Jump to content

Recommended Posts

Posted

Nisam nasao ovu temu, pa reko' da je otvorim x) Daklem, kakav je vas stav prema remasterizovanim albumima? Za, protiv ? Koji remaster vam se svidja, koji ne, gde je dobro odradjen posao, a gde los, koje albume bi vi voleli da se remasterizuju...? S' obzirom da vecina bendova iz 80ih je imala krs produkciju, ovo je dobra stvar, ako se dobro odradi, naravski.

Posted

Uzasno skrnavljenje istorije,Fora je sto u americi dosta ljudi slusha muziku u kolima i sada sirom sveta na mp3 pa postoji tendencija da sve bude glasnije umesto dinamcnije ,a dinamika nas upravo cini ljudima...Krsh produkcija ne postoji,primer navodim rainbow koji je pojedino snimanaje bubnjeva platio milione da bi snimao u kupatilu francuskog dvorca(zato sto su teli takav zvuk)Al svi ''producenti''ce ti danas reci da je to sranje sto se ne cuje sve tako jasno.Pa tom vashem pravilu dobre i loshe produkcije distorzija je losha stvar ,kao i jedenje faza u tvang zvuku funka,jebote zamisli slayer da zvuci ko britney ,nije to to i ne treba da bude.Meni najvishe ide na kurac ,i koristim ovaj forum da ispraznim svoje frustracije,je bas bubanj,BAS BUBANJ SE JEBANO PRIRODNO NE CUJE KAO VESH MASHINA!!!!UBIO BI ONOG KO JE SMISLIO DA TAKO TREBA!!!

• Upvote 1
  • Downvote 1
Guest TužneUši
Posted

pa sta ja znam, ima dobrih, ima losijih... obicno skidam remasterovana starija izdanja ako postoje jer imam dosta lose zvucnike, a ako osjecam da nesto nije u redu, da su pretjerali s kompresijom onda skinem master da cujem..

Posted

Mene najviše nervira što se posle pojavljivanja remastera, prestaje sa štampanjem originalne verzije. Bilo bi fer da se štampaju obe verzije, pa da može da se bira. U većini slučajeva više mi se sviđaju originalne produkcije. Izuzetak su npr "Killing..." i "So Far..." od Megadeth-a, tu radije slušam remaster. A najgora remasterizovana verzija koju sam čuo, kao što je već neko spomenuo, je "R.I.P." takođe od Megadeth-a. Mada sam svuk nove verzije nije loš, ali ono što ju je definitivno upropastio je to, što je Dave dobar deo ponovo otpevao, naravno dosta lošije nego u originalu.

Sve u svemu, nemam ništa protiv remasterizovanja starih albuma, ali neka i originali budu dostupni!

• 2 weeks later...
Posted (edited)

Nemam nijedan album u kolekciji čija remasterovana verzija zvuči gore nego original, uglavnom zato što se remasteri rade za razne kultove iz devedesetih, kad su bendovi jedva imali i za studio, a kamoli za kvalitetan mix i mastering, tako da sva ta izdanja mahom zvuče bolje nego originali. Plus što dolaze u mnogo bogatijem pakovanju nego originali, koji su često rasprodati i koštaju 2-3x cenu novog originalnog diska zbog raznih kvltera kojima je 1st press opsesija.

Edited by oʞɾoƃ
Guest TužneUši
Posted

Mene najviše nervira što se posle pojavljivanja remastera, prestaje sa štampanjem originalne verzije. Bilo bi fer da se štampaju obe verzije, pa da može da se bira. U većini slučajeva više mi se sviđaju originalne produkcije. Izuzetak su npr "Killing..." i "So Far..." od Megadeth-a, tu radije slušam remaster. A najgora remasterizovana verzija koju sam čuo, kao što je već neko spomenuo, je "R.I.P." takođe od Megadeth-a. Mada sam svuk nove verzije nije loš, ali ono što ju je definitivno upropastio je to, što je Dave dobar deo ponovo otpevao, naravno dosta lošije nego u originalu.

Sve u svemu, nemam ništa protiv remasterizovanja starih albuma, ali neka i originali budu dostupni!

e jebiga to onda nije remaster ako je ponovo otpevao nego (delimicno) rerecorded izdanje

remaster znaci uzmes finalni miks i uradis mastering sa savremenom opremom ili uzmes originalni master i njega popravljas, nema tu nikakvih invazivnih zahvata

Posted (edited)

A najgora remasterizovana verzija koju sam čuo, kao što je već neko spomenuo, je "R.I.P." takođe od Megadeth-a. Mada sam svuk nove verzije nije loš, ali ono što ju je definitivno upropastio je to, što je Dave dobar deo ponovo otpevao, naravno dosta lošije nego u originalu.

Pa to nema veze sa procesom remasterovanja, to je snimanje novih deonica. Imam utisak da ljudi ne znaju baš tačno šta (re)mastering uopšte znači. Npr, za sve što je originalno snimljeno pre 1990., remaster prosto MORA da se uradi da bi se album izdao na CD-u, jer snimak mora iz analognog da se prebaci u digitalni format. Takođe, remaster u većini slučajeva podrazumeva samo digitalno ispravljanje grešaka originalnog mastera, nivoa tona i slično, ne menja on samu produkciju. I ono što je najvažnije - 90% ljudi ne bi ni prepoznalo razliku između originalnog i remasterovanog snimka osim direktnim upoređivanjem. Tako da ja remastering doživljavam kao apsolutno audiofilsku karakteristiku nekog albuma i uvek bih pre pazario to izdanje nego originalno.

Edited by oʞɾoƃ
Posted

Ti albumi tada uopste nisu loshe masterovani,nego su masterovani za kasete i dobly B.Pre 20 godina je bilo uzasno skupo uraditi master,stoga i svako ko je radio bilo je predobro,a i sama cinjenica da te danas vishe kosta da uradis na toj analognoj opremi govori dosta o njoj.Fora je u nametanju americke(znamo vec ) muzicke industrije posto jedina zaradjuje.A to se katastrofalno odrazilo na same bendove,to sto svi pricaju da svi noviji bendovi isti i sto jedino ako imas gulash aranzmane si zanimljiv,je uglavnom zbog toga sto namecu bendovima da mora tako da se masteruju.Srecom pa nekoj eliti undergrounda i starijih bendova mogu samo da popushe kurac!!

Posted (edited)

remaster u većini slučajeva podrazumeva samo digitalno ispravljanje grešaka originalnog mastera, nivoa tona i slično, ne menja on samu produkciju

Da li si svestan sta pricas? Pa upravo se tim "ispravljanjem nivoa tona", utrkivanjem ko-ce-glasnije ubija muzika (ovo vazi i za masu novih albuma, najocigledniji primer zadnja Metallica). Jer su svesni da danasnji prosecni konzument muzike istu pusta u kolima, na mp3-u, mobilnom itd. Zato je i sve nakompresovanije, puca, zato i sve vise kickova u Metalu zvuci k'o helikopter, da bi moglo da izadje na malim zvucnicima, slusalicama...ubaci neku pesmu u Sound Forge, tu prakticno vise nema sinusoide, samo kocka. TIME SE MENJA SAMA PRODUKCIJA.

ja remastering doživljavam kao apsolutno audiofilsku karakteristiku nekog albuma

?! :haha:

Ali, to je sastavni deo albuma, to je neodvojivo. Kakva bre "audiofilska karakteristika" ?! :haha:

Imam utisak da ljudi ne znaju baš tačno šta (re)mastering uopšte znači.

Nisam siguran da ti znas.

Edited by Џ.P.K
  • Downvote 1
Guest TužneUši
Posted (edited)

to o cemu ti pricas je kompresija, gojko nije konkretno o tome govorio

kompresija je ok do nekog nivoa i instrumenti u miksu se kad je metal u pitanju uvijek jako kompresuju (odnosno komprimuju.. nikad nisam razumeo to) maltene do krajnjih granica - kad je neka standardna produkcija u pitanju, ne pricam o blek metalu i sl.

(to je razlika izmedju dobre i lose produkcije u 80-tim, npr da li se cuje bas bubanj ili ne i da li gitara zvuci muljavo ili ne sve zavisno od nivoa kompresije) sto rezultuje opstom kompresijom finalnog miksa tako da mozes uzeti i neki album iz 80-ih npr master of puppets i vidjeces da isto izgleda prilicno 'kockasto' u saund fordzu. dakle remastering ne mora da uposte ukljucuje kompresiju a i ako se komprimuje malo snimak to ne mora nuzno biti lose (naprotiv, tako se samo uradi ono sto su originalni producenti propustili da valjano urade tokom postprodukcije)

nova metalika je problematicna zbog sjebane produkcije znaci ima jako mnogo klipinga, ali tokom remasteringa se upravo pokusava izaci na kraj s tim nekim falinkama i popraviti ukupan zvuk. sad.. moze i remastering da ispadne sranje ali to se retko desava

eto recimo bas bi toj zadnjoj metalici (kako se ono zove album vise se ni ne secam...) prijao jedan remaster, kontas o cemu govorim?

na stranu sve to, ne vidim funkciju ove teme.. ako bude potrebno da se prica o nekom konkretnom remasterovanom izdanju mozemo to da radimo da odgovarajucim temama doticnih bendova. a pricati o procesu remasterovanja generalno? mislim da ako se ne razumemo vrlo solidno u tu problematiku ili se bavimo profesionalno time nemamo bas o cemu da pricamo

edit: npr jedan dobar remaster je nevermore-ov enemies of reality (album je izasao 2003 a remasterovan 2005 i razlika je ogromna, prvobitno nije moglo da se slusa a sad moze)

Edited by TužneUši
Posted

Pa kompresija se danas toliko zloupotrebljava pri masteringu i remasteringu, zato sam je i spomenuo. Ovde pricamo o Metalu, i na 90% re/mastera danas se dizu nivoi, da bi bili "industrijski" kompetitivni (termin poznat kao loudness war).

Nova Metalika je sjebana na masteringu druze, sigurno nisu usnimili instrumente sa klipovanjem, a ni mixali je tako (cini mi se da cak postoji i drugi master za Guitar Queero za neku pesmu, i ljudi uglavnom kazu da tu zvuci bolje). Inace, slazem se da joj treba remaster, mozda cak i remix, no to je druga tema.

Inace, kaze se - da postoji savrsen mix masteringa ne bi ni bilo. Meni je jasno sta je remaster, i nisam protiv njega u principu, u teoriji, ali mi ovde pricamo o Metal remasterima koje rade ljudi iz mahom pogresnih pobuda, i koji uglavnom danas "sluze" da uzmu kes, i usput sjebu originalne snimke.

Guest TužneUši
Posted (edited)

koji to konkretno remasterovani albumi tako lose zvuce? ja mogu da se setim par ali isto tako mogu da se setim zilion koje slusam svakodnevno i na koje nemam zamerke

recimo, kako je dan swano remasterovao october tide - rain withoud end, to mi je bilo pravo otkrovenje.. i jos jedan jako dobro odradjen je kreator - endles pain (remasterovan 2001)

jako su dobro remasterovani i fates warning albumi..to su neki kojih ovako odmah mogu da se setim da sam primetio bitnu promenu na bolje

Edited by TužneUši
Posted (edited)

?! :haha:

Ali, to je sastavni deo albuma, to je neodvojivo. Kakva bre "audiofilska karakteristika" ?! :haha:

Rekao sam remastering, a ne mastering. Dakle, audiofilu veći užitak pruža zvuk sa remasterovanog albuma nego sa originalnog. Ja slušam black metal 90% vremena, i kad uporedim Watainov debi album koji je na slušalicama ubijao u mozak od klipinga do četvrte pesme i remaster istog albuma iz 2008., ne mogu da ne primetim koliko je remaster bolji. Možda su death metal upropastili remasterima, black sigurno nisu.

Edited by oʞɾoƃ
Posted (edited)

Ali ne kapiram kako mozes da odvajas sam remaster kao nesto audiofilsko, to je sastavni deo. Konkretan album od Watain-a nisam slusao, ili jesam ali davno. U slicnim slucajevima je to ok, kao sto bi bilo ok za novu Metaliku. Ali, zasto npr. raditi remaster za Symbolic od Death, kad je sam album kompetentan po svim merilima, cak nije ni manje glasan...ja imam na umu tako neke primere.

Kad si vec spomenuo sluske, licno mislim da se ni ne moze uzivati muzika kroz njih, ma kako dobre bile. Metal mora da reze, a to samo dobijas kad napanjis zvucnike (koji moraju da budu bar ok, ako ne do jaja) :bigblue:

I ne samo Metal. Jednostavno, nije to to.

Inace, koliko kapiram, sebe smatras audiofilom? :rolleyes:

Zajebi to...

@ TužneUši:

Ja konkretno slusam Death, i svi njihovi albumi su remasterovani. Ja sam cuo samo SBG i Leprosy, i ono, nista tu nije poboljsano. Nije ni oduzeto nesto spec, ali cemu onda remaster? Dodali su neke bonuse, mozda nisu ni odradili remaster, samo da bi imali razlog za izdavanje. Meni takve stvari zapadaju za oko...jebena industrija.

Edited by Џ.P.K
Posted (edited)

Kad si vec spomenuo sluske, licno mislim da se ni ne moze uzivati muzika kroz njih, ma kako dobre bile. Metal mora da reze, a to samo dobijas kad napanjis zvucnike (koji moraju da budu bar ok, ako ne do jaja) :bigblue:

I ne samo Metal. Jednostavno, nije to to.

Potpuno se slažem, nego sam pomenuo sluške zato što te treble najviše ubije kroz njih kad je preteran, a clipping pogotovo.

Inace, koliko kapiram, sebe smatras audiofilom? :rolleyes:

Zajebi to...

Ne u rigidnom smislu tipa koji daje hiljade evra na zvučnike, pojačala, kablove, akustičku obradu prostorije itd., nego prosto nalazim užitak u dobrom zvuku i smatram da jeb'o dan koji ti prođe bez muzike.

Ja konkretno slusam Death, i svi njihovi albumi su remasterovani. Ja sam cuo samo SBG i Leprosy, i ono, nista tu nije poboljsano. Nije ni oduzeto nesto spec, ali cemu onda remaster? Dodali su neke bonuse, mozda nisu ni odradili remaster, samo da bi imali razlog za izdavanje. Meni takve stvari zapadaju za oko...jebena industrija.

To je ono što je Neša pomenuo na početku, to "digitally remastered" je postalo stravičan industrijski buzzword, to ne sporim. Pogotovo kad su veći bendovi u pitanju, mnogo je bitnije da se "remastered" nalepnica stavi na CD, nego da taj proces zapravo poboljša snimak. Ali kad je ono remasterovanih izdanja koja meni stoje na polici u pitanju, zaista ne mogu da se požalim, bolje zvuče.

Edited by oʞɾoƃ
Posted (edited)
Ne u rigidnom smislu tipa koji daje hiljade evra na zvučnike, pojačala, kablove, akustičku obradu prostorije itd., nego prosto nalazim užitak u dobrom zvuku i smatram da jeb'o dan koji ti prođe bez muzike.

Aha. Samo nemoj biti jedan od onih koji imaju presete u glavi :zeleni:

to "digitally remastered" je postalo stravičan industrijski buzzword

Na to uglavnom i ja ciljam. Mada, kazem ti, cesto znaju da useru i te albume iz ere ploca tako sto ih napucaju do besvesti da ne bi bili tisi kad se puste rame uz rame sa nekim danasnjim, i ode sve u kurac...

Edited by Џ.P.K