Jump to content

Recommended Posts

Posted

Ja sam pričao.

I ponavljam, nikakve revolucije, nakaradno sklepane demokratije, radulovići neće nas spasiti. Već reforma obrazovanja i velike investicije u njega.

20 godina i videle bi se razlike u svim poljima društva. Da, verovatno bi i iz te generacije veliki broj otišao vani, ali to je u redu i prirodno, ljudi su uvek putovali, iseljavali se, selili se, pa neće u doba globalizacije (najbolji i onak otreba da idu i pokušaju da ostave trag na globalnom nivou), ali neko bi i ostao i napravio razliku.

nisam ja nikad rekao da ce nas Radulovic spasiti niti imam iluziju o tome..

mislim da se ljudi koji glasaju za njega u sustini slazu da je obrazovanje najbitnije.. ne gledam na njega kao na spasioca, vec na nekog ko nije Vucic, Tadic i bratija..

kakav je takav je, nije oni

• Upvote 3
  • Downvote 1
Posted (edited)

da li tebe žulja što nema nikog pored sebe ili ne želi da eksponira nikog osim sebe? niti jedan čovek iz kulture, obrazovanja, pa i neki drugi ekonomista, nije ni on baš svu pamet posisao, pravnik... neko, bilo ko?

Edited by truliandedzombileš!
Posted

I ponavljam, nikakve revolucije, nakaradno sklepane demokratije, radulovići neće nas spasiti. Već reforma obrazovanja i velike investicije u njega.

koju ce da sprovede ko?

Posted

i takav ce malo-malo da dize tenzije, samo da bi ostao na vlasti..a ratovati nece sigurno, sta god da se desi

jebem ti vise narod ogrezao u mrznju i nacionalizam u picku lepu materinu, poserem im se na drzavu, kad od sranja koja taj izgovara ne mogu da razaberu sta im je vaznije u zivotu..

vazi za svu odrpanu gologuziju u Bosni, ne samo za njegovo stado ovaca..

• Upvote 1
  • Downvote 1
Posted

Centralna štamparija novca bez pokrića odlučuje, preko svojih dragih političara-koordinatora, ali i multinacionalnih tajkuna, koja će zemlja biti ekonomski razvijena, a koja ne.

To je kompleksan princip koji je do tančina usavršen i primenjuje se danas na 90 % zemalja u svetu.

100 % zapadnih zemalja, zaključno sa jednom Nemačkom, ima standard koji je neodrživ i koji nije na realnim osnovama.

Što se tiče obrazovanja i naučnih istraživanja, lako je NASI ili nekoj drugoj američkoj instituciji ili povlašćenoj korporaciji da vrbuje nekog tamo autističnog i bubuljičavog Indijca, a koji je genijalan za nuklearnu fiziku, kada se lova nemilosrdno upumpava u budžet.

Prošla su ta vremena suštinskih otkrića koja su zaista koristila čoveku, sada je akcenat na polju veštačke inteligencije i robotike. Imaju gomilu tih korisnih budala iz Indije, Pakistana i Libana , daju im neku crkavicu, 300 puta manju od prosečne zarade nekog prosečnog fudbalera, ali opet 100 puta veću od one crkavice koju bi dobili u matičnim državama. Podrazumeva se da uz njihovu svesrdnu pomoć (otkrića) grade Vrli novi svet. Neću da se vozim Uberom dok sam živ, vozaće me moj crno-beli fijaker.

• Upvote 1
  • Downvote 1
Posted

Jeste li vi svesni da svu inostranu robu koju kupujete placate dolarima, eventualno evrima?

Patike koje nosite, telefone, kurce-palce, sve je to placeno dolarima.

A pricate kako se upumpavaju milijarde bez pokrica.

• Upvote 1
Posted

uber je izbegavanje poreza maskirano u tehnoloski fazon. kad bude jasno i objavljeno koliki porez i kome oni placaju, onda mozemo da pricamo. drugo, da li vozac ubera moze da bude bilo ko, ukljucujuci i recimo osudjenog silovatelja? koliko cesto vozila idu na tehnicki pregled? koliko je iskusan vozac ubera ili je tek poceo da vozi?

kod nas postoji alternativa uberu, zove se car:go i tu su stvari malo jasnije (tj, odgovori na neka od gornjih pitanja su jasni). koristio sam njihove usluge, preporuka.

p.s.

svaki komentar tipa "ni taksisti ne pacaju porez" i "a taksisti su kao bolji" je znak nize inteligencije. to sto se neko ne ponasa kako bi trebalo po pravilima, ne znaci da svako ima opravdanje da radi slicne stvari.

• Upvote 1
  • Downvote 1
Posted

Meni je Uber do jaja zato što ne moram da se cimam sa kešom/karticama i usluga je svetlosnim godinama bolja od prosečnog taksija, a uglavnom i jeftinija. Da, teoretski je moguće da vozač Ubera bude osuđeni silovatelj, ali u Beogradu objektivno postoji bar 50 većih svakodnevnih opasnosti od te, tako da mi to više liči na paranoju. Kome oni plaćaju porez i koliko je tema za državne i regulativne organe, ne za potrošače.

Taksisti su jedan od najvećih kartela u današnjem svetu, a to se posebno vidi na primeru Beograda, gde imamo 2-3x veće cene nego bilo koji drugi grad u okruženju. U Bukureštu sam od centra do aerodroma (20 km) platio 7€, ovde od Banovog Brda do aerodroma (15 km) moram da platim 18€. To je klasičan kartel i nešto čemu treba stati na put.

Posted

meni se čini da je bilo 14-15e taksijem pre godinu dana

poznajem čoveka koji zastupa udruženje takksista, baš ću da ga pitam šta se dešava

za obavljanje delatnosti prevoza putnika je potrebno prikupiti razne dozvole, pitanje je da li Uber, zbog svoje koncepcije, može da ispuni te zahteve

Posted

srbi su uspeli da stvore kakvu-takvu elitu u vojvodini, neovisno od matice, gde takođe nisu bili povoljni uslovi, ali su bili povoljniji. najlakše je pričati kako su srbi eto nespsobni vazda bili da stvore državu/državnost.

inače prekodrinski srbi bi mnogo imali da nauče iz istorije srba u vojvodini. momenat kada stvore svoj jak pod-identitet biće momenat kada će obezbediti svoju državu.

Posted
Kome oni plaćaju porez i koliko je tema za državne i regulativne organe, ne za potrošače.

i za potrosace koji su zainteresovani kako funkcionise drzava u kojoj zive.

ta razlika u ceni izmedju ubera i taksija sadrzi i novac koji kroz porez (ne) ide drzavi. od tog poreza ce se asfaltirati ulice, obezbediti da saobracaj tece, i naplatice se recimo hitna pomoc ako neko dozivi udes (cak i u tom taksiju). ko ce to da plati?

inace, taksisti placaju pausalno porez oko 10.000-15.000 mesecno, posto mahom imaju registrovane agencije. ne znam koliko zaradjuju, ali kapiram da je oko soma evra, ali cujem da ni to ne placaju u praksi.

tesko je ljudima sa ovih prostora, koji su navikli da ih drzava pljacka jos od turskog doba, objasniti koliko je lojalnost drzavi vazna - zato sto nikad nisu doziveli da od nje dobiju uslugu kakvu bi voleli: zaista besplatno skolstvo, dobro zdravstvo, dobro uredjenje, dobru infrastrukturu, bez birokratije, bez korupcije itd. za nas je to naucna fantastika (s pravom).

uber je vrhunski biznis model koji se prilagodjava trzistima. tamo gde je stvar manje regulisana zakonom imaju obican uber, tamo gde su zakoni stroziji imaju uberTaxi, uberBlack, itd itd.. naravno, najvise im se isplati da rade tamo gde zakon dozvoljava da se obavlja ta delatnost a da se ne plate dadzbine i to prvo pokusaju da proguraju.

Taksisti su jedan od najvećih kartela u današnjem svetu, a to se posebno vidi na primeru Beograda, gde imamo 2-3x veće cene nego bilo koji drugi grad u okruženju. U Bukureštu sam od centra do aerodroma (20 km) platio 7€, ovde od Banovog Brda do aerodroma (15 km) moram da platim 18€. To je klasičan kartel i nešto čemu treba stati na put.

slazem se da im treba stati na put, ali na pravi nacin.

recimo, prva stvar je: zabraniti da se vozila starija od 10 godina koriste za prevoz putnika.

druga stvar bi bilo uvodjenje uberove tehnologije u postojeci taksi (nesto kao uberX) gde putnici mogu da ocenjuju taksistu (pa ce tako vremenom debili i neprijatni ljudi ostati bez mogucnosti da taksiraju).

od taksista ocekujem da kad se pojavi uber pocnu da zakazuju voznje vozacima ubera i da im prete. to bi bio realan scenario u kom vidim da bi rado ucestvovalo dosta nasih taksista. ili ce da organizuju policijiske sacekuse tipa naruce uber voznju, i zaustavi ih policija (bas tad "slucajno" kontrola) i onda sledi drkanje..

• Upvote 4
Posted

meni se čini da je bilo 14-15e taksijem pre godinu dana

znači da si seo u skuplji taksi, zajebali su te :haha:

Inače, pošto vidim da ove ima par ljudi koji se ozbiljnije interesuju za ekonomiju, marketing itd, skoro sam objavio svoj prvi članak na LinkedInu, pa ako nekog zanima, nek baci pogled.

Neka korist i od ovog foruma :haha:

recimo, prva stvar je: zabraniti da se vozila starija od 10 godina koriste za prevoz putnika.

druga stvar bi bilo uvodjenje uberove tehnologije u postojeci taksi (nesto kao uberX) gde putnici mogu da ocenjuju taksistu (pa ce tako vremenom debili i neprijatni ljudi ostati bez mogucnosti da taksiraju).

Potpuno se slažem, ali diskurs na ovu temu se u javnosti nije ni poveo dok se Uber nije pojavio kao remetilački faktor. Mislim da je to i najveća korist od njih.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...