Stolet Posted December 1, 2011 Report Posted December 1, 2011 (edited) Ih, a zašto bi znali? Ipak malo previše tražite Fizika je to, uči se nešto tako u srednjoj, ali se ne diskutuje baš o nebu, kod nas je to bilo čisto kao tema za razmišljanje. Isto tako zašto zvezde trepere, zašto postoje meteorske kiše, kako se meri starost fosila, zašto je lišće zeleno, pa žuto, pa narandžasto, pa braon, zašto je šargarepa narandžasta, i gomilu još stvari ljudi ne znaju, a u školi se manje-više uči teorija koja to objašnjava Edited December 1, 2011 by Stolet
Novaliis Posted December 1, 2011 Report Posted December 1, 2011 Ok za ovo drugo, ali nebo je ipak, nebo. Uvek prisutno, iznad nas, pomislio bi da se ljudi makar nekad zapitaju..
Јарослав Posted December 1, 2011 Report Posted December 1, 2011 Људе, у принципу, заболе за небо. Једино око чега се брину је да им не падне на главу.
Novaliis Posted December 1, 2011 Report Posted December 1, 2011 Ja sam kao klinac razmisljao o takvim stvarima, o nebu, zvezdama, odakle dolazi vetar, kisa i slicne gluposti. Nismo imali kompjuterske igre, vikipediju, zene sa dedinja i yumetal.
Novaliis Posted December 1, 2011 Report Posted December 1, 2011 Ma ni smrt ne postoji, sve je matriks, iluzija. Nista ne postoji. Nista ovo ne valja i nije istina.
ShinigamY Posted December 1, 2011 Report Posted December 1, 2011 Sve je nista, samo je Yum. Enivej, postoji mnogo lako i laicko objasnjenje zasto je nebo plavo, koje bi svaka osoba trebala da zna iz opste kulture. Kao sto zna tablicu mnozenja, Njutnov zakon, o gravitaciji itd. Ako treba, napisacu ovako laicki zbog cega je nebo plavo. Svetlost, kao svetlost ne postoji. Postoje elektromagnetni (ispravite me ako gresim) talasi u duginom spektru. E sada, znamo Zemlja ima atmosferu, i u atmosferi puno cestica, prasine, prljavstine, svega i svacega. Sunce salje te talase odredjenih duzina. Vecina tih talasa se prosto odbije o zemljinu atmosferu, a samo mala kolicina, tj oni talasi najmanje duzine, se odbijaju o tu prasinu u atmosferi, i padaju na zemlju u bezbroj pravaca. Pogodite koja boja ima najmanju talasnu duzinu (moze to jos mnogo prostije, ali eto )
Stolet Posted December 1, 2011 Report Posted December 1, 2011 Ljubičasta Ono, nije komplikovano ljudima reći da se 'svetlost plave boje' više rasipa od crvene, žute, zelene, ... ALI, baš razmišljam sad, pošto ljudsko oko može da registruje i boje manje talasne dužine, tj. ljubičastu - zašto onda nebo nije ljubičasto, ili bar bliže ljubičastoj nego što jeste?
ShinigamY Posted December 1, 2011 Report Posted December 1, 2011 (edited) Nije fora sto se rasipa. Vec sto se ostale talasne duzine odbijaju od atmosfere. Uopste ne prolaze. Ljubicasta je posebna prica, svi smo culi o ultra ljubicastom zracenju itd. To je posebna prica. Fazon je da se samo talasi samo tako male duzine kao plave, ne odbijaju od atmosfere, vec upadaju izmedju tih cestica, odbijaju se ping/pong i padaju na zemlju, gde ih mi registrujemo Ljudsko oko registruje talase (boje) naravno, samo eto, talasi duzine ljubicaste boje ne probijaju atmosferu, vec samo se odbijaju. EDIT: Sad procitah jos jednom. Previse komplikovano za ljubicastu objasniti, jer je ljubicasta sekundarna boja, tj nastaje mesanjem dva talasa... Nesto u tom fazonu Edited December 1, 2011 by ShinigаmY
Stolet Posted December 1, 2011 Report Posted December 1, 2011 Gde ti to čitaš bre Nebo je zapravo svih boja Samo što je plave ubedljivo najviše, jer što je manja talasna dužina svetlosti to je veća njena disperzija. Zbog većeg rasipanja moglo bi se onako laički (mada ne volim tu reč, jer je njeno izvorno značenje valjda religijskog tipa i znači nevernik?) reći da nam plava svetlost stiže iz svih pravaca, ili bar mnogo većeg broja pravaca nego crvena. UV svetlost biva apsorbovana od molekula tipa kiseonika, ali za vidljivu ljubičastu nisam baš siguran, a ona bi sigurno morala više da se rasipa od plave svetlosti. Moguće je da jedan njen deo apsorbuju neki molekuli kojih u atmosferi ima mnogo. Btw, jedna zanimljivost. Da li ste nekad razmišljali zašto su svetla na semaforu baš crvena, žuta i zelena, baš tim redom? Pa, pošto crvena znači stop, najbitnije je nju uočiti iz što veće daljine, a kada je npr. magla nju ćete najlakše uočiti baš zbog talasne dužine crvene svetlosti i najmanjeg rasipanja svetlosti te boje pod uticajem čestica magle. U suštini, sve te tri boje su iz gornjeg dela spektra vidljive svetlosti baš zbog rasipanja. I još jedna stvar koja mene npr. fascinira. Taj deo nauke je počeo da se razvija tek negde u XIX veku. Do tada ljudi nisu imali pojma zašto je nebo plave boje, koliko god mudri bili
ShinigamY Posted December 1, 2011 Report Posted December 1, 2011 Evo, objasnio si sve kako treba Ne umem lepo da objasnim, laik sam ali kontam sta je bitna stvar xD I za te informacije o semaforu nisam znao, lepo je nauciti nesto new
Havočka Posted December 1, 2011 Report Posted December 1, 2011 Fora sa plavom je ta sto spektar plave boje ima ubedljivo najveci raspon i najvecu energiju posle ljubicaste (koja ima mali raspon iako ima ogromnu energiju), zato su ostale boje daleko manje prisutne u toku dana (dok u sumrak ima citav spektar zbog prelamanja i gubitka energije) 1
Lou Posted December 2, 2011 Report Posted December 2, 2011 Ja, koliko znam, uvek prolazim na semaforu, jer je u boji samo staklence, a iza je lampica.
Rehabilitovani Bagrem Posted December 2, 2011 Report Posted December 2, 2011 Ja sam kao klinac razmisljao o takvim stvarima, o nebu, zvezdama, odakle dolazi vetar, kisa i slicne gluposti. Nismo imali kompjuterske igre, vikipediju, zene sa dedinja i yumetal. Jedino resenje da iskusis ponovo detinjstvo je ovo. Spoznaces ponovo svoje unutrasnje dete,samo budi offline 48 sati.
Lou Posted December 2, 2011 Report Posted December 2, 2011 Šta si time hteo da kažeš xD Pa, kada neko kaže "Stani, crveno svetlo!", ja kažem "Nije, samo je staklence crveno..." Shvataš?
Stolet Posted December 2, 2011 Report Posted December 2, 2011 http://www.youtube.com/watch?v=wwolYFGM9pU&feature=player_embedded Skoro sigurno prevara Komentari disabled, da neko ne bi napisao: Azot prelazi u tečno stanje na skoro -200 stepeni Celzijusa. Ovaj lik skoro stavlja ruku u tu tečnost bez ikakve zaštite na rukama. Pored toga, s obzirom na to da je 'tečni azot' smešten u neku plastičnu posudu, koja nije hladnjak nikakav, taj azot je na sobnoj temperaturi i verovatno bi ispario jako jako brzo. Verovatno je u posudi samo voda sa suvim ledom (čvrstim CO2) koji prelazi u gasovito stanje (direktno iz čvrstog) na nekih -50 stepeni, a 150 stepeni razlike nije zajebancija Da je ono tečni azot, ne znam šta bi liku bilo sa rukom, ali bi barem drhtala kao luda O mrtvoj smrznutoj ribici da ne pričamo
Face Of Melinda Posted December 2, 2011 Author Report Posted December 2, 2011 Ocigledno da nije tečni azot, sećam se kada sam radila neki rad u laboratoriji, mi smo ćelije čuvali u tečnom azotu, to je uvek bio fazon, oprema do laktova i jako obazrivo... Ne kapiram ove fazone sa objavljivanjem stvari koje su u startu nelogične...
Novaliis Posted December 2, 2011 Report Posted December 2, 2011 woman-imprisoned-scientology-cruise-ship-12-years-
Novaliis Posted December 2, 2011 Report Posted December 2, 2011 life-began-with-a-planetary-megaorganism.html?full=true
Lunar Posted December 3, 2011 Report Posted December 3, 2011 Ovo što ste ranije pričali o bojama, i o registru plave i ljubičaste boje. Meni su rekli da crvena boja putuje najveću distancu i zato kada sunce zalazi od svog silnog spektara boja mi vidimo crveno na nebu. Eto zanimljiv podatak. XD
Kendall Posted December 7, 2011 Report Posted December 7, 2011 Vi si zelana žaba i treba da spasete princezu plavušu:
Rehabilitovani Bagrem Posted December 7, 2011 Report Posted December 7, 2011 Javljam rezultat kada se otrzenim!
ShinigamY Posted December 7, 2011 Report Posted December 7, 2011 Ok, a gde da izadjem iz ovog crnog kruga
Recommended Posts