Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

A sta, sad su odjednom clanovi foruma ugledna i postovana gospoda ?

Nisu,ali ti si hriscanin i ne bi se tako trebao obracati ljudima u svom okruzenju.

Dok naprimer ja ne moram robovati tim pravilima,pa ti mogu reci da si imbecil.I Faprilu da je pedercina.I Kuruzu da mi se napusi kurca.I Dutini da je debeli zadrigli nerast.

Edited by lemmy sixx
  • Upvote 1
Posted

не не, њега су одвели, није сам пронашао свој пут

а и он је пребегао на погрешну страну, не на праву

• Downvote 1
Posted

не не, њега су одвели, није сам пронашао свој пут

а и он је пребегао на погрешну страну, не на праву

Ti mora da snazno verujes da je tvoja strana prava

• Downvote 1
Posted

то је и теби тако неупућеном јасно кад видиш Лемија на супротној страни

• Downvote 1
Guest HEFEST
Posted

Carli gresis mnogo. Kada sam rekao da je nesto neverovatno oko tog poyiva nisam mislio na to sto ti pises. Neverovatno je da te covek pozove na broj telefona koji nema i koji se inace ne upotrebljava, a na koji me je gle slucajnosti zvao i u snu. On ima moje sve brojeve inace. Znaci pozvao me i istim recima to saopstio istim recima kao u snu, a ja takodje isto tako odgovorio. Ako je to tebi verovatno i ako se takve stvari oko tebe redovno desavaju onda ok..

Posted (edited)

@hefest

nije bitno sto on nema taj broj telefona. dovoljno je sto je uzeo tudji telefon (sticajem okolnosti) gde je na taj broj naleteo pod tvojim imenom.

to sto je tvoja pokojna verenica imala neki tvoj broj koji niko drugi nije imao u svom telefonu nije cudno jer ona ti je valjda bila najbliza. verovatnoca da bas taj broj bude na vrhu je otprilike onolika koliko ima tvojih razlicitih brojeva u telefonu. ako ima tri onda je 33%.

to da ti je u snu zvonio fiksni a ne mobilni telefon nije cudno jer je fiksni telefon arhetipski telefon, nesto sto ti je duboko urezano u podsvest, nesto sto ima posebno znacenje te je zvonjava (bas fiksnog) telefona karakteristcna suspense scena u filmovima (pogotovo malo starijim, koje si najvise i gledao verovatno) - tvoj mozak je vec znao da ce se desiti nesto dramaticno i izrezirao ti je takvu scenu. hocu reci, u tvom snu telefon nije neki random predmet, nego je plot device.

nisam rekao da je sve to verovatno ali nije ni strogo neverovatno, nego je negde izmedju, znaci malo verovatno ali nije bas ni totalno otkaceno.

samo jos da napomenem, da necu puno da polemisem i da te ubedjujem samo ti dajem svoje vidjenje, da bi razumeo kako ja to gledam, znaci ja ti govorim ono kako se to meni iskreno cini, prenosim ti moje autenticne utiske, a ne nesto sto ja mislim da bi eventualno moglo biti odgovor samo da bih te ubedio da si ti nesto posizio itd; uopste ne mislim to, mislim da je sve to relativno razlozno sto ti govoris, samo treba malo vise sumnje da primenis, mislim da se vise prepustas utiscima koji te vode na put koji nije bas nesto konstruktivan za izvodjenje zakljucaka za ubuduce.

recimo sad se ti tripujes oko toga da li je to bio bog ili nije i kako treba da se postavis prema tome i sve tako nesto pomalo bezveze i jalovo. samo ostavi to po strani, pa makar i ne razumeo sasvim, boli te, zivi svoj zivot.

Edited by Čarli
Guest HEFEST
Posted (edited)

Slazem se. Lepo si to izlozio i to je sve na mestu(i vise od toga). Ja samo na primer vise verujem u to da je to natprirodna sila nego to da sam ja osetio nesto i onda to implementirao u snove tako konkretno i nedvosmisleno. Naravno da ja ne dopustam da to upravlja mojim postupcima i da me sputava u zivotu. Cak sta vise od tada sam ziveo kako ni Don Juan nije ziveo nikada u zivotu. Od tada mene su zene pocele toliko da spopadaju da sam ih usvakom trenutku imao po 6 ili 7 na raspolaganju i sto je jos cudnije ni jedna nije imala nista protiv toga. Znaci ja i dalje ne znam kako je doslo do toga. Nikada nisam bio poznat kao zavodnik i nikada mi to nije bilo ni bitno. Tek za reprizu Nove godine sam nasao devojku koja mi se toliko svidela da sam sve ostale oterao u kurac. :da: Zivot se nastavja i ide svojim tokom, ali ovo je ipak nesto sto ne mogu zaboraviti nikada i sto ce me uvek terati bar po nekada na razmisljanje.

Edited by HEFEST
Posted (edited)
Meni vera pomaze da gledam pozitivno kroz zivot,a sta tebi ateizam omogucuje ? Da zabranis nadu i srecu vernicima ? Da omogucis da se neki ljudi smatraju manje vrednim i glupim ? Gde je tu ljubav,razumevanje,oprost? Nema ga,samo hladna,bezdusna,zlokobna masina je ateizam.

Meni ateizam omogućuje istinsku slobodu od autoriteta "odozgo", kao i preuzimanje odgovornosti za svoje postupke.

Što se tiče drugih, podstičem ih na isto to - da preuzmu odgovornost i da shvate relativnu i prolaznu poziciju sebe i drugih na ovoj planeti, ne bi li nešto uradili i ostavili iza sebe.

Ljubav, razumevanje i oprost su postojali i pre hrišćanstva i postojaće i posle hrišćanstva. Ljudska priroda je nepromenljiva, što u dobrim, što u lošim aspektima.

Davno je rečeno da je put do pakla popločan dobrim namerama. Crkva je jedan od primera.

Ko hoće da shvati zašto je ateizam istinsko oslobođenje ličnosti, neka pročita nešto od egzistencijalističke literature, npr. Kamijev "Mit o Sizifu".

Edited by oʞɾoƃ
Posted

Kakve bre knjige Gojko,kakvi bakraci.Pa valjda je zdrav razum dovoljan da se dodje do zakljucka sta omogucuje slobodu u glavi.

Naravno, ali je uvek dobro pročitati sistematizaciju takvog životnog stava i sve njegove implikacije, do kojih čovek nije sposoban da dođe u svakom trenutku i da ih bude svestan. Ja se i ne sećam da sam pročitao neku knjigu, pa tek onda formirao stav na osnovu nje, uglavnom sam rafinisao već postojeće stavove kroz književna dela.

Posted

Kakve bre knjige Gojko,kakvi bakraci.Pa valjda je zdrav razum dovoljan da se dodje do zakljucka sta omogucuje slobodu u glavi.

bez knjiga je tesko imati makar zdrav razum danas jer je vreme bolesno i knjige sluze da te postave na noge i nasade pravilno. jedino ako si imao jako dobre roditelje koji su jako dobri ljudi a u isto vreme su pronicljivi i pritom sve vreme antiintelektualci i nesto nastrojeni protiv knjiga.

takvi ljudi ne otprilike ne postoje.

Posted

Meni ateizam omogućuje istinsku slobodu od autoriteta "odozgo", kao i preuzimanje odgovornosti za svoje postupke.

Ne vidim zašto bi neki vernik bio oslobođen odgovornosti za svoje postupke?

Posted

zato sto element hriscanstva nije to kako se to sto cinis odrazava na ljude oko tebe, vec je samo to da li stremis ka spasenju. secas se one izreke "nemoj ciniti dobra dela..." jer to nista ne vredi ako to nije najbrzi put do spasenja (nego se cak ocenjuje kao ljudska sujeta).

bitno je da formalno ispunjavas uslove i da ljubis boga i da ga se plasis i da ne razmisljas ni o cemu.

da bi bio neko ko se uopste kandiduje za imanje odgovornosti moras ispuniti sledece uslove: (1) da si individua, neko ko ima slobodu izbora, a ne neki gmaz pred bogom (2) da si svestan svog mesta u svetu, nesto sto apsolutno nije komponenta vecine religija pogotovo hriscanstva.

Posted

Prvi put čujem i za to što pričaš, i za tu poslovicu.

Kako neko može stremiti raju ako gazi druge ljude? To mu dođe žešća kontradikcija.

Ispunjavanje formalnosti? WTF? :)

Ne pričam sad o hrišćanstvu, nego o svim većim religijama.

Posted

jako poznata poslovica, em sam je procitao vise puta em sam je cuo uzivo od nekog popa, ali ne secam se doslovno kako ide.

ne radi se o tome da li gazis ili ne gazis ljude nego o tome da iskljucis empatiju jer nije empatija put za raj nego (vec ce te odvesti medju strasti) nego je to pricesce, ispovedanje i ne cinjenje greha.

to sto je isus pokazivao saosecanje sa sirotinjom i napadao tadasnji drustveni poredak, ne znaci da i mi treba to da radimo ("bogu bozje, caru carevo"; sirotinji treba pomagati ali nominalno). iako je isus najsvetlji primer coveka, on je u isto vreme i bog i mi ne smemo da ga uzimamo preterano za primer jer je to sujetno nego moramo da se vodimo onim sto je bog nama zapovedio, a u tome nam je pastir crkva.

dakle tvoj subjektivni odnos prema onome sto cinis nije bitan, bitno je da se sve vreme plasis boga i nadas spasenju. tvoja predstava o tome kako svet treba da izgleda je irelevantna. tvoji odnosi sa drugim ljudima ako se nominalno uklapaju u "ljubi bliznjega svoga" (kako se uopste moze poslusati takva zapovest, ne moze covek da bira koga ce da ljubi a koga ne) su irelevantni.

itd.

to je hriscanski recept za zivot.

odgovornost tu ne postoji kao pojam.

jedina odgovornost koju hriscanin ima je prema svom spasenju, a to je onda kao da kazes da makaze imaju odgovornost da seku ili da stolica ima odgovornost da se na njoj sedi.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...