dimmu1 Posted 16 hours ago Report Posted 16 hours ago 10 hours ago, HUMAN said: Pa upravo je taj (nesrećni) Darkness Rising festival primer kako ne teba raditi festival.. da da ima sad lepih priča koliko su kultne persone prisustvovale i kako se opijalo do nesvesti.. ali izgleda da se na tome i završilo, elem realnost je da je zvuk bio kršina, a da je bilo i ogromnih propratnih propusta. A ja se tačno sećam da je i taj festival, koji je, opet ponavljam pre svega ug, takodje bio preskup pogotovo za to vreme.. ok na stranu to što je meni bio manje zanimljiv jer je 99% Blek metal bendova sviralo. Ja bih pre uzeo primer Legacy festa koji je imao odličan lineup, sa dosta različitih žanrova a opet pretežno extremno orijentisan, uz par zaista velikih bendova.. elem i on je poprilično loše prošao isključivo zbog najave onog pompeznog Castle Festivala koji je nudio nerealan lineup i za daleko razvijenije zemlje po tom pitanju, što meni dovodi sumnju dal je on zaista i imao neku ozbiljnu šansu da se održi ili je to samo bila nečija želja ili još gore pakost da se upropasti već pomenuti festival koji je daleko ranije najavljen... Dakle neki ozbiljan problem leži ovde kad su u pitanju metal festivali i treba uzeti milion stvari u obzir i što se tiče odabira bendova, žanrova, prostora, ozvučenja i svih ostalih propratnih detalja pre nego što doneseš odluku da se upustiš u tu avanturu.. Evo još jedan problem kod ovog Hellhamera u startu, smatram da i nije baš najpametnije da se održi samo mesec ipo dana nakon Exita (ma koliko sad nekome to delovalo da veze s vezom nema..), pritom je to kraj leta kad je većina ljudi već istrošena bilo odmorima ili pak odlascima na druge festivale/koncerte.. Darkness Rising je imao odlican zvuk. Sto je i najgore jer je bina bila mala, oprema skromna za danasnje uslove i vecina bendova tamo je zvucalo nevidjeno bolje nego 90% bendova danas na festivalima. Da je bilo velikih propusta u uslovima boravljenja, jeste to je istina. Sama cena karte je bila veoma povoljna. Mislim da je van promo perioda bila oko 50e, u promo periodu 35e. Ne bih rekao da je to preskupo. Cene na samom festivalu jesu bile skuplje u to vreme ali imao si opciju da jedes van njega, a bas zbog tog propusta se pice unosilo u vecim kolicinama. Ne mozes porediti Legacy i tu celu situaciju jer su oni imali podmetnute noge sa vise strana. Posle toga se takve situacije koliko ja barem znam nisu ponavljale. Jedini problem kod nas jeste u publici. Nevidjeno mnogo kukanja, ogromna nezainteresovanost, proseravanje i pametovanje na sve strane. Ja prvi kazem da mi se line up na ovom festivalu ne svidja i vozi me tu samo jedan bend, a opet cu verovatno biti tamo oba dana. Da je vise takvog razmisljanja sledece godine bi mozda bio i daleko veci line up. Organizator mora da ima solidan kes u samom startu ali nista od ovoga ne moze da opstane bez podrske publike. Ne znam kako to mnogima nije jasno. 4 hours ago, kuruz said: da bude ulaz 1.000 dinara, pivo 120 dinara, da zvuk bude perfektan, prostor savršen, bendovi da poštuju satnicu i naravno da bude u Beogradu to su minimalni zahtevi srpskog metalca Bukvalno ovo ili nista drugo. 4 hours ago, VoivodBG said: i da dovedu i metal koji nije tr00 kVlt. Daleko bilo, samo gatekeeping. 1 Quote
HUMAN Posted 15 hours ago Report Posted 15 hours ago Ok super ako je samo u nama metalcima najveći problem, nek onda i dalje organizuju festivale za 50 srećnika kome pare ne predstavljaju takvu vrstu problema da posećuju sve moguće koncerte i festivale ovde ali i širom evrope! ps. još jedna lame objava čisto da dodam.. 1 Quote
Косати Ћелавац Posted 7 hours ago Report Posted 7 hours ago Не знам колико се људи сећа првог фестивала 2003. године, али ево неких чињеница које се могу пронаћи на нету: - улазница је била 800 дин за оба дана, камп џабе. тада је евро био 65 дин. дакле, око 12е је била дводневна карта. сећам се да сам као средњошколац од џепарца успео да скупим за фест+пиво+воз - фест је био у Панчеву, близу БГа, још је ишао неки прејефтини беовоз а и ту смо се увек грбавили нас 5 на једну карту - упркос обе ове чињенице, посета је била мизерна (450 дводневних и 150 једнодневних улазница) иако је метал у то доба био доооста популарнији него данас. притом, да не грешим душу, али убеђен сам да је најмање било Београђана - неки бендови (Белфегор, Ејншнт) нажалост нису наступили из ових или оних разлога, али смо опет видели нека култна имена попут Гренјара, Колдбрана и Дибочерија - просечна месечна зарада 2003 године била је око 255е. данас је око 850е, дакле 3.3 пута већа. данас би значи цена првог хелхамера била око 40е, што је цена првог контигента карата у претпродаји или мрву више од једног Блајнд Гардијана. узмимо у обзир и инфлацију и вероватни раст цена бендова, долазимо до тога да је 7000 за два дана сасвим ок цена - до Србобрана је лако доћи из НСа, јер сваки час има бусева за смешне паре. да ли ће се неко цимати за НС или БГ није нека разлика ни ценовно ни километражно и прилично је добра повезаност. ко не иде колима, наравно - до августа месеца ти треба цца 1500 дин да одвајаш месечно за улаз, пут, цугу, храну и пушење на каћкој петљи Закључак: овдашњи металци су смеће публика, увек били, увек биће. дај да је дволитре, брље и цигара, да седим кући и бивам интровертан, али кад би још неко засвирао у близини па и неки блајв да падне али да не морам да перем киту, милина 1 Quote
Grobodan Posted 6 hours ago Report Posted 6 hours ago Bilo dobro zezanje taj prvi, totalno raspad sistema 1 Quote
Косати Ћелавац Posted 6 hours ago Report Posted 6 hours ago то је посебна прича и део шарма таквих догађаја + сад већ жал за младос Quote
WIZARD OF GORE Posted 6 hours ago Report Posted 6 hours ago 20 minutes ago, Grobodan said: Bilo dobro zezanje taj prvi, totalno raspad sistema Pa sad kako se uzme (mislim na raspad sistema)...ono jes´ par bendova nije sviralo, ali opet za dva dana gomila bendova + super ozvučenje (ako me sećanje ne vara) 🙂 @Косати Ћелавац bravo, gde si samo iskopao tu cenu ulaznice za dva dana, ja koliko se sećam to je bila cena jednog i po cedea, nema šanse da se poredi sa današnjim cenama... Quote
Косати Ћелавац Posted 6 hours ago Report Posted 6 hours ago чувам флајере и карте ето видиш, ја немам појма колико су били дискови тад. само је покојни Неро радио Quote
HUMAN Posted 5 hours ago Report Posted 5 hours ago 1 hour ago, WIZARD OF GORE said: @Косати Ћелавац bravo, gde si samo iskopao tu cenu ulaznice za dva dana, ja koliko se sećam to je bila cena jednog i po cedea, nema šanse da se poredi sa današnjim cenama... Odličnu si paralelu podvukao, za ovaj novi Hellhamer mož' uzmeš dve fine plojke Šalu na stranu, ja bih prvi voleo da ovo uspe i da konačno dobijemo jedan pravi metal festival (iskreno dokurčilo više da na Exitu čekam do ponoći bend zbog kog sam potegao put a pre toga gledao trećerazredne bendiće ili se cimao po tvrdjavi u krug tražeći iole nešto zanimljivo), no opet ako nešto radiš prvi put ili nakon više od 20 god. ipak moraš u startu ponuditi nešto više od konkurencije, dal je u pitanju neko značajnije ime ili pak primamljivija cena ne bitno, samo znam da će u suprotnom i ovo da prodje kao i većina metal festivala jer će dobar deo fanova birati izmedju dve ili više ponudjenih opcija. !!!GENERALNI ŠTRAJK!!! Quote
Recommended Posts