Bitlđus Posted September 1, 2011 Report Posted September 1, 2011 to baš htedoh da kažem... Maču Pikču... my dream destination...
Stolet Posted September 1, 2011 Report Posted September 1, 2011 Evo je sa wikipedije ogromna fotografija Mačua, 46MB, pa ću samo link da okačim: http://en.wikipedia.org/wiki/File:99_-_Machu_Picchu_-_Juin_2009.jpg Mislim da je Maču Pikču 'noviji' grad, možda iz XIII, XIV, XV veka, odlično je očuvan verovatno jer je carstvo Inka palo svega možda par vekova pošto je izgrađen. Južna Amerika mi deluje onako misterioznije od Egipta, nije toliko istraživana, ali tu su kolonisti napravili sranja, sve pokrali, gomilu stvari uništili, stvari koje bi bile od neprocenjive vrednosti modernoj arheologiji, ali šta da se radi, 'civilizovani' Evropljani iz XV veka. Slična je situacija sa Egiptom, ali šta znam, nisu ti pohodi na njihovu zemlju bili toliko divljački kao pohodi Španije, jedino što je u vreme arheološke groznice početkom XX veka pokradeno sve što je nedovoljno sakriveno od očiju lopova. E da, da li ste čuli za odaje pronađene ispod jedne od šapa Sfinge? Bombardovali su taj prostor x-zracima i otkrili da postoje prostorije ispod Sfinge, za koje se nije znalo pre pojave te tehnologije. Naravno, nagađanja su krenula odmah, sve te fore sa 'sigurnošću' da se u pomenutim prostorijama nalaze sve tajne tehnologije drevnih Egipćana Ne znam da li je na kraju to mesto istraženo ili ne, pa ako neko ima informacije, neka baci
Bitlđus Posted September 1, 2011 Report Posted September 1, 2011 (edited) Argus Tursom do Maču Pikčua e to bi bilo xtra odlično je očuvan verovatno jer je carstvo Inka palo svega možda par vekova pošto je izgrađen ili možda zbog toga što se nalazi na ludački nepristupačnom mestu koje čak i stručnjaci pomoću najnovije GPRS tehnologije ne mogu baš lako naći a kamoli španac osvajač u XV veku E da, da li ste čuli za odaje pronađene ispod jedne od šapa Sfinge? Bombardovali su taj prostor x-zracima i otkrili da postoje prostorije ispod Sfinge, za koje se nije znalo pre pojave te tehnologije. Naravno, nagađanja su krenula odmah, sve te fore sa 'sigurnošću' da se u pomenutim prostorijama nalaze sve tajne tehnologije drevnih Egipćana Ne znam da li je na kraju to mesto istraženo ili ne, pa ako neko ima informacije, neka baci čuo sam za ovo u emisiji o potrazi za Svetim Gralom... kao, neki veruju da su krstaši našli i zakopali Gral ispod Sfinge... ali mislim da je ta teorija veoma malo verovatna Edited September 1, 2011 by Bitlđus
Stolet Posted September 1, 2011 Report Posted September 1, 2011 Da znaš da me ne bi čudilo da su Španci u svojoj plemenitoj potrazi za bogatstvom došli i do vrhova Anda, kad ih već nije mrzelo da Azteke i njihove gradove jure po džunglama Meksika Srećom, grad je ostao netaknut, jbt, nisam siguran da znam za bilo koji drugi koji je doživeo takvu sudbinu
In The Flesh Posted September 2, 2011 Report Posted September 2, 2011 http://news.yahoo.com/space-junk-littering-orbit-might-cleaning-173155267.html
Berliner Posted September 2, 2011 Report Posted September 2, 2011 ...But two events in the past four years — a 2007 Chinese anti-satellite weapon test and a 2009 crash-in-orbit of two satellites — put so much new junk in space that everything changed, the report said. The widely criticized Chinese test used a missile to smash an aging weather satellite into 150,000 pieces of debris larger than four-tenths of an inch (1 centimeter) and 3,118 pieces can be tracked by radar on the ground, the report said. KAKVI CAREVI
Captain Spaulding Posted September 18, 2011 Report Posted September 18, 2011 Jel bi znao neko da napravi ovo ? http://www.stumbleupon.com/su/4yH4A1/dornob.com/diy-solar-lamp-make-your-own-eco-friendly-sun-jars/
Vitamin K Experience Posted September 22, 2011 Report Posted September 22, 2011 Navodno u CERN-u izmerena brzina veća od brzine svetlosti. 1
temper Posted September 23, 2011 Report Posted September 23, 2011 http://www.rts.rs/page/magazine/ci/story
Stolet Posted September 23, 2011 Report Posted September 23, 2011 Ako je neko stručan, neka podseti masu zašto bi brzina veća od brzine svetlosti srušila teoriju relativiteta? Nikako ne mogu da se setim na osnovu čega je zapravo utvrđeno da je brzina svetlosti najveća moguća brzina.
Jabba the Hutt Posted September 24, 2011 Report Posted September 24, 2011 http://www.youtube.com/watch?v=3seTlvQtIgc&feature=player_embedded#! 2
Lou Posted September 24, 2011 Report Posted September 24, 2011 "Touchable holograms = fuckable holograms." Realno, to su Japanci. Samo je pitanje meseci. 1
In The Flesh Posted September 24, 2011 Report Posted September 24, 2011 Ako je neko stručan, neka podseti masu zašto bi brzina veća od brzine svetlosti srušila teoriju relativiteta? Nijesam stručan, ali mogu da probam. Srušila bi je jer se kosi sa drugim postulatom Teorije relativnosti koji glasi da je brzina svjetlosti ista u svim inercijalnim sistemima. Primjer: Ako bi bacio neku loptu u zid brzinom od 10 m/s npr, ukoliko se ne krećeš, brzina lopte u odnosu na zid je 10m/s. Ako bi se prilikom bacanja lopte ti kretao prema zidu brzinom od 3 m/s, brzine bi se sabrale i u odnosu na zid bi iznosila 13m/s. Isto tako, te dvije brzine bi se oduzele,ukoliko bi se krećao unazad i konačna brzina u odnosu na zid bi bila 7m/s. Sad zamisliš da si ti daleka zvijezda, zid je neki teleskop na Zemlji, a lopta je svjetlost. Po istoj logici bi trebalo da znači da ukoliko bi se Zemlja krećala prema Zvijezdi brzinom ,recimo, 100.000 m/s, ta brzina bi se sabrala sa brzinom svjetlosti i dala 400.000 m/s, što je po Ajštajnu nemoguće. To da je brzina svjetlosti najveća moguća brzina je temelj njegove Teorije relativiteta , tako da nije ni čudo što bi istu srušila. E sad, kako je on došao do toga da je smatra najvećom, prepustio bih nekome ko je više verziran.
Stolet Posted September 24, 2011 Report Posted September 24, 2011 Mislim da je ta stvar oko sabiranja brzina jedan polupani lončić. Sabiranje brzina smo svi mi učili prilično rano, već u osnovnoj. Podsetiću ipak da u osnovnoj nismo znali ništa o relativističkoj fizici, već smo se oslanjali na njutnovsku fiziku. Njutnovska fizika je jednostavno pogrešna. Kada nešto počne da se kreće brzinom bliskom brzini svetlosti, dolaze do izražaja korekcioni relativistički faktori koje je Ajnštajn uveo, koji se odnose na sve fizičke pojmove, i brzina više nije samo v, već neki faktor v+-neka pizdarija sa korenom, nekom jedinicom i odnosom brzine v i brzine svetlosti, otprilike se tako nešto sećam. Teško je to razumeti, ali ne treba se jediti previše, jer cela teorija relativnosti, kao i kvantna teorija su krenule od svega nekoliko ispostaviće se genijalnih ideja na osnovu kojih su dalje izvođene jednačine, koje vrlo često nisu imale logičkog smisla, ali su, zbog eksperimentalnih potvrda, uzete kao tačne, tj. dokazane su, jer ipak je eksperiment sredstvo za dokazivanje teorije. A jbt ovaj Edit ništa ne valja, očigledno čovek ne sme da piše duži post, a to je na naučnom delu foruma stvarno potrebno. In The Flesh, evo ti link sa razrešenjem misterije, na koji sam malopre nabasao: http://www.ertin.com/sloan_on_speed_of_light.html Fora je u korekcionom faktoru za brzinu. To je to, jedna od najvećih mana obrazovnih sistema širom sveta - uče nas nečemu i u jednom trenutku nam kažu 'ono što ste učili ne važi, nije tačno, način na koji smo vas naučili da razmišljate je pogrešan' Mogu zamisliti kako je tek bilo ljudima tipa Maksa Planka npr., koji su kose čupali jer su rezultati njihovih eksperimenata prkosili logici. Ali Plank je smislio genijalno rešenje - neka se energija emituje u paketima koje ću nazvati kvanti, to će objasniti diskontinualnost spektara koje dobijam kada snimam neko jedinjenje. Ovo je bez problema jedna od najgenijalnijih ideja u istoriji čovečanstva, po mom skromnom mišljenju ne zaostaje uopšte za Ajnštajnom, samo je ovaj bio mnogo više medijski propraćen i postao otprilike zvezda. Nauka veruje eksperimentu, pa eto čak i ako prkosi logici. Mi zapravo grešimo i kada sabiramo normalne brzine u svakodnevnom životu, samo su greške jako male pa ne koristimo relativističke veličine.
ShinigamY Posted September 25, 2011 Report Posted September 25, 2011 http://www.physorg.com/news/2011-01-scientists-aim-mammoth-life.html "In January 2011, it was reported[26] by Yomiuri Shimbun that a team of scientists headed by Akira Iritani of Kyoto University had built upon research by Dr. Wakayama mentioned above, saying they will extract DNA from a mammoth carcass that had been preserved in a Russian laboratory and insert it into the egg cells of an African elephant in hopes of producing a mammoth embryo. The researchers said they hoped to produce a baby mammoth within six years" Starije, ali vredno pomena
Dead Man Drinking Posted September 28, 2011 Report Posted September 28, 2011 Још мало о експерименту из ЦЕРН-а Provera brzine neutrina http://www.svetnauke.org/cekajte-vasa-knjiga-iz-fizike-mozda-jos-uvek-nije-za-bacanje 1
Stolet Posted September 28, 2011 Report Posted September 28, 2011 (edited) U Astronomiji kao da neke tekstove ne pišu astronomi i fizičari nego neki početnici. Mislim, napišeš u tekstu 'neutroni' umesto 'neutrini', ogromna greška, jeste jedna reč, ali ključna u tekstu, a neutroni i neutrini ne da nisu slične čestice, nego su otprilike, ne znam, nisu ni slične Slični su im samo naziv koji potiču od te 'neutralnosti', tj. kod neutrona od neutralnosti na polju naelektrisanja, a kod neutrina i na tom polju, ali pre svega na polju interakcije sa materijom, tj. nedostatku te interakcije. Nego, cela ova priča oko neutrina je još sasvim neproverena očigledno. U pravu su ovi što na kraju teksta konstatuju da je objavljivanje rezultata preuranjeno, jer to se u svetu nauke ne radi tako, još nešto ovako ozbiljno, nije mi jasno kako je uopšte došlo do objavljivanja rezultata bez potvrde bar Fermilaba. Pazite, to je jedan kompleks koji se bavi isključivo ispitivanjem čestica tipa neutrina, znači čestica koje vrlo vrlo slabo interaguju sa supstancom, ili su vrlo retke, pa je potreban ogroman akcelerator da bi se one proizvele i nekako detektovale. Inače, to je jedna od najvažnijih lokacija za modernu fiziku, pored CERN-a naravno, a da oni tek po objavljivanju rezultata ispituju tačnost podataka, to mi je van pameti. EDIT: Drugi link je odličan Edited September 28, 2011 by Stolet
Lou Posted October 1, 2011 Report Posted October 1, 2011 Šta može sve da se okrije kada dođe suša... http://www.thepostgame.com/blog/dish/201109/texas-drough-exposes-history-dinosaur-age
krchulj Posted October 2, 2011 Report Posted October 2, 2011 Ma oko tog CERNa stalno neki izmišljeni skandali... kao ono za crne rupe. Oni se izgleda tako reklamiraju. Opšte je poznata stvar da se neutrino kreće brže od svetlosti, jer se svetlost kreće brzinom svetlosti u vakuumu samo u vakuumu, znači nikad (jer apsolutnog vakuuma nema ni u svemiru, a kamoli u zemaljskim uslovima), jer intereaguje sa sredinom, dok neutrino gotovo i da ne intereaguje sa bilo čime, a kreće se brzinom koja odgovara brzini svetlosti u vakuumu. tako da bilo da si pustio snom fotona i snop neutrina sa jednog kraja akceleratora na drugi, ili gledaš supernovu sa koje ti dolazi gomila nekog gama zračenja i neutrina (antineutrina zapravo), uvek ćeš prvo da detektuješ neutrino (ako uspeš da ga uhvatiš) pa foton. To zna i moj ortak sa VEŠa .
Novaliis Posted October 10, 2011 Report Posted October 10, 2011 Šta može sve da se okrije kada dođe suša... http://www.thepostgame.com/blog/dish/201109/texas-drough-exposes-history-dinosaur-age Susa je bila neverovatna, citava jezera su nestala. Mislio sam da odem i proverim neke lokalitete ali kad sam video da je to ilegalno i koliko su kazne, rekoh bolje da ne rizikujem.. Da ne bude offtopic, evo jedne liste 10 zena avanturista http://listverse.com/2011/10/05/top-10-female-adventurers/ 8 i 3 su mi najzanimljivije. 2
Face Of Melinda Posted October 10, 2011 Author Report Posted October 10, 2011 + za zene Inace ako nekoga interesuje kao se nase celije bore protiv baktwerija neka pogleda ovaj link: U pitanju je proces fagocitoze, kada celija u ovom slucaju neutrofil bukvalno pojede bakteriju (koliko videh na linku u pitanju je diplokoka). jednostavno mi je fascinatno http://www.youtube.com/watch?v=MgVPLNu_S-w
Jabba the Hutt Posted October 10, 2011 Report Posted October 10, 2011 "To the scientist there is the joy in pursuing truth which nearly counteracts the depressing revelations of truth" - H.P.Lovecraft
Face Of Melinda Posted October 10, 2011 Author Report Posted October 10, 2011 Ima donekle istine u tome, ali opet sve zavisi od pristupa, dokle god se nosis Okamovom ostricom da je najjednostavnije resenje i najbolje, neces imati problem da pronadjes radost u nauci. A opet sto vise ucis i radis, sve ti postaje jednostavnije... Uh trenutna inspiracija, prevedoh par naucnih radova za svoje potrebe pa sam u streberskom hajpu
Lou Posted October 15, 2011 Report Posted October 15, 2011 Throwable Ball Camera May Revolutionize How We Watch Sports http://www.youtube.com/watch?v=Th5zlUe6gOE&feature=channel_video_title We have the goal cam, the field cam, and the helmet cam. But the best may be still to come: the ball camera. An initial prototype of the Throwable Panoramic Ball Camera has been developed by Jonas Pfeil, Kristian Hildebrand, Carsten Gremzow, Bernd Bickel and Marc Alexa. Consisting of 36 mobile phone cameras and a layer of advanced protective foam, a simple toss in the air gives breathtaking perspective to a ball's flight. It's not hard to see potential in the sporting arena. What if this sort of camera was mounted inside the balls we use on the field in professional sports? Can you imagine seeing Santonio Holmes' Super Bowl-winning catch against the Cardinals captured from the perspective of the ball, surrounded by a packed stadium and flying past some of the best athletes in the world? Or perhaps the moment just after Lionel Messi fires at goal, but just before the keeper extends to stop the shot? "It would certainly be intriguing to try that," Pfeil told ThePostGame.com by email Thursday. "We only have a single prototype which we would rather not take into a basketball game. We did, however, take great care to build the prototype as durable as possible." Of course it would take immense upgrades and immensely light cameras for such a concept to work in a regulation football or soccer ball, but you have to imagine an in-game version of the ball cam is coming. And after seeing this video, we can't wait. 1
Recommended Posts