mikki270 Posted April 12, 2009 Report Share Posted April 12, 2009 Razne definicije metala: - muzika koja je glasna i agresivna - glasna gitara sa distorzijom, snaznim ritmom, zbijenim basom i bubnjem i energicnim vokalima - glasna i gruba rok muzika sa jakim ritmom, tekstovi obicno oslikavaju nasilje ili teme fantazije - hard rok muzika, obicno zasnovana na elektricnoj gitari sa distorzijom i uvek glasna ... Ne znam po cemu se to pomenuti bendovi toliko ne uklapaju u ove definicije. Osim toga ne znam sto nekoga vredjam ako kazem da su ovo metal bendovi. Ne znam sto bi me sada mrzeo zbog toga. Talvi, mlad si pa mi nije jasno nesto. Ok da si stariji pa da nisi navikao na demokratiju gde je svakom dozvoljeno da ima i da iznese svoje misljenje. Ne znam sto ti ja toliko smetam. Ako ti smeta nesto sto sam rekao ili me zaobidji ili budi razuman pa kazi zasto nisam u pravu. Iznesi neki argument. Bilo sta. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Talvi Posted April 12, 2009 Report Share Posted April 12, 2009 (edited) Razne definicije metala: - muzika koja je glasna i agresivna - glasna gitara sa distorzijom, snaznim ritmom, zbijenim basom i bubnjem i energicnim vokalima - glasna i gruba rok muzika sa jakim ritmom, tekstovi obicno oslikavaju nasilje ili teme fantazije - hard rok muzika, obicno zasnovana na elektricnoj gitari sa distorzijom i uvek glasna Prve tri definicije mogu lagodno da se odnose i na punk i hardcore (izuzev onog fantasy dela), toliko o njima. Hard rock nije isto sto i metal, toliko o cetvrtoj. Nije da mi smetas samo zestoko nisi u pravu. Edited April 12, 2009 by Talvi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Evil Elvis Posted April 12, 2009 Report Share Posted April 12, 2009 Ako AC/DC svrstamo u metal, možemo i celokupan blues To što oni to sviraju sa masnijom distorzijom ništa ne znači.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikki270 Posted April 12, 2009 Report Share Posted April 12, 2009 Ako AC/DC svrstamo u metal, možemo i celokupan blues To što oni to sviraju sa masnijom distorzijom ništa ne znači.. Po meni nema dileme da je Marilyn Manson metal i to industrial metal pre svega, uvek je to bio i po prvi put se srecem sa tim da neko smatra da to nije tako...ono sto me interesuje jeste sta on to svira ako ne samo da nije metal vec oce da me ubiju sto sam to pomenuo. Opet, po meni, system of a down, nema dileme da je metal ili bar velikim delom komponuju pesme koje su metal ili sadrze dovoljno "metala" pa da se usudim da ih nazovem metal. Opet ne razumem sta je tu toliko sokantno. Isto kao kod mansona, ako ima neko zelju moze da ode na neke od brdo sajtova posvecenih metalu i metal bendovima, nacicete da su SOAD i te kako zastupljeni na njima. Tako da bar nisam sam u ovom ne poznavanju metala. Uostalom kao sto vec pomenuh i na ovom forumu ih smatraju metalom. Sto se tice ACDC njih bi nazvao Hard Rock bend pre svega iako imaju zastupljeno pa cak i vise od toga boogie ritma i bluza, ali ceo njihov nastup, imidz itd mi spada u hard rock. To sto sam za njih rekao da su metal i nije toliki promasaj jer je granica tanka, ustvari pre bih rekao da granica seta vamo tamo pa ponekad i ne postoji, jer bih HARD ROCK-om nazvao i bendove kao sto su LED ZEPPELIN i DEEP PURPLE, pa ih mnogi smatraju pionirima HEAVY METALA...pa ako su oni metal onda ne znam sta to jos treba ACDC da uradi da bi bio metal... Sto se tice pomenutih definicija, slazem se da su previse apstraktne. Ali i to je deo cele price...ne postoji definicija metala koja je nesto mnogo preciznija od postojecih. Ne postoji definicija po kojoj npr ACDC nije metal, a npr IRON MAIDEN jeste...mozda gresim, mozda postoji, uvek priznam kada nisam u pravu, samo mi pokazi, dokazi, a ne samo "nisi u pravu, ja sam u pravu" nacin ubedjivanja. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Теша Тешановић Posted April 12, 2009 Report Share Posted April 12, 2009 ac dc su hard rok a ne metal to je ocigledno Link to comment Share on other sites More sharing options...
salebghouse Posted April 12, 2009 Report Share Posted April 12, 2009 (edited) danas da,ali bili su metal.nekad su bili drugaciji kriterijumi,iron butterfly danas ne bi mogli da prodju kao metal,ali zna se na koga su sve uticali.inace,neki strani casopisi (strucniji od nasih,jel) su recimo blue oyster cult trpali u kontekst metala kada su izdali imaginos.mmanson ipak jeste metal.licni ukus na stranu,ako folk metal moze da se tako zove,moze i on DEATH TO POWER METAL-POWER TO DEATH METAL!!! (kraj citata) Edited April 12, 2009 by salebghouse Link to comment Share on other sites More sharing options...
Talvi Posted April 12, 2009 Report Share Posted April 12, 2009 Industrial nije isto sto i industrial metal. MM jeste neki shock/goth/mtv industrial ali NE industrial metal, to je nesto sasvim deseto. Pa i Laibach su, tako gledano, vise "metal" od Mansona, a oni tek veze nemaju sa metalom. Link to comment Share on other sites More sharing options...
oʞɾoƃ Posted April 12, 2009 Report Share Posted April 12, 2009 (edited) dovoljno je pogledati na šta liči ''underground black metal scena'' gde ima svega osim muzike, porediti te ''bendove'' sa onim što su radili stari beherit, bathory, von, stari darkthrone, immortal, mayhem, ravno je nuli, retko gde mozes naci neki upecatljiv momenat, ili daleko bilo kul rif u svoj onoj kakofoniji i ništavilu. Underground black metal scena je jača nego ikad, a u poslednjih par godina (a pogotovo će ove to da bude slučaj, nadam se) izbačeni su albumi koji su glatko prejebali sve te bendove koje si pobrojao. Black metal je davno prerastao fazu gde je poenta bila smisliti upečatljiv momenat ili kul rif, mnogo veće stvari se tu danas valjaju. Sa čisto subjektivne strane, bendovi poput Ondskapta, Funeral Mista, Wataina, Ofermoda, Deathspell Omege i sličnih nisu ništa drugo do divovi, i smatram da su naspram njih Darkthrone, Immortal, Bathory i Beherit kako muzički, tako i idejno, najobičniji patuljci. Svaka njima čast za temelje koje su postavili, ali kuća se tek gradi. Edited April 12, 2009 by Gojko... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grobodan Posted April 12, 2009 Report Share Posted April 12, 2009 Haha. Link to comment Share on other sites More sharing options...
oʞɾoƃ Posted April 12, 2009 Report Share Posted April 12, 2009 2.Ti stariji bendovi su bili,u neku ruku,zacetnici.Danasnji bendovi su sledbenici.I na njih se uvek gleda na taj neki "Nisu originalni i ne unose nista novo" nacin.Sto je po meni glupo.Ako je muzika kvalitetna i bend sije sve u 16,samo napred.Ali jebiga. Ne mogu dovoljno da naglasim koliko se slažem sa ovim. Uvek se noviji bendovi određenog žanra posmatraju kao deca starijih, čak i kad njihovu estetiku i ideju podignu na viši nivo. Metal se uvek sluša sa predubeđenjem, i tako će biti sve dok (bukvalno) ne poumire prva generacija metalaca. E onda može da se razgovara o nekom kontekstu i nekoj istoriji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Маузер Posted April 12, 2009 Report Share Posted April 12, 2009 DArkthrone, Immortal, Mayhem, Bathory i Burzum nikada nec biti prejebani. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Talvi Posted April 12, 2009 Report Share Posted April 12, 2009 Underground black metal scena je jača nego ikad, a u poslednjih par godina (a pogotovo će ove to da bude slučaj, nadam se) izbačeni su albumi koji su glatko prejebali sve te bendove koje si pobrojao. Black metal je davno prerastao fazu gde je poenta bila smisliti upečatljiv momenat ili kul rif, mnogo veće stvari se tu danas valjaju. Sa čisto subjektivne strane, bendovi poput Ondskapta, Funeral Mista, Wataina, Ofermoda, Deathspell Omege i sličnih nisu ništa drugo do divovi, i smatram da su naspram njih Darkthrone, Immortal, Bathory i Beherit kako muzički, tako i idejno, najobičniji patuljci. Svaka njima čast za temelje koje su postavili, ali kuća se tek gradi. Znas kako, u svakom zanru se na startu stvaraju one osnovne, najjednostavnije forme koje se kasnije nadogradjuju. Apsolutno je logicno da su, npr, danasnji black metal bendovi tehnicki bolji od nabrojanih pionira i da je njihova vizija daleko kompleksnija od one prvobitne ali se tu povlaci i pitanje ukusa - neko jednostavno voli oldschool punkoidno prangijanje sa tri rifa u pesmi a neko voli daleko komplikovanije stvari (licno volim i jedno i drugo tako da mi to ne predstavlja problem ). Dobra stvar u vezi upravo black metala je ta sto on dozvoljava mnogo toga - nije bitno da li si punker-minimalista ili bukvalno kompozitor, osnovni cilj je stvaranje sto mracnije muzike "by all means", pri cemu svako bira svoj nacin. Stvar ukusa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Маузер Posted April 12, 2009 Report Share Posted April 12, 2009 Pure Holocaust je kompozicija. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Denny Posted April 12, 2009 Report Share Posted April 12, 2009 Metal, in general, je kul. To je sve sto imam da kazem na ovu temu. Vasi postovi su jako dugacki i moj krhki mozak to ne moze da pojmi i podnese. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Josif Visarionovič Posted April 13, 2009 Report Share Posted April 13, 2009 (edited) To jednostavno nije istina.Postoji mnogo mladih bendova koji izdaju odlicne albume i mnogo bolje od svojih starijih kolega.Naravno da se ti albumi ne mogu meriti sa nekim starim kultovima,ali nisu nista losiji od trenutnih radova pojedinih bendova.Ne mora se kopati samo po Madagaskaru i Bocvani,ima toga i u "priznatijim" zemljama. Ovo je tacno,ali danas mozes na prste da izbrojis ljude koji vole da cuju nesto novo u metalu. Mnogo je veci procenat onih koji ce da svrsavaju na neki bm koji postoji od 1990. i svaki album im je isti,pravdajuci se najdebilnijom reci na svetu 'kvlt' a da pritom taj album nema nikakvog muzickog smisla Kakve veze ima lepa brena sa narodnjacima? Kakve veze ima cak noris sa filmovima b produkcije? Trebalo bi malo da se druzis sa nekim ko se razume u muziku...da ti objasni sta je metal, koje sve grupe postoje, da ti pokaze neke stvari... Ti si jedan od onih "SVE JE VEC SMISLJENO, SADA SE SAMO RECIKLIRA". Uvek mi je zao takvih likova, nemaju pojma sta propustaju. Znam da zvuci arogantno kad neko krene nekom da objasnjava neke stvari, ali momak nemoj da se upustas u neke diskusije kada nemas nikakvu podlogu. Cek bre,kakvu ti podlogu onda imas ako su ti tvrdnje ovakve. 2. cak i da su osnovani 1990 opet su mladi u odnosu na Iron Maiden recimo. 3. kada sam rekao In Flames mislio sam na njihovu kasniju fazu, kada su zaista napravili veliki uticaj na metal. Negde kod izlazaka albuma Clayman, Reroute to remain...negde oko 2000. Ako i to nije dovoljno skoro onda sam pogresio. Pa zna se do devedesetih sta se najvise slusalo.heavy i thrash,black i death su tu bili tek na pomolu,a mislim da su danas na vrhuncu dok je heavy posustao.Jebiga smena generacija,bice heavy opet u trendu,ali kao sto sve na ovom svetu tezi ka necem boljem tako ce se i muzika menjati,bio to rep,narodna ili metal. Veliko sranje kod nas je sto se metal vise fura kroz imidz nego sto se zaista slusa. Jedno je sigurno,uvek ce se naci neki bend iz senke koji ce zadovoljiti necije kriterijume u muzici.Onaj ko ne zeli da vidi dalje od toga postace matora konjina koja ce se ceo zivot paliti na satanu i ostale gadosti koje prate (black) metal. Edited April 13, 2009 by Josif Visarionovič Link to comment Share on other sites More sharing options...
oʞɾoƃ Posted April 13, 2009 Report Share Posted April 13, 2009 Znas kako, u svakom zanru se na startu stvaraju one osnovne, najjednostavnije forme koje se kasnije nadogradjuju. Apsolutno je logicno da su, npr, danasnji black metal bendovi tehnicki bolji od nabrojanih pionira i da je njihova vizija daleko kompleksnija od one prvobitne ali se tu povlaci i pitanje ukusa - neko jednostavno voli oldschool punkoidno prangijanje sa tri rifa u pesmi a neko voli daleko komplikovanije stvari (licno volim i jedno i drugo tako da mi to ne predstavlja problem ). Dobra stvar u vezi upravo black metala je ta sto on dozvoljava mnogo toga - nije bitno da li si punker-minimalista ili bukvalno kompozitor, osnovni cilj je stvaranje sto mracnije muzike "by all means", pri cemu svako bira svoj nacin. Stvar ukusa. I meni je sve to sasvim ok i razumljivo. Ali u realnosti većina ne razmišlja ovako, već se prave aksiomi da su ti i ti bendovi najbolji ikad i da nikad ništa bolje neće biti izdato/napravljeno, pa se sve posmatra kroz tu prizmu. Trebalo bi bukvalno da se desi čudo pa da neko proglasi najboljim black albumom ikada neki album iz ovog veka, iako objektivno gledano takvih albuma ima. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikki270 Posted April 13, 2009 Report Share Posted April 13, 2009 Slazem se. Ipak, mnogi kada pricaju o najboljim albumima uvek govore o njegovom uticaju na zanr, uticaju na buduce generacije muzicara, itd. Retko kad se kaze za neki album da je najbolji zbog toga sto jednostavno oces da svrsis kad ga slusas od pocetka do kraja, vec zato sto su npr mnogi smatrali bas taj album kao inspiraciju za svoje bendove ili zato sto si zapoceo neki pokret itd... npr black sabbath, paranoid album ce se uvek smatrati jednim od naj naj albuma iako nema dileme da je npr heaven and hell beskrajno bolji, jos sam ovde mozda uzeo i los primer jer je i heaven and hell poceo nesto novo pa se i sam smatra kultom...uglavnom, kada se prica o muzici po meni treba samo da odlucuje kakav uticaj ta muzika ima na nas...ali jebiga, posto su ukusi razliciti onda te liste najboljih albuma se trude da budu objektivne i da potrazu neke kriterijume koji mozda i nisu najsrecniji... Slicno kao TALVI, volim svasta da slusam, ne samo metal, ne samo kompleksno ili "jednostavno" pa mi to nije kriterijum da mi neki album ili bend bude bolji od drugog...nekada pesma od dva akorda zna da ODUVA, dok kompozicije cesto znaju da smore i nikuda ne vode, uostalom da se ljudi loze na kompleksnost ne bi slusali nista drugo do klasike... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Маузер Posted April 13, 2009 Report Share Posted April 13, 2009 (edited) I meni je sve to sasvim ok i razumljivo. Ali u realnosti većina ne razmišlja ovako, već se prave aksiomi da su ti i ti bendovi najbolji ikad i da nikad ništa bolje neće biti izdato/napravljeno, pa se sve posmatra kroz tu prizmu. Trebalo bi bukvalno da se desi čudo pa da neko proglasi najboljim black albumom ikada neki album iz ovog veka, iako objektivno gledano takvih albuma ima. naravno da ima. Samo, sa moje strane, ja ipak stavljam akcenat na ranije bendove, posto apsolutno ima bendova koji su za ono vreme napravili divove od albuma. Naravno, ima danasnjih bendova koji sabijaju muzikom i atmosferom ali prosto ne verujem da ce neki bend napraviti onakav uticaj kakav je Mayhem npravio sa De Mysteriis... ili Dakthrone sa Blaze-om. To je neko moje misljenje. Ali uvek sam u potrazi za mladim, kvalitetnim bendovima. Samo djavol... Edited April 13, 2009 by Grishnackh... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grobodan Posted April 13, 2009 Report Share Posted April 13, 2009 Zaboravljate jedan bitan faktor a to je vreme. Bar po meni, ne može se nešto proglasiti klasikom i najboljim ikad posle par mesec ili godina. Čekaj bato da prođe 10 godina, pa ako je album zanimljiv još kao u prvi mah, onda ćemo bacati te titule. Navedenim bendovima svaka čast što su shvatili da od kopiranja vajde nema i što su se portudili da daju nešto novo, ali i oni ipak razrađuju obrasce koje su zacrtale veličine. Zašto nijedan thrash bend neće biti popularniji od Slayera? Zato što ne možeš da uradiš bolje od obrasca, a ako promeniš nešto strašno mnogo to onda neće biti thrash. I šta ste uhvatili Black Metala, jebo vas on. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Talvi Posted April 13, 2009 Report Share Posted April 13, 2009 Volimo ga. Ali i ako gledas npr. death metal dolazis do istog - uporedi nor. "Scream Bloody Gore" i "The Apostasy". Oba albuma su sjajni ali ne mogu vise da se razlikuju. I apsolutno se slazem sa ovim za vreme, neki albumi ne izdrze ni godinu dana i vec budu zaboravljeni a neki, opet, budu otkriveni tek naknadno. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikki270 Posted April 13, 2009 Report Share Posted April 13, 2009 To je tacno za vreme. Nekad mi se desi da cujem album i da mi je luuudilo, ali posle godinu dana kada ga opet slusam shvatim da sam ga ipak precenio...i obrnuto naravno. Ne znam zbog cega je to ali Iron Maiden je grupa koju mogu beskrajno da slusam. Desi mi se da sam nekad prezasicen nekim albumom ili grupom uopste ali to su faze i posle opet kao da slusam neke stvari prvi put. Ni sa jednim drugim bendom nemam bas takav osecaj. Takodje vezano za IM i za topic, oni su izdavanjem A MATTER OF LIFE AND DEATH ispunili sve moje fantazije kakav bi trebalo da bude njihov idealan album. Znam da mnogi cene samo one starije albume i da im je mozda ova moja konstatacija smesna, ali meni je poslednji album prejak. I kako onda neko nov da izadje na kraj sa ovim matorcima koji i pod stare dane ubijaju!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Маузер Posted April 13, 2009 Report Share Posted April 13, 2009 (edited) Apsolutno se slazem oko IMa. Novi album me je oduvao, kako tamatikom, tako i samom muzikom. To mi je uz SIT i BNW najjaci album Maidena. Ljudi mogu da govore da je taj album sranje ali meni je mnogo jak, i bas mi je bilo lepo 2007. na koncertu. Edited April 13, 2009 by Grishnackh... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Evil Elvis Posted April 13, 2009 Report Share Posted April 13, 2009 granica seta vamo tamo pa ponekad i ne postoji, jer bih HARD ROCK-om nazvao i bendove kao sto su LED ZEPPELIN i DEEP PURPLE, pa ih mnogi smatraju pionirima HEAVY METALA...pa ako su oni metal onda ne znam sta to jos treba ACDC da uradi da bi bio metal... Fora je u tome što Deep Purple i Led Zeppelin nisu metal. Sto se tice pomenutih definicija, slazem se da su previse apstraktne. Ali i to je deo cele price...ne postoji definicija metala koja je nesto mnogo preciznija od postojecih. Ne postoji definicija po kojoj npr ACDC nije metal, a npr IRON MAIDEN jeste...mozda gresim, mozda postoji, uvek priznam kada nisam u pravu, samo mi pokazi, dokazi, a ne samo "nisi u pravu, ja sam u pravu" nacin ubedjivanja. Skoro sve definicije koje sam čuo netačno (ili bar nejasno) opisuju žanr. Definicija teško može da prodre u srž žanra, a, realno, i nije potrebna, zna se kako se određuje žanr nekog benda... Ako znamo da je Maiden heavy, svi bendovi koji sviraju sličan metal su, takođe, heavy, što se određuje uhom, a ne gledanjem u enciklopediju npr black sabbath, paranoid album ce se uvek smatrati jednim od naj naj albuma iako nema dileme da je npr heaven and hell beskrajno bolji Ne mora da znači, meni je Paranoid (a još više i Master of Reality) mnogo bolji od Heaven and Hell. To kažem jer mi deluje da tvrdiš da je to činjenica, ako pričaš o subjektivnom doživljaju, onda ništa Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuruz Posted April 13, 2009 Report Share Posted April 13, 2009 Nije mi jasno što svi živi sagledaju metal žanr iz ugla ''Metallica'', taj bend, šta god da je uradio u svojih 20 i kusur godina postojanja, uradio je više nego što će i jedan današnji mladi bend postići. Metallica je počela kao thrash bend, ali se zbog muzičkog sazrevanja i progresa članova nije zadržala na tome, i jednostavno su se u devedesetim razgranali i izdali albume poput ''load-a'' i ''re-loada'', koji se meni lično ne svidjaju preterano, ali su kvalitetni albumi...i imaju dobrih pesama. Ako gledamo kroz prizmu Metallice, onda su se i bendovi poput ''Helloween-a'', ''Dream Theatre-a'' takodje, prodali, zato što nisu izdali albume u rangu ''Keeper-a'' ili ''Images and Words''...gluposti. То ја стално говорим, ал' не вреди. Fazon je, bar ovde, što većina metalaca nešto novo prihvata kao izdaju, prodaju ideala i sl. Recimo, Mastodon, Gojira, Enslaved... trenutno su najuzbudljivije pojave u metalu a prosečni Srbin to metalom ne bi ni smatrao, to će se kod nas izvaliti za 10 godina. Просечног Србина боли курац за метал. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Crna_Dama Posted April 13, 2009 Report Share Posted April 13, 2009 I šta ste uhvatili Black Metala, jebo vas on. To se i ja pitam, nije metal samo crni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts