jelchica Posted March 16, 2015 Report Posted March 16, 2015 Niste razumeli pitanje bre Sad mi kaže jedan pio-vac da ne zna tačno (ne radi na tome, a i trenutno je na bolovanju), ali ako mora da pogađa, ne veruje da je više od 3-4 dana Neće biti na odmet da pročitaš zakon o radu, mora biti taj podatak A trebalo bi i na sajtu PIO da stoji ta informacija Ako ništa drugo, okreni neki info broj PIO fonda ili otidni do njihovog šaltera informacija do pola 3 i saznaćeš aktuelni podatak
kuruz Posted March 16, 2015 Report Posted March 16, 2015 da pogađa nema više prenošenja odmora, novi Zakon o radu je to ukinuo
Angelystor Posted March 16, 2015 Report Posted March 16, 2015 M'da, jelchica je čini mi se najbliže skontala. Manji problem dani od godišnjeg. Ali ovo da pauza ne sme da bude veća od 3-4 dana, ne kontam baš.
kuruz Posted March 16, 2015 Report Posted March 16, 2015 kako može pauza između dva radna odnosa da utiče na godišnji? deder detaljnije napiši šta te zanima
Angelystor Posted March 16, 2015 Report Posted March 16, 2015 Zaboravi na godišnji :] Pauza između dva radna odnosa, da li ikako može negativno da utiče na tekući radni staž? Tj. da li ima razlike da li je to 3-4, 5 ili 15 dana?
In The Flesh Posted March 16, 2015 Report Posted March 16, 2015 Nisam mislio na početak rada, nego, ako npr. sa trenutnom firmom raskinem ugovor 01.04, a sa novom budem tek od 15.04, da li time gubim nešto, sa ovih dve nedelje pauze? MIslim da to nema nikakve veze, jer se prijavljujes na biro, i 3 naredna mjeseca ti ide staž. Ako si dobio otkaz, dobijas po 50ak eura, a ako si dao otkaz, ko ti je kriv.
kuruz Posted March 16, 2015 Report Posted March 16, 2015 ne možeš izgubiti bilo kakva prava radni staž se utvrđuje sabiranjem trajanja radnog odnosa kod svakog poslodavca da li si se zaposlio u roku od 4 dana od dana prestanka radnog odnosa kod prethodnog poslodavca ili nakon 15 godina, svejedno je prava iz radnog odnosa imaš dok si u radnom odnosu
jelchica Posted March 16, 2015 Report Posted March 16, 2015 (edited) Da, ali postoji pojam "prekid radnog staža" i on npr. obara penzioni koeficijent za tu godinu kad ti jednog dalekog dana budu izračunavali penziju. Ne znam da li i kako utiče na računanje odmora itd. E sad, ne znam posle koliko dana nastupa taj prekid radnog staža, da li posle jednog ili 3 ili 15 ili 30 dana, to treba saznati. Jbg, propmenilo se štošta sa novim zakonom. Ono što tebe zanima morala bi da zna kadrovska iz firme u koju ideš Edited March 16, 2015 by jelchica
Angelystor Posted March 16, 2015 Report Posted March 16, 2015 Oke, sve u svemu, zahvaljujem na odgovorima :] Ako saznam konkretan info, javim, pa da znaju i ostali. Net definitivno nije pomogao. Našao sam doduše za BIH i Hrvatsku da je kod njih 8 dana taj period.
kuruz Posted March 16, 2015 Report Posted March 16, 2015 aaa, ti misliš na uslove za penziju po osnovu starosti aj pogledaću, pa ti javim
Berliner Posted March 16, 2015 Report Posted March 16, 2015 (edited) Da, ali postoji pojam "prekid radnog staža" i on npr. obara penzioni koeficijent za tu godinu kad ti jednog dalekog dana budu izračunavali penziju. nema toga. staz se racuna u danima i problematika racunanja vremena i nekakvog kalendarskog ili bilo kakvog zakidanja tu ne postoji dakle ne postoji "ta godina", da bi mogla da postoji rupa, odnosno prekid penzijskog staza - toliko koliko si nakupio na koji god "nacin" (bilo u radnom odnosu, bilo za vreme primanja novcane naknade za nezaposlene...), nakupio si. Edited March 16, 2015 by Čarli
jelchica Posted March 16, 2015 Report Posted March 16, 2015 Samo ne znam odakle ti taj podatak. Moj podatak je sa šaltera informacija u PIO fondu. Daleko, daleko od toga da se penzija računa tako što tamo teta uzme tvoj ukupan broj dana staža, pogleda u tabelu i kaže evo sine ovo je tvoja penzija. Postoji formula (boga pitaj kakva ali sigurno je komplikovana). Citiram, prekidi staža u toku jedne kalendarske godine obaraju koeficijent za tu godinu. Npr. mnogo je bolje, ko plaća sam sebi doprinose, da npr. jednu godinu plaća celu bez izostanka nego da dve godine uplaćuje sebi staž svaki drugi mesec. Ako "klićkaš" staž, tj. plaćaš sporadično, činiš sebi protivuslugu. Samo da napomenem da je računanje penzije velika misterija u okviru samog pio fonda i da svoju hipotetsku penziju nikako ne možete da znate dok ne dođete do penzije. Iako se doprinos plaća od NAŠIH para, nemamo pravo transparentnog uvida u kalkulacije i hipotetske iznose. Kome trebaju informacije, neka lepo ode do šaltera pio fonda i pita, a ne da ga savetuju dlitanti kao što smo ja i mnogi sa ove teme.
kuruz Posted March 16, 2015 Report Posted March 16, 2015 ma to je propisano, treba samo pročitati videću kad uhvatim vremena
Demon Seed Posted March 16, 2015 Report Posted March 16, 2015 Prosto izgubi čovek želju da čita te propise o penziji
kuruz Posted March 16, 2015 Report Posted March 16, 2015 apsolutno nemoguće je bilo šta ozbiljno raditi uz metal odma te ponese
Demon Seed Posted March 16, 2015 Report Posted March 16, 2015 Pa ne mislim na metal, jebem te, nego na pomrčinu... Koji si vedar tip, i po zimi, kiši, suncu, snegu ili košavi, bole te brige. Ali uz Maiden i može da se radi ponešto, onako da ide u pozadini?
Elldamar Posted March 16, 2015 Report Posted March 16, 2015 Ne gubiš apsolutno nikakva prava, sem što eto imaš prekid radnog staža u trajanju od 3-4, ili koliko već dana i to je to.
Night's Blood Posted March 16, 2015 Report Posted March 16, 2015 Ali uz Maiden i može da se radi ponešto, onako da ide u pozadini? Moze svasta.
Berliner Posted March 17, 2015 Report Posted March 17, 2015 Samo ne znam odakle ti taj podatak. Moj podatak je sa šaltera informacija u PIO fondu. Daleko, daleko od toga da se penzija računa tako što tamo teta uzme tvoj ukupan broj dana staža, pogleda u tabelu i kaže evo sine ovo je tvoja penzija. Postoji formula (boga pitaj kakva ali sigurno je komplikovana). Citiram, prekidi staža u toku jedne kalendarske godine obaraju koeficijent za tu godinu. Npr. mnogo je bolje, ko plaća sam sebi doprinose, da npr. jednu godinu plaća celu bez izostanka nego da dve godine uplaćuje sebi staž svaki drugi mesec. Ako "klićkaš" staž, tj. plaćaš sporadično, činiš sebi protivuslugu. Samo da napomenem da je računanje penzije velika misterija u okviru samog pio fonda i da svoju hipotetsku penziju nikako ne možete da znate dok ne dođete do penzije. Iako se doprinos plaća od NAŠIH para, nemamo pravo transparentnog uvida u kalkulacije i hipotetske iznose. Kome trebaju informacije, neka lepo ode do šaltera pio fonda i pita, a ne da ga savetuju dlitanti kao što smo ja i mnogi sa ove teme. racunanje penzije nije misterija. racunanje iznosa je uglavnom jednostavnije od kapiranja raznoraznih uslova... prva, pocetna vrednost je zarada, odnosno godisnji licni koeficijent i racuna se posebno za svaku kalendarsku godinu dobija se tako sto podelis zbir svojih zarada u 1 godini sa prosecnom republickom godisnjom zaradom u toj godini. svi ovi se sabiraju a onda dele sa brojem godina obracunavanja (ovo je vreme koje je proteklo od ulaska u sistem obracuna do izlaska iz njega i tu nema nikakvih pauza i prekida; to dakle jeste svojevrstan rok ali prekid radnog odnosa ne utice na njega, vec se on zavrsava jedino odlaskom u penziju). tako se dobija licni koeficijent (ovo se recimo moze nazvati koeficijentom prosecne godisnje zarade) e onda se taj licni koeficijent mnozi sa penzijskim stazom, a on jeste vezan za radni odnos i ostale osnove ostvarivanja ovog prava i on ce iznositi onoliko koliko ti je vremenski gledano bilo uplacivano (npr. tri meseca ako si radila tri meseca i za to ti redovno sve bilo uplaceno) i tu "pauze" i "prekidi" nista ne znace - gleda se suma i jedino je bitno da bude sto veca. koliko para toliko muzike. vrednost mu moze biti identicna godinama obracunavanja, ako si neprestano radila i imala uplaceno. kad se to pomnozi dobijes tzv licni bod. licni bod se mnozi sa opstim bodom. licni bod sadrzi sve faktore karakteristicne za konkretnog osiguranika (a to su zarade i penzijski staz), a opsti bod sluzi za ujednacavanje i uskladjivanje na planu celog sistema (nije sad bitno kako se on racuna). da dodam, period obracunavanja i penzioni staz se racunaju tako sto saberes sve godine (1 god = 1) i uracunas preostale mesece i dane (0,0833 i 0,00278 respectively) - relativna vrednost dana je malo poremecena jer 1 dan ≠ 1/365.2425 (racunajuci prestupne godine) vec je dan = 1/360, da bi svaki mesec imao 30 dana. ali kad se racunaju dani onda se kaze da se nesto racuna u danima, pa tako i ovde. znaci svaki dan ti isto vredi, i "pauza" od sto dana odjednom je ista kao pet odvojenih dvadesetodnevnih "pauza". 1
imaginos Posted March 17, 2015 Report Posted March 17, 2015 sveze i proverene informacije: nema prenosenja odmora na novi posao. stara firma isplacuje dane neiskoriscenog odmora.
oʞɾoƃ Posted March 17, 2015 Report Posted March 17, 2015 Prelep propis, solidno sam se opario pre neki dan na taj fazon
Recommended Posts