Jump to content

Recommended Posts

Posted

Ray je živa legenda filma, čovek koji je stvorio stop motion tehniku i odgovoran za sva ona čudovišta i divne efekte u fantasy filmovima u poslednjih 50 godina, pre nego što je moderna kompjuterska animacija uništila sve ono što je bilo najbolje u tim filmovima - umetnost prepričavanja, realne lokacije i sve drugo što je stvaralo utisak gledanja prave bajke, epske priče i fantazije na malom ekranu.

Izdvojio bih najpoznatiji njegov film - originalni Clash of the Titans gde je Ray konačno imao veći budžet i šansu da iskoristi u potpunosti svoj potencijal. Svi se sećamo Meduze, Kalibosa, Pegaza, Krakena...

Spomenuću i moje favorite, a to su 3 filma o Sinbadu - The 7th Voyage of Sinbad iz 1958. (prvi stop motion film u boji inače), The Golden Voyage of Sinbad iz 1974. i Sinbad and the Eye of the Tiger iz 1977. Sva tri filma krase mnogobrojna mitska čudovišta i prelepe priče.

Sama stop motion tehnika je, po meni, mnogo bolja od moderne anmimacije. Na žalost, ovakvi filmovi se više ne prave, iako širom sveta postoje brojni fanovi stop motion filmova. Kad sam bio klinac, obožavao sam da gledam ove filmove na tv-u, bili su mi totalno uverljivi i jezivo realni, i dan danas obožavam da ih gledam - makar jednom nedeljno odgledam neki Sinbad film.

Poznat je takođe i Jason and the Argonauts iz 1963. u kojem je najpoznatiji bronzani kolos Talos, kao i bitka Jasona sa 7 kostura.

Ova tema je za sve ljubitelje radova legende filma, njegovih filmova koje smo (većina nas barem) obožavali da gledamo i koji su obeležili detinjstvo nas malo starijih.

Kasnije ću postovati inserte iz nekih njegovih filmova. Napravio sam i par tribute filmova.

• 1 year later...