Haos sam ja Posted December 6 Report Posted December 6 Vreme je za završnicu pa opletite. Neke fensi liste su već izašle: https://www.treblezine.com/best-metal-albums-of-2024/ https://rateyourmusic.com/charts/top/album/2024/ge:metal/ https://www.decibelmagazine.com/2024/11/12/spoiler-here-are-decibels-top-40-albums-of-2024/ https://metalstorm.net/bands/albums_top.php?album_year=2024 1 Quote
azal Posted December 6 Report Posted December 6 https://www.popmatters.com/best-metal-albums-of-2024/2 Quote
Grobodan Posted December 6 Report Posted December 6 Blood Incantation broj 1,ostale ćemo ređati kad se još malo isluša. Quote
Buddha Posted December 6 Report Posted December 6 1. oranssi pazuzu - muuntautuja 2. ulver - liminal animals 3. weather systems - ocean without a shore 4. toby driver - raven, i know that you can give me anything 5. the cure - songs of a lost world 6. the smile - wall of eyes 7. chelsea wolfe - she reaches out to she reaches out to she 8. fennesz - mosaic 9. BIG|BRAVE - a chaos of flowers 10. blood incantation - absolute elsewhere Quote
azal Posted December 6 Report Posted December 6 (edited) bio sam dokon pre neki dan i napravio youtube playlistu lepih pesama sa omiljenih albuma bez redosleda. jbg, da sam isao do 30 mozda bih ubacio neku BI pesmu ali nisam imao toliko vremena i uglavnom slusam prog. Edited December 6 by azal Quote
Kumodraski Vo Posted December 6 Report Posted December 6 24 minutes ago, Buddha said: 1. oranssi pazuzu - muuntautuja 2. ulver - liminal animals 3. weather systems - ocean without a shore 4. toby driver - raven, i know that you can give me anything 5. the cure - songs of a lost world 6. the smile - wall of eyes 7. chelsea wolfe - she reaches out to she reaches out to she 8. fennesz - mosaic 9. BIG|BRAVE - a chaos of flowers 10. blood incantation - absolute elsewhere Valjda obrnuto.. Quote
kuruz Posted December 6 Report Posted December 6 (edited) Heresiarch - Edifice najbolji iskonsko zlo a dalje Horrifying - Dreadful Parasomnia Brodequin - Harbinger of Woe Death Like Mass - The Lord of Flies Noxis - Violence Inherent in the System Ufomammut - Hidden Vircolac - Veneration Zvijer - Zvjerovanje Apes - Penitence Edited December 6 by kuruz 1 Quote
Grobodan Posted December 6 Report Posted December 6 (edited) 46 minutes ago, azal said: bio sam dokon pre neki dan i napravio youtube playlistu lepih pesama sa omiljenih albuma bez redosleda. jbg, da sam isao do 30 mozda bih ubacio neku BI pesmu ali nisam imao toliko vremena i uglavnom slusam prog. Preveliki za listu u svakom smislu pa nisu mogli da stanu Edited December 6 by Grobodan Quote
Kumodraski Vo Posted December 6 Report Posted December 6 1 hour ago, Buddha said: u kumodrazu je sve obrnuto Samo krstovi.. 1 Quote
HellAwaits Posted December 6 Report Posted December 6 Ukratko ili tl;dr: Plodna godina za metal u svim podžanrovima i srodnim pravcima. Neka sledeća bude još bolja! \m/ A sad obrazloženje za dokone. Već sam bacio pogled na neke liste koje su uvek agilni @Haos sam ja i @azal prosledili i tu je uglavnom sve što mi se dopada u odlazećoj godini.\m/ Imenovaću samo par bendova koji su mi najviše cepali uši i um, na primer Heresiarch, koji je @kuruz već spomenuo, ali i Tzompantli - Beating the Drums of Ancestral Force. Kad govorimo o smrt metalu, ova dva izdanja donela su posebno zlokobnu, odnosno, iskonski sirovu atmosferu, nekako jezivo opipljivu. \m/ Vredni pažnje i po mnogo čemu bolji od drugih bili su i Gigan, Oranssi Pazuzu, Ulcerate, Krallice, Bedsore, itd. U potrazi za dobrim hardcore i grindcore akterima ove godine nisam se mučio. Većina preporuka od @Machiko Noguchi i @Talvi utolila je moju žeđ za prljavštinom i krljačinom. \m/ Nešto bih ipak izdvojio kao zasebne celine i lepo zaokružen umetnički rad. Mojim čulima najviše je prijao Ihsahnov album, naročito činjenica da je upregao sve stvaralačke snage da iznedri i orkestralne verzije svih numera, usput pojedine dodatno obogatio sjajnim vizuelnim radom Costina Chioreanua. Sveukupno, izvan konkurencije u bilo kom pogledu, još manje za postavljanje rednog broja ispred imena na listi. \m/ Ovaj poslednji, iako mi je u muzičkom smislu podelio osećanja i nije mi otkačio vilicu, zbog umetničkog dojma i pionirskog poduhvata u ekranizaciji 20-minutnog filma, zaslužuje počasno mesto uz Ihsahna. Jebiga, realno to jeste iskorak ka neutabanim stazama i drugačija vizija death metala sutrašnjice. Dakle, Blood Incantation ima i moj glas. Ništa manje vredno pažnje nije ni rođenje novog UG magazina na ovim prostorima. Da metal ove godine i zašušti pod prstima, pobrinuo se @Embrace Death Svaka čast još jednom i želim ti mnogo strana masne hartije u godinama pred nama! \m/ Živi bili i uživajte u svemu, ali ne zaboravite: Hell awaits metalheads! 1 1 Quote
Dinarski Ratnik Posted December 7 Report Posted December 7 Ne da mi se sad sve nabrajat i gledat koji gdje ide, al su mi među najboljim sigurno Brodequin, Triumpher i Satan Quote
azal Posted December 7 Report Posted December 7 (edited) 13 hours ago, HellAwaits said: Jebiga, realno to jeste iskorak ka neutabanim stazama i drugačija vizija death metala sutrašnjice. ovo je najveci problem sa BI hajpom. da se razumemo, super bend, kul zvuk, ali kakav tacno iskorak su napravili? zar ne sviraju najstandardniji moguci OSDM sa ponekim klavijaturama i uticajem prog rocka? sta ovde nismo nikad culi tacno? Jel znas koji album takodje ima death metal riffove, klavijature, i veliki uticaj prog bendova 70ih? Cynic - Focus. BI radi isto, samo mnogo trapavije i losije odsvirano/uklopljeno. Edited December 7 by azal 4 1 Quote
HellAwaits Posted December 7 Report Posted December 7 Možda nisam to najbolje sročio. Mislio sam na vizuelni, takoreći filmski poduhvat koji upotpunjuje celinu. Muzički me nisu oduševili, već sam negde pisao o tome. Nikakve granice tu nisu pomerili, naprotiv. Quote
azal Posted December 7 Report Posted December 7 vizuali su im bolji od muzike, tu se slazem def 1 1 Quote
HUMAN Posted December 7 Report Posted December 7 3 hours ago, azal said: Jel znas koji album takodje ima death metal riffove, klavijature, i veliki uticaj prog bendova 70ih? Cynic - Focus. BI radi isto, samo mnogo trapavije i losije odsvirano/uklopljeno. hahhaha pa baš za razliku od BI albuma taj Focus nema jedan pošten DM riff, eventualno su na demosima zvučali kao dobar tech death/thrash bend, posle toga nemaju oni mnogo konekcije sa death metalom.. BI upravo radi to deset puta bolje, zadovoljava obe strane a opet je ipak akcenat i dalje na DM-u. Ne kažem da je zbog toga Cynic loš bend, verovatno im to nije ni bila namera, samo da odvojim dve različite priče.. Lazo tvoje mišljenje kao da je formirano isključivo čitanjem nekih opisa bez da si slušao oba benda (a znam da nije tako!).. meni samo deluje da si kivan zbog izuzetnog uspaha koji je BI stekao, a želeo bi da su ostali kao 99% tvojih omiljenih bendova totalno nebitan za širu (metal) javnost. 2 hours ago, azal said: vizuali su im bolji od muzike, tu se slazem def I ovo takodje budalaština, ako sam jednom pogledao onaj dvadestnominutni spot, dok sam album sigurno izvrteo jedno šesnest puta.. 2 Quote
Kumodraski Vo Posted December 7 Report Posted December 7 2 minutes ago, HUMAN said: .. meni samo deluje da si kivan zbog izuzetnog uspaha koji je BI stekao, a želeo bi da su ostali kao 99% tvojih omiljenih bendova totalno nebitan za širu (metal) javnost. Videcemo ako skine BI sa svoje godisnje liste.. 2 Quote
HUMAN Posted December 7 Report Posted December 7 1 minute ago, Kumodraski Vo said: Videcemo ako skine BI sa svoje godisnje liste.. svi bi da budu šatro HUMAN-i Quote
azal Posted December 7 Report Posted December 7 danas sam saznao da jedva da ima death metal riffova na Focusu au jbt jel Nocturnus death metal? posto im klavijature nekad sviraju preko riffova pa ne znam da li je to death metal pravi 1 Quote
Recommended Posts