Jump to content

Metal in general

Kiana Bartok

Recommended Posts

• Replies 1.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

A ne postoji podzanr heavy metala koji se zove heavy metal kako mnogi ovde tvrde jos uz to vredjaju.

Naravno da ne postoji.Niko to i ne tvrdi.Heavy metal=heavy metal.Jedinstveni pravac (ne vidim da je iko rekao da se sadasnji heavy metal razvio iz prvobitnog heavy metala, zvuci apsurdno, to je jedno te isto) ciji izdanci su svi ostali pravci=potekli su od njega, ali pritom istrpeli razne promene i uoblicili se u nesto drugacije pravce, tako da osim toga sto ih svrstavamo u "teski zvuk" nemaju sa svojim izvoristem skoro nista vise zajednicko.MOJE vidjenje stvari.

Edited by Crna_Dama

Jedinstveni pravac (ne vidim da je iko rekao da se sadasnji heavy metal razvio iz prvobitnog heavy metala, zvuci apsurdno, to je jedno te isto) ciji izdanci su svi ostali pravci=potekli su od njega, ali pritom istrpeli razne promene i uoblicili se u nesto drugacije pravce, tako da osim toga sto ih svrstavamo u "teski zvuk" nemaju sa svojim izvoristem skoro nista vise zajednicko.

Nisam siguran da razumem ovu rečenicu baš najbolje, ali nema veze. Rekoh već - evoluirao je heavy metal ka različitim pravcima, ali je i unutar sebe, heavy metal u užem smislu evoluirao. Kad su Judasi snimili Painkiller, to je bio jedan žešći zvuk od onoga koji su ranije imali, da bi posle niz bendova nastalih 90-tih pa nadalje, razvijali svoj zvuk pod uticajem Painkiller-a. Sve je to i dalje heavy, nije ni power, ni thrash, ali se ipak razlikuje od oldschool heavy metala. Onda ima niz primera heavy bendova koji su pozajmljivali uticaje iz thrash, progressive i nekih varijanti modernog metala, pa je tu heavy/doom, koji je takođe heavy...

Uz to, nikako se ne može reći da je heavy metal jedinstveni koren, iz koga su se razvili svi pravci. Prog metal duguje podjednako za svoj nastanak prog rock-u, kao i heavy metalu, da ne pričam o uticajima jazz-a i drugih nemetal muzičkih pravaca. Pa onda imate symphonic metal, pa folk metal...

Naravno da ne postoji.Niko to i ne tvrdi.Heavy metal=heavy metal.Jedinstveni pravac (ne vidim da je iko rekao da se sadasnji heavy metal razvio iz prvobitnog heavy metala, zvuci apsurdno, to je jedno te isto) ciji izdanci su svi ostali pravci=potekli su od njega, ali pritom istrpeli razne promene i uoblicili se u nesto drugacije pravce, tako da osim toga sto ih svrstavamo u "teski zvuk" nemaju sa svojim izvoristem skoro nista vise zajednicko.MOJE vidjenje stvari.

Pa na ovom topicu SVI osim mene, a eto izgleda i tebe, to tvrde!!!

Ovaj...ja sam zensko. A i nick mi je u zenskom rodu, logicno, zar ne?

Izvini, nisam gledao ko je pisao. :)

Vidi sad ovu. :)

Bravo, bas si faca. B) Izvukao si iz konteksta...pa, neku CETVRTINU mog posta, cak ne ni polovinu, i sad si ispao mnoooooooooooogo pametan. :pivopije: Jadna ja, sto bulaznim.

Lik napisao:

A ne postoji podzanr heavy metala koji se zove heavy metal kako mnogi ovde tvrde jos uz to vredjaju.

Ja odgovorila:

Edited by Crna_Dama

Bravo, bas si faca.Izvukao si iz konteksta...pa, neku CETVRTINU mog posta, cak ne ni polovinu, i sad si ispao mnoooooooooooogo pametan. :pivopije: Jadna ja, sto bulaznim.

Nista ja nisam izvukao iz konteksta, ti si se sama slozila sa konstatacijom da heavy kao podzanr ne postoji. :)

Nista ja nisam izvukao iz konteksta, ti si se sama slozila sa konstatacijom da heavy kao podzanr ne postoji. :)

Pa, ne postoji kao podzanr nekakvog "prvobitnog heavy metala", jer je upravo to isto. :razz:

Bilo bi nenormalno da tvrdim da nesto sto i sama slusam ne postoji.

Edited by Crna_Dama

Tako ne, ali ispalo je da si se slozila sa Mikkijevom tvrdnjom da heavy DANAS ne postoji kao podzanr. :da:

Mozda sam se lose izrazila.Svakako postoji, naravno, ne bas isti kao u pocetku, ali, dovoljno autentican da ga ne pomesamo sa Children of bodom, npr. :)

Tooooo!!! Konacno sam opet ostao sam. Ode mi i crna dama!! :(

@mikki: bravo, majstore, hevi metal ne postoji...

Ovakvi komentari me uvek oduseve. Bez trunke sarkazma to kazem.

Googlovajuci sad malo na netu nasao sam brdo sajtova gde:

1. nema ni traga od "heavy metal" pod zanra metala (tj heavy metala u punom nazivu :) )

http://en.wikipedia.org/wiki/Heavy_metal_subgenres

http://en.allexperts.com/q/Heavy-Metal-2854/sub-genres.htm

http://www.writing.com/main/view_item/item_id/1063929

...

2. ima kategorija koja se obicno naziva tradicionalni heavy metal i obicno pise da to nije neki poseban podzanr vec samo kategorija za bendove koji su svirali pre cele zbrke sa podzanrovima ili za bendove koji danas sviraju muziku slicnu muzici tih bendova

http://www.geocities.com/metallurgy44/genres.html

...is a not a reference to a particular sound; rather it is a tribute to the founding fathers of heavy metal.

http://www.thehistoryofmetal.com/

traditional heavy metal is the original style of heavy metal music before the genre evolved and splintered into many different styles and subgenres

http://www.last.fm/user/Zithers/journal/20...etal_sub-genres.

http://www99.epinions.com/content_3812991108

This is not quite a sub-genre, but a classification of an era.
Edited by mikki270

Jbg kad je zabavno. :)

2. ima kategorija koja se obicno naziva tradicionalni heavy metal i obicno pise da to nije neki poseban podzanr vec samo kategorija za bendove koji su svirali pre cele zbrke sa podzanrovima ili za bendove koji danas sviraju muziku slicnu muzici tih bendova

Kategorija, odnosno podzanr. Ili hoces da kazes da ti bendovi koji danas sviraju tu muziku ne mogu da se svrstaju ni u jedan podzanr zato sto "heavy metal" kao podzanr ne postoji?

A linkovi su ti prva liga. U jednom stoji da su Judas Priest speed metal, u drugom da su Nevermore power, Journal jednog lika na last.fm-u... :)

E, da, a u jednom linku ti stoji: Classic Heavy Metal - Classic heavy metal is the most difficult genre to define - naglasavam rec GENRE koja se u istom textu koristi u istom kontekstu i za black, death, thrash... metal.

I dosta vise ove rasprave, posto ceo svet ocigledno veoma dobro zna sta je heavy metal kao podzanr ti nas sigurno neces ubediti u suprotno.

Edited by Talvi

Jbg kad je zabavno. :)

Kategorija, odnosno podzanr. Ili hoces da kazes da ti bendovi koji danas sviraju tu muziku ne mogu da se svrstaju ni u jedan podzanr zato sto "heavy metal" kao podzanr ne postoji?

A linkovi su ti prva liga. U jednom stoji da su Judas Priest speed metal, u drugom da su Nevermore power, Journal jednog lika na last.fm-u... :)

E, da, a u jednom linku ti stoji: Classic Heavy Metal - Classic heavy metal is the most difficult genre to define - naglasavam rec GENRE koja se u istom textu koristi u istom kontekstu i za black, death, thrash... metal.

I dosta vise ove rasprave, posto ceo svet ocigledno veoma dobro zna sta je heavy metal kao podzanr ti nas sigurno neces ubediti u suprotno.

Nisam ja pravio te sajtove...i slazem se puni su rupa, gresaka, itd...bas kao i svaki sajt o metalu koji postoji...pa i wikipedia, pa i ovaj forum itd. Sto sve govori o tome sto sam vec pricao da je tesko praviti granice i da je dosta toga ostavljeno na subjektivni sud koji je eto subjektivan!

Ono sto je bitno u svemu jeste da ima dosta ljudi koji imaju isto misljenje kao i ja - dakle da bendovi kao sto su Iron Maiden itd ne moramo dalje ubacivati u neke podzanrove vec su heavy metal zanr i to je to.

Ono sto sam jos nasao jeste gomilu ljudi koja to isto misli samo sto su za te bendove koji su svirali pre pojave podzanrova stavili sve u podzanr tradicionalni (klasicni) heavy metal. I obicno se naznacava da ili nije pravi podzanr ili da taj podzanr nije odredjen muzikom vec samo erom u kom su svirali "stariji" bendovi.

Mozda ima vise sajtova koji idu u prilog vasoj strani debate ali jedini koji ima malo veze jeste ovaj sto si ti citirao: Classic Heavy Metal - Classic heavy metal is the most difficult genre to define - naglasavam rec GENRE koja se u istom textu koristi u istom kontekstu i za black, death, thrash... metal. Opet, ovde se naznacava da je to KLASICAN heavy metal...ne heavy metal...nigde do sada nisam nasao heavy metal, sto ne znaci da nema, samo sam uzeo prvu stranicu sto sam izgooglovao. Ali interesantno je da su ti svi sajtovi losi i da si ih sve u startu odbacio osim eto ovog za koji si mislio da ti ide u prilog. To je dosta licemerno. Steta samo sto ti ne ide u prilog.

dam ti gomilu izvora koji podrzavaju moju stranu i ti ovako odreagujes...meni je eto zanimljiva bila ova rasprava ali jel mora uvek ovako decije da se zavrsi!?

Ne govori ti to mozda da nisi u pravu?Ili svi ovde nemaju pojma i grese,a ti si jedini pametan?

Pa kao sto rekoh nisam sam. Sam sam samo na ovom topicu. Ono sto me iznenadjuje jeste da sam sam protiv svih i jedini iznosim neku argumentaciju, izvore, dokaze, a sa druge strane dovoljno vam je sto ste brojniji pa ste u pravu i pritom ucestvujete u raspravi ovakvim komentarima:

@mikki: bravo, majstore, hevi metal ne postoji...

Dobro ovaj decko me sigurno zajebava jer nema sanse da je toliko glup, ali kapirate!?

Edited by mikki270

Evo ovako, da pojasnim, pošto smo se ovde mnogo zapetljali u neke kučine:

Heavy metal je žanr.

Heavy metal nije podžanr heavy metala.

Thrash, black, death metal ne spadaju u heavy metal.

Je l' sad u redu?

Ako treba da nacrtam, nije problem.

Edited by Gojko...

Tek mi sad nista nije jasno :)

Heavy metal je zanr - OK

Thrash,black i death ne spadaju pod heavy metal - OK

Heavy metal nije podzanr heavy metala - OK i to.

Ali onda ispada da su i thrash,black i death zanrovi,posto ne spadaju pod heavy metal,odnosno na istoj hijerarhijskoj ljestvici su sa heavy-em,dakle zanrovi.

Stoga mora postojati jedna kategorija koja objedinjava sve te zanrove.. NADZANR??

:ph34r:

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...