Jump to content

'bem ti život

ManiaC

Recommended Posts

Većina ljudi koje ja znam su otišli zato što ove ne mogu da se bave poslom koji bi želeli (uglavnom high tech stvari). Razvoj novih tehnologija u firmama ne postoji (čak ni u velikim), fakulteti i instituti se raspadaju, uslovi za početak posla su užasni (osim IT-a, gde je najveća investicija PC od 500€)...A naravno, kriminal, korupcija, leminzi na vlasti ne olakšavaju ostanak

Edited by Dead Man Drinking

Naravno. Meni se skoro žalio neki Nemac kako jedva uspeva da skrpi kraj a krajem sa platom od 2000 evra :haha: :haha: :haha:

Ortak jedan moj kaže: "Njihovo nemati, i naše nemati su dva različita pojma".

Pa taj moj stric što ga pomenuh na prošloj strani. Došli oni neke 95-te iz Francuske, malo u posetu kod nas. Mi ono, leba nemamo da jedemo, i pitamo strica: "Kako je u Francuskoj"? A on će: "Jaooo... ne pitaj, teška beda.. nezaposlenost... jedva kraj s' krajem". Pogledam ja braću od strica, a na njima sve novo. Trenerke, patike, diskmeni, gejm bojevi... :haha:

Al' dobro.. šta ćeš..

Pametan čovek je reko: "Sunce tuđeg neba ne ostavlja opekotine kao naše brate". Inače, kolko znam u Francuskoj je ranije ako baš dugo iznajmljuješ isti stan, kirija sa godinama pada, tj. dobijaš pomoć od države i plaćaš drastično manje.

• Upvote 3

ti si moj brat

kacemo na Brutal Asolt?

Kad se odreknes Cede i NVO. :D

Ja kontam da skoro niko odavde ne bi odlazio da su samo dve stvari rešene:

Da je prosečna plata kod privatnika 500-700 evra (ali realna, a ne statistička), i da ljudi lakše mogu da dođu do stana, ili kuće.

Pa i nije tako. Evo ti na primer imas radnike Kolubare gde neki imaju plate 120000, rade na masinama u smeni. Nije lak posao ali mogu da zive lepo, medjutim rastu apetiti, kupe do jaja kola, uvale se u kredit, pa kukaju da im je katastrofa, jbg, fali im jos 500 evra plate da se izvuku.

Ne rade to svi naravno, neki pametno uloze pare, ali ima takvih primera.

Nije samo poenta koliko imas para nego kako ces raspolagati sa njima, tri puta meri i jednom seci

.

Ne mozes i cigare i alkohol i picke i racuni i zena i deca i krediti i vile i jahte i jos milion stvari.

I da, da se sredi sistem i da taj EPS radi u plusu i sa modernizovanom tehnologijom i boljom strukturom firme ti radnici Kolubare bi imali jos vece plate.

Al jbg, 30 zena se vode kao bageriste, sede u kancelarijama jedne drugima na glavama, imaju 1000 evra plate i uzivaju.

O tome prica Radulovic, direktorova zena, svalerka, sindikalceva svalerka, inzenjereva svalerka i tako se nakupi njih 30 koje ne rade svoj posao i bagera nisu videle. Imaju samo skolu rudarskog tehnicara i debelu vezu.

Drugar koji je nakon studija otišao u Novi Sad se nedavno oženio i kupio stan, ima posao kojim je zadovoljan, ali ga nervira to što tamo nema prijatelje koje je upoznao u Beogradu, a ni oni koje zna iz vremena pre nego što je došao u Beograd nisu u NS. Nađe uvek ljude za basket, pivo, partiju fudbala, ali to nisu onih nekoliko ljudi s kojima se čuje svakih nekoliko dana.

To su ta velika prijateljstva koja razdvaja nepremostivih 80km. Sat vremena kolima ili sat i po vozom. Nekad ti više vremena treba iz Sremčice do centra Beograda, nego iz NS-a. To što se neko ne viđa često sa starim prijateljima sigurno nema veze s tim što sad ima posao, ženu, decu i želju da bar nekoliko sati nedeljno ima mir koji mu je potreban da se malo odmori.

Sa nekim dobrim prijateljima sam na Whatsapp/Viber grupi i svaki dan pričamo, komentarišemo gluposti, kao da smo za astalom. Jedino što ne možemo da se zapijemo kao nekad

• Downvote 1

Nedostaje mu da s nekim posle posla ode na PES ili da vikendom prošetamo do JNA i slično. 80 kilometara nije puno, ali uz njegov rad po smenama i vikendom u Dečijem selu i moje obaveze, to nije tako jednostavno izvesti kao što bi bilo da je ovde.

Viber grupe ne mogu da nadomeste nedostatak druženja uživo.

• Upvote 1
  • Downvote 1

Ja znam zašto idu tamo, ja nemam dilemu, no priča je počela o tome kako ne treba da idu tamo jer tamo ne valja. Btw idu i u Španiju i u Francusku. Osim toga nije to samo par zemalja, ako pričamo o "zapadu" a još pretpostavimo i EU to je i Irska, UK, Holandija, Danaska, Belgija, Austrija, Nemačka, Švedska i Finska... svuda može jako lepo da se živi.

moja je poenta pre svega bila da ne treba sažaljevati niti puštati u državu ekonomske migrante.

sa bilo kakvim dokumentom koji dokazuje da su ljudi iz ratom zahvaćenih država - da. ali značajan procenat migranata je dolazio iz država u kojima vlada, kakav takav, mir.

oni imaju prava da traže bolje sutra, svoje parče zemlje pod kapom nebeskom blahblah, ali ne moraju preko naše teritorije, ilegalno. lepo zatražiš papire i čekaš. između ostalog i srpske, ako žele ovde da žive i rade. nemam ništa protiv.

ako bi se puštale samo izbeglice, onda bi njima i moglo da se posveti više pažnje, a ne da svi đuture budu ostavljeni ko kerovi po parkovima po principu ignoriši ih i nestaće.

naravno da se u globalu na zapadu živi bolje, aaali ja sam pre svega mislio na sirotinjske kvartove u parizu, istočni london i slično gde je život za crtu iznad cigana pod mostovima. takva sirotinja je u srbiji i beogradu nepostojeća.

na zapadu se živi lepo, ako si na pravoj strani.

nordijske zemlje su šupak evrope i sveta i nebitne su. divne (što se ekonomije i socijale tiče i pod uslovom da neko može svoj jedini život da proćerda u tim hladnim, posranim zemljama), ali nebitne i nisu primer opšteg stanja, već izuzetak od pravila.

• Downvote 3

Naravno. Meni se skoro žalio neki Nemac kako jedva uspeva da skrpi kraj a krajem sa platom od 2000 evra :haha: :haha: :haha:

2000 evra je izrazito slaba plata u Nemačkoj. U bilo kom većem gradu jednosobni stanovi kreću od 800 evra naviše, a računi za najosnovnije stvari su 300-400 evra. Dodaj hranu, odeću i usluge tipa frizera i slično i ode plata. Kredit za stan ili auto su takvim ljudima misaona imenica.

Moj najbolji ortak radi u Audiju u Minhenu za 2800 evra, ali su troškovi toliki da meni na kraju meseca ostane više para nego njemu (doduše, nije da sam ja baš dobar primer za prosečnu srpsku platu, ali nije to poenta). Međusobno se posećujemo svaka 2-3 meseca i on se svaki put oduševljava koliko je ovde sve jeftino, ali i sa koliko para ljudi uspevaju da prežive.

aaali ja sam pre svega mislio na sirotinjske kvartove u parizu, istočni london i slično gde je život za crtu iznad cigana pod mostovima. takva sirotinja je u srbiji i beogradu nepostojeća.

Nisi ti burazeru mnogo išao po Srbiji onda.

nordijske zemlje su šupak evrope i sveta i nebitne su. divne (što se ekonomije i socijale tiče i pod uslovom da neko može svoj jedini život da proćerda u tim hladnim, posranim zemljama), ali nebitne i nisu primer opšteg stanja, već izuzetak od pravila.

Ako izuzmemo očigledan iracionalni momenat u tvojoj predrasudi prema nordijskim zemljama, u pitanju su najuređenije, i što je mnogo bitnije, najjednakije zemlje na svetu. Svi Šveđani koje ja znam hladnoću severnih krajeva leče tako što imaju dovoljno para da mesec dana godišnje provedu u tropskim krajevima pijući koktele na plaži i jebavajući sojke.

Nisi ti burazeru mnogo išao po Srbiji onda.

Ako izuzmemo očigledan iracionalni momenat u tvojoj predrasudi prema nordijskim zemljama, u pitanju su najuređenije, i što je mnogo bitnije, najjednakije zemlje na svetu. Svi Šveđani koje ja znam hladnoću severnih krajeva leče tako što imaju dovoljno para da mesec dana godišnje provedu u tropskim krajevima pijući koktele na plaži i jebavajući sojke.

jesam. čak i gde je sirotinja velika, sve je toliko smešno jeftino da se krpi kraj sa krajem.

moje predrasude? rekoh da su divne zemlje što se uređenosti i socijalnog momenta tiče, to što ne želim da život provodim na hladnom mestu, međ mahom depresivnim ljudima, je moj lični stav, naravno.

• Downvote 2

moje predrasude? rekoh da su divne zemlje što se uređenosti i socijalnog momenta tiče, to što ne želim da život provodim na hladnom mestu, međ mahom depresivnim ljudima, je moj lični stav, naravno.

Ne znam da li si bio u Skandinaviji i u kojim zemljama, ali meni su ljudi u Srbiji daleko depresivniji nego bilo gde na severu...

Suicid je jedan od najvećih grehova u pravoslavlju, a obzirom da smo jedna od najreligioznijih nacija, barem u evropihttp://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=10&dd=05&nav_id=547279,sasvim je jasno zašto nema mnooogo više samoubistava!

I zvanično smo jadni

http://www.bloomberg...rable-economies

Jeeeheej, pa manje smo jadni od Španaca, boli nas paja...

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...