Jump to content

Recommended Posts

Posted

Ej, braco i sestre, ko zna poljski? icon_mrgreen.gifph34r.gifph34r.gifph34r.gif

Recenzija albuma na Millennium Metal Poland Webzine-u, ali ni rec ne mogu da razumem iz proklete recenzije. Ajd, ako ko sta zna, neka pomaze.

Poz!

--------------------------------------------

INTERFECTOR - The Force Within

Black metal z byłej Jugosławii? Jeszcze nie słyszałem żadnej tego typu kapeli z tamtych terenów, tym chętniej sięgnąłem po debiut serbskiego Interfectora, zatytułowany "The Force Within" i byłem ciekaw jak to będzie brzmiało. Już wcześniej słyszałem parę kawałków z oficjalnej strony kapeli, i muszę przyznać, że po ich wysłuchaniu dość dużo obiecywałem sobie po tym albumie.

Jak to bywa jednak w rzeczywistości, często okazuje się, że reklama potrafi człowieka nabrać, i ja zostałem nieco nabrany, gdyż te trzy utwory, które znalazły się jako MP3 na stronie zespołu, są jednymi z lepszych kompozycji na całym albumie. Trudno, ale takie są prawa rynku, ale szkoda, że idzie za tym trochę robienie w balona słuchaczy muzyki metalowej. Nic to, Interfector prezentuje blackowe, raczej bardziej klimatyczne granie, z nienajlepszym brzmieniem i pewnymi dodatkami klawiszowymi. Czyli standard. Ile już było takich płyt, o których można by powiedzieć: standard. I nic ponadto. Black metal nie jest zbyt kreatywnym kierunkiem, i chociaż czasy totalnej amatorki i zupełnego braku techniki w tym stylu przeminęły, to nadal black jest kierunkiem muzyki metalowej, który jest najbardziej na bakier z techniką. I jeśli w miejsce tej techniki nie wejdzie coś innego, jakaś awangarda, nietypowe rozwiązania, czy po prostu czad, blackowe płyty robią się nudne i przewidywalne.

"The Force Within" zapowiada się całkiem interesująco, nawet bardzo ciekawie, można by rzec. Pierwszy kawałek "Mother Serbia" zaśpiewany w całości w rodzimym języku rozpoczyna się dźwiękiem kościelnych dzwonów, po czym klimat utworu przypomina lekko to, co robi izraelski Orphaned Land: bliskowschodnie skale, arabska melodyka i specyficzny plemienny klimat. Bardzo ciekawa kompozycja i właśnie to ona między innymi była umieszczona na stronie kapeli. Nic więc dziwnego, że nastawiłem się na album, który będzie operował orientalizmami i odwoływał się do bliskowschodniej tradycji i do folkloru bałkańskiego. Następny kawałek "Alienation" niweczy misternie utkany klimat, okazuje się mało ciekawym, szybkim black metalem o niezbyt ciekawym, bzyczącym brzmieniu. I dopóki nie zabrzmi następny, bardziej intrygujący fragment "S Druge Starne Svjetla" z kobiecymi wokalizami i bardziej atmosferycznym brzmieniem, Interfector tłucze raczej przeciętny, dość szybki black, który jednak jednym uchem wpadnie a drugim wypadnie. "The Lightbringer", kawałek następny, z kolei kojarzyć się może z wczesnym Dimmu Borgir, z powodu podobnego użycia fortepianu.

Ciekawostką na "The Force Within", i przy tym trzecim kawałkiem, który znałem wcześniej, jest cover power metalowej, obecnie przyblakłej, formacji Iced Earth - "Dark Saga". Przyznaję, że z ciekawością zabrałem się do słuchania tej przeróbki, ale ta, jak większość coverów, okazała się, pomimo ciekawych fragmentów, raczej mizerna. Owszem, na samym początku brzmi to intrygująco, ale po wejściu gitar, zamiast czystego wokalu, słyszymy growle, i co najgorsze, klawisze! Zgroza! Tak sprofanować ten kawałek! Potem ciekawym rozwiązaniem okazuje się partia solowa, w oryginale zagrana na gitarze, tutaj na basie. Będę złośliwy, ale pewnie dlatego, że gitarzysta nie potrafi grać solówek, bo faktycznie na tej płycie ich nie ma w ogóle.

W rezultacie otrzymujemy album dosyć słaby, ale z paroma ciekawszymi elementami, które jednak nie ratują całkowicie sytuacji. Nadzieję daje parę utworów, ale jako całość płyta się nie broni.

Dodane: November 13th 2004

Recenzent: MoonFire

Info o albumie: więcej

Odsłon: 18

Język: polish

Posted
Haha, trebalo mi je malo da shvatim sta si htela reci, ali provalih ipak icon_biggrin.gif

Tacno i u BR su bile dobre feste, ali BG je po tom pitanju nezaustavljiv. Dobro, provericemo mi to jos za BR, imacete priliku da pokusate da promenite taj nas stav, mada cete se morati pomuciti icon_mrgreen.gif

Pozdrav za CG ekipu!

pivopije.gificon_rockdevil.gif

laki majku mu nemoj me zajebavat!

vi rekoste kad smo svirali u pg da vi dollazite na ljeto i da to nije vise nasa stvar nego vi dolazite pa mi da se snadjemo... ali od toga nista jos nije bilo. mislim da vam je bilo super kad ste bili ovamo i nista vam ne bi falilo opet da dodjete pa da se krsimo a za svirku ce se sredi nema brige! samo vi kazite za koji vremenski period od prilike bi mogli doci pa da pocnemo da planiramo neke stvari i da vidimo kako cemo i sto cemo... mi ne svirasmo 100 godina a i sastav banda nam se promijenio pa moramo malo da vjezbamo...imali smo neku frku sa niksicanima... nego nije vazno to sad

ocekujem tvoj odgovor nadam se da cete doc a mi garantujemo za provod i ostalo

pozdrav od deucaliona

mirko

Posted
laki majku mu nemoj me zajebavat!

vi rekoste kad smo svirali u pg da vi dollazite na ljeto i da to nije vise nasa stvar nego vi dolazite pa mi da se snadjemo... ali od toga nista jos nije bilo. mislim da vam je bilo super kad ste bili ovamo i nista vam ne bi falilo opet da dodjete pa da se krsimo a za svirku ce se sredi nema brige! samo vi kazite za koji vremenski period od prilike bi mogli doci pa da pocnemo da planiramo neke stvari i da vidimo kako cemo i sto cemo... mi ne svirasmo 100 godina a i sastav banda nam se promijenio pa moramo malo da vjezbamo...imali smo neku frku sa niksicanima... nego nije vazno to sad

ocekujem tvoj odgovor nadam se da cete doc a mi garantujemo za provod i ostalo

pozdrav od deucaliona

mirko

Ma vi recite datum, i mi dolazimo! Ali propustili smo leto do djavola, kako sad da se kupamo? Nista, videce se ko je pravi viking, izgleda. Posle alkohola, u vodu, nema druge icon_mrgreen.gif

Cucemo se mejlom, pozdrav!

pivopije.gif

p.s. A preko leta sad me sjebala ova glupa Slovenija i onaj MetalCamp na koji sam trebao ici, cuvale se pare, ali gadovi nisu dali vizu. Nek' umru, i to je to!

Poz!

Posted (edited)

evo - ja kazhem da dodjete za tacno dvije nedjelje icon_smile.gif

'Ajde. Jes' da je Oliver prodao gitaru, pa ce se mladji metalci manje kupiti oko njega, ali mozhe da posluzhi i plavi klavijaturista icon_mrgreen.giforangelistening.gif

Edited by [kinetic]
Posted
' date='20. 11. 2004, 15:20'] evo - ja kazhem da dodjete za tacno dvije nedjelje icon_smile.gif

'Ajde. Jes' da je Oliver prodao gitaru, pa ce se mladji metalci manje kupiti oko njega, ali mozhe da posluzhi i plavi klavijaturista icon_mrgreen.giforangelistening.gif

Nista ti ne brini, stize nova gitara, jos bolja i jaca, da se maloletnici mogu diviti icon_mrgreen.gif

Poz!

Posted
Ma vi recite datum, i mi dolazimo! Ali propustili smo leto do djavola, kako sad da se kupamo? Nista, videce se ko je pravi viking, izgleda. Posle alkohola, u vodu, nema druge icon_mrgreen.gif

Hehe valjda se zna ko je na ovom forumu pravi viking icon_smile.gificon_wink.gificon_da.gif pozz icon_rockdevil.gifpivopije.gif

Posted (edited)

Tore kompisen min hilser og sier at han skal banke noen opp når han kommer nedover med meg hvis denne flaggen blir ikke fjerna icon_da.gif Til og med Batman liker ikke Svergie icon_twisted.gif Skaal pivopije.gifpivopije.gif

Edited by Swarthyard