Ајлин Posted June 1, 2009 Report Posted June 1, 2009 kremenadla u vezi nečega proekovanje hemiska đžak suPkultura srBski Srpski izvini dragana
Sugar Overdose Posted June 1, 2009 Report Posted June 1, 2009 ccc nemoj da te za to srBski cuju skinjare i naciJonalisti! jerbo,mi nismo ni srpi ni srpovi,hence,ne treba da bude srpski nego srBski,jer mi smo nebeski narod aka srBi xD
Tomislav Sawyer Posted June 1, 2009 Report Posted June 1, 2009 "pomfrij" u menijima kafana je najjača reč. A Hemendeks?
RNA Posted June 2, 2009 Report Posted June 2, 2009 kremenadla u vezi nečega proekovanje hemiska đžak suPkultura srBski Srpski izvini dragana А кад је мени пандур писао казну, назив улице је дословно написао - Karađjorđjeva.
Brynhildr Posted June 2, 2009 Report Posted June 2, 2009 Moja profesorka srpskog je pisala ček negde i trebalo je slovima da napiše 600 i ona napiše, normalno, šeststo i prodavačica je počela da je ubeđuje kako to nije ispravno. :)
Grob Bez Dna Posted June 2, 2009 Report Posted June 2, 2009 moja profesorka srpskog kaze "mala kucica". xD
Baal Posted June 2, 2009 Report Posted June 2, 2009 Moja je prvi dan kada je ušla na čas rekla: "Koje je ovo odeLenje?". Ja sam ustao i rekao sam:"Ovo je odeLJenje, ne odeLenje." i od tada me je zamrzela za sve 4 godine srednje.
RNA Posted June 2, 2009 Report Posted June 2, 2009 Moja profesorka srpskog je pisala ček negde i trebalo je slovima da napiše 600 i ona napiše, normalno, šeststo i prodavačica je počela da je ubeđuje kako to nije ispravno. :) Е, вала, око тог шестсто ми ништа није јасно. Кад смо код бројева, на новчаницама не би требало да пише "хиљаду динара". Који ће враг ту акузатив? Треба да стоји "хиљада динара". И не би требало да буде исправно двеста и триста, него двесто и тристо.
Milogled Bluff Posted June 2, 2009 Report Posted June 2, 2009 Slažem se za hiljadu, ali mislim da je realno da se na čekovima i ostalim vrednosnim papirima piše recimo šest stotina, a nikako šeststo...
Kokopelli Posted June 2, 2009 Report Posted June 2, 2009 Znala sam da postoji neka začkoljica sa 600: Broj ŠESTSTO pišemo tako da bi mogli razlikovati njegove pojedine nastavke od broja 6. Znači, kada bi 600 pisali kao šesto, onda bi nastavak bio šestogodišnji(ca), odnosno isti kao kod broja 6. Ovako, pravilno je šeststogodišnji(ca), mada se u izgovoru to ne oseća. Takođe, šesto je redni broj od broja šest, pa se i zbog toga broj 600 piše na spomenuti način - ŠESTSTO.
Brynhildr Posted June 2, 2009 Report Posted June 2, 2009 Ispravno je i šeststo i šest stotina, sasvim je svejedno šta ćeš napisati. Mada stvarno izgleda malo čudno.
Bata Trokrilni Posted June 2, 2009 Report Posted June 2, 2009 Ja nikad nisam napisao šeststo i nikad neću. Vuk Karadžić je rekao - piši kao što govoriš, dakle ŠESTO i tačka. Takođe, uvek ću reći HILJADU, ako stoji nezavisno. Eventualno može jedna hiljada.
vudun Posted June 2, 2009 Report Posted June 2, 2009 Ja nikad nisam napisao šeststo i nikad neću. Vuk Karadžić je rekao - piši kao što govoriš, dakle ŠESTO i tačka. 666
Rehabilitovani Bagrem Posted June 2, 2009 Report Posted June 2, 2009 Izvinjavam se zato sto ovako ulazim u diskusiju,ali ubija me sto puno ljudi koristi izraz SANTIMETAR a ne centimetar.Cak i neki profesori na mom fakultetu,nije mi jasno vala.Naprimer razumem sto je cola lakse reci nego inc ali ovo me buni i nervira...
Tomislav Sawyer Posted June 2, 2009 Report Posted June 2, 2009 (edited) šest stotina Moj jezik ti je zahvalan za ovaj izlaz. Izlomio sam ga pokusavajuci da SESTSTO kazem tako da zvuci isto kao kada izgovorim SESTO, kao sto tvrde da je moguce, tamo u Kokopellinom quotu. Imam pomracenje uma upravo, nisam spavao 2 dana, oprosticete mi. Edited June 2, 2009 by House of Voivod
Ајлин Posted June 2, 2009 Report Posted June 2, 2009 А кад је мени пандур писао казну, назив улице је дословно написао - Karađjorđjeva. Tebi je pandur pisao kaznu? Ma da li je moguće
RNA Posted June 2, 2009 Report Posted June 2, 2009 Ja nikad nisam napisao šeststo i nikad neću. Vuk Karadžić je rekao - piši kao što govoriš, dakle ŠESTO i tačka. Takođe, uvek ću reći HILJADU, ako stoji nezavisno. Eventualno može jedna hiljada. Принче, овде причамо о тоем шта је исправно, а не шта ти тврдоглав хоћеш или нећеш да радиш. Кога заболе за то? Акузатив можеш да користиш када кажеш: "Платио сам хиљаду динара", али на новчаници од хиљаде динара НЕ СМЕ да стоји акузатив. На старим новчаницама од пре 2. светског рата је нормално писало. Izvinjavam se zato sto ovako ulazim u diskusiju,ali ubija me sto puno ljudi koristi izraz SANTIMETAR a ne centimetar.Cak i neki profesori na mom fakultetu,nije mi jasno vala.Naprimer razumem sto je cola lakse reci nego inc ali ovo me buni i nervira... Није неисправно, зависи од тога одакле је израз узиман - 'центиметар' је оригинално од латинског, али многи изрази су покупљени из француског, а Французи 'centimetre' читају 'сантиметр'.
Bata Trokrilni Posted June 2, 2009 Report Posted June 2, 2009 Принче, овде причамо о тоем шта је исправно, а не шта ти тврдоглав хоћеш или нећеш да радиш. Кога заболе за то? Акузатив можеш да користиш када кажеш: "Платио сам хиљаду динара", али на новчаници од хиљаде динара НЕ СМЕ да стоји акузатив. На старим новчаницама од пре 2. светског рата је нормално писало. Pa neko je verovatno razmišljao o tome kad je metnuo na novčanicu. Očigledno je u govoru uobičajeno hiljadu, pa zato.
RNA Posted June 2, 2009 Report Posted June 2, 2009 Поприлично сам сигуран да се то десило зато што заправо нико и није размишљао о томе.
Шарки Posted June 2, 2009 Report Posted June 2, 2009 А кад је мени пандур писао казну, назив улице је дословно написао - Karađjorđjeva. Пре неки дан сам помагао једном професору у уписивању оцена у индексе млађих студената и видео сам код једног лика следеће: "PREDUZETNIĆKI MENAĐŽMENT U XOTELIJERSTVU" ...
RNA Posted June 2, 2009 Report Posted June 2, 2009 (edited) То професор уписао или тај студент чији је индекс? Edited June 2, 2009 by RNA
sunessence Posted June 2, 2009 Report Posted June 2, 2009 Кад смо код бројева, на новчаницама не би требало да пише "хиљаду динара". Који ће враг ту акузатив? Треба да стоји "хиљада динара". Да ли пише "хиљаду" на овој тренутно актуелној новчаници, црвеној? Нисам је подробније осмотрила. Кратко ми се задржава у власништву, кад дођем до ње... Ако је тако, невоља је... Не могу да верујем да се поткрала толика грешка.
Denny Posted June 2, 2009 Report Posted June 2, 2009 Pogledao bih, ali nemam ja to. Btw, da li se kaže 'orman' ili 'ormar'?
Night's Blood Posted June 2, 2009 Author Report Posted June 2, 2009 Да ли пише "хиљаду" на овој тренутно актуелној новчаници, црвеној? Piše.
Bata Trokrilni Posted June 2, 2009 Report Posted June 2, 2009 Sad vidim da je i u SFRJ pisalo "hiljada dinara", dakle ne samo pre 2. svetskog rata.
Recommended Posts