Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Брате шта вас либо рацку како ко спика? Мисим дај јеботе, значи кењате бре. У принципу, не пале ме такви коментари, ал брате доста. Јер немате паметнија посла или шта? Незнам само докле ће те тако...

Edited by Куруз
Posted
  Ma Jelena. said:
Ako je tamo neki stranac npr. naucio da se kod nas kaze "kod kuce sam" verovatno nece razumeti "kuci sam" ( osim ako u njegovoj zemlji ne postoji taj mesni prilog sto kazes) ...

Postoji :D Već sam objasnila gore. Da ja znam, mjesni prilog "kući" postoji još u HR i u engleskom govornom području. Ima vjerovatno i u ruskom, ali ne znam tačno...

Kako to mislis? Nisam te shvatila...

gajba = kuca; dakle ako nije pravilno "kuci sam", onda nije pravilno ni "gajbi sam", zar ne?

Ajlin je samo objasnila ovo što i ja, ali vezano za kolokvijalni jezik iliti sleng.

Dakle:

gajbi (prilog) -> gajbi sam jeste tačno u domenima kolokvijalizma :D

Posted
  april ethereal said:
mene nervira kad pocnu da se gadjaju izrazima kao sto su u principu,generalno,u sustini...

kad cujem,pogotovo od ovih urbanih riba i frajera-"u principu",dobijem koprivnjachu...

a "realno"? bar na ovom forumu jako zastupljeno...

Ајлин said:
"Gajbi" je i predlog i imenica u odgovarajućem padežu u isto vreme, prema tome nije neispravno, već je beogradski sleng. ;)

Inače, gajbi sam sada :P

grozno... kao i ispadanje, otpadanje i gomila grugih gluposti...

Posted

Јао, сетих се примера који сам видео на ортаковом Фејзбуку:

ja da sam na twom mestu ne bi nista komentarisao za zwezdu.nego razmislio o tome kako ste juce pokidali apoel........

И још један, најбољи:

pa do jaja nijo to weceras to je za sat wremena ali mislim da ces da widis kako se igra foodbal.......mi smo protiw apoela igrali ne reseno........opusti se najgoriste.....

:) Ако неко успе да нађе бољи пример, частим пиво. :da:

Posted

Ja se zalažem za korišćenje srpske reči "uzgred", umesto nametnutog, amerikanizovanog izraza "by the way". Isto tako, cenim da je lepše reći "Šta koji ku*ac?" nego "wtf" ili "ftw" što je još gore.

Dalje... Beograđani su izmislili svoj akcenat koji koriste umesto sasvim normalnog, opšteprihvaćenog u srpskom jeziku. I Novosađani su tu negde. Kad čujem na Dnevniku "parlament" sa dugosilaznim akcentom na a u drugom slogu, muka mi je.

"Gajbi" je i predlog i imenica u odgovarajućem padežu u isto vreme, prema tome nije neispravno, već je beogradski sleng.

Gajbi predlog? Naravno da nije predlog.

Ovo je oblik imenice u dativu i lokativu. Lokativ UVEK ide sa predlogom (u, na, o, po, pri, prema). Lokativom se označava stanje mirovanja (gde), dativom pravac kretanja (kuda).

Osnovna funkcija dativa je cilj, namena, ali može i da označava pravac kretanja, kao što rekoh. Lokativ ima funkciju mesta, označava lokaciju, ali pošto ne može stajati bez predloga, ovo je apsolutno netačno.

Možeš reći- "Idem gajbi" ali- "Ja sam gajbi", nikako.

Posted
  Шарки said:
Јао, сетих се примера који сам видео на ортаковом Фејзбуку:

И још један, најбољи:

:) Ако неко успе да нађе бољи пример, частим пиво. :da:

Imam bolje, valjda ću se setiti sutra da postavim.

Posted

GTFO = get the fuck out

Vezano za "gajbi"... izgleda da ne pišem prečesto ovde pa me ne razumete kad zezam.. "Gajbi" je beogradski, jeste potpuno neispravno i besmisleno, trebalo bi reći "kod kuće sam" ali u slengu kažemo "gajbi sam" :) tu nema nikakve analize šta je i kako je, tako se kaže :):)

Haj'mo sad nazad na gramatiku srpskoga jezika :)

Posted

@Ајлин

Ok, onda. ;)

Ja nikad ne koristim takve izraze. Ne volim pomodarstvo u bilo čemu, pogotovo u jeziku, zato ljudima pričam bajke o pravopisu, gramatici itd.

Profesionalna deformacija, što bi se reklo. :)

Posted
  Litthia said:
@Ајлин

Ok, onda. ;)

Ja nikad ne koristim takve izraze. Ne volim pomodarstvo u bilo čemu, pogotovo u jeziku, zato ljudima pričam bajke o pravopisu, gramatici itd.

Profesionalna deformacija, što bi se reklo. :)

STFU and GTFO :P :P :P :P

Posted (edited)
  Litthia said:
Gajbi predlog? Naravno da nije predlog.

Ovo je oblik imenice u dativu i lokativu. Lokativ UVEK ide sa predlogom (u, na, o, po, pri, prema). Lokativom se označava stanje mirovanja (gde), dativom pravac kretanja (kuda).

Osnovna funkcija dativa je cilj, namena, ali može i da označava pravac kretanja, kao što rekoh. Lokativ ima funkciju mesta, označava lokaciju, ali pošto ne može stajati bez predloga, ovo je apsolutno netačno.

Možeš reći- "Idem gajbi" ali- "Ja sam gajbi", nikako.

Kakav crni predlog. PRILOG, aman, zaman!

U slučaju (mjesnog) priloga, kao što sam već objasnila, smatra se ispravnim (opet da napomenem: kolovijalno ispravnim :D).

U HR i na engleskom govornom području ispravno je reći "Doma sam" iliti "I'm home".

U srpskom i crngoorskom još uvijek ne, ali postoje mogućnosti i za to (čudo) da se desi.

Edited by Kokopelli
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...