Jump to content

Metallica

lemmy sixx

Recommended Posts

Za M-16:

Pre svega nije pocetak osamdesetih bio pravo vreme za thrash, vec druga polovina osamdesetih, pocetkom osadesetih thrsh je sviralo svega nekoliko bendova, a prvi album je izasao tek 1983. Tek od 1985. bendovi lako dolaze do izdanja i ugovara. Da si malo vise upucen u intervjue koje je bend davao vremenom, znao bi da je Lars jos 1988. odbivao da Metallicu etiketiraju kao thrash metal bend (ima na DVD-iju na kome je snimak iz Hammersmith odeona 1988. radjen za BBC-i). Jos pre pocetka snimanja crnog albuma su govorili da zele da naprave album sa kracim i konciznijim pesmama. Thash metal je pao u drugi plan jednim (manjim) delom zato sto mu je industrija okrenula ledja, a vecim zato sto su bendovi snimali prosecne ili lose albume uz retke izuzetke. Jednostavno su prosli svoj zenit. Konstatacija da kada bi sada snimili thrash metal album ne bi mogli da dostignu tiraz Crnog albuma je nebuloza. Crni album je diskografski fenomen koji prelazi okvire metal scene. Taj album se i danas prodaje godisnje u nekoliko stotina hiljada primeraka. Nije se on prodao u tolikom tirazu zato sto je bio thrash (meni je to neki uprosceni mid-tempo thrash) vec zato sto je izasao u pravo vreme i imao 5 sjajnih singlova, koje je MTV prigrlio kao najrodjenije i vrteo ih do besvesti. Mislim da je novi album kao i St. Anger potpuno nekomercijalan.

Prica jeste izlizana ali to je (nazalost) surova realnost.Ja i dalje smatram da je pocetak 80-ih bio pravo vreme za thrash.Istina je da je u drugoj polovini istih snimljeno mnogo dobrih albuma,da su bendovi bili popularniji,imali velike turneje,zaradili novac...Ali neko je morao to da zapocne.Vecina bendova je nastala '82/3.Smatram da je thrash metal unisten upravo zbog te nagle popularnosti.Grunge i nu-metal su ga samo dokusurili.Kada se u pricu umesaju milioni zaraddjeni od prodaje albuma i koncerata,stvari,odnosno ljudi,pocinju da se menjaju.Opet se vracam na pricu Thrashformersa da grupe nemaju razloga da stvaraju thrash ako im na racunima leze mlioni.Kako da sviras kec u Armani gacama?!U predhodnom postu nisam rekao da je "crni album" thrash.Istina,on je remek-delo.Rekao sam da Metallica nema razlog da stvara thrash album ako im se drugi,ne-thrash albumi bolje prodaju.Ne pljujem ih,takvi su ljudi.Shvatite ovaj post kako hocete.Neka ovo bude prica priglupog sedamnaestogodisnjaka koji voli da prosipa pamet(koju,inace,nema).Ja smatram da stvari stoje upravo onako kako sam napisao.Verovatno vi smatrate drugacije i ja to postujem.Prijatno!

Ok sad sam preslushao album i bolji je nego St.Anger,to definitivno nije to ono shto je bila metallica nekad ali ajde da kazemo da je neshto najbolje shto su izdali u zadnjih 10 godina.....

Bernad panasonik je rekao da je St.Anger nekomercijalan album,e sad ne znam shta si time hteo da kazesh jer kod nas u zemlji je sve shto je na engleskom i shto ima distorziju na gitarama nekomercijalno,ali veruj mi da u Americi ovo jeste i vishe nego komercijalno shto ne mora da znachi da je u samom startu loshe ali kad preslushash album shvatish da je album sranje!Mozda bi bio dobar kao debi album nekog pochetnichkog benda ali kao jedan od oficijelnih albuma metallice ovo je ispod prosechnog!Nebitno je da li je komercijala ili nije u sushtini i Black Album je komercijala(nemojte pogreshno da me shvatite ali i sam si rekao da se taj album prodaje u vishe stotina hiljada primeraka svake godine)ali to ne znachi da je album losh,Black Album je definitivno jedan od najchudnijih metal albuma ikada.Nikada mi nece biti jasno zashto je postao toliko komercijalan(pod ovim podrazumevam to da su ga prigrlile shire narodne mase pa chak i pojedini ljudi koji nemaju veze sa metalom).

Guest AmidamaruMaster

a sada...da je neki ovaj zadnji album...i nije bash...ali mozhe protji...

nervira me shto su zavrshili na mtv-u...prezirem taj...kako god...

a shto se tiche same metallice....tu i nema shta da se kazhe...

najbolji su^^

ОК, хајде да кажем и ја понешто о “Death Magnetic” …

Сад, кад ми је мало ушао у уши, могу да сагледам мало прецизније целу ситуацију јер се за албум од 75 минута не пише рецензија након једног слушања + је то албум гиганта какав је Metallica, у сваком смислу. Иако мени и “St. Anger” има све атрибуте доброг албума ипак је ово оно што је прославило бенд и ово је то због чега их волимо – гласни, гласни rock ‘n roll! Модерни тешки метал.

Овде се стварно осећа много свирања, много вежбања а кад то раде врхунски креативни умови попут Хетфилдовог и Ларсовог, то не може а да не буде нешто овако силовито, гласно али и инспиративно, heavy.

Оно што ми се јако, јако допада је продукција гласа који је испод гитара, рецимо у „All Nightmare Long“ на 6:58 – пауза па викање – САВРШЕНО! Веома гласан вокал а гитаре још гласније, мислим – јебена дефиниција метала! Пун бас, оштре и сирове гитаре, разарајући бубањ, све у много момената делује да си у бокс мечу и трпиш онако, озбиљне ударце у лице; почетак „Suicide & Redemption“ – оно је шамарање, дефинитивно. По мени, само је Slayer могао да уради агресивније ствари од тога а и то пре 22 године.

У огромној мери ми је утисак о албуму употпунио и сјајан филм о прављењу албума - “Making Magnetic”, многе ствари је разјаснио а понајвише о Хетфилдовом гласу али и Кирковом солирању а богами и о Ларсовом лупању бубњева! Иако сам знао шта он заправо ради у бенду, ово ми је разбистрило многе ствари - Ларс је стварно геније. Ово потписујем у сваком тренутку. Бенд збиља, у неколико наврата, звучи тотално old school али еволуирано, савремено, оплемењено дводеценијским искуством. Свака част и Рубину јер је извукао оно највредније из бенда – пријатељство, rock ‘n roll – то је све што треба, то је било све што је Metallica и имала осамдесетих и то се вратило сада.

На велика врата јер иако можда буде бољих албума (а не чух га још ове године) ово је дефинитивно метал албум године, можда и rock албум године.

Ја први бих му дао глас (иако ми у свести одзвања “Enslaved…Enslaved…”).

Ово је бенд свестан себе и своје величине. Metallica је учинила да метал у медијима буде нормалан, пре њих, на метал музику се гледало са дозом гађења а онда је, уз њих, метал постао неумитност – чињеница, постао је природан чак и за оне који га не слушају, видим по људима у канцеларији кад слушам „The Day That Never Comes“ а други део песме је прилично брз и прилично heavy – нико више на то не реагује тако драматично као некада.

Чак и да ми се албум не допада (што није случај) одушевио би ме овакав став и однос према музици.

Оне сцене кад Ларсове очи буквално севају лево-десно, лево-десно, гледајући Хетфилда и Кирка, са толико ватре и жара, са толико жеље и снаге ... Непроцењиво. Лик размишља 200 на сат! Одушевила ме је мисао да је у том тренутку, тај човек, само желео да направи најбољу ствар коју може, најбољу музику на свету! То је за поштовање, дефинитивно. Сконтао сам, рецимо, да је K2LU (радни назив за „Suicide & Redemption“) у ствари KTULU, тако да ... И ту се може сазнати нешто о мислима које су водиле и носиле овај албум у фази стварања.

Може пуно да се прича о овоме, ја то и волим али чак и више од тога, ову музику волим – да слушам.

И слушаћу је.

Са задовољством – у кухињи, у аутобусу, за компом, на YouTube-у – није важно где јер је битно једно: мој омиљени бенд се, одличним албумом, вратио тамо где му је и место – освојио је трон.

Једна реч да објасни “Death Magnetic” – ТРИЈУМФ.

Bravo, dobar opis!

Samo bih ja dodao još jednu rečenicu na kraju, a to je: --->> DUVAJTE GA HEJTERI!!! <<---

Death Magnetic kida! :rockdevil:

Edited by nesrulz

Ajmo sad svi da napisemo u jednom postu sto nam je sve bolje od cega i da zavrsimo to jednom za vazda.

Ja mislim da je Metallica bolja od Megadeth-a

DM od St.Anger

Load od DM

DM od Reload

Dave Lombardo od Larsa Ulrich-a

Master of Puppets od svih Thrash albuma

Slayer od Megadeth

Metallica od Slayer

Metallica od Maidena

Pantera od Sepulture

Pantera=Slayer

Dimme od Kirka i Dave-a zajedno

Phil Anselmo 90-ih od Jamesa,Davea i Toma zajedno

James od Davea

Lars je genije

Lars je seronja

Dave je jednak genije a veci seronja od Larsa

Kreator su brzi bili od Slayer

Kreator su DEATH METAL vise nego Thrash :mhihi:

Destruction i Testament trebaju da promijene tonca

Edited by davidian

Ajmo sad svi da napisemo u jednom postu sto nam je sve bolje od cega i da zavrsimo to jednom za vazda.

Ja mislim da je Metallica bolja od Megadeth-a

DM od St.Anger

Load od DM

DM od Reload

Dave Lombardo od Larsa Ulrich-a

Master of Puppets od svih Thrash albuma

Slayer od Megadeth

Metallica od Slayer

Metallica od Maidena

Pantera od Sepulture

Pantera=Slayer

Dimme od Kirka i Dave-a zajedno