Jump to content

Recommended Posts

Posted

Danas ladovina na poslu pa evo i mojih top 30 za odlazeću godinu bez previše palamuđenja:

30. HENRIK PALM - nerd icon  (običan a krajnje neobičan spooky rock album sa mnogo atmosfere i identiteta)

29. THE FLIGHT OF SLEIPNIR - nature's cadence  (mekani i tečniji Agalloch sa manje black a više doom i folk uticaja)

28. DIONYSIAQUE - diogonos  (ako vam preterano upečatljivi vokal ne bude turn off kao što meni nije, malo je bilo boljeg dooma ove godine)

27. SVDESTADA - candela  (prvi od nekoliko Španaca na listi, crust / black / post spoj u sjajnoj koheziji)

26. IOTUNN - kinship  (postaju veliki bend, bogat i raskošan zvuk plus prepoznatljivost na keca)

25. PYRRHON - exaust  (više mathcore nego disso dm, lepo teče i svi ti lomovi mozga su usklađeni)

24. MISOTHEIST - vessels by which the devil is made flesh  (interesantan i kvalitetan BM sa bolesnom suspense atmosferom što instrumentalno što kroz jeziv clean vokal kad treba)

23. CONVULSING - perdurance  (najbolje pesme među disso DM bratijom, ali ne samo to)

22. RESPIRE - hiraeth  (blackgaze screamo sa duvačima i širokom lepezom emocija)

21. SANTACREU - cançons d'amor, dol i enyorança  (katalonski jezik kao unikatan začin za vrlo interesantnu doom/post priču koja ne liči na druge)

20. HUNTSMEN - the dry land  (zato što post metal ne mora da bude samo isis/neurosis rip off)

19. JOB FOR A COWBOY - moon healer  (ovako se svira ovaj fazon)

18. IRESS - sleep now, in reverse  (doomgaze, divan ženski vokal i tvrda emocija)

17. SAIDAN - visual kill: the blossoming of psychotic depravity  (meloblack koji vozi za sve pare)

16. BALANCE AND COMPOSURE - with you in spirit  (tose nisam nado da me ovo ovako obori)

15. BEDSORE - dreaming the strife for love  (unikatan album pre svega a mislim da je moguće da bude samo uvod u još veće domašaje ubuduće)

14. IMMORTAL BIRD - sin querencia  (ja sam sucker za ovakve mešavine žanrove sve dok su ovako životne)

13. FRAIL BODY - artificial bouquet  (emo violence)

12. GATECREEPER - dark superstition  (stara čorba sa novom mirođijom)

11. MEER - wheels within wheels  (oprolećovana)

10. CHAT PILE - cool world  (cultural archetype za 2024)

09. STATE FAULTS - children of the moon  (album za katarzično putovanje)

08. ÆTHERIA CONSCIENTIA - the blossoming  (kome treba novi Opeth pored ovakvih maštača)

07. NOXIS - violence inherent in the system  (DM kakav volim)

06. PAPANGU - lampião rei  (najukusniji muzički koktel godine)

05. TENUE - arcos, bóvedas, pórticos  (najbolji screamo godine, sa izletima u kojekude)

04. DODSRIT - nocturnal will  (and the iron maiden of black metal award of the year goes to)

03. MACHUKHA - mochari  (album o bolu)

02. ULCERATE - cutting the throat of god  (a league of their own)

01. BLOOD INCANTATION - absolute elsewhere  (mogao je biti i Ulcerate ovde ali stavljam BI jer mislim da je ovaj album značajan kao presek stanja u metalu 2024-e i da će ući u enciklopedije)

• Like 2
  • Upvote 3
Posted

album godine: 

KRIEGSHOG - Love & Revenge (Hardcore/D-Beat/Raw Punk, Japan) 

2. Gride - Vyzobat (Grindcore, Czechia) 

3. Endon - Fall of Spring (Noisecore/Noise/Experimental, Japan) 

4. Sick/Tired - Whip Hand Paranoia (Grindcore, USA-Illinois) 

5. Nagasaki Sunrise - Distroyer (D-Beat/Crust Punk, Portugal) 

EP godine: 

KERATH - Skutigera (Grindcore/Jazzcore, Ukraine) 

2. Wretched Blessing - S/T (Black/Death/Hardcore/Punk, USA-Illinois) 

3. Atomic Prey - S/T (D-Beat/Noisepunk, USA-Oregon) 

4. Diploid - Mantra (Grindcore/Hardcore/Screamo, Australia) 

5. Domegrid - 10hz (Black/Avant-Grind, Italy) 

iznenađenje godine, album koji definitivno nisam očekivala i svakako van svake kategorije: 

MELT-BANANA - 3 + 5 (Experimental/Other, Japan) 

Posted

Najbolji death metal za ovu godinu...

Nocturnus AD - Unicursal
Mike Browning je tatko za death metal. Na prvom mestu, bez konkurencije.

Unaussprechlichen Kulten - Häxan Sabaoth
Ako im neko diše za vratom, to su ovi... A ništa nisam očekivao, jer ništa što sam čuo ranije nije ni blizu, ni na kilometer, ovom albumu.

Shaarimoth - Devildom
Prethodni onako, ali ovaj album je baš dobar...

Invocation - The Archaic Sanctuary (Ritual Body Postures)
Nije baš kao prošli, ali zadovoljan sam. Bio sam malo razočaran u početku, ali sve je ipak ok.

Upon The Altar - Descendants Of Evil
Ima nešto u tome kada logo benda ima ona đavolska krila. Zlo od albuma, reče mi neko odavde u privatnoj konverzaciji - i previse. Što se mene tiče, kad je death metal u pitanju, to nikad ne može da bude.

Herxheim - Contrapasso
Nije baš kao Howls Of Ebb, ali nije ni za bacanje, daleko od toga.

Nisu loši i Jade, onih par pesama sa splita, Nekrotik Servitor, Drowned... To je manje-više to.
Ona ponovo snimljena Schizophrenia ne zvuči lose, ali ko ih jebe, naravno.

Posted

Jbt ja sam taj Nocturnus totalno izgubio iz vida.. verovatno me singl nije preterano oduševio te nisam ni obraćao pažnju kad treba novi da izadje hahaha

možda ga obrnem koji put..

ps sad vidim, omot je očaj.. go go power rangers

Posted
6 hours ago, HUMAN said:

Jbt ja sam taj Nocturnus totalno izgubio iz vida.. verovatno me singl nije preterano oduševio te nisam ni obraćao pažnju kad treba novi da izadje hahaha

možda ga obrnem koji put..

ps sad vidim, omot je očaj.. go go power rangers

Pa kad su oni pa imali dobre omote...

Tek je slika članova najjača.

R-30650545-1715436461-2281.jpg

Ali zato muzika... Neko bi od ovih rifova 5 albuma napravio.

Posted

Ulcerate - Cutting the Throat of God

Demon bitch -Master of the Games

Misotheist -Vessels by Which the Devil Is Made Flesh

Warlord -Free Spirit Soar

Panzerfaust -The Suns of Perdition - Chapter IV: To Shadow Zion

Aara -Eiger

Spectral Wound-Songs of Blood and Mire

Satan-Songs of crimson

Deceased -Children of the Morgue

Akhlys-House of the Black Geminus

Portrait -The Host

Nadsvest-Slovo meseca i krvi

Chapel of Disease-Echoes of Light

Lord Goblin- Lord Goblin

• Upvote 3
Posted

A od black metala ovo...

Lifvsleda - Evangelii Härold
Za nijansu slabiji od prethodna dva. Možda i nije, ali po prvi put ima jedna pesma koja mi i nije nešto i nervira me onaj vokal na samom kraju. Sve ostalo - bez zamerki.

Akhlys - House Of The Black Geminus
Najbolji do sad. Nekima se ne sviđa produkcija, a meni je zvuk fenomenalan, ništa drugo ne zvuči kao ovo.

Poroniec - W Połogu
Konačno album posle dva obećavajuća demo snimka. Čak je i bolji nego što sam očekivao.

Bythos - Chthonic Gates Unveiled
Ovako se svira melodični bm...

Parfaxitas - Weaver Of The Black Moon
Ništa originalno, ali što pa mora da bude...

Vafurlogi - Í Vökulli Áþján
Isto i ovo...

1349 - The Wolf & The King
Meni je ok, pogotovo prva polovina albuma, ima par baš dobrih pesama.

NoHoN - NoHoN
Kome treba novi DHG pored ovog... Meni ne.

Horna - Nyx - Hymnejä Yölle
Još jedan vrlo dobar album od njih, samo neka cepaju ovako.

Sovereign Of Conquest - Lamentations Of Supernatural Revelation
Ne sećam se kada se desilo zadnji put da pustim nešto čisto da čujem i da mi se svidi ovoliko. Solidan EP za sve koji vole Funereal Presence, Negative Plane...

Ok su i XaosViscera, Secrets, Whoredom Rife, Aptorian Demon onih par pesama, ni Spite nije loš iako je mogao da bude kraći...

Posted

1. Defeated Sanity - Chronicles of Lunacy

2. Despondency - Matriphagy

2. Malignancy - ...Discontinued

2. Brodequin - Harbinger of Woe

5. Job for a Cowboy - Moon Healer

6. Fulci - Duck Face Killings

7. Ulcerate - Cutting the Throat of God

8. Ingurgitating Oblivion - Ontology of Nought

9. Carnophage - Matter Of A Darker Nature

10. Deicide - Banished by Sin

Za naj album nisam imao nikakve dileme, dok se za mesto br. 2 stvarno nisam mogao odlučiti. JfaC sam možda i najviše puta obrnuo ove godine, stvarno sjajan album. Ulcerate nisam znao gde da stavim, možda su mogli i ispod IO ili na mesto br. 9? Deicide su se verovatno ušunjali na staru slavu, ali opet jako dobar album.

Par albuma koji ipak nisu uspeli ući u top10: Regurgitated Entrails, 200 Stab Wounds, Dissimulator, Anthropophagus Depravity, Bedsore

• Upvote 1
  • Downvote 1
Posted

Dobra godina, dosta dobrih stvari, malo više razočarenja ali o tome ne mislimo.

Zanimljivi i dobri albumi iz ovog ili onog razloga

MISOTHEIST - Vessels by Which The Devil is Made Flesh, idu lagano u vrh Norveške
WRATHPRAYER - Enkoimeterion, kaustični pakao s pesmama pravim za razliku od Mitochondrion
VEMOD - The Deepening, ipak bih voleo da je produkcija mudnija ali atmosfere tone
GATECREEPER - Dark Superstition, pucanje na visoko brdo hitva
WITCH VOMIT - Funeral Sanctum, melodičnije od prethodnih ali i dalje tona zagrobnosti za razliku od Gatecreeper
SPITE - The Third Temple, meni ovo skroz zarazno
ACHELOUS - Tower Of High Sorcery, naivno pomalo ali iskreno u svojoj srčanosti, bonus poeni na koncert
APTORIAN DEMON - Liv Tar Slutt, u suštini EP, da je više pesama bolje bi se plasirao
DOEDMAGSHIRD - Omniverse Consciousness, izvrnuto ogledalo DHG poslednjeg, ne znam koliko mi je trebalo ali solidno zezanje
ABHORRATION - Demonolatry, formulaično ali muda se vuku po zemlji
TRAVELER - Prequel To Madness, formulaično ali zarazno kao kokice
OFFICIUM TRISTE - Hortus Venenum, formulaično ali atmosfere tone
COFFIN STORM - Arcana Rising DARKTHRONE - It Beckons Us All, kako zvuči kad metal ostari, help the aged
HRTKOS - Ognie Twe Kosy, poljski antiurban ambijent
LORD GOBLIN - Lord Goblin, biće svašta od ovih ludaka
CONCRETE WINDS - Concrete Winds, kako zvuči kad te neko poliva vrućim asfaltom, i mid tempo delovi koji ubijaju čak više od brzine
SAVAGE OATH - Divine Battle, kompilacija uticaja ali zarazno
DEATH LIKE MASS - The Lord of Flies, za korak Paklu bliže svako ko posluša
THE FORESHADOWING - New Wave Order, gospodski gotik dum
GIGAN - Anomalous Abstractigate Infinitessimus, uspeli konačno da napišu pesme ili sam ja poludeo pa mi se sviđa
MAYHEMIC Toba, neiživljeno
THE MOTHER OF GRAVES - The Periapt Of Absence, emulacija uticaja na pravi način
SABBAT - Sabbaticult, sviđa mi se veći HM i MF upliv, navodno poslednji album
VIRCOLAC - Veneration, bizarno, pomalo Voivoda u zagrobni DM
AETHYRICK - Death is Absent, svirka super vokal i dalje rak rana, kao da je nalepljen s drugog benda
LIFVSLEDA - Evangelii Härold, malo slabije od prethodnog ali i dalje ostaju u srži kulta
SATANIC WARMASTER - Exultation of Cruelty, Judanic Warcariot
TRIUMPHER - Spirit Invictus, kako zvuči kad se Manowaru još diže
VAFURLOGI - Í vökulli áþján, Island za promenu s melodijom, sveže
WHOREDOM RIFE - Den Vrede Makt. najslabiji njihov ali i dalje se drže
BYTHOS - Chthonic Gates Unveiled , spona između drugog i trećeg Dissection i dalje.

Topić

ULCERATE - Cutting the throat of god - najbolji njihov, bend na vrhuncu
CRYPT SERMON - The Stygian Rose, epik doom kraljevi trenutno
DECEASED - Children of the Morgue, kako se svira old school metal ali ne na jeftin retro način nego kad ga živiš
ATTIC - Return of the Witchfinder - HM album godine, dupe bih dao da MF ima snage za ovako nešto
HORNA - Nyx - Hymnejä Yölle - majstori voze pun gas i dalje
PAYSAGE D'HIVER - Die Berge - monument za kraj
AKHLYS - House of the Black Geminus - treći u nizu bez mane, produkcija mi ne smeta
MY DYING BRIDE - A Mortal Binding - najveće iznenađenje godine, najbolji njihov ihahaj
BORKNAGAR - Fall - atmosfera na tone
IHSAHN - st  - on ili omaši ili u centar, ovaj mu ide u top solo karijere
Debeli hobit vokal het trik ove godine ako računamo gostovanje na Octoploid, IOTUNN - Kinship otišao u atmosferičnije vode u odnosu na debi ali vrh mu je HAMFERD - Men Guðs hond er sterk, najbolji album benda ubeljdivo, jezivo dobro
SATAN - Songs in Crimson - samo da nije te namerno sjebane produkcije...
 HELLBUTCHER - ST - gospodar se vraća na vrata Pakla
PORTRAIT - The Host - slobodni i divlji kao i uvek
CHAPEL OF DISEASE - Echoes Of Light - tranzicija se nastavlja, bolji prethodni doduše
TRIBULATION - Sub Rosa in Æternum - čist tranzicija album, videćemo gde će dalje
WARLORD - Free Spirit Soar, odata počast na pravi način
BEDSORE - Dreaming the Strife for Love, za prog snob poene
OCTOLOID - Beyond The Aeons, kome fali stari Amorphis look no further
DISSIMULATOR - Lower Form Resistance , thrash album godine
AARA - Eiger, nemam pojma koliko će imati snage da ovako šibaju ali samo neka voze
NECROPHOBIC - In the Twilight Grey - osim kastrirane produkcije veoma dobro
 JUDAS PRIEST - Invincible Shield - bolji prethodni ali i dalje neverica da tako zvuče
TAROT - Glimpse Of The Dawn - sem vokala perfekcija
PALLBEARER - Mind Burns Alive - meni se i dalje baš dopada ovaj ogoljeni hipsterizam
CEMETERY SKYLINE - Nordic Gothic, nomen est omen
DEMON BITCH - Master of the Games, za HM kultadžije
DEFEATED SANITY - Chronicles of Lunacy, najbolja Suffo deca
GJENDOD - Livskramper, najbolji Norsk BM ATM
INVOCATION - The Archaic Sanctuary (Ritual Body Postures), bolji Incantation od Incantationa

ALBUM GODINE JE NARAVNO BLOOD INCANTATION

(i dobra godina tek za njih sa adjacent bendovima BLACK CURSE - Burning in Celestial Poison  SPECTRAL VOICE - Sparagmos, najjača ekipa na svijet)

Nemjetal

MEER - Wheels Within Wheels, radost življenja
ALCEST - Les Chants de l'Aurore, radost androginije
THE CURE - Songs Of A Lost World, jad življenja
FORNDOM - Moþir, radost snega
SOROR DOLOROSA - Mond , radost jada

Domaći album godine bez premca NADSVEST

, praćen sa CMPT I Cons jer blajnderi ste.

• Upvote 2
Posted

Moram da priznam da je ovo prvi put da sam vise dobrih albuma pronasao prilikom novogodisnjeg sabiranja utisaka nego tokom cele godine. Takodje me je prijatno iznenadio broj dobrih (disso) dm albuma, jer sam do sada smatrao da sem par velikih imena (poslednji Immolation i Suffo) tu nema puno bendova koji imaju nesto specijalno da ponude, ali ispada da tu i te kako ima prostora za kvalitetnu novu muziku i cak prosirivanje vec sirokih granica..

Sto se tice nekih razocarenja nema tu puno nekih primera, Darkspace onaj je mogao biti bolji ali koga briga kad imamo novi Paysage, The Voidz novi je bzv, Wintersun isto nista spec..

Takodje album godine bi mi verovatno bio novi Abigor, ali je tehnicki izasao prosle godine pa da ga ne ukljucujemo..

Anarbl mensnsi:

Heresiarch skroz kul, mozda mi vise legne u buducnosti..

Mefitis i dalje ne znam sta da mislim, ali nije da je lose..

Maruja EP i album skroz kul, ne odoh na svirku na kraju jbg..

Amystery skroz korektan 2nd wave worship, ima par osrednjih pesama al ima i dosta jakih i lepo vozi, dobar je za u kola..

Mutiilation dosta sveden i primitivan album ali mi je drago da ga je izbacio..

Old Wainds isto iznenadjujuce dobar..

Invunche jako fina pankerska bm voznjica..

Jaki albumi:

Hoplites dosta jak disso bm mathcore, alal vera momku sta radi sam..

Theophonos i dalje drzi nivo medju jacim disso bm/matchore projektima..

Knoll isto jedan dosta fin disso sludge bm, disso na sve strane dominira..

Novi Bríi (Kaatayra lik) i dalje dominira na svom atmo bm minimalistickom polju sa elektronskim uplivima, stvarno je izvanredno kako ne prestaje da odusevljava..

Nails novi standardno klasa..

Wrathprayer - nisam ih pre slusao iako sam znao da prosli album vec ima kultni status. Jako atmosfericno i mracno dok je muzika nekako jednostavna. Po rifovima i atmosferi me cak pomalo podsetio na rani Ruins of beverast, vrtece se ovo jos sigurno..

Doedsmaghird me je jako prijatno iznenadio nakon ona dva poslednja DHG albuma, napokon su tu besni bm rifovi i elektronika, ali ne mogu da se oduprem utisku da je ovo vise kao poklon fanovima 666 i SO nego idejno nesto novo od te ekipe. Takodje mi je sama produkcija uzasna i tesko je za slusanje, kao nekakav demo zvuci sve. Pitanje je koliko cu ovo slusati umesto pomenutih albuma, ali bice tu jos obrtanja sigurno..

I ajmo top 10. Sem zadnja 3 albuma raspored ostalih nije toliko bitan, takodje skoro sve je ovde zavrslo u zadnjih 2 nedelje pa je pitanje kako ce se pokazati u daljem slusanju, ali sve valja:

10. Primitive Warfare - Extinction Protocol

Kidalica war/deathgrind album relativno novog benda, sve pesme su na istu fintu ali ne dosadi uopste. Takodje jako dobra produkcija sve je masno i prsti..

9. Sleepytime Gorilla Museum - Of the Last Human Being

Ko bi rekao da nisu snimali nista 17 godina. Album prepun ideja, raznovrsnosti, primera inovativnosti i umeca u komponovanju. Avant–prog/metal momenti jako lepo uklopljeni uz ostale mekse i eksperimentalnije deonice, vokali i svirka sa pedigreom. This Heat obrada bombonica..

8. Brodequin - Harbinger of Woe

Slicna prica kao i za Primitive Warfare, masno i jako, moze uvek i vozi celom duzinom..

7. Pyrrhon - Exhaust

Ovi momci su doktorirali math/disso pricu, onako umobolna muzika ali je uzivanje slusati celom duzinom. Converge momenti koje prate disso bolestine i gruvcina. Vise je nekako hardkoraski nastrojen nego atmosfericno sto mi se svidja dosta. Npr na Luck of the draw kad posle onog atmesfericnog razlaganja krece da lomi, uf..

6. Replicant - Infinite Mortality

Najbolji deathcore album? Salim se nema ovde deathcorea nego su odlucili da standardnu disso/tech dm pricu zacine finom dozom gruva (podseti me na momente na neki Pig Destroyer recimo). Carevi jebeni, bas bih voleo uzivo da slusam ovo negde..

5. Paysage d'Hiver - Die Berge

Pisao sam vec na temi, i dalje su mi prve 2 pesme onako slabije a posle tek krece razrada fabule. Jako lep swansong ako je to u pitanju (nadam se da nije..)

4. Carnophage - Matter of a Darker Nature 

Ovo mi je najslusaniji album ove godine, totalna randomka, turski Suffo-worship sa ponekim disso momentima, ali je toliko lepo spakovan da me nije mrzelo da ga pustim kad god ne znam sta da slusam. Bas me zanima sta ce dalje da snimaju..

3. Gigan - Anomalous Abstractigate Infinitessimus 

Carevi jebeni vasionski. Vec duze vreme na ovoj avant-disso extremni metal sceni kolaju razni projekti i bendovi koji hoce da spoje psihodelicnu muziku za metalom, a da to zvuci pridono. Giganci su se ovde najvise priblizili toj ideji gde mozes da upres prstom na razlicite uticaje i slicnosti sa drugim bendovima ali ujedino to sve ne zvuci kao neka corba nego kao konkretan zaseban zvuk benda sa razvijenim identitetom. Ne znam da li vise naginjem ka noise rock jam pesmama ili tech dm momentima, svakako nista od toga ne strci..

2. Ingurgitating Oblivion - Ontology of Nought

Najvece iznenadjenje za sad. Ovo je kao da je nekakav avant-jazz ansambl uzeo da svira disso dm/jazz fusion sta vec, ali sa razumijevanjem. Jako hipsterski opis znam i meni se tokom samog pisanja vraca zeludacna kiselina, ali ne mogu da kazem da ovde ima jedan momenat dosadnog filera. Priznajem da su gitare koriscene bas kao kod nekog jazz albuma - ne za sklapanje strukture pesama pomocu rifova, nego vise kao jedan instrument koji prati generalnu ideju, ali je zato sve to vrhunski izevdeno. Vokali odvratni i prelepi i mocni u isto vreme, kasnije tokom albuma se pojavljuju i jako lepi zenski celan vokali, zatim sama produkcija specificna ali jasna, ambijentalni delovi isto sa ukusom uklopljeni bez da smetaju i popunjavaju vreme koje na kraju probije 70 min trajanja. Bas mi je drago sto sam ipak uzeo da preslusam ovo lepo aktivno prateci sta se desava i pozvao bih ostale da mu daju bar jednu sansu jer je u pitanju dosta unikatan album, a i iskustvo..

1. Mitochondrion - Vitriseptome

Mitochondrion-Vitriseptome-500x500.jpeg

Kad smo vec kod dugackih avant disso dm bolestina, imali smo srece i da uhvatimo kapitalca pre koji mesec. Otelotvorenje nepreglednih vasionskih lavkraftovskih uzasa u muzickom izdanju, u tricavih 85 minuta. Teska i nabijena produkcija koja zahteva pomno slusanje i prepustanje. Istina je da na par momenata postaje gotovo neprobojno i lagao bih da mogu tokom celog trajanja albuma da otpevusim sta je odsvirano na gitari, ali tih momenata je premalo da bi otpisali ceo dozivljaj. Struktura je jako cudna, naizgled nabacani rifovi i prenasilni bubnjevi dobijaju smisao tek nekon sto pustis da te cela kompozicija povuce. Svakako su tu i standardni krljacki delovi i mogu se cuti neki prepoznatljivi momenti Immolation skole i slicnih, a po samoj nabijenosti i apokalipticnoj atmosferi me podseca na prvi Autokrator a i Teitanblood pomalo. Svakako nije nesto za kezual slusanje, ali je po mom skromnom misljenju najbolji album koji sam cuo ove godine i zasluzuje da mu se pokloni paznja..

• Upvote 4