Dead Man Walking Posted February 6, 2016 Report Share Posted February 6, 2016 (edited) To sto ti pricas funkcionise u tih nekoliko zemalja u Evropi, pre svega Skandinavija i Nemacka, koje vode jaku socijalnu politiku, i koje pre svega mogu sebi to da priuste. Sta mislis zasto su tamo pojurili svi ovi migranti? Sto ne idu u Spaniju, Francusku, Poljsku, Grcku, Italiju... Ja znam zašto idu tamo, ja nemam dilemu, no priča je počela o tome kako ne treba da idu tamo jer tamo ne valja. Btw idu i u Španiju i u Francusku. Osim toga nije to samo par zemalja, ako pričamo o "zapadu" a još pretpostavimo i EU to je i Irska, UK, Holandija, Danaska, Belgija, Austrija, Nemačka, Švedska i Finska... svuda može jako lepo da se živi. Edited February 6, 2016 by Dead Man Walking Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fapril ethereal Posted February 6, 2016 Report Share Posted February 6, 2016 super se tamo zivi,moze na kredit sve,onda malo sa vremena na vreme izadje milion ljudi da protestvuje zato sto se tako lepo zivi,pa malo strajk ovoga i onoga,pa ti udje milion izbeglica u zemlju,pa ne znas sta ces sa njima pa malo terorizam,a za super liberalne ljude mozete da odete u neki od kupleraja sa ovcama i psima. blago tebi sa tobom 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
LoveHateLove Posted February 6, 2016 Report Share Posted February 6, 2016 (edited) Ja znam zašto idu tamo, ja nemam dilemu, no priča je počela o tome kako ne treba da idu tamo jer tamo ne valja. Btw idu i u Španiju i u Francusku. Osim toga nije to samo par zemalja, ako pričamo o "zapadu" a još pretpostavimo i EU to je i Irska, UK, Holandija, Danaska, Belgija, Austrija, Nemačka, Švedska i Finska... svuda može jako lepo da se živi. Prica je pocela o tome da MI ne trebamo da idemo tamo po svaku cenu. Imas belosvetske sirotinje iz Afrike, Azije koja bukvalno nema nista da izgubi. Cak i puko prezivljavanje je bolje od bede i opasnosti od rata u kojoj zive. Mi jos nismo u situaciji da po svaku cenu moramo da idemo odavde. Na kraju krajeva ako nemas obrazovanje nece niko ni da te primi za stalno, mozes eventualno da odes na par meseci da crncis i zaradis neku lovu. Edited February 6, 2016 by LoveHateLove Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dead Man Walking Posted February 6, 2016 Report Share Posted February 6, 2016 Pa ne znam kako bih te uverio da uopšte nije tako, jedino da probaš pa da vidiš. Prvo pretpostavljaš da je sve to belosvetska sirotinja bez ikakvog obrazovanja, što nije tačno. Drugo i da je tako oni ako dobiju azil imaju program asimilacije u sistem i obrazovanja, znači moraju da idu svaki dan da uče jezik i ospobljavaju ih da rade neki posao. Dok su u tom programu dobijaju socijalnu pomoć od koje mogu da žive, ako napuste program prestaju da dobijaju te pare. Nije istina da te neće primiti za stalno zato što nemaš visoko obrazovanje, protiv zakona je da držiš nekoga neograničeno a da mu stalno produžavaš ugovor, a verovao ili ne ovde se poštuje zakon. Treće ti valjda misliš da je bolje da sediš u svojoj domovini i ne radiš ništa bez perskektive nego zapravo radiš nešto na zapadu makar i za male pare. Super je to neko vreme, ali kad prođu dvadesete pa i tridesete i proćerdaš najbolje godine za posao i zasnivanje porodice i kad roditelji više ne mogu da te izdržavaju možeš samo da se obesiš. Link to comment Share on other sites More sharing options...
LoveHateLove Posted February 6, 2016 Report Share Posted February 6, 2016 (edited) Ne, nego smatram da je bolje raditi i ovde za male pare, u svojoj zemlji, gde su ti i porodica i prijatelji, nego da ides da prezivljavas u inostranstvu. Mada ja bih mogao i da odem, ne bi mi to predstavljalo problem. Nisam ni rodjen ni odrastao u Srbiji. Edited February 6, 2016 by LoveHateLove Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dead Man Drinking Posted February 6, 2016 Report Share Posted February 6, 2016 Meni većina prijatelja i pola porodice u drugim zemljama. A ja sam se zbog posla preselio u drugi grad, gde nemam ni prijatelje ni porodicu. Da sam otišao ~1000km zapadno, trebalo bi mi 2 sata avionom + sat i po busom do mojih. Ovako mi treba 3 sata autobusom. Nije neka razlika Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dead Man Walking Posted February 6, 2016 Report Share Posted February 6, 2016 Pa niko tebe ne šiba po ušima da ostaješ ako ti ne valja. Osim toga 25% ljudi ne radi, kojeg oni izbora imaju. A ako odeš pa se vratiš sigurno se nećeš vratiti siromašniji, ni u jednom smislu. Prijatelji dođu i odu, nađeš nove, to je generalno precenjena stvar kad si u tridesetima. Čuješ se s vremena na vreme sa nekim al' svako ima svoj život, bar bi trebalo, kad se nađete popijete pivo a ne cirkate svaki vikend u parkiću iz plastike. A dužnost imaš prema sebi i svojoj porodici valjda više. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dead Man Drinking Posted February 6, 2016 Report Share Posted February 6, 2016 (edited) Verovatno i 'oću, u narednih godinu dana, nadam se. Vreme je na mojoj strani, tek mi je 18 godina, 16-i put. Edited February 6, 2016 by Dead Man Drinking Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuruz Posted February 6, 2016 Report Share Posted February 6, 2016 Pravi prijatelji nikada ne mogu biti nešto precenjeno. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
LoveHateLove Posted February 6, 2016 Report Share Posted February 6, 2016 Slazem se, u principu. Slika nije crno-bela. Sve ima svoje prednosti i mane. Kad si vec pomenuo nezaposlenost, ista situacija je u Italiji, Spaniji, Grckoj, npr. I tamo je 50% mladih nezaposleno. Ja samo kazem da nije lako otici ni u inostranstvo. Da je lako primili bi oni sve ove migrante, ali ostace samo manji broj da zivi u tim zemljama. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ManiaC Posted February 6, 2016 Author Report Share Posted February 6, 2016 blago tebi sa tobom i meni sa tobom Meni sestra i zet zive u Sloveniji.Zet je do pre dve godine radio u jednoj banci,ziveo na visokoj nozi,vozila se mecka,uzimali se krediti.Onda krenula kriza,dobio otkaz,nemoze da se zaposli nigde vec dve godine a ima zavrsen neki menadzment,jedva sastavljaju kraj sa krajem,otvorili neki kiosk brze hrane pa zarade nesto. Tetka zivi u Svedskoj vec 7 godina.Stalno se hvali kako je super sve krasno i bajno, i kad god dodje prica o kreditu za stan koji nikada da uzme. Ziveo bih ja u Finskoj,nije da ne bi,mislim da je to jedina strana zemlja u kojoj bih voleo da zivim pored Norveske ali da ga jebem da mi neko kaze kako je sve super,a svaki dan ljudi protestvuju i prave strajkove neke.U Grckoj vatrogasci vise gase pandure nego pozare. i ako drugo realno serem se ja u taj zivot u kome moram ceo dan da radim ko crnac da bi mogao da placam banci kredite.Pa bio taj zivot u Srbiji ili Finskoj. Ja u principu ni ovde ne zivim lose jer imam dobar privatan posao,nemogu da prisutim letovanja i zimovanja ali mogu da zivim pristojno.Ne vozim dobar auto ali imam za gorivo..Nekada je taj posao bio i bolji ali u posledniih par godina je dosta propao posebno od kada je Vule na vlasti, Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fapril ethereal Posted February 6, 2016 Report Share Posted February 6, 2016 (edited) Pravi prijatelji nikada ne mogu biti nešto precenjeno. i izuzetna su retkost... vecina "prijatelja" se mota oko tebe, ako imaju neku materijalnu korist toga. barem je tako u mom slucaju.. moj brat planira da se vrati iz SAD do kraja godine da bi ovde otvorio dispecersku firmu za transport kompanije iz SAD(iz Cikaga tacnije).. vozi kamion trenutno i za koji mesec to vise nece raditi i krece na kurs za dispecera.. ne smem da zamislim kakva ce navala "prijatelja" da bude, kad se bude vratio.. a on onako kao dete se raduje sto ce da se vrati u zemlju posle 8 godina Edited February 6, 2016 by Fapril ethereal 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dead Man Walking Posted February 6, 2016 Report Share Posted February 6, 2016 realno serem se ja u taj zivot u kome moram ceo dan da radim ko crnac da bi mogao da placam banci kredite.Pa bio taj zivot u Srbiji ili Finskoj. Ček a gde živiš? Kod roditelja? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
KazimKazim Posted February 6, 2016 Report Share Posted February 6, 2016 (edited) Ocemo li da skupimo pare i uradimo DMW plaketu za zasluznog clana yum-a? Definitivno decxko svima nama (slepima) otvorio oci, redie da ovo njegovo pregalnistvo ne ostane zaboravljeno, izgubljeno medz redovima... Bar neki znak paznje... Onako skromno... Srpski Edited February 6, 2016 by KazimKazim Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fapril ethereal Posted February 6, 2016 Report Share Posted February 6, 2016 Meni sestra i zet zive u Sloveniji.Zet je do pre dve godine radio u jednoj banci,ziveo na visokoj nozi,vozila se mecka,uzimali se krediti. pa jebiga..mozes da biras imas pare i zivis na "niskoj nozi" i stedis za crne dane, pa kad crni dani dodju, imas vremena da razmislis kako dalje.. ili imas pare, zivis na visokoj nozi, ne stedis nista ili nesto mizerno, pa kad crni dani dodju, kuku majke i lele boshke.. klasican balkanski sindrom "hocu sad i hocu sve", daj da se nakupujem gluposti, daj neka dobra kola, skupo letovanje... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
imaginos Posted February 6, 2016 Report Share Posted February 6, 2016 vidim, ista prica se vrti ovde zadnjih 70 godina. "truli zapad, propada", "dekadentan", "bice zemlja proleterska"... aj razumem da to prica generacija kojojsu komunisti isptali mozak (da bi ziveli kao bogovi medju rajom), ali ne kapiram kako klinci mogu da se loze na to. u stvari kapiram. nazalost, misle (opravdano ili neopravdano) da ih ovde ne ceka bolja buducnost sa lagodnijim zivotom i lakse je verovati kako je i tamo lose i tesko. Link to comment Share on other sites More sharing options...
imaginos Posted February 6, 2016 Report Share Posted February 6, 2016 vidim, ista prica se vrti ovde zadnjih 70 godina. "truli zapad, propada", "dekadentan", "bice zemlja proleterska"... aj razumem da to prica generacija kojojsu komunisti isptali mozak (da bi ziveli kao bogovi medju rajom), ali ne kapiram kako klinci mogu da se loze na to. u stvari kapiram. nazalost, misle (opravdano ili neopravdano) da ih ovde ne ceka bolja buducnost sa lagodnijim zivotom i lakse je verovati kako je i tamo lose i tesko. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dark_Elf Posted February 6, 2016 Report Share Posted February 6, 2016 Imam ortaka u Londonu, koji radi u jednoj od najačih firmi za specijalne efekte na svetu. Ima zanimljvih stvari koje mi priča. Na primer: nema neke određene svote novca za određenu poziciju. Svako pregovara za sebe. Hipotetički (mada se to u principu ne dešava), može običan šljaker na najnižoj poziciji da ima veću platu od šefa, ili nekog TD-a, supervizora, ako je bolje ispregovarao. Zatim, kaže da možeš da uštediš mnogo ili malo, u zavisnosti gde živiš (odnosno iznajmljuješ). Ako si na 20 minuta pešaka od posla, kirija je basnoslovna i teško da može išta da se uštedi, ako si na sat vremena prevozom od posla, može da se fino uštedi, a ako si na 2-3 sata prevozom do posla, kirije su baš jeftine, i može baš puno da se uštedi (ali gubiš 4-6 sati svakog radnog dana koje ti nije plaćeno). A što se tiče iznajmljivanja/kupovine stana, to kontam da je u svakoj državi drugačije i da najviše utiče godišnji porez na imovinu. Pa gde su porezi jeftiniji, ljudi kupuju nekretnine, a gde su skupi, ljudi radije iznajmljuju stan. Moj stric u Francuskoj je, ne trepnuvši prodao stan, kad je skontao da mu za kiriju treba mnogo manje love, nego da plaća porez. Otići, ili ostati? To je sad pitanje veliko, i svakom je individualno. Ja da imam svoju kuću, ja bih ovde baš uživao, teško da bi bilo gde otišao (osim na par meseci da odradim tezgu), ali pošto moram to stambeno pitanje da rešim konačno, sve sam bliži ideji da zapalim. Ne mogu da uzmem kredit u banci, pošto sam Freelancer, a sad je malo povoljnija situacija i kod nas oko kredita (za 50000 evra, rata je oko 160), pa se dvoumim, da li sebi da uplaćujem staž, ili kako to već ide, ili da odem na par godina, skupim pare, i vrnem se. Pojma nemam. 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drogarito Posted February 6, 2016 Report Share Posted February 6, 2016 Ja u Srbiji vidim samo stagnaciju. Osim ako nisi deo svetog trojstva - političar/kriminalac/starleta. Link to comment Share on other sites More sharing options...
perzekjušn menijak Posted February 6, 2016 Report Share Posted February 6, 2016 Prijatelji dođu i odu, nađeš nove, to je generalno precenjena stvar kad si u tridesetima. Žene dodju i odu, prijatelji ostaju. Link to comment Share on other sites More sharing options...
HeLLsarma Posted February 6, 2016 Report Share Posted February 6, 2016 i izuzetna su retkost... vecina "prijatelja" se mota oko tebe, ako imaju neku materijalnu korist toga. barem je tako u mom slucaju.. moj brat planira da se vrati iz SAD do kraja godine da bi ovde otvorio dispecersku firmu za transport kompanije iz SAD(iz Cikaga tacnije).. vozi kamion trenutno i za koji mesec to vise nece raditi i krece na kurs za dispecera.. ne smem da zamislim kakva ce navala "prijatelja" da bude, kad se bude vratio.. a on onako kao dete se raduje sto ce da se vrati u zemlju posle 8 godina Pametan covek jer : Ostajte ovdje!...Sunce tuđeg neba, Neće vas grijat kô što ovo grije; Grki su tamo zalogaji hljeba Gdje svoga nema i gdje brata nije. Od svoje majke ko će naći bolju?! A majka vaša zemlja vam je ova; Bacite pogled po kršu i polju, Svuda su groblja vaših pradjedova. Za ovu zemlju oni bjehu divi, Uzori svijetli, što je branit znaše, U ovoj zemlji ostanite i vi, I za nju dajte vrelo krvi vaše. Kô pusta grana, kad jesenja krila Trgnu joj lisje i pokose ledom, Bez vas bi majka domovina bila; A majka plače za svojijem čedom. Ne dajte suzi da joj s oka leti, Vrat'te se njojzi u naručju sveta; Živite zato da možete mrijeti Na njenom polju gdje vas slava sreta! Ovdje vas svako poznaje i voli, A tamo niko poznati vas neće; Bolji su svoji i krševi goli No cvijetna polja kud se tuđin kreće. Ovdje vam svako bratsku ruku steže - U tuđem svijetu za vas pelen cvjeta; Za ove krše sve vas, sve vas veže: Ime i jezik, bratstvo, i krv sveta, Ostajte ovdje!... Sunce tuđeg neba Neće vas grijat kô što ovo grije - Grki su tamo zalogaji hljeba Gdje svoga nema i gdje brata nije... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fapril ethereal Posted February 6, 2016 Report Share Posted February 6, 2016 ti si moj brat kacemo na Brutal Asolt? 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuruz Posted February 6, 2016 Report Share Posted February 6, 2016 i izuzetna su retkost... vecina "prijatelja" se mota oko tebe, ako imaju neku materijalnu korist toga. barem je tako u mom slucaju.. moj brat planira da se vrati iz SAD do kraja godine da bi ovde otvorio dispecersku firmu za transport kompanije iz SAD(iz Cikaga tacnije).. vozi kamion trenutno i za koji mesec to vise nece raditi i krece na kurs za dispecera.. ne smem da zamislim kakva ce navala "prijatelja" da bude, kad se bude vratio.. a on onako kao dete se raduje sto ce da se vrati u zemlju posle 8 godina Nisam ni mislio na takve ljude. Među mojim prijateljima, neko traži zajam tek kad mu je baš hitno, izvinjava se što traži i vraća čim može, a zajmodavac uopšte ne pita kada će mu biti vraćen novac. Drugar koji je nakon studija otišao u Novi Sad se nedavno oženio i kupio stan, ima posao kojim je zadovoljan, ali ga nervira to što tamo nema prijatelje koje je upoznao u Beogradu, a ni oni koje zna iz vremena pre nego što je došao u Beograd nisu u NS. Nađe uvek ljude za basket, pivo, partiju fudbala, ali to nisu onih nekoliko ljudi s kojima se čuje svakih nekoliko dana. Što se odlaska tiče, priče su potpuno individualne i svako zna zašto je otišao ili ostao. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dark_Elf Posted February 6, 2016 Report Share Posted February 6, 2016 Ja kontam da skoro niko odavde ne bi odlazio da su samo dve stvari rešene: Da je prosečna plata kod privatnika 500-700 evra (ali realna, a ne statistička), i da ljudi lakše mogu da dođu do stana, ili kuće. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drogarito Posted February 6, 2016 Report Share Posted February 6, 2016 Naravno. Meni se skoro žalio neki Nemac kako jedva uspeva da skrpi kraj a krajem sa platom od 2000 evra :haha: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts