ÆSTROPHOBOS Posted January 15, 2012 Report Posted January 15, 2012 Vec duze vreme postoji odredjena pojava u Srbiji vezana za "obradjivanje" narodnjak u metal fazonu. Ima par finih primera sigurno koje svi znamo. Ova tema ne bi trebala da bude H8, ali samo letimicnim pogledom na broj wieva na youtubu me je nateralo da se zapitam. Da li su metalci u sustini samo malo zlobniji oblik narodnjaka? Zasto? Ne verujem da bi obradjivanje nekog narodnjaka popularizovalo metal kod folkerske mase, posto oni su bas gadljivi na taj zvuk iz sebi svojstvenih razloga, tako da ostaje samo da se metalci na takve stvari zesce primaju i takvi potezi nailaze na masovnu podrsku. Recite mi sta mislite o tome. Hvala unapred. 1 1 Quote
soul wandering Posted January 15, 2012 Report Posted January 15, 2012 Meni te fore i obrade iskreno nikad nisu bile preterano duhovite niti interesantne, ali vole to metalci generalno,to da. 1 1 Quote
Zen Posted January 15, 2012 Report Posted January 15, 2012 Ako uporedis neke narodnjacke i metalske tekstove, videces da bas i nema neke preterane razlike, vazna je interpretacija. takodje, vecina jednih i drugih je uglavnom djubre. Quote
soul wandering Posted January 15, 2012 Report Posted January 15, 2012 Pa dobro, ako odrepujem text bice to neki hip hop ne verujem da je to cilj obradjivanja narodnaka. Bice pre da je to za metalca idealna prilika da otpeva svoj omiljeni narodnjak a da ne izda metal 1 2 Quote
Јарослав Posted January 15, 2012 Report Posted January 15, 2012 wieva Чега? У суштини, моје неко мишљење је да су такве ствари настале углавном због спрдачине. А и зна понекад да буде забавно. 1 Quote
Guest HEFEST Posted January 15, 2012 Report Posted January 15, 2012 Pa necemo sigurno tu traziti umetnost. Zajebancija i to je to. Quote
Bata Trokrilni Posted January 15, 2012 Report Posted January 15, 2012 Što se ne bi metalci primali na to, ako su narodnjačke pesme dobre, ne razumem? Zadržiš melodije i harmonije (kojih u narodnoj muzici ima fenomenalnih, daleko boljih nego u nekim podžanrovima metala), i samo obradiš u metalskom aranžmanu, da bi uklopio te melodije i harmonije u zvuk koji voliš. Tu se ipak radi o pesmama koje su popularne kod nas, koje lako ulaze u uši, na kojima su mnogi od nas odrasli - pa zašto ne praviti obrade, da to zvuči još zanimljivije, barem nama koji slušamo gitarsku muziku? Uostalom, zar i autorske metal pesme ne sadrže melodije i harmonije preuzete iz klasične i raznih izvornih vidova muzike, vrlo često i folka? Metal nije izvorna muzika, to je samo jedan savremeni muzički fazon u koji se bukvalno sve što je izvorno i klasično može uklopiti. 1 1 Quote
soul wandering Posted January 15, 2012 Report Posted January 15, 2012 Punk obrada jednog klasika Quote
lemmy sixx Posted January 15, 2012 Report Posted January 15, 2012 Ako uporedis neke narodnjacke i metalske tekstove, videces da bas i nema neke preterane razlike, vazna je interpretacija. takodje, vecina jednih i drugih je uglavnom djubre. Dok su oni tvoju sugejz drimpop alternativni tekstovi vrhunac umetnosti. 1 1 Quote
Grobodan Posted January 15, 2012 Report Posted January 15, 2012 Uvek pravi narodnjaci, nikad metal obrade narodnjaka. Quote
Demon Seed Posted January 15, 2012 Report Posted January 15, 2012 Nikad Opšta metal diskusija podforum. Quote
soul wandering Posted January 15, 2012 Report Posted January 15, 2012 Slazem se i ja sa Slobom, ne razumem problem. Ako neko moze da mi objasni samo sta je tacno zabavno u tim obradama. 1 2 Quote
lemmy sixx Posted January 15, 2012 Report Posted January 15, 2012 A sto bi ti se moralo objasnjavati?Neka slusa ko sta hoce,sta se to tebe tice. No,u skladu sa Slobinim postom: http://www.youtube.com/watch?v=WIGXJPUVYvw 2 3 Quote
biohazard Posted January 15, 2012 Report Posted January 15, 2012 Meni su metal obrade narodnjaka genijalne kao ideja, ali je cesto slabo sprovedena i kao rezultat dobijamo genericki 'metalizovane' pesme. Quote
Guest HEFEST Posted January 15, 2012 Report Posted January 15, 2012 A sta cemo sa narodnjackim obradama metala? Quote
Мајор Гашпар Posted January 15, 2012 Report Posted January 15, 2012 Punk obrada jednog klasika Мени ова боља. http://www.youtube.com/watch?v=mGnVKdWCiTA Quote
soul wandering Posted January 15, 2012 Report Posted January 15, 2012 @ Stub Glup si.Nisam rekla da mora.Zapravo ne vidim problem u tome da iko kaze da slusa narodnjake, ljudi koji to javno kazu(a ne ono kao slusam svasta, domaci rok i slicno) od mene imaju apsolutno postovanje. 1 2 Quote
lemmy sixx Posted January 15, 2012 Report Posted January 15, 2012 Jebote,velika je cast zasluziti tvoje postovanje.Sada ce se usrati od srece zbog toga sto me postujes jer javno kazem da slusam narodnjake i blejim po kafanama pola nedelje. 1 4 Quote
Grob Bez Dna Posted January 15, 2012 Report Posted January 15, 2012 i metal i narodnjaci su sranje. Quote
Talvi Posted January 15, 2012 Report Posted January 15, 2012 Meni te fore i obrade iskreno nikad nisu bile preterano duhovite niti interesantne, ali vole to metalci generalno,to da. Quote
Álvaro Recoba Posted January 15, 2012 Report Posted January 15, 2012 Мени су добре металне обраде народњака, само треба мало боље да се бирају песме. http://www.youtube.com/watch?v=nCulHn8SVXE 1 1 Quote
temper Posted January 15, 2012 Report Posted January 15, 2012 Metal je nadiskustven i apstraktan. Kako drugačije objasniti istraživanja po kojima su m(j)etalci i ljubitelji klasične muzike jako slični? Narodna predstavlja spuštanje u empirijsko, što je ok, ali muzika ne odgovara. Da bismo postigli sklad, uklopimo narodnjački tekst sa čvršćim zvukom. Zabavno je. 1 Quote
Recommended Posts