Earendil Posted October 14, 2002 Report Posted October 14, 2002 Sta da kazem kad ovi ljudi ne mogu da naprave sranje album a ovaj sigurno spada medju njihove najbolje zajedno sa The Minds I i The Gallery.Ovo je sto bi se reklo melodic deth in the way that was meant to be. Quote
scissors Posted October 14, 2002 Report Posted October 14, 2002 eto recenzija iz buduceg Scissors-a za decembar... to je moje misljenje o tom albumu a: a: Dark Tranquillity - "Damage Done" (Century Media, 2002.) Nakon izdavanja albuma "Wages of Sin" benda Arch Enemy, Century Media još jače udara na melodic death metal scenu, ovoga puta sa novim albumom Dark Tranquillity-a. Dvije godine pauze i isčekivanja su se isplatile i Dark Tranquillity nam ponosno predstavljaju svoj novi album pod nazivom "Damage Done", inače njihovo četvrto izdanje po redu (gledajući oficijelne albume). Kao što sam već rekao gore, muzika koja karakteriše ovaj bend je melodic death metal, muzika čiji su oni bili pioniri i možemo reći jedni od najzaslužnijih za razvoj i popularnost iste. Za razliku od nekih bendova istog žanra, Dark Tranquillity se ne boje eksperimentisanja, doduše ne tako očiglednog, ali ipak primjetnog, kao i korišćenja klavijatura za stvaranje jedne vrlo dobre atmosfere na samom albumu. Ako su im prethodni albumi donijeli svijetsku slavu, onda "Damage Done" učvršćuje njihovu poziciju i urezuje još jedan vrlo dobar album u metal istoriju. Gledajući produkciju, ona je skoro perfektna - tu i tamo možda ima malih propusta, ali ipak vrlo vrlo vrlo dobro. U svakom slučaju od njih je to očekivano, jer malo koji bend u njihovom rangu bi došao do toga da zezne stvar u produkciji nakon toliko iskustva. Dešava se ponekad, ali ne i sa njima. Gitare nisu toliko nabijene kao kod nekih death metal bendova, već su malo upeglane (mada ja baš to i ne volim). Na njima se osjeti i jedna doza power metala i upliva u razne druge žanrove, dok je veći dio gitarskih dionica ipak death orijentisan i ostavlja trag žestokog zvuka. Klavijature su već progresivnije i ne služe samo da nadopune zvuk, veći često predstavljaju osnovnu matricu oko koje se grade ostali instrumenti, kao na primer u numeri "The Treason Wall" koja je po meni i najjača numera na albumu. Samo kada bi bubnjar još lupao duplake na ovoj pjesmi mislim da bi bila pratično savršena - dobili bi mnogo na ritmu i snazi. Da vas ne zbunim, on ipak lupa duplake, ali vrlo loše ih je odradio na ovoj numeri - trebali su mu kontatni propeler duplaci. Vokal je u death metal maniru, mada vrlo često zna da pristupi sa dozom black vokala, ne vrištećih već malo oštrijih i zavijajućih. Najbolji trenuci Mikaela su kad pusti svoj duboki death growl vokal i raznese zvučnike. Impresivno, nema šta. "Damage Done" ima jednu veliku prednost - niti jedna pjesma nije dosadna i uvijek će tu da bude dinamike. Čisto sumnjam da ćete nakon preslušavanja reći da je album monoton. Opet da se vratim na klavijature - one daju posebnu atmosferu ovom albumu i zaista najbolje su pjesme koje ih sadrže. "Cathode Ray Sunshine" je zaista dobra numera koja otpočinje laganim solom i zatim prelazi u pravo prženje, a klavijature daju svoj neki šmek i popunjavaju atmosferu sa gitarama. Takođe i numera "The Enemy" koja otpočinje laganom uvodu na klavijaturama i clean gitarama, da bi se ubacili distorzirana gitara i bubnjevi. Klavijature su u toj pjesmi duboke i zastupljene gotovo čitavom dužinom, mada u pozadini su. Od pjesama bih izdvojio još odličnu "Monochromatic Stains" i "Hours Passed In Exile" koja je nabijena energijom i vjerovatno najsnažnija numera na albumu. Da se se razumijemo nešto - na albumu se ne nalazi toliko klavijatura kao što bi to uradili Cradle Of Filth, već jednostavno se služe sa njima kao instrumentom za podizanje atmosfere i pametno ga iskorištavaju. Ne guraju ih u prvi plan da bi zagušili gitare. Toliko o ovom albumu. Vrlo je prihvatljiv i za ljude koji su izvan death metala zbog svoje melodičnosti i ne vjerujem da će iko ostati razočaran njime. Bilo da ste stari Dark Tranquillity fan ili vam je ovo prvi album koji od njih slušate. (Boris Todorović) Ocjena: 9+ Quote
Aleara Posted October 15, 2002 Report Posted October 15, 2002 Ja ovaj album poredim sa The Gallery, inace meni jednim od omiljenih DT albuma. Mada ne bi bilo lose kada bi napravili nesto slicno Skydanceru a: Quote
Earendil Posted October 15, 2002 Author Report Posted October 15, 2002 4 :? :? 1.Skydancer 2.The Gallery 3.The Minds I 4.Projector 5.Haven 6.Damage Done Quote
Earendil Posted October 17, 2002 Author Report Posted October 17, 2002 Sta ovo niko nije slusao 8O 8O Dajte ljudi nabavite album necete se pokajati Quote
Aleara Posted October 20, 2002 Report Posted October 20, 2002 Earendil-e, posto vidim da si sve albume DT-a slusao, reci mi kakav je Haven posto jedino njega nemam? Da li je slicniji recimo The projectoru ili The Gallery? Quote
Earendil Posted October 22, 2002 Author Report Posted October 22, 2002 Dobar album u svakom slucaju najvise lici na Damage Done.Nabavi ga mislim da se neces razocarati Quote
Grim Reaper Posted April 19, 2003 Report Posted April 19, 2003 dobar album definitivno imam sve pesme i do jaja je narocito pesma Final Resistance.......... Quote
Grim Reaper Posted April 20, 2003 Report Posted April 20, 2003 ustvari kad bolje razmislim sve pesme su do jaja.............svi albumi su im jaki Projector,Skydancer,The Gallery..............svi.... Quote
Astral Posted April 20, 2003 Report Posted April 20, 2003 dark tranquillity... ne znam, previse su komercijalizovali zvuk za moj ukus. ovo novo vise lici na jebeni in flames nego na njih... uopte mi se ne svidja. jedan in flames je bio dovoljan (mislim naravno na stari in flames, period jesters race i whoracle, ne na ova nova elektronska sranja). the gallery, moonclad reflection, i donekle the mind's I - to su bili albumi !!! Quote
gothsbl Posted May 7, 2003 Report Posted May 7, 2003 Nemoj molim te da ih uporedjues sa In Flames-om. Nisu sigurno tako nisko pali. Album je odlican prema mom misljenju. Nisam slusala sve njihove albume ali mi se ovaj svidja Quote
fiction Posted May 7, 2003 Report Posted May 7, 2003 Dvoljno je reci da su jedini death metal band od kojeg imam cd tj. kojeg slusam.Odlican novi album.Sve pjesme su dobre.A njihova najbolja pjesma svih vremena je Therein Quote
Baja Car Posted May 7, 2003 Report Posted May 7, 2003 Od DARK TRANQUILLITY imam sve od toga su mi cetiri originali (iscekujem i peti)!!! Inace zakon bend!!! Nemaju los album!!! Svaka im cast, po kreativnosti mogu se sa MARDUK porediti!!! A vama, kojima se Projector ne svidja, mogu da porucim sledece: Poslusajte Skydance, The Gallery pa onda ubacite Projector i videcete da je bilo za ocekivati da izdaju takav album, koji je FENOMENALAN!!! Quote
Old Smuggler Posted May 8, 2003 Report Posted May 8, 2003 au evo ga moj covek, i ja sam lud za DTom i svim albumima, ali jos uvek nisam cuo Skydancera i DD gde da ih nabavim? Quote
azal Posted May 8, 2003 Report Posted May 8, 2003 Od DARK TRANQUILLITY imam sve od toga su mi cetiri originali (iscekujem i peti)!!! Inace zakon bend!!! Nemaju los album!!! Svaka im cast, po kreativnosti mogu se sa MARDUK porediti!!! A vama, kojima se Projector ne svidja, mogu da porucim sledece: Poslusajte Skydance, The Gallery pa onda ubacite Projector i videcete da je bilo za ocekivati da izdaju takav album, koji je FENOMENALAN!!! tako je...EVOLUCIJA! da svaki album zvuci kao The Gallery totalno bi se smorio. Quote
gothsbl Posted May 8, 2003 Report Posted May 8, 2003 A njihova najbolja pjesma svih vremena je Therein a: Slazem se a: Quote
Gothic Angel Posted May 22, 2003 Report Posted May 22, 2003 Projector = :? :? :? :? :? :? :? :? :? :? :? :? Ma jesi li ga ti uopste slusala?? Inace sad bih trebao (zakasnjenje veliko) da nabavim zadnji album i takodje mi fali Haven.... Ali definitivno se Projector i The Gallery tuku na prvom mestu mog death spisaka a: a: a: Moze li mi neko reci na sta lice bubnjevi na novom albumu??? Stampanje ili kao na The Gallery?? Quote
dark angel84 Posted October 7, 2003 Report Posted October 7, 2003 ja imam haven, fenomenalan je... Quote
Baal Posted October 11, 2003 Report Posted October 11, 2003 Meni se najvishe svidja The Gallery. Quote
sunessence Posted October 11, 2003 Report Posted October 11, 2003 Iskreno, ne gotivim death, ali bas bas mi se svidja The Gallery a: Moj favorit: Punish my heaven Quote
Baal Posted October 14, 2003 Report Posted October 14, 2003 Dvoljno je reci da su jedini death metal band od kojeg imam cd tj. kojeg slusam.Odlican novi album.Sve pjesme su dobre.A njihova najbolja pjesma svih vremena je Therein AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O Therapsid i Death metal :? :? :? Tu neshto nije u redu Quote
Baal Posted October 14, 2003 Report Posted October 14, 2003 Bice katastrofe,majmun usho u tenak! Quote
fiction Posted October 16, 2003 Report Posted October 16, 2003 Dvoljno je reci da su jedini death metal band od kojeg imam cd tj. kojeg slusam.Odlican novi album.Sve pjesme su dobre.A njihova najbolja pjesma svih vremena je Therein AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O Therapsid i Death metal :? :? :? Tu neshto nije u redu Ja DT slusam vec godinu P.S.Odjebi Quote
Recommended Posts