Grobodan Posted May 10, 2011 Report Posted May 10, 2011 Ne znam koliko ova tema ima smisla niti koliko će biti posećena, ali nedavno pazarih Stormbirds CD koji me je bacio u nostalgično raspoloženje pa evo, neka se bar stariji prisete ovog neopravdano zapostavljenog kulta. Dakle, ovde pričamo o Gothic metalu ali zaboravite Within Temptation, Sireniju i slično, jer je Evereve totalno druga priča; možda bih mogao da povučem paralelu sa Moonspell ali i to shvatite uslovno jer samo hoću da naglasim da se radi o kitch free gothic metalu. Zlatni period i uošte jedino vredno slušanja su prva dva albuma Seasons (1996) i Stormbirds (1998) strahovito turobnog i emotivnog zvuka koji je savršeno podcrtavao prvi vokalista Tom Sedotschenko, neretko koristeći i blackish izmučene vriske; oba albuma su vrhunskog kvaliteta ali za nijansu vodi Stormbirds po meni. Oba albuma izdaje Nuclear blast koji im obezbeđuje učešće na kultnim Live and plugged VHSu i Beautuy in darkness kompilaciji gde su ih mnogi po prvi put i primetili (priznaćete da je Bride wears black bila jedna od jačih pesama na istoj). Nedugo posle Stormbirds 1999 Tom izvršava suicid i time daje proročki jezivu atmosferu njegovim lirikama, bend nastavlja dalje no praznina koju je Tom ostavio očigledno nije mogla biti adekvatno popunjena, izdaju još nekoliko albuma ali pretvaraju se u Crematory za siromašne (koliko to jadno zvuči) i postaju totalno minorna pojava na sceni. Eto toliko, i iako se debeli Feliks i njegova kohorta smatraju premijernim gothic metal bendom Nemačke devedesetih, zajebite hajp, nabavite pravu stvar i spoznajte vrhunske domete ovog žanra koji se poslednjih godina pretvorio u pravu parodiju. 1 Quote
Fapril ethereal Posted June 5, 2011 Report Posted June 5, 2011 hahah uh sjajan bend..evo ja kao stari gotichar,preporucujem upravo ta prva dva albuma,jer su pravo blago!dragulji izgubljeni u katakombama vremena! "Thousands of souls torches Extinct, withered side by side We are destined to celebrate The cremation of mankind" Stormbirds--- megaupload Seasons ---- 4shared Quote
soul wandering Posted June 5, 2011 Report Posted June 5, 2011 Kako nije bila tema do sad jbt...evo meni omiljene sa seasons http://www.youtube.com/watch?v=ZMuIfa3qzHk&feature=related 1 Quote
Talvi Posted June 5, 2011 Report Posted June 5, 2011 Kult, ništa više. "Stormbirds" apsolutni vrhunac mada mi je i "Regret" jako dobar. Obrada "House Of The Rising Sun" Quote
Gospa na Sivcu Posted June 5, 2011 Report Posted June 5, 2011 Bravo ! Zar nije vec postojala tema? Anyway, "The bride wears black" mi je jedna od omiljenih. Drago mi je da nisu zaboravljeni i da h jos neko voli Od novijih radova nove postave, jedino sto mi se dopalo je pesma "You're mine". Ostalo mi se uopste ne svidja. I odvratan mi je nacin na koji se promovisu, fetihizam i gole zenske na omotima kao glavni adut uz bljutavu muziku. Kako nije bila tema do sad jbt...evo meni omiljene sa seasons http://www.youtube.com/watch?v=ZMuIfa3qzHk&feature=related Quote
soul wandering Posted June 5, 2011 Report Posted June 5, 2011 E a snimak sa vive dobra stara vremena... Quote
Gospa na Sivcu Posted June 6, 2011 Report Posted June 6, 2011 (edited) http://www.youtube.com/watch?v=bW3GrAVIIDU Nije lose, ali ipak mi se mnogo vise svidjao stari bend! Edited June 6, 2011 by Gospa na Sivcu Quote
Recommended Posts