Zaznojni Vozac FAP-a Posted April 9, 2006 Report Share Posted April 9, 2006 Jebem li ga...Sa obe.... Leva je zajebana,jer ima nesto oslonca na istoj,a desna je prilichno ok-samo je malo jebenije naci lep polozaj ruke za sviranje.... U principu,ja imam skoro dva metra,pa mi je bio problem ravnoteze zbog visoke nozice...... Link to comment Share on other sites More sharing options...
MudriPanj Posted April 10, 2006 Report Share Posted April 10, 2006 kako si sad rekao ispada da si znao da sviras bas gitaru pa poceo da ucis kontrabas, a prije toga si rekao: Imam ja kontrabas.....Tj. prvo sam ucio kontrabas,pa onda presao na bas i bilo je prilicno zajebano......Bash sam se zestoko namucio.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shuma Posted April 10, 2006 Report Share Posted April 10, 2006 Lako je sa levom kad shvatis da treba da sviras sa cetri prsta a ne sa tri kao na Kontrabassu ,a desna e to je vec problem meni se sad desava da sviram bass gitaru kao kontrabass sa dva spojena prsta. Ako ti veci problem ova leva sto ne uzmes fretless bass ili sto samo ne izbijes ko J.Pastorius pragove iz svog bass-a i popunis ih nekim finim drvetom? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Secracon Posted April 10, 2006 Report Share Posted April 10, 2006 Vađenje pragova nije najpametnije, ako je kotna ploča rosewood, jer će se brzo izlizati. I Pastorius je kotnu ploče zaštitio sa više slojeva laka (za čamce!!!), nakon što je povadio pragove, a čak i tako je tu gitaru koristio samo live, da se manje haba. Bar je tako rekao na onom videu. Fretless bi trebalo da ima kotnu ploču od ebanovine. Uostalom, šta ja tu tupim bez veze, ima ovde ljudi koji to mnogo bolje znaju. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shuma Posted April 10, 2006 Report Share Posted April 10, 2006 svaka trunka znanja je vazna!!zato slbodno govori ono sto znas Link to comment Share on other sites More sharing options...
carcass Posted April 10, 2006 Report Share Posted April 10, 2006 (edited) Vađenje pragova nije najpametnije, ako je kotna ploča rosewood, jer će se brzo izlizati. I Pastorius je kotnu ploče zaštitio sa više slojeva laka (za čamce!!!), nakon što je povadio pragove, a čak i tako je tu gitaru koristio samo live, da se manje haba. Bar je tako rekao na onom videu. Fretless bi trebalo da ima kotnu ploču od ebanovine. Uostalom, šta ja tu tupim bez veze, ima ovde ljudi koji to mnogo bolje znaju. nesto se ne sjecam kad je tata Pastorius rekao da je lakirao plocu od ruzinog drveta, ali pogledacu video jos jednom. Ja sam povadio pragove iz jednog svog starog bassa koji mi vise nije trebao, i ima plocu od rosewooda koju sam planirao lakirati , ali sam cuo da se to ne radi sa rosewoodom, samo maple. Lak za camce je OK Secracone kakavo je tvoje misljenje po pitanju lakiranja rosewwod ploce? Nurg? Inace sam problem habanja iste rijesio stavljanjem flatwound zica, na ustrb zvuka. Pastorius je koristio roundwound i zato mu je ploca stradavala extremnom brzinom, jer roundwoundi jedu nelakirane ploce. I ja sam pomalo svirao kontrabas dok ga je moj prijatelj imao, i snalazio sam se dobro jer sam svirao fretless prije toga. Visina jeste malo problem, ali se covjek navikne. Stek za pivo je definitivno prednost u odnosu na elektricne basove Edited April 10, 2006 by carcass Link to comment Share on other sites More sharing options...
The Eagle Nature Posted April 10, 2006 Report Share Posted April 10, 2006 Nije tako strašno. Fingerbord na mom bassu se nije izlizao mnogo. Mada ne sviram ne znam koliko ...i majstor koji je vadio pragove je premazao fingerbord nekim čudom... mada definitivno se ne isplati to raditi na dobrim gitarama...jer se ton gubi... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zaznojni Vozac FAP-a Posted April 10, 2006 Report Share Posted April 10, 2006 kako si sad rekao ispada da si znao da sviras bas gitaru pa poceo da ucis kontrabas, a prije toga si rekao: Rekao sam u sadasnjem vremenu.... Predpostavljam da ove u principu vecina svira bas,pa kazem sta bi mogao biti problem..... Stvarno zvuci da sam sa basa presao na mecku Izvinjavam se..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Milogled Bluff Posted April 11, 2006 Report Share Posted April 11, 2006 nesto se ne sjecam kad je tata Pastorius rekao da je lakirao plocu od ruzinog drveta, ali pogledacu video jos jednom. Ja pročitah u nekom broju Bass Playera (tema broja J. Praistorius) da je čovek povadio pragove, pa premazao fingerboard epoxidnom smolom... Slabo se razumem u chemistry, pa mi jedan čovek (koji se bavi čamcima)reče da je ta smola kada se osuši tvrda kao kamen... Tako je valjda Jaco coristio roundwound strings bez menjanja fingerboarda jednom mesečno... Da sačekamo Nurg-a da se digne iz mrtvih pa pojasni o čemu se radi??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Invictus Posted April 11, 2006 Report Share Posted April 11, 2006 Zanimljiv kont sa smolom. Ja sam razmisljao da ulozim u neki jeftiniji bas sa rosewood plocom, pa da pravim fretlessa od njega. Takodje mi je jedan stari dzedaj master rekao da je rupe od pragova najbolje popuniti drvofixom. Iskustva? Link to comment Share on other sites More sharing options...
TrickY Posted April 11, 2006 Report Share Posted April 11, 2006 Hm...neshto mi govori da drvofix nije dobar izbor...epoxi-smola je prava hemija za te namene...mada , sa druge strane , fretless basevi se regularno prave sa rosewood fingerboard-om (npr. fender jazz...)...jedino shto ne bih znao da vam kazhem da li se ti fingerboardi tretiraju nechim , tj. da li se razlikuju od onih za baseve sa pragovima... jedno sigurno znam - rosewood se NE lakira... Link to comment Share on other sites More sharing options...
BigNotBen Posted April 11, 2006 Report Share Posted April 11, 2006 drwofix se povlači (skuplja) i ako ne nađeš neki weoma dobar velika je šansa da će ostati gumenast, ali pored epoxy smole koju preporučuju swi žiwi jeftinije rješenje je da učiniš fretboard malo poroznijim i onda ga premažeš sa nekoliko slojeva super ljepila (mnogo brže od epoxy) i na kraju sve to obradiš vodobrusnim papirom a rupe popunjavaš mješajući piljevinu od "poroznavanja" ;P i pomješaš sa nekakvim dvokomponentnim ljepilom kojem sam podešavaš odnos sastava (tako da može biti puno tvrđi) Link to comment Share on other sites More sharing options...
SATAN-iz Batajnice Posted April 11, 2006 Report Share Posted April 11, 2006 Nabavio sam neki Aster bas.Ali ne mogu da nadjem info o njemu na netu.Jel zna ko neki link? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shuma Posted April 11, 2006 Report Share Posted April 11, 2006 a sta sa pickguardom?Neki imaj neku drugu vrstu materijala za pravljenj tih pickguardova.Od plastike kaze da je losiji zvuk. Onda imam pitanje da li je bolje raditi u 3 sloja ili vise slojeva drveta bass? I na kraju jel bolje aluminujumski vrat ili drveni? Link to comment Share on other sites More sharing options...
carcass Posted April 11, 2006 Report Share Posted April 11, 2006 drwofix se povlači (skuplja) i ako ne nađeš neki weoma dobar velika je šansa da će ostati gumenast, ali pored epoxy smole koju preporučuju swi žiwi jeftinije rješenje je da učiniš fretboard malo poroznijim i onda ga premažeš sa nekoliko slojeva super ljepila (mnogo brže od epoxy) i na kraju sve to obradiš vodobrusnim papirom a rupe popunjavaš mješajući piljevinu od "poroznavanja" ;P i pomješaš sa nekakvim dvokomponentnim ljepilom kojem sam podešavaš odnos sastava (tako da može biti puno tvrđi) nisam ni je neki fan drvofixa na tom mjestu, a mislim da je Jedi Master kojeg Invictus spominje mislio na drvofix, pa lak preko, na nekoj drugoj ploci (ne rosewood) cisto da drfofix da boju. Taj fazon sa obojenim linijama od pragova sam mislio raditi sa drugim drvetom, ako mi se bude ikada dalo. Gdje kupiti tu fuckin' EPOXI SMOLU i za sta se to inace koristi? Link to comment Share on other sites More sharing options...
carcass Posted April 11, 2006 Report Share Posted April 11, 2006 a sta sa pickguardom?Neki imaj neku drugu vrstu materijala za pravljenj tih pickguardova.Od plastike kaze da je losiji zvuk. Onda imam pitanje da li je bolje raditi u 3 sloja ili vise slojeva drveta bass? I na kraju jel bolje aluminujumski vrat ili drveni? Za plasticne ploce nikad nisam cuo postoje druge vrste drveta od kojih se ploca pravi i vec je pomenuto prije na forumu a bas od tri vrste drveta je veoma lijepa stvar samo nadji nekog ko ce ti to napraviti aluminijski vrat?!?! gdje si to cuo/vidio? nema vrata bez drveta!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
BigNotBen Posted April 11, 2006 Report Share Posted April 11, 2006 (edited) aluminijski vrat?!?! gdje si to cuo/vidio? nema vrata bez drveta!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ima i alu vratova čini mi se da ih je kramer stavljao na neke svoje gitare, ali koliko sam čuo takav vrat je veoma netolerantan na promjenu temperature. Edited April 11, 2006 by BigNotBen Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shuma Posted April 11, 2006 Report Share Posted April 11, 2006 (edited) alo covek PICKGUARD ono sto drzi magnet sto je uglavnom bele boje ,ne ploca(telo). Imam ja ko ce mi 3 ili vise vrsta drveta uraditi tako ne brini se ti mnogo nego mi reci da li je bolje 3 ili vise. A Kramer ima aluminijumske vratove kako to nisi znao,pa mislim da ga onaj iz Nazareth-a svirao. Edited April 11, 2006 by Livnica Link to comment Share on other sites More sharing options...
Milogled Bluff Posted April 11, 2006 Report Share Posted April 11, 2006 Evo ti lijepa bassa sa više od 3 drveta A evo i još jednog, znači, što više to bolje... idi na http://www.ctbasses.com/ pa pročitaj ima ih pun qrac... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Milogled Bluff Posted April 11, 2006 Report Share Posted April 11, 2006 Ohohohohohoho!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Milogled Bluff Posted April 11, 2006 Report Share Posted April 11, 2006 Još samo ovaj i neću više... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zaznojni Vozac FAP-a Posted April 11, 2006 Report Share Posted April 11, 2006 (edited) Danas sam svirao neki fanki bas koji ima plasticno telo,ali jako glup oblik i prilicno sam se iznenadio.....Kako sam do sada bio skeptican prema plastici,vise nisam,a inekako je bas napravljen za slap....... Zvuk savrsen,moze ba se boji i boji,aktivni magneti,a i poslednjih par pragova je nekako iseceno na pola....Skroz cudno... Yamaha je bila u pitanju...Samo da je telo lepse,bio bi moj..... Edited April 11, 2006 by Zaznojni Vozac FAP-a Link to comment Share on other sites More sharing options...
iggyslap Posted April 12, 2006 Report Share Posted April 12, 2006 bas za ljude sa 6 ruku! Link to comment Share on other sites More sharing options...
imaginos Posted April 12, 2006 Report Share Posted April 12, 2006 nikad mi nije bilo jasno zasto je nekome bitan izgled gitare? ok, razumem slucajeve tipa gitara ofarbana u roze i na njoj pise "the one who plays me is gay" ali ako je neka mormalna farba i to... koga je briga ako je zvuk dobar i ako lezi u ruci? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shuma Posted April 12, 2006 Report Share Posted April 12, 2006 (edited) brate al su ruzni meni ti bassevi osim ona prva dva.Ustvari svi su mi ruzni samo im boje igledaju ok, ali telo nikako A yamaha moze da ima najbolji bass ja i dalje ne bi kupio tu krntiju. Znaci sto vise vrsta drva to bolje,extra. E za kobilicu sam cuo da je bolje kad nema rupe kroz bass kao sto stratocaster i ostale el.gitare imaju ,nego onaj standardni sistem kao kod jazz bass-a i precision-a i musicman-a,imate li neko iskustvo u vezi toga? Edited April 12, 2006 by Livnica Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts