Jump to content

Recommended Posts

Posted
Kina, Indija i Rusija su odavno već uletele u kapitalizam punom brzinom, a u stvari su bile deo svetskog sistema i u periodima kad se u njima razvijao "alternativni" sistem. Drugo, te faze izlaska iz krize, vidanje rana i to, već su viđene posle 1929. Šta je bio rezultat? Drugi svetski rat i Hladni rat posle njega, totalno menjanje političke karte sveta, a sve je to pratilo i eksponencijalno povećanje broja stanovnika na zemlji i degradacija životne sredine. Da li treba još jednom da prođemo kroz sve to, da bismo opet imali kapitalizam i nove krize? Niti je moguće, niti poželjno. Ja ću se boriti za sistem u kome će važiti drugi principi, u kome profit neće biti osnovni pokretač proizvodnje, u kome se ekonomija neće svesti na kockanje mešetara na berzi i u kome "privatna" svojina nad sredstvima za proizvodnju neće imati dominantnu ulogu.

Salis se naravno :pivopije: . Indija je clanica WTO tek od 1995., Kina od 2001. a Rusija jos nije, tek pristupa. a bi 'poceo' da uleces u kapitalizam moras prakticno prvo da uletis u WTO. Upravo iz tog razloga i nisu bile deo svetskog sistema. Jesi ti svestan da je svaka oblik trgovine i finansijskog poslovanja bio zabranjen izmedju ove tri zemlje i ostatka sveta. Zabranjen. Z-a-b-r-a-nj-e-n. Vecim delom 20. veka. Naravno, dok su Britanci i Frantjezi pustosili pod svojom imperijalnom komandom Kinu i Indiju sve je bilo ok, ali kad je zbacen imperijalni jaram, kita od pajsija. Vita od pishanja.

1929. se desilo nesto sasvim trece, nema veze sa ovim danas, potpuno razlicita prica. Ko nebo i zemlja. To sto je posledica bila slicna nije ni bitno. Nece biti globalnog rata zbog ove krzie kao sto WWII nema apsolutno nikakve veze sa krizom iz 1929., WWII ima veze sa WWI (koji je uzgred budi receno promenio kartu sveta tojest Evrope, WWII u vrlo maloj meri, mnogo manjoj nego WWI). Elem, ne znam kako si se nadovezao na sve to, kapitalizam ostaje. Do daljnjeg. Ne postoji bolji vid ekonomskog (samo)upravljanja nego da se market upravlja sam po sebi. To se zove kapitalizam. Kapital upravlja svime, ne kapitalisti. Stavise, kapitalistima je ogroman broj stvari, tehnikalija i marifetluka zabranjen, ali se tokom decenija osile zaslepljeni svojom moci i parama. Tesko je kad ne izlazis iz svog kristalnog dvorca, ljudi pocnu da se tripuju da je ceo svet njihova prcija, da je njima Bogom dano. U kapitalizmu postoje tolike odrednice (pored 'slobodnog' trzista, jedino je trziste slobodno), svi moraju da postuju mnogobrojna pravila igre. Pravila su ista za sve. Neki ih postuju manje, neki vise, neki ne uopste. Ako bi poredio idealan (utopijski, onakav kakvog nikad nije ni bilo, upravo zbog ljudske korupcije) komunizam i kapitalizam, uvek bi idealan kapitalizam prevagnuo nad idealnim komunizmom. Nadam se da ti je bar to jasno. Zasto? Zato sto nismo svi stvoreni isti, daleko od toga.

Socijalizam o kome ja govorim je u osnovi isto što i kapitalizam, samo što bi neki elementi kapitalizma bili ukinuti i zamenjeni svojim suprotnostima, kako bi sistem bio efikasniji i u isto vreme pravedniji. Naravno, govorim o svetskom socijalističkom sistemu, čija bi izgradnja zahtevala i potpuno drugačiju političku strukturu, tj. iz temelja izmenjen međunarodni sistem, u kome bi bilo više demokratije i ravnopravnosti ljudi (i kao pojedinaca i kao grupa, i to različitih, ne samo etničkih i religijskih), a države bi izgubile mesto dominantnih aktera. Do promena bi moralo da dođe i u globalnoj društvenoj svesti ljudi, svesti da svi, bez obzira na međusobne razlike, pripadaju čovečanstvu kao celini. Bitno je da se ukine privatna svojina nad ključnim sredstvima za proizvodnju, dakle nad transnacionalnim korporacijama, čime bi ove iz ruku akcionara prešle u ruke celog čovečanstva. Menadžeri bi zadržali svoju funkciju upravljača privredom, ali bi to činili u ime i u interesu čovečanstva, a ne akcionara - kapitalista. Finansijsko tržište na kome se trguje i špekuliše akcijama bi tako postalo nepotrebno. Mala i srednja preduzeća bi mogla da ostanu u privatnoj svojini, ali bi njihovo poslovanje prevashodno zavisilo od poslovanja transnacionalnih društvenih kompanija, tj. bila bi neodvojivi deo lanca jedinstvene svetske privrede. Proizvodnja se ne bi obavljala za profit, već za zadovoljavanje ljudskih potreba, na sličan način kao što u kapitalizmu funkcionišu javna dobra. Nagrađivanje bi se vršilo prema radu, a tržište bi sačuvalo svoju ulogu posrednika preko koga se vrši razmena dobara i upoređuju različite vrednosti, tj. različite količine i kvaliteti rada uloženog u njihovu proizvodnju. Tržište, dakle, opstaje, jer je starije od kapitalizma i kao takvo će postojati i nakon njegove propasti; ne dolazi u obzir pokušaj njegove zamene planskom ekonomijom - plana će biti onoliko koliko je to poželjno i moguće, ne preterano više od onoga koliko ga ima u sadašnjoj fazi razvoja kapitalizma. Banke bi iz korena promenile svoju ulogu - umesto institucija čiji je cilj da zelenaškim kamatama izvlače profite veće od onih koji se ostvaruju u proizvodnji, postale bi pomagači proizvodnje u pravom smislu te reči, tj. odobravale bi kredite da poguraju preduzeća kada je to potrebno, kredite koji bi im bili vraćeni nakon uspešno izvedene proizvodnje, sa kamatama koje su taman tolike da pokriju troškove poslovanja. Naravno, opstala bi i robnonovčana privreda, uz uvođenje jedinstvene svetske valute, tako da bi devizno tržište i špekulacije na njemu bili takođe ukinuti.

Neka hvala. To sto si ovde opisao vec postoji i postojalo je. Zove se komunizam. Samo, ovde sanjaris o idealnom, utopijskom komunizmu. Ne biva. A kako rekoh, kad bi postojali paralelno utopijski kapitalizam (bez idiota, gramzivih i korumpiranih pojedinaca i to) i idealni komunizam, uvek bi bolje prolazili ovi u prvom. Da bi to shvatio, moraces mnogo vise knjiga da procitas, u sta ne sumnjam da ce se i desiti, ali ces morati i da se prosetas mnogim krajevima sveta i upoznas situaciju 'na terenu'.

Inace, socijalizam, hvala lepo, moze sasvim lepo da opstaje unutar kapitalizma, a dokaz za to su, pa prakticno sve kapitalisticke zemlje sa izuzetkom USA. Znaci, Kanada, Japan, Britanija, Australija, Nemacka, Francuska, Italija i tako dalje i tako dalje.

Posted

To da li postoji socijalizam unutar kapitalizma mene ne zanima, ja vidim da u vreme krize sve to pada u vodu, a da su Norvežani manje srećni od nas, iako imaju višestruko veći standard. Ja govorim o (ne)mogućnosti da kapitalizam opstane, da je usled svojih protivrečnosti osuđen na propast, neodrživ je. Sve što sam hteo je da kažem nešto o sistemu koji bi, po meni, bilo najbolje da zameni kapitalizam. Ako se to ne desi, tj. ako je taj sistem o kome ja govorim stvarno nemoguće izgraditi, zameniće ga neki drugi sistem, koji će biti mnogo gori od kapitalizma, jer svetska vladajuća klasa neće prezati od toga da uvede globalni fašizam, samo da bi zadržala svoje privilegije. Ili, možda neće ni biti nikakvog sistema, jer će čovečanstvo biti uništeno, bilo u globalnom nuklearnom ratu, bilo u ekološkoj katastrofi, ili i jedno i drugo.

Posted
Ljudi, ili barem velika vecina, su stoka. Takodje, postoje razne grupe ljudi, tj. grupa stoka, ili pismenije receno, stada. Ta stada se podosta razilkuju i prirodno su gramziva i pohlepna.... U tim stadima dolazi do deljenje po klasama, i kao sto smo zakljucili sve je to lepo, ali nece biti mira niti kompromisa na tolikom nivou kao sto bi PrinAc to voleo da vidi, pa ondaK dolazi do, usled vecitog sukobljavanja, izdaja, prevara i zajebavanja, grabljenja i svako 'svom'... :zeleni: Pitanje je, ondaK, ko je svoj? I kome se gdI svidja? Mislim, zaverenici iz sJene zele rasni sukob, dok je problem klasni, ali opetH, postoje drugi faktori, kao na primer, mJetalci vs. fenseri i tako dalje... :P I tu dolazi do nepotrebnih sukoba, dok mracni gospodari pune svoje kase 'novcima' a epruvete zivotnom esencijom i ostalim vidovima enerDZije = dEsaster! :ph34r: I ondaK ljudi pribegavaju oruzanim nasiljem, jer to je ono najLJepse, sto nam srce poznaje... :da:

Naravno, ja nista novo nisam rekao ili smislio, samo eto toliko... da ne bi ispalo sad da pricamo o lampama i pojacalima, zbog toga ce TEK moze opasno zaratiT'.. :P

Mi = stoka.

Amen. Ja se ne bih doduse usudio konstatirati da su vecina ljudi stoka, ali dovoljno je da je pola, i to je vec golemot problemot. Stada se istorijski menjaju. Nekad si bukvalno bio deo stada da ne kazem plemena i/ili klana (to kod nas kos uvek radi), pa onda grad-drzava, pa nacija-drzava i tako dalje, ali u svakom trenutku (cak i unutar klana) postoji opet posebna podela, koja se samo u skorije vreme zove klasna podela. To je uvek postojalo, bilo unutar klana/plemena, grada, drzave ili whatever the fuck.

To da li postoji socijalizam unutar kapitalizma mene ne zanima, ja vidim da u vreme krize sve to pada u vodu, a da su Norvežani manje srećni od nas, iako imaju višestruko veći standard. Ja govorim o (ne)mogućnosti da kapitalizam opstane, da je usled svojih protivrečnosti osuđen na propast, neodrživ je. Sve što sam hteo je da kažem nešto o sistemu koji bi, po meni, bilo najbolje da zameni kapitalizam. Ako se to ne desi, tj. ako je taj sistem o kome ja govorim stvarno nemoguće izgraditi, zameniće ga neki drugi sistem, koji će biti mnogo gori od kapitalizma, jer svetska vladajuća klasa neće prezati od toga da uvede globalni fašizam, samo da bi zadržala svoje privilegije. Ili, možda neće ni biti nikakvog sistema, jer će čovečanstvo biti uništeno, bilo u globalnom nuklearnom ratu, bilo u ekološkoj katastrofi, ili i jedno i drugo.

'Svetska vladajuca klasa' ne postoji. To sto se povremeno okupljaju celnici ovih ili onih institucija ili bogatuni, isto je kao sto se okupljaju metalci na nekom festivalu. Drugim recima, nemaju oni nekakvu tapiju na svet, ti iz raznoraznih vladajucih klasa. Drugo, nije tu nista lose, treba gledati uskociti u tu 'svetsku vladajucu klasu' a ne razbiti istu. Dalje, koliko ti u stvari Norvezana znas? Bio si u Norveskoj? Vrlo skoro? Posto znas da su sada menj srecni od nas, u ovoj krizi? Sto implicira da su nekad bili vise srecni od nas? Vis', ja ih znam solidno, srecne nacije ces tesko da vidis na kugli zemaljskoj. Uzgred, Norvezani su najbogatija nacija na svetu, samo to vesto kriju. Standard zivota je tamo najveci na svetu.

Guest Bata Životinja
Posted

ne znam da li treba da mi bude drago što sam sve bio u pravu na topicu o globalizaciji a svi ostali bajni stručnjaci pojeli govno. Pa budući da će Srbiju ova kriza da proguta, sažvaće i ispljune, i nemam baš osmijeh na licu.

Više ovo što reče Ivan: Ljudi su stoka. Slijedi čišćenje Sodome i Gomore.

Posted

@Kalif - kazem vecina u kontextu prethodno navedenog primera (a i sa drugih tema) kako je 'vecini' recimo odgovarala odredjena nomenklatura na vlasti, i recimo rezultat je bio takav da se nista nije moralo raditi, ili se provlacilo na neki nacin, a da niko nista konkretno nije ucinio povodom toga (naravno, uzimam u obzir da jedan ili mala grupa ne moze protiv MASE istomisljenika), ali da ne bih ispao papak, kazem MI, ukljucujuci i sebe (mozda kroz neki samokritican pogled, u fazonu, mozda sam i ja, iako nerealno, mogao uciniti nesto ZA ili Protiv).. E sad, postoji i taj neki procenat ljudi sto prate tu vecinu, i dolazi se do zakljucka da se 'oni' ne mogu kriviti, jer za bolje ne znaju, ne smeju ili NECE - taj neki fazon, ali da ne idem previse u neko proseravanje koje ni sam ne razumem u potpunosti (imam konflikt unutrasnji)..

@Gluvi - Da se ogranicim zbog eventualnog rasno-religijsko-liberalnog rata, ja verujem da je to konacni ishod - i da je na individualnom nivou bitno biti 'ok' osoba, ako se tako mogu izraziti. Kazem 'ok' jer nas ima mnogo razlicitih, i nismo svi iste vere i pozadine, pa da ne bih isao sad u detaljisanje... :zeleni: Voleo bih da su svi pravoslavci, ali ima i za to razlog.. ;)

Opeth, mozda se to stoka moze prevesti kao ljudi = gresnici? :ph34r: Elem, da ne idemo previse u offtopik, to je to. Sta ce biti sa Srbijom ne znam, prosla je ona kroz sve i svasta, mislim da ce moci da progrmi i ovo, naravno, ne moze se i dalje ziveti fensi i tandara-mandara, ali ko zna, mozda to zatvori Grand Paradu recimo, i tako neke baljezgarije, i budNemo mali, zemljoradnicki ali i posten narod kao sto bismo i trebali da budemo (sa novitetom, kolektivno slusa mJetal i podeljen je u ratnicke klanove?)... :lol::D

A moze i opcija da pokorimo svet... nikad ne reci nikad, Srbija do Tokija i Samoe!

Guest Bata Životinja
Posted

Док не зафали Србије

Драган Милосављевић

среда, 01. април 2009.

У новом, а старом поретку, који је у ствари комбинација робовласничког статуса и кастинских подела међу балканским губитницима, петооктобарска елита, по цену рушења свих елементарних моралних постулата, себи обезбеђује улогу капоа. Они су задужени за „радости“ тамновања сужања које мори глад, губитак слободе и поноса. Свакога дана „еврократори“ најављују долазак (сточних) вагона који воде тамо где је рад пре нешто више од пола века ефикасно ослобађао од живота „инфериорне“ расе.

Ако већ није подлегао пропагандној матрици замене узрока и последице, обичан грађанин мора себе данас у Србији видети у концентрационом логору, чије су жице политичке и медијске обмане вешто уплетене око добро укопаних стубова срама – НВО споменика „српске геноцидности“. Улога чувара и надгледника пљачки преостале имовине поданика представља врхунац у каријерама оних делова политичке и културне елите који су привилеговани чувари тајне у ком правцу се креће глобализам и у чему је суштина „људских права“ у балканском Гвантанаму. Део њиховог задатка је да сопствени слуђени народ, опљачкан, обогаљен и понижен, увере да је то праведна казна за несхватање добробити које доноси новоорвелијански свет, где се од жртве не тражи само покорност, већ и усхићење силованог.

Булгаков је давно у “Псећем срцу” описао трансформацију људског у шариковски подли менталитет напујданих халапљивих подмуклих гонича, који искључиво мисле на сопствени трбух и газдине наредбе и спремни су да на команду приведу и изруче оне без шансе да се одупру њиховој набреклој подложности. Тако и они само преносе наредбе ММФ-а да се мора кресати, штедети, одрицати у корист њихових несмањених апетита. Ти профитери ружичастих пучева, који су претходно прошли кроз докторске руке ЦИА психолога, стручњака за НВО мутанте, који су обучени за брисање историјског памћења и православне савести, само су наизглед наши суграђани.

Управо та погрешна представа док их гледамо на ТВ екранима, у разним будаластим перформансима, тера људе да се закаснело питају да ли нам се све то уистину догађа, да ли смо жртве халуцинација, зависници теорија завере, јер да су „Амери“ хтели, могли су да поруше баш све. А нису. Заиста, могли су да поруше све до последње фабрике и убију све до последњег нечлана невладиних организација, али од кога би живели наши капои већ навучени на оних 130 милиона долара 5. октобра и десетине милијарди потом. Кога би учили „демократији“ безнађа и кљукали путем медија „истинама“ својих газда о потреби денацификације Србаља и покорности у име будућности наше деце? Она још нерођена добиће шансу да слушају нове-старе мантре о „мапи пута за Шенген“.

Та предавања ће им вероватно држати потомци садашњих гуруа из школа за политичку изузетност и коректност, који су прошли све тестове секти НАТО, Сороша и осталих усрећитеља човечанства. Њихова помајка госпођа еееееее већ је за њихово добро и нашу несрећу преузела ингеренције које у пракси премашују овлашћења председника државе, њеног најмилијег ђака. Данас као да се заборавља да су савезници још 1946 – Британци из сопственог колонијалног искуства, а САД на традицији највећих домета нацистичке науке и пропаганде – прионули на прављење пројекта у коме се велики више неће сукобљавати око поделе плена, што је била суштина светских ратова (с тим да искључе Русе), већ да ће, признајући примат САД, све делити без свађе. Та филозофија смислила је технологију производње немилих догађаја (у њиховој режији) намењених будућим жртвама, војно инфериорним. Те секвенце криза, кажњавања и прања мозга смењују се таквом брзином да субјект овог рата против популације губи сваку оријентацију и жељу за отпором. И на крају очајници оптужују сами себе. Данас је немогуће проћи улицама од самооптужујућег лелека људи „Ма ми Срби смо г….“.

То је оно што капои и њихове газде желе, јер је срамота у глобалном свету бити патриота, ожењен особом супротног пола, добар и брижан родитељ. Велики брат је отац и мајка и учитељ нашој деци. Зна шта је за њих најбоље. На ТВ екранима су дрога, травестија, срећа истополних бракова, тријумф поткупљених гласова у парламенту, којим се у име равноправности отвара поглавље дискриминације већине од стране оних које не мучи питање да ли је добро да будућност креирају ексцентрици који се подсмевају репродукцији и опстанку нације рађањем нових чланова. И све те истине, нове библије плаћаћемо картицом, добро упаковани у банке података пред очима камера и микрофона, стражара дужничког ропског ланца.

„Пустите нас да ми мислимо о томе“, поручују капои социјално одговорне владе. Или, како рече ових дана несташни министар финансија, „ми смо добили подршку ММФ-а од 3,2 милијарде“. Правилније би, наравно, било да призна: „Ми смо ради опстанка ове дружине на позицијама подстрекача ваше дужничке трагедије добили аконто новог задуживања вас и ваших потомака, новац да и даље подстичемо процес вашег осиромашења.“ Духовног, моралног и материјалног. До потпуног колапса нације. Слободно пробајте да то преокренете. У бољем случају налетећете на гумени зид који ће вас вратити тамо одакле сте пошли. А ако га пробијете, налетећете на жице и цеви НАТО куле стражаре са Косова. Могу они опет позвати газде да нас бомбардују ако постане густо.

Да ли је то неко, којим случајем, рекао? Ма људи, канда смрди на диктатуру. Ма није, наравно. То би само била још једна „теорија завере“, још једно муцање „говора мржње“. Што рече прогнаник Његош „племе моје сном мртвијем спава“. Осим, наравно, живахних „навијача“ на пансиону служби. Они су задужени да демонстрирају наше балканске, расистичке, хомофобичне и фашизоидне фрустрације. Уосталом, зато и јесмо под надзором. Спремамо се дан за даном, лекцију по лекцију, за један много свеобухватнији Хаг. Када ће нам свима доказати ендемску склоност геноциду. Или ћемо се откупити предајом нових територија. Док не зафали Србије.

Posted

Izgleda da će baš na PDV da udare.

Inače, ni oporezovanje dohotka građana ne dešava se baš na okej osnovi. U drugim zemljama, ako imaš kapitalna ulaganja koja finansiraš iz prihoda, na primer kredu za stan, to se ne oporezuje već se računa kao odbitak. Ovo nisam proverila za slučaj Hrvatske, samo sam čula. Ako neko zna tačno neka napiše nešto više a propos.

Dalje, ako stvarno želimo da stimulišemo natalitet i to fiskalnom politikom itekako lepo može da se reši.

Samo je problem napraviti dobru fiskalnu matematiku na nivou države. To bi bio sjajan potez vlade.

Porez na imovinu, plus olakšice za natalitet.

• Upvote 1
Guest Bata Životinja
Posted

kao da će neko da rađa u sred krize, potpuno protivno Maltusovom zakonu, natalitet će biti nula bre.

Posted (edited)
ne znam da li treba da mi bude drago što sam sve bio u pravu na topicu o globalizaciji a svi ostali bajni stručnjaci pojeli govno. Pa budući da će Srbiju ova kriza da proguta, sažvaće i ispljune, i nemam baš osmijeh na licu.

Više ovo što reče Ivan: Ljudi su stoka. Slijedi čišćenje Sodome i Gomore.

Sve si bio u pravu? Na temi o globalizaciji, a u vezi ove svetske krize? Drugim recima, ti si znao, pa tako i pricao na temi o globalizaciji, da je ova svetska kriza izazvana vrlo rizicnim kreditima izdatim za kupovinu nekretnina po Amerigi koju su kreditne kompanije prodale Wall St. u Njujorku, a koje je isti dalje prepakivao i falsifikovao podatke o rizicnosti samih kredita i prodavao vrlo rizicne kredite u fantasticnim kolicinama svetskim finansijskim institucijama? Ti si to govorio? Sve si to znao? Pa onda si bio jedan od ovih sto su i izazvali krizu. Posto je svetska finansijska kriza izazvana prethodno navedenim i nicim drugim.

Eto, demistifikovasmo svetsku krizu domacoj publici :pivopije: . Svaki dan ucinim neko dobro delo :P

Uzgred, ova u Kaliforniji pre neki dan dobila osmorke. Vestackom oplodnjom. A ima vec decu. A na drzavnoj je kasi. Doktori joj pomogli da ima jos osmoro dece a prikuplja socijalnu pomoc. Nazdravlje. Inace, ja to sve placam jelda...kao poreski obveznik.

Edited by Kalifa nad kalifama
Guest Bata Životinja
Posted

Rekao sam da je postojeći sistem neodrživ, mnogi su lupali da nije. Naravno, bili su predvođeni gluperdom imaginosom.

Ta teza da mjehur od sapunice puca na nekretninama i jeste i nije tačno, jer se zasniva na ekonomskim teorijama 19. vijeka.

Ono što je činjenica jeste da je od 1900. do 1990. GDP porastao tri puta: sa 0,6 na 2 biliona dolara.

od 1990. do 2001. porastao je 6 puta - od 2 do 12 biliona, a to nije normalno. Buš je to čak uspio da obuzda, pa je 2008. bilo 13 biliona. Sad je Dow Jones pao na 6 i još će da pada da bi se vratilo na normalu.

Nekretnine Samo vrh ledenog brijega.

I glavni trijumf sa topica o globalizaciji: Buy American!

Posted
Dalje, koliko ti u stvari Norvezana znas? Bio si u Norveskoj? Vrlo skoro? Posto znas da su sada menj srecni od nas, u ovoj krizi? Sto implicira da su nekad bili vise srecni od nas? Vis', ja ih znam solidno, srecne nacije ces tesko da vidis na kugli zemaljskoj. Uzgred, Norvezani su najbogatija nacija na svetu, samo to vesto kriju. Standard zivota je tamo najveci na svetu.

Možda sam se malo zajebao, čuo sam da statistika kaže da su Norvežani po subjektivnom osećaju sreće među slabijima u Evropi, dok za Slovake rekoše skoro da su najsrećniji. Tražio sam malo po netu i video sasvim drukčije podatke, ali nema to veze. Ono što sam tvrdio je da sreća ljudi ne zavisi samo od životnog standarda. Štaviše, u vreme krize će logično biti nesrećniji onaj ko je navikao na visok standard (kao Norvežani), nego onaj ko je oguglao na krizu (kao Srbi). Uz to, Norveška i dalje ima vrlo visoku stopu samoubistava, mada manju nego Srbija, ako sam našao tačan podatak.

Posted

Danci su po svim statistikama ubedljivo najsrećniji ljudi, i to se između ostalog tumači odsustvom isključivo patrijarhalne ili isključivo matrijarhalne kulture tj delimično se objašnjava mešavinom koja u Danskoj postoji, ali ovo nije tema o statusnoj zebnji. Mada bi bilo interesantno otvoriti jednu.

kao da će neko da rađa u sred krize, potpuno protivno Maltusovom zakonu, natalitet će biti nula bre.

Not agree. Videćemo šta će tačno da se desi. Ne zaboravi da u Srbiji godišnje bude 150.000 abortusa, koji će kao i većina kontracepcije biti dosta nepristupačni većini populacije, kao i mnogi vidovi zabave i luksuz razvoda, da ne pominjem da će ljudi da se okupljaju pod jednim krovom pod prinudom nemaštine, pa šta misliš da će da rade noćom?! :) Ozbiljno to mislim.

Rekao sam da je postojeći sistem neodrživ, mnogi su lupali da nije. Naravno, bili su predvođeni gluperdom imaginosom.

Ta teza da mjehur od sapunice puca na nekretninama i jeste i nije tačno, jer se zasniva na ekonomskim teorijama 19. vijeka.

Ono što je činjenica jeste da je od 1900. do 1990. GDP porastao tri puta: sa 0,6 na 2 biliona dolara.

od 1990. do 2001. porastao je 6 puta - od 2 do 12 biliona, a to nije normalno. Buš je to čak uspio da obuzda, pa je 2008. bilo 13 biliona. Sad je Dow Jones pao na 6 i još će da pada da bi se vratilo na normalu.

Nekretnine Samo vrh ledenog brijega.

Uh nema potrebe da vređaš. Imaginos je inženjerski mozak, ali nije glup. :)

Donekle saglasna odnekle ne... Evo šta nisam.. Ovo što si napisao o GDPju je posledica akceleracije. Pogledaj samo koliko se brže posluje, biće jasnije o čemu pričam. Brzina, fleksiblinost i adaptibilnost novim okolnostima postale su glavne komparativne prednosti, ne više toliko ni kvalitet ni tehnologija, da li se slažeš?

Nepokretnosti su bile mehur koji je prs'o zbog izuzetno visoke vrednosti po jedinici mere - što samim tim nosi i veće apsolutne iznose u marži ali i vrednosti cene koštanja... Potrošačka groznica se sa brendirane odeće "preselila" na kvadrate u Dubaiju. Vraćam se na pohlepu i neumerenost.

Nego htela sam još nešto interesantno da iznesem ovde.

Da li ste razmišljali o tome da nam je ostala još samo Afrika za eksploataciju? I šta će se po tom pitanju dešavati kroz aspekt krize?

• Upvote 1
Posted

Sefe, nije u pitanju nekretnina kao takva, niti mehur. Poenta je da su ovi jezivo krali citav svet na kreditima...Koji su igrom slucaja bili krediti za nekretnine, ali to je nebitno, tehnikalija. A to nije teorija, Ameri (mada i ostatak sveta sad vec, svi uvuceni u prljavu rabotu, mnogi ni krivi ni duzni) su objavili u javnosti, sve se vec zna, emisije emitovane, intervjuio dati, novine napisane i procitane, ljudi po zatvorima i sudovima, gde zivis ti? Jesi bio abducted by aliens ovih par nedelja koliko te ne vide. Varali su lopurde ceo svet na osnovu falsifikujuci kategoriju rizicnosti onih najlosijih i nesto manje losih kredita, a ti krediti se krecu u trilionima. Evropa i Kina (koji su u fantasticnom zamahu poslednjih 20-tak godina) su eksplicitno trazile od Wall St. samo tzv AAA kreditne pakete za kupovinu cash-om. vropa i Kina imaju (i danas) jeziv cash na raspolaganju...Ali nema dovoljno AAA kredita na prodaju. AAA krediti su najmanje rizicni i najvise isplativi krediti. Rock solid, znas da ce biti isplaceni nema Boga (statistika ti to govori, isplaceni su u 99.99% slucajeva jer su to krediti odobreni onima koji vec imaju love). Sledeca kategorija je triple B, iliti BBB jelda sto je, za nas prostake provedeno otrpilike 60-70% sanse da ce biti isplaceni i na kraju treca kategorija su rizicni krediti, koji se u Americi ne izdaju. Nemoguce je dobiti kredit ako spadas u tu kategoriju. E kad je bio onaj real estate boom, milioni ljudi koji ne mogu da dobiju nikakav kredit jer cesto i nemaju stalni izvor prihoda, rade sezonske poslove ili su nekvalifikovani ili su tek sleteli u Amerigu, takvih je na milione znaci dobilo kredite. Za kuce konkretno ali to je potpuno nebitno za sta. Poenta je da nisu smeli da dobiju kredit. Ja nemam kredite, ne uzimam, a za njih sam Rokfeler i uvek imam posao. Jednostavno, fiskalna odgovornost. Ako je prosecan kredit iznosio verovatno nekih 250 somica dolarjev a ovih likova bilo samo par miliona, to je 500 milijardi zelembaca. Ako ih je bilo tri miliona a prosecan kredit recimo bio oko 330,000 , eto trilionce zelenih. Ti, losi krediti, tesko naplativi, postali su nenaplativi kad se americka interesna stopa vratila sa one idiotske cifre od 1% posle 9-11-2001 (posle kojeg je i krenuo boom sa kreditima) na neku normalnu cifru od 4-5%, a bogami i 6-7%. Na osnovu tih interesnih stopa racuna se interes i mesecna isplata kredita kranjeg potrosaca, pozajmljivaca. Znaci mesecna rata je porasla apsolutno svima, ali su neki setgli kais i picili dalje ali ogromna vecina ovih rizicnih nije to mogla da ucini i izgubise kuce a banke izgubise stalan izvor prihoda (malo li je 3-4 milijarde dolara cash mesecno). Te iste banke zavrsise sa kucama koje su onda probale da okrenu dalje. Ali i bankama dospevaju kreditne obaveze jer i banke pozajmljuju lovu od vecih institucija i banaka da bi i mogle na prvom mestu da odobre kredite. To je hard loan, kad pozajmis od banke tu su najebali i jedna i druga banka ako prestane dovod kinte od krajnjih konzumenta/potrosaca, sto ce reci tebe ili mene. I tako dalje i tako dalje...Ima tu jos detalja, ima sve brate u vestima....Vec sazvakano...

Nikakav Bush, nikakva globalna zavera, nikakav GDP, nikakve te tvoje price iz polit kruzoka i dokolice, nikakve fantazmicne intelektualne teorije sa cudnim egzoticnim imenima, prosta pohlepa i prevara. Desava se...

Posted

uz jednu ispravku. prosečan amer (tj household) je zadužen oko 400.000 usd.

to zabrinjava. evo jednog isečka, primer Kanade.

"The household debt-to-disposable income ratio in Canada increased from 110 per cent in

1999 to 127 per cent in 2007. This increase was consistent with the upward trend in

household indebtedness observed in a number of other developed economies. Several

factors likely contributed to this trend (both in Canada and globally) including, financial

innovations which have eased access to credit for households, and declines in both

nominal and real borrowing rates (Debelle, 2004). Whatever the causes for the increased

debt accumulation, it raises questions about the ability of households to service their

increased debt if faced with a negative economic or socio-economic shock."

• Upvote 1
Posted

Ja mislim da dosta ljudi tu iz Srbije (Evrope) ne zna kako funkcionisu neke stvari ovde u U.S. ali ne zato sto su glupi, nego eto, informacije, prioriteti zivotni, situacija u zemlji i iskustva (sa terena). Kredit nije samo to, to je cela zajebancija, institucija sa mnogim kompanijama (iz raznih delatnosti). Da bih stavili tacku na to, evo iskopao sam cak sa nekog naseg sajta odlicnu animaciju o krizi http://www.bifonline.rs/modules/news/article.php?storyid=339 - samo je znanje engleskog jezika preporuceno! ;)

To je sve sto treba da znate - sto se tice judeo-masonskih zavera, to je druga tema i ne treba iskljuciti plan malog broja gospodara mraka za total destrakshn! :rockdevil:

Posted (edited)
Možda sam se malo zajebao, čuo sam da statistika kaže da su Norvežani po subjektivnom osećaju sreće među slabijima u Evropi, dok za Slovake rekoše skoro da su najsrećniji. Tražio sam malo po netu i video sasvim drukčije podatke, ali nema to veze. Ono što sam tvrdio je da sreća ljudi ne zavisi samo od životnog standarda. Štaviše, u vreme krize će logično biti nesrećniji onaj ko je navikao na visok standard (kao Norvežani), nego onaj ko je oguglao na krizu (kao Srbi). Uz to, Norveška i dalje ima vrlo visoku stopu samoubistava, mada manju nego Srbija, ako sam našao tačan podatak.

Aha, secam se te price...Koliko se secam, Srbi su bili ili prvi ili drugi po tom 'subjektivnom osecanju srece'. Mada mislim da ste to lose preveli. Anketa je bila zapadna, i nije bila o osecanju srece, nego o samozadovoljstvu, sto je bitno drukcije. Samorespektu. Koliko postuju ljudi sebe i koliko cene svoj doprinos okolini i zivotu kao takvom...self-esteem je mislim rec konkretno koriscena. Onda je tu ispalo da se najmanje samozadovoljnim (a ne srecnim) osecaju pripadnici najrazvijenih zemalja sveta, a najsrecniji su na listi bili Crnogorci, Srbi i Bosanci, pa nesto dalje Hrvati i jos mnogo dalje Slovenci. Znaci oni koji najmanje doprinose icemu (tojest mi i takvi kao mi) se osecaju vecim facama od svih ovih ostalih po belom svetu. Pa sta je tu novo, o tome pricamo vec decenijama, od smrti Druga Tita Mi Ti Se Kunemo :).

S druge strane, ni sam nisam nikad tvrdio da sreca zavisi samo i iskljucivo od zivotnog standarda. A da se samoubijaju u Skandinaviji, samoubijaju se. Vec decenijama pokusavaju mnoge institucije da dohakaju fenomenu samoubistava u Skandinaviji. Otkako se vode sveCke statistike, SveCka, Danska i Finska se preskacu redovno, iz godine u godinu. Nema naucnog objasnjenja, prosto je neverovatno. Ja imam nenaucno objasnjenje...Sputavaju ih u agresiji. Sve te nacije su ukinule ratovanje u svojim ustavima vec pre par stotina godina. I od tad nisu ratovale ni u jednom ratu prakticno. Onda nemas gde da ispoljis a-Gresiju, duge su polarne noci, pocne covek da pije (a tamo ni tuca izmedju pijandura nije kosher, oni su visoko civilizirani ljudi postali od baraba) i kad pije a i drogira se svasta mu pada na pamet...pa tako i samoubistvo. Imati u vidu da je kod njih jeziv procenat alkosa i narkomana sto i vodi verovatno u depresiju i samoubistvo. Ali oni ne piju sto im je zivot tezak, kao mi, statijaznam. Piju sto ne mogu da biju. Na kraju se samo-ubiju, bolje ista nego nista :rockdevil:. Znam da mi teorija zvuki ko quartz, bolju nemam. Nemaju ni ovi odatle, ovi u pitanju...Pit'o ih ja bar tri puta, cenim.

Edited by Kalifa nad kalifama
Posted

Mislim da se suviše opterećujete nekim podacima koji su na površini, statistikama raznim i to. Ispuštate iz vida suštinu stvari, o kojoj sam pisao. Znate ja sam lenj, ne bavim se ja tim konkretnim stvarima, ali volim da apstrahujem i zagrebem ispod površine. Da se simbolički izrazim, dok većina učesnika ove rasprave nastoji da prouči svako drvo pojedinačno, ja to preskačem i obuhvatam pogledom celu šumu.

Posted
Nego htela sam još nešto interesantno da iznesem ovde.

Da li ste razmišljali o tome da nam je ostala još samo Afrika za eksploataciju? I šta će se po tom pitanju dešavati kroz aspekt krize?

Sestro slatka, prvo kojim 'nama'? Drugo, tebi nije poznata istorija exploa...errr kolonizacije Afrike. Pa exploatisu Afriku jos od Oktavijana Avgusta, da si ti meni ziva i zdrava. Meni krivo sto ih i ja malo ne exploatisem, nek ide zivot :lol:.

Inzenjerski tip, a? Sto kaze moja bivsa profanka srpskog iz OTS Nikola Tesla, 'glup, gluplji, najgluplji, inzenjer' :rockdevil:.

Posted

jako lepo a jednostavno objašnjeno :)

podseća me na jedan filmić koji sam pre par godina videla na temu finansijskih izveštaja.

• Upvote 1
Posted
Ja mislim...

Ima sjajnih cak i animiranih filmova, nisam pogledao ovaj tvoj link jos, ali ima sve lepo objasnjeno, za nas laike. Koga zanima mnogo opseznije ima i toga, alo sudi se vec akterima citave prljave spletke. Ali umesto da se sudi hiljadama ljudi (ne konzumentima, nego ovim finansijskim lopurdama), sudi se sacici njih a i ti ce da zavrse na Golom Otoku tipa Barbados umesto metak u celo.

Mislim da nismo nas svet nigde nazvali glupim, naravno da je nama manje-vise nepoznat kreditni ili bilo kakav sofisticirani finansijski sistem, generalno. Jebe nam se. Uvek brate mos da istreses svoju (ili komsijinu ili narodnu) sljivu, nije se kod nas gladovalo (sem posle kuge i za vreme ratova). Koji ce nam krediti, koji ce nam kinta kao takva. Zemlja radja, ih...

sto se tice judeo-masonskih zavera...plan malog broja gospodara mraka za total destrakshn! :rockdevil:

Ja bre i kad spavam drzim jedno oko na njima. Ne zajebavam se. Iz tih krugova jos nista nije doslo da mi odgovara. Mozda bih prvo morao da se uclanim, jebat ga. Ne ide mi se na obrezivanje (mada cujem, danas moze i bez toga) a da zidam ne umem.

Posted

Dosta se piše i na temu da je potrošačko društvo dobilo turbinu kada su izmišljene kartice... osoba se otuđi od novca, ne oseća ga, ne vidi, nema ga u džepu, a dostupno je SVE. Pa i novi krediti :)

Zašto li se homo sapiens sapiens uopšte zove sapiens .. da mi je znati... pa mi smo stupidus neviđeni :)

• Upvote 1
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...