Novaliis Posted December 19, 2011 Report Share Posted December 19, 2011 Ok, odlucio sam da otvorim temu gde mozemo diskutovati o pesmama koje vama posebno znace. Dakle, stvari koje mogu biti totalno nepoznate, ali se vama bas svidaju, slusate ih svakodnevno ili vas asociraju na odredjen dogadjaj iz zivota. Bilo sta. Ja cu poceti sa dve stvari koje pripadaju mojoj ultimativnoj top listi. Cd koji bih narezao i poneo sa sobom na pusto ostrvo bi sigurno sadrzao ove dve pesme iz prostog razloga sto ne mogu prestati da ih slusam i asociraju me na odredjene stvari iz moje proslosti. Prva pesma je Sonata Arctica - Ruins of my Life. Draz ove teme upravo lezi u tom nekakvom random odabiru pesama. Ja sam, recimo, prestao da slusam ovaj bend odavno (niti sam ga ikada i slusao preterano) ali sam jako davno, sasvim slucajno, dobio nekoliko pesama i Ruins je bila medju njima. Od prvog trenutka, Ruins of my Life je osvetlila u meni nekakve duboke, mracne emocije. Dobio sam snaznu mentalnu sliku sebe kako stojim ispred kuce i posmatram zvezde i sazvezdje Orion, koje svake zime treperi iznad krova moje garaze. Pesma nema nikakve veze sa bilo cime o cemu sam pisao, ali eto, u meni budi snazne emocije koje karakterisu blaga depresivnost, zamisljenost, nostalgija, usamljenost, tok vremena, smisao zivota ali istovremeno i nekakva pozitivnost, onaj osecaj kada si srecan i tuzan istovremeno i sve ti je ravno jer si nemi posmatrac desavanja oko tebe i tebe je bas briga za sve.. i svaki put kada je cujem, vidim sebe na tom mestu kako zamisljeno posmatram nocno nebo, preko krova moje garaze, dok tok vremena miluje moje lice poput hladnog zimskog vetra. Druga pesma je Fear Factory - Never End. U srednjoj skoli sam dosta slusao FF, a posebno albume Digimortal i Obsolete. To je otprilike i sve sto sam cuo od njih. Jednog jesenjeg dana sam se vracao iz skole i prilikom ulaska u selo sam izasao na prvoj stanici, na samom ulazu, umesto na drugoj gde uvek izlazim. Stajao sam tako na putu, na samom ulazu u selo i posmatrao sunce kako se priblizava horizontu u daljini, iznad drveca. Pitao sam samog sebe zasto sam izasao ovde. Shvatio sam da je ova pesma bila u mojoj glavi neposredno pre toga, i dalje sam je slusao i da me je vodila, kroz trans, i da sam u tom stanju, kao hipnostisan, izasao ranije kako bih bio svedok zalasku sunca koje je za mene, u tom trenutku, bilo izuzetno magicno, obavijeno mistikom. Dok sam setao ka svojoj kuci, okrecuci se povremeno kako bih posmatrao sunce, u glavi su mi se u jednoj tacki sjedinila sva zivotna iskustva i emocije koje sam iskusio do tog trenutka i ja sam ih posmatrao poput posmatraca koji sa mosta posmatra reku. Neverovatan mir me je obuzeo. Sve osobe koja sam poznavao, moji prijatelji, familija itd. su bili u mojoj glavi i ja sam, na neki nacin, osecao sve njihove zivote, prolaznost vremena i njihovih sudbina, dok su ljudi oko mene i automobili prolazili u slow motionu. Ukratko, osecao sam nekakvu duboku prosvetljenost i od tog trenutka, svaki put kada slusam ovu pesmu osetim delic tog iskustva koje i dalje treperi u meni, i nikada me nece napustiti. Eto, to su neka dva primera random pesama koje ja volim i slusam svakodnevno i bude u meni odredjene emocije, dok drugima verovatno nista ne znace. Ako imate tako neki primer, mozete ga postaviti ovde. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kendall Posted December 20, 2011 Report Share Posted December 20, 2011 Hammerfall "Glory to the brave" Obuzme me neopisiva seta, nostalgija i osećaj neke unutrašnje topline svaki put kad je čujem i podseti me na period koje mi sada deluje beskrajno davno. Prva godina (petnaeste) gimnazije, otkrivanje metala, "kampovanje" ispred škole za vreme nastave, nerviranje nastavnika našim metal imidžom, zafrkancije svih mogućih vrsta, zdušno horsko pevanje sa drugarima legendarnog završetka pesme... I taj osećaj do dan danas nije ni najmanje izbledeo. 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lord Iffy Boatrace Posted December 20, 2011 Report Share Posted December 20, 2011 (edited) Odlicna tema. http://www.youtube.com/watch?v=Jjx0bYepm5E Budi u meni prelep osecaj letnjeg toplog vetra koji lagano miluje lice,najvise sam slusao za vreme leta dok sam isao na novosadski strand a po povratku se spremao za izlazak na cugu,sve u svemu leto,letnja kisa,letnja melanholija,vetar,zivot. Edited December 20, 2011 by BruceBruce 1 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sreta Posted December 20, 2011 Report Share Posted December 20, 2011 Ja jednom godisnje pogledam obavezno Flight of dragons . No prayer for the dying je stvar koja budi neki spokoj u meni . A tale that wasn't right je prva stvar koju sam celu skinuo na gitari kad sam pocinjao da sviram . Danas jedva i da uzmem gitaru u ruke , ali ovo obavezno sprzim . Sunrise od Uriah Heep me tera da mislim na bivse kuje , nabijem ih .... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuruz Posted December 20, 2011 Report Share Posted December 20, 2011 Bleeding Me od Mjetal'ke, sa koncerta sa simfonijskim orkestrom, na koju sam bio navučen tokom jednog dela 2000. godine. Tih dana sam čitao Beskrajnu priču i po ceo dan sam slušam S&M. Deo ove pesme odsvirane na tom koncertu me je toliko oduševio, da sam ga slušao nekoliko dana bez prestanka. To je deonica koja počinje na 5:21 ovog snimka: http://www.youtube.com/watch?v=c9kxNeoRpv0 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lord Iffy Boatrace Posted December 20, 2011 Report Share Posted December 20, 2011 Bleeding Me od Mjetal'ke, sa koncerta sa simfonijskim orkestrom, na koju sam bio navučen tokom jednog dela 2000. godine. Tih dana sam čitao Beskrajnu priču i po ceo dan sam slušam S&M. Deo ove pesme odsvirane na tom koncertu me je toliko oduševio, da sam ga slušao nekoliko dana bez prestanka. To je deonica koja počinje na 5:21 ovog snimka: http://www.youtube.com/watch?v=c9kxNeoRpv0 kapiram da ti ipak ovo nije "RANDOM" pesma jer si ipak fan Metalike :/ 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MegaDave90 Posted December 20, 2011 Report Share Posted December 20, 2011 The Cure - Prayers for Rain. Ta pesma budi nostalgiju kod mene. Slusao sam taj album (Disintegration) bezbroj puta, narocito u periodu kada sam bio u osnovnoj skoli. Stvarno vrhunsko i nikad mi ta pesma, ni album,nece dosaditi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Demon Seed Posted December 20, 2011 Report Share Posted December 20, 2011 http://www.youtube.com/watch?v=TByqESZekxc 2-3. razred osnovne, igrao fifu 98 sa burazerom od strica... flashevi iz detinjstva Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Morpheus Posted December 20, 2011 Report Share Posted December 20, 2011 Recimo album Will Oldhama"I See a Darkness"koji mi nikada ne moze dosaditi,i istoimena pjesma koja me-ne znam zasto- ispuni nekim, neobjasnjivim osjecanjem;naprosto pocnem lamentirati nad samim sobom...tom tuznom cinjenicom da postojim,a taj mi osjecaj melanholije prija,kao da se time oslobadjam nekog golemog tereta,ne znam... 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuruz Posted December 20, 2011 Report Share Posted December 20, 2011 kapiram da ti ipak ovo nije "RANDOM" pesma jer si ipak fan Metalike :/ Kakve to veze ima? Ta pesma mi nije omiljena, niti je popularna kao druge njihove, ali se svaki put kad je pustim setim jednog dela života. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lord Iffy Boatrace Posted December 20, 2011 Report Share Posted December 20, 2011 Kakve to veze ima? Ta pesma mi nije omiljena, niti je popularna kao druge njihove, ali se svaki put kad je pustim setim jednog dela života. da da shvatam to ali ipak sam ja mozda malo drugacije doziveo naslov teme,mozda je moja greska 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Novaliis Posted December 20, 2011 Author Report Share Posted December 20, 2011 U prvom primeru sam postavio dve pesme koje pripadaju zanrovima koje vise ne slusam toliko, ali ne mora svaki primer biti takav. Ako jeste, jos bolje, ali u principu, nebitno je. Da li je pesma manje ili vise poznata, nije toliko vazno koliko je prica koja stoji iza nje. Mene fascinira ta veza izmedju slusanja odredjene pesme i razlicitih emocija koje se javljaju u tom trenutku, ili secanje na odredjenu situaciju koja se desila prilikom slusanja pesme i koje dozivljavamo svaki put kada slusamo tu istu stvar. Na taj nacin sama pesma postaje nesto vise za nas, predstavlja deo naseg bica jer ovekovecuje odredjenu misao, emociju, situaciju ili asocijaciju iz naseg zivota koju samo mi poznajemo i cesto je tesko opisiva recima. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stolet Posted December 20, 2011 Report Share Posted December 20, 2011 To je neki grind? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ouroboros Posted December 21, 2011 Report Share Posted December 21, 2011 (edited) metallica wherever i may roam ako bas moram da izdvojim, iako su a i b strana kasete black album okretane nebrojeno mnogo puta prvi mrak a mnogo godina kasnije sam je vezala za jednu osobu. blue oyster cult - veteran of the psychic wars oslikava neko moje unutrasnje stanje borbe koju sam vodila par godina pre nego sto sam uopste cula za boc van gogh - strast podseca me na drugaricu iz detinjstva therion - abraxas - savrsena... nekako oznacava prekretnicu u mom zivotu kada sam shvatila neke stvari koje sam u stvari oduvek i znala. madness - it must be love - litvanija hammerfall - natural high i faith no more - epic - prepoznace se pantera - cemetery gates i korn - freak on the leash - podseca me na nekog ko me je naucio da nikog ne mozes da promenis ma koliko hteo, ako on sam to ne zeli, i da nijedna zrtva nije vredna. Edited December 21, 2011 by Ouroboros 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Novaliis Posted December 21, 2011 Author Report Share Posted December 21, 2011 2-3. razred osnovne, igrao fifu 98 sa burazerom od strica... flashevi iz detinjstva E da kod mene isto, samo sto sam ja imao 15 godina. Najbolji ortak i ja igrali fudbal u sred leta na +40, samo da bi kasnije popodne isli kuci da gledamo svetsko prvenstvo. A tu je i ova himna http://www.youtube.com/watch?v=R6uvwFOTTV0 Ultimativna pesma koja oznacava taj teen period, igranje playstationa po ceo dan, igranje fudbala i basketa 3 na 3, jebena srednja skola propasti moje, masan burek sa sirom na velikom odmoru, neprijatna iskustva sa ispijanjem rakije iz limenke koka kole u seljackoj diskoteci i hektolitri piva svakog vikenda u parku, uz pricu o zenskama, fudbalskim transferima i NBA zvezdama. Ova pesma me svaki put podseti na sve to. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
solicitor Posted December 22, 2011 Report Share Posted December 22, 2011 X Japan - Kurenai (Album Version), slusao sam svaki dan kad sam muvao neku ribu neke zime. Nikad je nisam smuvao Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sreta Posted December 24, 2011 Report Share Posted December 24, 2011 Ne znam na sta me podseca i zbog cega je volim , ali neka old school prica sto posto ... Dok je piletina imala ukus piletine http://www.youtube.com/watch?v=_OIFk2dQcno Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Flash Gordon Posted December 26, 2011 Report Share Posted December 26, 2011 (edited) Ima puno ovakvih pesama i momenata. Sad mi trenutno pade na pamet "Clocks" od Coldplay-a, vrati me u period '04/'05-te, lepa vremena. Takođe i "Push it" od Static X-a, za koju sam saznao preko video igre "Street Skater 2" (tad nisam znao ni koji je bend u pitanju). I sad se upravo setih, Demons and Wizards - "My Last Sunrise", sve ove su mi bile na nekom levom disku niotkuda koji sam puštao tek početkom srednje kad sam tek započeo zanimacije za rok/metal svet. Edited December 26, 2011 by Flash Gordon Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vic Rattlehead Posted December 26, 2011 Report Share Posted December 26, 2011 Bleeding Me od Mjetal'ke, sa koncerta sa simfonijskim orkestrom, na koju sam bio navučen tokom jednog dela 2000. godine. Tih dana sam čitao Beskrajnu priču i po ceo dan sam slušam S&M. Deo ove pesme odsvirane na tom koncertu me je toliko oduševio, da sam ga slušao nekoliko dana bez prestanka. To je deonica koja počinje na 5:21 ovog snimka: http://www.youtube.com/watch?v=c9kxNeoRpv0 Zbog ove pjesme i baš tog dijela volim Larsov stil sviranja bubnja. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lou Posted December 26, 2011 Report Share Posted December 26, 2011 volim Larsov stil sviranja bubnja. Doživeo sam i to da čujem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fapril ethereal Posted December 26, 2011 Report Share Posted December 26, 2011 (edited) prvi ekstremni metal koji sam poceo da slusam,negde pocetkom srednje skole.. pre toga sam se plasio ovakve muzike.. svaki put kad ide ova pesma,setim se kad mi je jedan stariji ortak snimio na kasetu ovaj album,Brutal Truth,Napalm Death,Monstrosity i valjda Sinister..bilo leto,pred neku oluju koja je pojebala gomilu krovova po selu i opsti haos napravila.. sedmi razred i ortak koji je kolima isao na basket i ja sa njim..ovu stvar je stalno slusao,dok smo isli do igralista..bilo mi mnogo gusht da je slusam..i dan danas,jel..kruzirali po selu u mercedesu i slusali Nirvanu,dok su nas kreature pored puta gledale i chudom se chudile.. Edited December 26, 2011 by Fapril ethereal 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuruz Posted December 26, 2011 Report Share Posted December 26, 2011 prvi ekstremni metal koji sam poceo da slusam,negde pocetkom srednje skole.. pre toga sam se plasio ovakve muzike.. 2000. године купим Метал Експрес, листам оно и мислим се: "Шта је ово, јеботе, какво је ово зло, шта ја ово слушам?" Неколико година касније: "У, интервју са људима из Kreator, Vader, Zyklon, Summoning! У, Vader постер! Пу, ко су ове дроље што су ишле на концерт јебених Мејдена (блонди и њена сестра )?" 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grobodan Posted December 26, 2011 Report Share Posted December 26, 2011 http://www.youtube.com/watch?v=IZ7Aif5aXlQ Moja prva metal pesma, sećam se kao da je juče bilo momenta kad sam je čuo. Pravio sam u kuhinji nešto da jedem i sa nekog malog sestrinog kasetofona sam pustio kazetu, akustika mi je bila lepa a kad je grunuo prvi rif usrao sam se u gaće, nisam znao gde se nalazim... i to je bilo to. Buraz kome je slučajno zapala kaseta prosledio je meni Bog zna zašto i time me sjebao za ceo život čovek nikada nije slušao metal u životu. http://www.youtube.com/watch?v=MD80pjR3qdg I momenta kad je stigla ova kaseta od Exploziva se sećam kao sad, išao sam u popodnevnu smenu u osnovnoj, bila neka pregadna kiša ali sam morao pre škole da odem do pošte da pokupim ovo. Kupio sam usput neko crno seme koje je bilo strašno loše i prljalo ruke, i tako sam jeo to crnilo, crnilo napolju i kad sam još na sve to pustio ovo... da napomenem da pre toga nikad nisam čuo Obituary. http://www.youtube.com/watch?v=C7ugeUJVcQA[ Ovaj ceo album me neverovatno seća na bombardovanje '99, slušao sam ovo kao nezdrav, čitao Hobita tad prvi put i imali smo ćale i ja trip da idemo u šumu na gljive. Ustajalo se u 4-5 ujutru i prolećna topla šuma obasjana jutarnjim suncem je tako ležala uz Nightfall da je to strašno. Još uvek mislim da je ovo THE epic metal album svih vremena. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oʞɾoƃ Posted December 26, 2011 Report Share Posted December 26, 2011 imali smo ćale i ja trip da idemo u šumu na gljive. Lepo kažu da je narkomanija prisutnija u unutrašnjosti. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuruz Posted December 26, 2011 Report Share Posted December 26, 2011 crno seme То се зове сунцокрет. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts