Jump to content

Recommended Posts

Posted

Ne znam koliko ova tema ima smisla niti koliko će biti posećena, ali nedavno pazarih Stormbirds CD koji me je bacio u nostalgično raspoloženje pa evo, neka se bar stariji prisete ovog neopravdano zapostavljenog kulta.

Dakle, ovde pričamo o Gothic metalu ali zaboravite Within Temptation, Sireniju i slično, jer je Evereve totalno druga priča; možda bih mogao da povučem paralelu sa Moonspell ali i to shvatite uslovno jer samo hoću da naglasim da se radi o kitch free gothic metalu. Zlatni period i uošte jedino vredno slušanja su prva dva albuma Seasons (1996) i Stormbirds (1998) strahovito turobnog i emotivnog zvuka koji je savršeno podcrtavao prvi vokalista Tom Sedotschenko, neretko koristeći i blackish izmučene vriske; oba albuma su vrhunskog kvaliteta ali za nijansu vodi Stormbirds po meni. Oba albuma izdaje Nuclear blast koji im obezbeđuje učešće na kultnim Live and plugged VHSu i Beautuy in darkness kompilaciji gde su ih mnogi po prvi put i primetili (priznaćete da je Bride wears black bila jedna od jačih pesama na istoj). Nedugo posle Stormbirds 1999 Tom izvršava suicid i time daje proročki jezivu atmosferu njegovim lirikama, bend nastavlja dalje no praznina koju je Tom ostavio očigledno nije mogla biti adekvatno popunjena, izdaju još nekoliko albuma ali pretvaraju se u Crematory za siromašne (koliko to jadno zvuči) i postaju totalno minorna pojava na sceni.

Eto toliko, i iako se debeli Feliks i njegova kohorta smatraju premijernim gothic metal bendom Nemačke devedesetih, zajebite hajp, nabavite pravu stvar i spoznajte vrhunske domete ovog žanra koji se poslednjih godina pretvorio u pravu parodiju.

• Upvote 1
  • 4 weeks later...
Posted

Bravo ! Zar nije vec postojala tema? Anyway, "The bride wears black" mi je jedna od omiljenih. Drago mi je da nisu zaboravljeni i da h jos neko voli :)

Od novijih radova nove postave, jedino sto mi se dopalo je pesma "You're mine". Ostalo mi se uopste ne svidja. I odvratan mi je nacin na koji se promovisu, fetihizam i gole zenske na omotima kao glavni adut uz bljutavu muziku.

Kako nije bila tema do sad jbt...evo meni omiljene sa seasons

http://www.youtube.com/watch?v=ZMuIfa3qzHk&feature=related

:D