjen kada bih nabavio original CD sa tekstovima i full omotom u odnosu na ono što bih mislio kad bih slušao samo neku kopiju na kaseti. - Ako bih gledao kao "Artist" postoji dosta toga što želim da kažem muzikom a u čemu omot i vizualno rešenje, albuma, plakata spota, pomaže. Ne vidim kako bih mogao razdvojiti taj vizualni aspekt od ostatka. To je kao da sam reditelj filmova koji tvrdi da mu ne treba postprodukcija, da je film ili dobar ili nije dobar, i ne mora da ima muziku u sebi ili da bude urađena kolor korekcija. Konačno, u praksi, pogledaj da je ekonomija obrnuta, tj kad se pita izdavač koji misli samo o ekonomiji, dobiješ grand i City Records izdanja za kioske koja nemaju kutiju već su ili u kartonu ili u plastici za DVD-e. Kakav crni buklet. E to je prijatelju mišljenje izdavača o omotu legalnost je vazna samo u slucaju autorskih prava na pesme odnosno izdanje ,sto ce reci prava benda ili labela na pesme /izdanje. a sto je slucaj kada se album prodaje i pravima se stiti zarada labela/benda. ali mogu se dobiti prava na pesme i ako se te pesme nikada ne izdaju ni oficijalno ni neoficijalno. sto ce reci da je zakonski predodredjeno da label mora da zavede izdanje od koga zaradjuje a bend prava na pesme koje izdaje.*mada prava na pesme retko koji bend ozvanici) sve je ekonomija i politika Nešto si ti to čudno skapirao, prava na pesme pripadaju izdavaču i obično po ugovoru on cedi svaki dolar ili dinar iz tih prava. Bendu pripadaju mala prava tj prava od emitovanja ili upotrebe npr za seriju, a za to nije potrebno izdanje niti to ima veze sa albumom, dovoljno je da su pesme registovane na adekvatnom mestu, kod nas npr u Sokoju. Takođe ne znam šta ti to znači da malo koji bend ozvaniči to, praktično svako ko je kod nas izdao album je registrovao pesme u Sokoju, a ako je zdravorazuman, svako će to isto uraditi i kad izdaje album "za napolje". Ne znam zašto bi se odrekli kinte od emitovanja. Za mene je ta stara metoda muzicke industrije i masinerija, zajedno sa menadzerima, bolja od ove DYS jer mislim da na taj nacin ipak izadje na videlo bolji kvalitet....Sa ovom drugom filozofijom moze da se na scenu pojavi mnogo lose muzike...jer ako je neko entuzijasta ne znaci da pravi dobru muziku! Na kraju krajeva i onaj predstavnik na evroviziji (konj) mi vise lici na DYS metodu jer iza njega sigurno neko stoji sa kintom...Malo je offtopic, ali iza Kona je dovoljno da stoji on sam, Kobac i Kon godinama prave aranžmane i pesme za ovdašnju estradu, i prilično su bitni u tom svetu, to što je on izašao da otpeva tu pesmu je čista zajebancija koja je verovatno i njega samog iznenadila po pitanju uspeha. Inače, bliv it or not, priča "potrebna je kinta" je u većini slučajeva neadekvatna. Etar su samo poslali pesmu i bez bilo kakve intervencije ili veze su prošli, i eto, dobiše nagradicu i završiše treći. Quote
Recommended Posts